Δημήτρης Χούπης στην «Κ»: Έτσι σχεδιάσαμε τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη συνέντευξή του στην «Κ» αναλύει τη νέα φιλοσοφία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι σήμερα μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα σε μία κρίση ανάλογη με εκείνη του 2020
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06/04/2025 - Βασίλης Νέδος
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα ταχύτερα σε μια κρίση ανάλογη με εκείνη του 2020 με βάση τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν, λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης. Οι νέες δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως λέει, αναδεικνύουν το φυσικό πλεονέκτημα που δίνει το νησιωτικό ανάγλυφο της χώρας, ενώ την ίδια ώρα αποκτάται δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Ο κ. Χούπης χαρακτηρίζει τις σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες του Ισραήλ ως ένα γάμο στρατηγικό και αμοιβαία επωφελή.
– Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών. Ποια είναι η φιλοσοφία τους;
– Είναι ευχάριστο ότι για πρώτη φορά, με την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας, υλοποιείται στην πράξη ένα πρόγραμμα ουσιαστικά μακροπρόθεσμο. Ως τώρα δεν κάναμε το λογικό. Δηλαδή να ξεκινάμε από την απειλή, να φτάνουμε στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επιβάλλει αυτή η απειλή, στη συνέχεια να πηγαίνουμε στους εξοπλισμούς που καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και συνακόλουθα να φτάνουμε στη στελέχωση με προσωπικό όλων αυτών των δυνατοτήτων. Αν διαταραχθεί αυτή η μονοσήμαντη σχέση ουσιαστικά δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα.
Αν προχωρούσαμε σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, να αγοράζαμε πρώτα 1.000 αυτοκινούμενα πυροβόλα και να φτιάχναμε 50 μονάδες, θα προέκυπτε πρόβλημα διότι εν συνεχεία θα έπρεπε να δούμε αν όντως μας χρειάζονταν και αν πράγματι διαθέταμε τον κόσμο για να το στελεχώσουμε. Αρα προχωρήσαμε στον σχεδιασμό της Νέας Δομής Δυνάμεων και στη συνέχεια φτάσαμε στα εξοπλιστικά και όχι το, λανθασμένο, αντίστροφο που γινόταν μέχρι πρόσφατα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσαν πρώτοι το σήμα για την προώθηση αυτού του νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου.
– Ανακοινώθηκε μια γενική γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας. Τι ρόλο θα έχει;
– Θα είναι η αναβαθμισμένη παρουσία του Συμβούλου Ασφαλείας στο πλευρό του πρωθυπουργού, στο ΚΥΣΕΑ και σε όλες τις εκφάνσεις του διυπουργικού ρόλου και συντονισμού που χρειάζεται η εθνική ασφάλεια. Η πληροφορία τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και η διαχείριση της πληροφορίας είναι κομβικής σημασίας.
– Η διαχείριση της πληροφορίες είναι, καταλαβαίνω, κεντρική και για τον σχεδιασμό των εξοπλισμών…
– Πράγματι. Ουσιαστικά όλο το πλέγμα της Διοίκησης και Ελέγχου ή της Διοίκησης Πυρός ή της Διοίκησης Δυνατοτήτων, θα λειτουργεί με τρόπο ώστε, δικτυοκεντρικά, όλες οι αποφάσεις να εκτελούνται ταχέως. Και, βεβαίως, αυτή η πληροφορία θα είναι κρίσιμη ώστε οι μικροί ηγέτες στο πεδίο, οι ηγήτορες να μπορούν να κινηθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση με βάση τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους.
– Η μείωση μονάδων στοχεύει σε αυτή την ευελιξία;
– Υπήρχε ένα οργανωτικό σχήμα αραιό ως προς τη στελέχωση. Και ο χρόνος ετοιμότητας και διαθεσιμότητας των τμημάτων αυτών σε σχέση με τις κρίσεις που περιμένουμε, δεν ήταν ικανός να μας δώσει το αποτέλεσμα στον τόπο και τον χρόνο που χρειαζόταν.
– Γίνεται και μια προσπάθεια μεταρρύθμισης της θητείας, κυρίως όμως του συστήματος εφεδρείας.
