Αντιδράσεις για μισθολόγιο – βαθμολόγιο: «Από Aντισυνταγματάρχης… Aνθυπασπιστής»!!

Αντιδράσεις για μισθολόγιο – βαθμολόγιο: «Από Aντισυνταγματάρχης… Aνθυπασπιστής»!!

Ένας ανθυπασπιστής που επρόκειτο να γίνει ανθυπολοχαγός και να πάρει την ανάλογη αύξηση, δεν θα την πάρει ποτέ

Συντάκτης: Κώστας Μελισσόπουλος

Αναταραχή επικρατεί στις τάξεις των υπαξιωματικών και των αξιωματικών που αποφοίτησαν από Σχολές Υπαξιωματικών, ύστερα από τη διαφαινόμενη αποφασιστικότητα του υπουργείου Άμυνας να προχωρήσει στη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών, φέρνοντας έτσι τα πάνω κάτω στο Στράτευμα.

Ήδη οι διαμαρτυρίες είναι έντονες, και μάλιστα έχουν στείλει επιστολές προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης ζητώντας του να παρέμβει για να σταματήσει το σχέδιο.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των υπαξιωματικών και των  αξιωματικών που αποφοίτησαν από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), τον σμήναρχο ε.α. Β. Τσιλιγιάννη και τον αντισυνταγματάρχη εν ενεργεία Γ. Κυλινδρή, που μίλησαν στη «ΒτΚ», πρόκειται για μία μεγάλη αδικία σε βάρος τους, αφού θα χάσουν χρήματα τόσο από τους μισθούς όσο και από τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προθέσεις του υπουργείου Άμυνας είναι να δημιουργηθεί εξαρχής ένα Σώμα Υπαξιωματικών το οποίο θα προβλέπει καταληκτικό βαθμό αυτόν του Ανθυπασπιστή. Εάν ένα στέλεχος προέρχεται από εθελοντική κατάταξη φτάνει μέχρι το βαθμό του Αρχιλοχία στο Στρατό, και τους αντίστοιχους βαθμούς στην Π.Α. και το Π.Ν., και μόνο επ’ ανδραγαθία μπορεί να προαχθεί σε Ανθυπασπιστή.

Ενώ οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ θα φτάνουν μέχρι Ανθυπασπιστές, κάτι που –σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους –ελαχιστοποιεί τα κίνητρα για κάποιο νέο ώστε να επιλέξει ως κατεύθυνση τις ΑΣΣΥ. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον και τις προοπτικές των σχολών αυτών. «Ποιος θα θέλει να φοιτήσει σε μία δύσκολη και απαιτητική σχολή με τριετές πρόγραμμα σπουδών και σκληρή εκπαίδευση, για να φτάσει μέχρι υπαξιωματικός, την ώρα που το ίδιο μπορεί να γίνει και εάν πάει εθελοντής γλιτώνοντας την τριετή φοίτηση;», αναρωτιέται ο κ. Τσιλιγιάννης.

Στάσιμοι

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή, για «ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων», και συγκεκριμένα στο άρθρο 72, προβλέπεται  η αύξηση της χρονικής διάρκειας στις προαγωγές των ΕΠ.ΟΠ. κατά δύο χρόνια ανά βαθμό. Δηλαδή, ένας δεκανέας θα περιμένει να γίνει λοχίας σε επτά χρόνια από τα πέντε που ίσχυε σήμερα, και στους επόμενους δύο βαθμούς από οκτώ στα δέκα μέχρι να φτάσει στο βαθμό του Αρχιλοχία, απ’ όπου και θα αποστρατευθεί.

Οι εκπρόσωποι των αποφοίτων ΑΣΣΥ τονίζουν στη «ΒτΚ» ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τους υπαξιωματικούς των Σχολών, αφού και εκείνοι θα έχουν καταληκτικό βαθμό Ανθυπασπιστή, πράγμα που θα επιμηκύνει κατά μερικά χρόνια την παραμονή τους στους χαμηλότερους βαθμούς, και δεν θα παίρνουν τις σχετικές αυξήσεις.

Κάτι που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στις απολαβές τους αφού παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι, και κατ’ επέκταση στις συντάξεις τους και στα μερίσματα που θα λαμβάνουν αργότερα. Για παράδειγμα, ένας ανθυπασπιστής που επρόκειτο να γίνει ανθυπολοχαγός και να πάρει την ανάλογη αύξηση, δεν θα την πάρει ποτέ.

Πάντως, πηγές του υπ. Άμυνας λένε ότι γνωρίζουν τις επιφυλάξεις και τις αγωνίες των υπαξ/κών και επισημαίνουν ότι το μισθολογικό θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης για το Σώμα των Υπαξιωματικών, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ φτάνουν –εκτός απροόπτου– μέχρι τον βαθμό του «αντί», δηλαδή αντισυνταγματάρχες, αντισμήναρχοι και αντιπλοίαρχοι, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και στον επόμενο βαθμό, με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο μισθολογικά όσο και συνταξιοδοτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Υπαξιωματικών είναι μία ιδέα που αντεγράφη από το αντίστοιχο του στρατού των ΗΠΑ, αλλά, όπως λέει ο κ. Κυλινδρής, εκεί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού αφενός δεν υπάρχουν Σχολές Υπαξιωματικών, και αφετέρου το Σώμα έχει δική του ηγεσία.

Οι συνδικαλιστές βλέπουν πίσω από όλη την ιστορία μία προσπάθεια αντικατάστασης των αποφοίτων ΑΣΣΥ με στελέχη χαμηλότερης εκπαίδευσης και προοπτικών, ώστε –όπως επισημαίνουν– να μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και να δημιουργηθεί μία νέα στρατιωτική τάξη, πιο ελεγχόμενη και λιγότερο απαιτητική σε δικαιώματα και παροχές, που όμως υπονομεύει την επαγγελματική συνέχεια και το θεσμικό κύρος των Σχολών.