– Το σύστημα θα απομακρυνθεί από την παλαιά μορφή κλήσης των εφέδρων. Θα είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη μονάδα. Η μονάδα θα μπορεί πολύ γρήγορα με διάφορα εργαλεία (όπως το gov.gr) να επικοινωνεί άμεσα με τον έφεδρο. Για να γίνει αυτό πρέπει η σχέση με τη μονάδα και τον σχηματισμό να είναι ενεργή σε σημαντικό βαθμό. Πάνω απ’ όλα, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η σύνδεση θα οφείλεται στην εθελοντική συμμετοχή του εφέδρου και όχι υποχρεωτικά για όλους.
– Μέσω της Ε.Ε. μπορούν να αυξηθούν οι αποτρεπτικές δυνατότητες;
– Το μέλλον της αμυντικής μας σχεδίασης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έγκειται μόνο στην αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά και στην ευθυγράμμιση των προσπαθειών μας, για συνολική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Οσοι είναι επιφορτισμένοι με τις εν λόγω αποφάσεις επιβάλλεται όπως συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται γενναίες αποφάσεις για τη συνέχιση της ιστορικής διαδρομής της. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί μπροστά στα πολλά διλήμματα ασφαλείας. Να λάβει υπόψη ότι η ελπίδα δεν αποτελεί επ’ ουδενί αποτελεσματική στρατηγική. Τελικά η Ιστορία συντάσσεται και τιμά πάντοτε τους νικητές.
– Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέφερε διδάγματα…
– Πράγματι. Μετά ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα φθοράς δεν υπάρχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη. Διότι ο αγώνας στο έδαφος δίνει ιδιαίτερο βάρος στον μαχητή ως μονάδα στο πεδίο της μάχης. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι ένας μαχητής με κάποιο τερματικό να μπορεί να θέτει εκτός επιχειρήσεων μια ολόκληρη μονάδα, η οποία ουσιαστικά είναι πάρα πολύ δύσκολη στη διοίκηση και στον έλεγχο. Μετά, ένα πρόσθετο δίδαγμα είναι πως τα drones, τα περιφερόμενα πυρομαχικά, με πολύ χαμηλό κόστος, επιτυγχάνουν χτυπήματα σε πολύ μεγάλο βάθος στρατηγικής αξίας. Και αυτό γίνεται καθημερινά μέσω της ανάπτυξης της καινοτομίας και εργαλείων που παρήχθησαν στη διάρκεια των μαχών.
Δηλαδή μέσα από την Ουκρανία προέκυψαν επιχειρησιακές ανάγκες στις οποίες η καινοτομία έδωσε λύσεις. Αυτό έγινε με τα drones, την επιτήρηση, τα γεωγραφικά, τη δύναμη των δορυφόρων, την παροχή και αξιοποίηση πληροφορίας. Ουσιαστικά από τον εντοπισμό μέχρι την προσβολή ο χρόνος έχει μειωθεί, όπως και η δυνατότητα αντίδρασης. Σε όλα αυτά υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Πρέπει να δοθεί ευελιξία στους διοικούντες να παίρνουν αποφάσεις στον βαθμό τους και στη θέση τους. Είδαμε από την πλευρά της Ρωσίας ένα δυσκολοδιοίκητο μηχανισμό λήψης αποφάσεων.
Επίσης τα χτυπήματα σε βάθος, είτε με drones είτε με πυραυλικά στρατηγικά όπλα, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον από απόσταση προσβολής. Πολλές φορές αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τις διαστημικές επικοινωνίες και πληροφορίες. Επιπλέον, η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει μια λίμνη και οι ναυτικές δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες και δέσμιες των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το ίδιο και στρατηγικές εγκαταστάσεις στην ξηρά. Γενικά η καινοτομία καταργεί εξοπλιστικά μέσα σε μια ώρα.
– Πώς φέρνουμε τα διδάγματα της Ουκρανίας στο ελληνικό πεδίο;
– Εμείς κοιτάμε τι είναι αναγκαίο στο δικό μας περιβάλλον. Ολο το εξοπλιστικό πρόγραμμα στοχεύει να προσαρμοστούμε σε αυτό το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Εχουμε ένα περιβάλλον με πάρα πολλά νησιά. Κάθε νησί ως χερσαίος χώρος θα δίνει συνεισφορά στην αεράμυνα, απελευθερώνοντας τα μαχητικά αεροσκάφη και τις μονάδες επιφανείας από τον αποκλειστικό ρόλο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Με την αεράμυνα, το πυραυλικό πυροβολικό, τους αντιπλοϊκούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους, τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αξιοποιείται η γεωγραφία της χώρας. Εξασφαλίζουμε την αποτρεπτική δυνατότητά μας. Και την ίδια στιγμή δεν χάνουμε τη δυνατότητά μας για στρατηγικά πλήγματα σε βάθος.
– Έχουμε και στρατηγικά όπλα στην εξίσωση πια…
– Ναι, με δυνατότητες πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, μέχρι και χιλίων. Παράλληλα, η εγκατάσταση των συστημάτων της «Ασπίδας του Αχιλλέως», δίνει τη δυνατότητα χτυπημάτων με βλήματα, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου. Ο θόλος δεν καταρρίπτει μόνο με βλήματα, αλλά έχει και δυνατότητες ηλεκτρονικής προσβολής που θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση κορεσμού ενός στόχου. Φυσικά υπάρχει και αντιαεροπορική και αντιπυραυλική δυνατότητα και στις νέες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Μια φρεγάτα FDI έχει 180 χιλιόμετρα γύρω από το φυσικό της μέγεθος. Αρα αναπτύσσονται δυνατότητες σε όλη την περιοχή του γεωστρατηγικού μας ενδιαφέροντος, από την Κρήτη έως την Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο.
– Το 2020 ζήσαμε μια κρίση. Το 2025 είμαστε σε καλύτερη φάση από πλευράς δυνατοτήτων;
– Οι δυνατότητές μας πλέον δίνουν φυσικό πλεονέκτημα που σε κάθε περίπτωση προσδιορίζει ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον ανταπόκρισης στην κρίση. Η ανταπόκρισή μας πλέον μπορεί να είναι ταχύτερη.
Η σχέση μας με το Ισραήλ έχει στρατηγικό βάθος
– Τι θα λέγατε σε έναν νέο που είναι 18 ετών και θέλει να κάνει καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις;
– Και οι δύο γιοι μου και ο γαμπρός μου είναι νεαροί αξιωματικοί. Ήταν προσωπική επιλογή τους. Έχω διατελέσει διοικητής στη Σχολή Ευελπίδων και θα πω στους νέους σήμερα αυτό που έλεγα και στους γονείς των σπουδαστών. Καταρχάς είναι δική τους επιλογή. Δεν είναι χώρος που μπορεί να οδηγήσει στον πλουτισμό και διέπεται από κάποιες αρχές και αξίες. Με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εξασφαλίζεται ότι ο αξιωματικός θα έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση για να μπορεί να είναι ελεύθερος στην άσκηση των καθηκόντων του χωρίς άγχος.
Αυτό, βεβαίως, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση
με το λειτούργημα. Ο αξιωματικός θα πρέπει να είναι ταγμένος και
δεδομένος για την υπηρεσία. Ο δρόμος έχει μια αποστολή: αφοσίωση στο
καθήκον. Για εμάς η φιλοπατρία δεν είναι κάτι απροσδιόριστο. Είναι άμεσα
συνδεδεμένη με το υπέρτατο αγαθό, τη θυσία της ζωής για την πατρίδα.
– Η νέα μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων προϋποθέτει να μπουν στις
παραγωγικές σχολές και νέες ειδικότητες, για παράδειγμα της τεχνολογίας
πληροφοριών (ΙΤ).
– Τα νέα οπλικά συστήματα πρέπει να έχουν χειριστές με τη δυνατότητα να
τα χειρίζονται. Και θα έχουν. Θα βγαίνουν από τα Ανώτατα Στρατιωτικά
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καταρτισμένοι. Θα πρέπει, βέβαια, όπως προχωρά η
τεχνολογία να υπάρχει και αυτό που λέμε διά βίου μάθηση, διά βίου γνώση.
Και ταυτόχρονα θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Όταν η πατρίδα έχει
δαπανήσει κάποια χρήματα και προσπάθεια για να εκπαιδεύσει ένα στέλεχος
που θα χειρίζεται ένα συγκεκριμένο σύστημα, δεν θα πρέπει να μπορεί να
παίρνει αυτή την τεχνογνωσία εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή ο
αξιωματικός παραμένει κυρίως αξιωματικός. Είναι ηθικό συμβόλαιο με την
πατρίδα.
– Συζητήθηκε η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα τι μπορεί να κάνει;
– Λίγες, αλλά σοβαρές αμυντικές εταιρείες στην Ελλάδα εξάγουν σε 120
χώρες ανά την υφήλιο, χωρίς να αγοράζουμε εμείς. Πρόκειται για εταιρείες
που άντεξαν στην κρίση, έδωσαν δουλειά σε πολλούς νέους επιστήμονες,
έδειξαν δηλαδή ότι υπάρχει χώρος. Θέλουμε ανθρώπους να παραγάγουν και να
υποστηρίξουν όλο αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
– Πόσο στενές είναι οι σχέσεις μας με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις;
– Πάρα πολύ στενές. Είναι μια συμμαχία με πολύ μέλλον και πολύ στέρεες βάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος δίνουν ένα στρατηγικό βάθος σε αυτή τη σχέση και για το έθνος του Ισραήλ. Στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός σε βάθος, σε σχέση με τις δυνατότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε με το Ισραήλ. Είναι ένας γάμος που είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο έθνη.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ λειτουργούν με βάση μια παραδοχή: Σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα στο πεδίο της επιχειρησιακής εγρήγορσης. Πρέπει, νομίζω, κι εμείς να παραδειγματιστούμε. Και να σκεφτούμε κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστούμε κι εμείς, σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζουμε.
37 Σχόλια
Άντε βρε μπαγλαμά...χειροκροτάς για 3 ευρο νυχτερινά για τα στελέχη σου δήλωσε παραίτηση χθές
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγη τσίπα δεν βλάπτει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου μεγάλε αρχηγέ καλό παιδί είσαι αλλά μέχρι εκεί πήγαινε σε μοναστήρι δεν κάνεις αλλού αδστα να πάνε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου είσαι ρε Νταβο, Βόρια και μεγάλε Καλαντζη και με τι Πρωθυπουργους (τότε mercedes και Ferrari όχι φιατακι) να δεις τους απογόνους σου ΚΑΜΜΙΑ σχέση μηδέν από μηδέν μηδεν
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως το είπε οι αξιωματικοί εκεί στοχεύουν να ανοίξουν τη ψαλίδα τη μισθολογική
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οπλίτες με 8,62 πρέπει να πληρωνονται
ΔιαγραφήΔυστυχώς κύριε αρχηγέ παρά τις μικρές αυξήσεις αν αυτές δοθούν το λειτούργημα του έλληνα στρατιωτικού ιδιαίτερα για το Στρατό Ξηράς λόγω ακρίβειας και συνεχών μεταθέσεων απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ.Μην παραπλανάτε τους νέους αλλά και την πολιτική ηγεσία με τις ευχαριστίες σας .Το βλέπουμε στην προθυμία στην ένταξη στελεχών στις παραγωγικές σχολές αλλά και στο θεσμό των ΕΠΟΠ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ση χούντα έτσι ηταν
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κόμπλεξ με τους Αξκούς από ΣΜΥ πού έχεις το ξέρουμε... κάτι άλλο έχεις να μας πείς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο γερνάει ο άνθρωπος τοσο μεγαλώνουν τα κομπλεξ
ΔιαγραφήΟι τέσσερις κομματικοί αρχηγοί δεν ήταν σαν μαριονέτες πίσω από το φαλακρό δελφίνο όταν ανακοίνωνε τα ψίχουλα προς τα ........ψάρια μπας και τσιμπήσουν? Αρκετό παραμύθι φάγαμε! Άντε να γίνουν εκλογές να πάνε σπίτια τους όλοι αυτοί και να εφαρμόσουν εκεί την agenda!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας έχει γυρίσει την πλάτη η νεολαία και εσείς συνεχίζετε να ζείτε σε φανταστικούς κόσμους. Δεν είναι στελέχη για να σας λένε ναι μάλιστα . Η προκήρυξη των ΕΠΟΠ απέτυχε, οι σχολές θα βαρέσουν νέο πάτωμα το καλοκαίρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαπαγαλάκι της ΝΔ , μας εξαπάτησαν και μας πήραν τη ψήφο, δεν ξανά πέφτουμε στην παγίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέει στην συνέντευξη του ο Αρχηγός ......... μέχρι τώρα δεν κάναμε το λογικό......Αν δεν με απατά η μνήμη τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης κυβερνά η ΝΔ καθώς και τα 6 τελευταία! Δηλαδή γίναν παράλογα πράγματα έως τώρα στην άμυνα? Και ξαφνικά οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν το σωστο! Ανακάλυψαν την Αμερική αιώνες μετά δηλαδή; Μας δουλεύουν ψιλό γαζί όλοι!!! Όταν όμως οι Αρχηγοί παύσουν να είναι οι χρήσιμοι .....του συστήματος και πάνε σπίτια τους οι αντικαταστάτες τους θα τους θεωρούν και αυτους ..... άχρηστους όπως κάνουν αυτοί τωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήτσο το έχασες το παιχνίδι άστα να πάνε, έχασες τα στελέχη σου όλοι πίσω από την πλάτη σου σε βρίζουν, έτσι όπως τα κατάφερες εσύ ξέρεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατά το εφάπαξ όμως.... Με τις γνώμες των άλλων δε τρώει φαγητό στο τραπέζι...!!
ΔιαγραφήΡώτα μετά τα παιδιά σου και το γαμπρό σου γιατί παραιτούνται τόσοι πολλοί... Δεν είναι δύσκολο. Ένα τηλέφωνο.. ή για φαγητό στα ΚΑΑΥ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αποφάσεις δεν πρέπει να είναι μονοπροσωπες, ο καλός διοικητής είναι αυτός που λαμβάνει υπόψιν τις συμβουλές των κατωτέρων, επειδή θέλουμε να δείξουμε έργο στον πολιτικό μας προϊστάμενο δεν χρειάζεται να παίρνουμε κακές αποφάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Σωτήρας του Ελληνικού Στρατού, από που μας εμφανίστηκε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά στην ιστορία των ΔΒ τυγχάνει κάποιος να γίνει ΓΕΕΘΑ, όλες οι ΔΒ περίμεναν μια καλύτερη βοήθεια στο έργο τους από έναν άνθρωπο που τις γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, για κακή μας τύχη ζούμε τις πιο δύσκολες στιγμές μας, με έναν άνθρωπο που ήταν ένας από εμάς. Θλιβομαι και λυπάμαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις πλάκα το ξέρεις???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε δεν πάτε να παρετηθειτε όλοι μαζί????? Παρε και τους άλλους τρεις τους δήθεν αρχηγούς, και άντε γεια......
Τκ μοντέλο των. US, με τη διαφορά ότι δεν βάλανε τις "παρενέργειες" για τους αξκούς. Αλλά, ΑΛΛΑ, οι νέος ο εύελπις που θα παρουσιαστεί στη μονάδα του κ' προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα,θα στηριχθεί στις πλάτες των κατώτερων υφισταμένων του. Μια αηδία ξανά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλλον καταρρακτη εχεις και δεν βλεπεις μαζι με τους αλλους τον κατηφορο των ΕΔ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ !!!!@
ΑπάντησηΔιαγραφήΝά προτείνουμε στην ηγεσία να μην λεγόμαστε υπαξιωματικοί αλλά ένστολοι κολίγοι, θά τούς αρέσει πιστεύω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως πρέπει να φτιάξετε καμμία Νοσηλεύτρια Αρχηγό των ΕΝ.ΔΥΝ. Θεωρώ ότι περισσότερα προβλήματα των στελεχών θα επιλύσει. Εσείς είστε όλο φρουρού, αρώματα και μεταξωτές κορδέλες.
ΑπάντησηΔιαγραφή"...εξασφαλίζεται ότι ο αξιωματικός θα έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση για να μπορεί να είναι ελεύθερος στην άσκηση των καθηκόντων του χωρίς άγχος" ..... No comments
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πορεία των αιτήσεων για τις στρατιωτικές σχολές είναι δραματικά χαμηλή για αυτό δόθηκε η συνέντευξη. Στην ουσία υπαγορεύτηκε από την κυβέρνηση. Δεν πάμε για πόλεμο και περνάμε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε θυμάμαι ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια Αρχηγούς χειρότερους από τους τελευταίους δύο. Οι προηγούμενοι έπεσαν και σε μία εποχή μνημονίων. Αυτοί κάθονται και μιλάνε για 90 ευρώ αυξήσεις μετά από απολύσεις δικών τους. Οι Σχολές ΣΣΕ ΣΝΔ ΣΜΥ ΣΜΥΝ έχουν μείνει άδειες με βάσεις πλέον κάτω από 10 χωρίς τον ΕΒΕ. Ταγματάρχης Λοχαγοι Υπλγοι παραιτουνται σωρηδόν διότι οι συνομήλικοι τους που ξεκίνησαν μάλλιστα στο στίβο εργασίας αργότερα από αυτούς (στα 30 μετά από την ντολτσε βιτα της φοιτητικής ζωής που οι στρατιωτικοί δεν έζησαν ποτε) έχουν πλέον υψηλότερους μισθούς για λιγότερες ευθύνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνεντευξη πρέπει να ειχε ετοιμες ερωτησεις και απαντησεις. Ο Προτοσάλτε στον Μητσοτακη πιο δυσκολες ερωτησεις θα ειχε. Ειναι εξοργιστικο σχεδον ολα τα ΜΜΕ να ειναι πουλημενα στην κυβερνηση. Ειναι εξοργιστικο να μην τους ρωταει κανενας για τον εμπαιγμο του προσωπικου, την απαξιωση των Σχολων, τις συνεχεια παραιτησεις στελεχων, το οτι κρινεται προσωπικο του 1994 με Νομο του 2010 (!!!!!), για τισ συνεχεις απολυσεις προσωπικου, για τις δηθεν αυξησεις, γθα τις ατζεντες του 2030 και άλλα τοσα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυψιματιας..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ 07 8:43, ενώ εσύ, ήρωας της ανωνυμίας!
ΔιαγραφήΆντε ρε μαριονέτες τραβάτε σπίτια σας να ησυχάσει ο στρατός αφού δεν έχετε Αρ..δια να κάνετε τίποτα το μόνο που ξέρετε είναι να κάθεστε κλαρίνο και να λέτε μάλιστα .θα τα πούμε στα ΚΑΑΥ σας περιμένω στην ουρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαπαγαλάκι συντονισμένο στη συχνότητα του πολιτικού προισταμένου του. Το γεγογονός οτι χειροκροτουσες για τα 0,50 ευρω αλλα και οτι στεκόσουν σαν πρωτοετής ευελπις πίσω από τον ΥΠΕΘΑ τα λέει όλα ( οχι μόνο εσύ αλλα και οι άλλοι αρχηγαρες απο τα LINDL). Λίγη ντροπή δεν βλάπτει αλλα ποίος την έχασε για να την βρείς. Το γεγονός οτι δεν βγαίνει ο μήνας σου περναει από το μυαλό! Το προσωπικό σου το έχεις χάσει όπως ειπε και καποιος αλλος. Το ποταμι δεν γυριζει πίσω. Δυστυχώς ετσι όπως καταντήσατε τις ΕΔ ειναι πολύ λυπηρο και φταιτε ΜΟΝΟ εσείς και τα κομπλεξ σας! Μιλατε για ατζεντες 2030 και εξοπλισμους ενω δεν εχουμε χορηγηθεί τα βασικά τουλαχιστον επι μια 5ετια. Θελετε αξιομαχο Στρατό μονο στις φωτογραφίες. Να σας ενημερωσω οτι με π@@δες δεν βαφονται τα αυγά! Καληνυχτα Ελλαδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε πάρε όλα τα άλλα σουργελα μαζί σου και παραιτηθείτε , δεν βλέπετε ότι έχετε καταστρέψει το προσωπικό, ποια είναι η μέριμνα σας μέχρι τώρα ? Μόνο ατζέντα και κρεμμύδια ( εννοώ τα άλλα)ειστε.εχετε σπειρει την διχόνοια μεταξύ των στελεχών , πως θα βγείτε αύριο στην κοινωνία στα ΚΑΑΥ στις λέσχες που θα σας βλέπουν οι άλλοι και θα λέτε ψιχαλιζει ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέντευξη στην ...... ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ?? (=ΝΔ)!!! Πιο στημένο δεν υπάρχει! Αυτοί οι Αρχηγοί ούτε για κατούρημα δεν πάνε αν δεν τους δώσει την άδεια ο φαλακρός Big Boss!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βρέχει...
ΑπάντησηΔιαγραφήK ΑΓΕΕΘΑ πρόσφατα παραιτήθηκαν εννέα λοχαγοί γιατροί, έτοιμοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Μονάδες, Νοσοκομεία κλπ., Τι συμβαίνει? Δεν σας προβληματίζει ? Έξι και επτά χρόνια τους πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος για να γίνουν επιστήμονες, πιθανό το περίφημο νομοσχέδιο του Δένδια και τα πολλά ευρώ που τους δίνεται τους οδήγηςαν στην έξοδο.
ΑπάντησηΔιαγραφή