«Από αντισυνταγματάρχης… ανθυπασπιστής»

Τόσο ο αντισυνταγματάρχης Τ.Θ. Γ. Κυλινδρής όσο και ο σμήναρχος ε.α. Β. Τσιλιγιάννης επισήμαναν στη «ΒτΚ», ότι από την ίδρυση της πρώτης Σχολής Υπαξιωματικών το 1884, οι υπαξιωματικοί είναι η γέφυρα μεταξύ των ανωτέρων και των κατωτέρων κλιμακίων των Ε.Δ., παρέχοντας επιχειρησιακή συνοχή και τεχνική υποστήριξη.

Η ανέλιξή τους βοηθά πολύ στην καλύτερη συνεργασία όλου του δυναμικού των Ε.Δ., και η ανατροπή αυτής της συνθήκης θα προκαλέσει σοκ στο Στράτευμα.

«Εάν από αντισυνταγματάρχες μάς κάνουν ανθυπασπιστές θα είναι σοκαριστικό ηθικά, ψυχολογικά και οικονομικά», λένε αμφότεροι. Εκτιμούν ότι η πρόθεση της Πολιτείας είναι να μετατραπεί ο Στρατός σε ημιεπαγγελματικός στο μεγαλύτερο ποσοστό του, προκειμένου αφενός να υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και να μην χρειάζεται επανεκπαίδευση σε κάθε ΕΣΣΟ, και αφετέρου να απορροφηθούν κραδασμοί από το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά οι συνθήκες που διαμορφώνονται, δεν ευνοούν ούτε αυτό. Να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για προσλήψεις 7.000 εθελοντών οπλιτών μέσα στον Απρίλιο δεν είχαν την ανταπόκριση που περίμεναν τα Επιτελεία, και θα επαναληφθούν.

«Κάναμε 19 χρόνια σαν υπαξιωματικοί και μετά αξιωματικοί. Αποτελούσαμε τη μεσαία βαθμίδα και ήμασταν συνδετικός κρίκος μεταξύ των οπλιτών θητείας των υπαξιωματικών και των αποφοίτων των Ανωτάτων Σχολών που φτάνανε έως ανώτατοι αξιωματικοί. Αυτή η αλυσίδα πάει να σπάσει γιατί οι υπαξιωματικοί είναι τα αμορτισέρ μεταξύ Διοίκησης και ανώτατων κλιμακίων, απορροφούν τους κραδασμούς και λειτουργούν τις μονάδες», τονίζει ο Γ. Κυλινδρής.

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι ΕΜΘ έφταναν μέχρι το βαθμό του Αρχιλοχία και επ’ ανδραγαθία Ανθυπασπιστή, αλλά διεκδίκησαν περαιτέρω βαθμολογική εξέλιξη, η Πολιτεία το αποδέχθηκε και τους έδωσε το 2023 καταληκτικό βαθμό Λογαχού ε.α.

Τέλος, θέτουν και ένα μείζον πρόβλημα. Τη μη αναγνώριση του πτυχίου ως ισότιμου με τα ΑΤΕΙ. Δηλαδή, ένας τεχνικός της Π.Α. δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πτυχίο του αργότερα, ενώ δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό ή να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις. Κάτι που ζητούν να αλλάξει.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής» 18-04-2025

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ 19 Απρ. 2025

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Φαλακρας και Κούλης διαλύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Εποπ δεν φτάσανε ποτέ Λοχαγοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω με τον Adekastos 7 Δευτέρα, Απριλίου 21, 2025 9:11:00 μ.μ.πολυ σωστα τα γραφει-αυτα ισχυουν και στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να υπάρχουν αντίστοιχες αριθμητικά θέσεις για τους υπαξιωματικούς ώστε να γίνονται αξιωματικοί με τα αντίστοιχα δικαιώματα αλλά και Υποχρεώσεις (Παραλαβή Διοίκησης) και όχι γαλόνια ανώτερου με καθήκοντα αιωνίου βοηθού (χωρίς επιπτώσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάπου είχε καταντήσει γραφικό, οι Υπαξιωματικοί να γίνονται Ταγματάρχες ή Αντισυνταγματάρχες και να είναι αρχαιότεροι των Αξιωματικών της ΣΣΕ.Δεν μπορούσες να τους ξεχωρίσεις.
    Νομίζω ότι επιτέλους θα μπει μια τάξη σε αυτή τη γελοιότητα.Εφτασε η ΣΜΥ να έχει περισσότερα μόρια από τη ΣΣΕ.Γιατί να πήγαινε κανείς ΣΣΕ αφού γινόσουν Αξιωματικός από τον εύκολο δρόμο της ΣΜΥ;
    Για τη μισθοδοσία δε θα αδικηθεί κανείς, θα μετράνε τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας στην κατηγορία που είσαι και ο μισθός θα ανεβαίνει ασχετα αν παραμένεις στον ίδιο βαθμό.Το ότι οι Αμερικανοί έχουν Σώμα Υπαξιωματικών δεν είναι τυχαίο.Αλλος ό ρόλος του Αξιωματικού στη μονάδα και άλλος του Υπαξιωματικού και του ΕΠΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνο για τις εθελόντριες δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο... Άλλο λίγο ήθελα και θα γίνονταν και Τξχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιοί κάναν 19 χρόνια Υπαξιωματικοί και μετά Αξιωματικοί; Δουλεύετε τον κόσμο. Στα 13 χρόνια γίνεστε Ανθυπασπιστές. Από τα 35 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας τα 13 είστε Υπαξιωματικοί και τα 22 Αξιωματικοί. Τι λέτε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή