Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου στον Αρχηγό ΓΕΣ: Μέτρα εδώ και τώρα για την ασφάλεια των στρατιωτών - Εντός τριμήνου να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους θαλάμους και να τοποθετηθούν μόνιμα γιατροί στα στρατόπεδα
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΟΝ 03/03/2025 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Αίσθηση στην κοινή γνώμη αλλά και στα αρμόδια κλιμάκια της Πολιτείας έκανε η αποκάλυψή μας για το ατύχημα του στρατιώτη στον Έβρο, ο οποίος υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του εν ώρα υπηρεσίας, αλλά το κράτος αρνείται πεισματικά να τον αποζημιώσει.
Έτσι, μετά την ερώτηση που έκαναν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, η Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 6922 έγγραφό της που απευθύνει στον Αρχηγό ΓΕΣ, αφού αναφέρει πως υπάρχουν σαφείς ευθύνες της υπηρεσίας για τον τραυματισμό του στρατιώτη, ζητά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας στα στρατόπεδα, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τέτοιων ατυχημάτων.
Ενδεικτικά, στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:
«Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, συμπεραίνεται ότι ο Π. Ιω. είναι παθών σε “υπηρεσία” διότι υπηρετούσε ως οπλίτης κατά τον τραυματισμό του και βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή, διότι τραυματίστηκε εντός στρατοπέδου.
Από το υλικό της δικογραφίας δεν διαπιστώνονται ποινικές ευθύνες υπηρεσιακών οργάνων, ωστόσο η ασφάλεια και η υγεία των στρατευσίμων κατά την διάρκεια της θητείας τους αποτελεί αντικειμενική υποχρέωση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, η οποία υποχρεούται να μεριμνά για την σωματική και ψυχική τους υγεία και να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την σωματική τους ακεραιότητα, βελτιώνοντας και συμπληρώνοντας αυτά όπου απαιτείται, με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους λόγω της εκπαίδευσης και της εκτέλεσης υπηρεσιών.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ευθύνη του Δημοσίου, άρα και του Στρατού, που είναι τμήμα του κεντρικού κράτους, γεννάται, όχι μόνο όταν παραβιάζεται κάποια διάταξη νόμου, αλλά και όταν παραλείπονται ιδιαίτερα καθήκοντα και υποχρεώσεις που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία και προσδιορίζονται όχι μόνο από την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία αλλά και από τα διδάγματα της κοινής πείρας. Άλλωστε και από τις διατάξεις των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων προβλέπεται ρητά ότι υποχρέωση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας είναι να διασφαλίζει κατά το δυνατόν την υγεία και την ασφάλεια των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Στο έγγραφο τονίζεται επίσης ότι τα διώροφα κρεβάτια απέχουν δύο μέτρα από το έδαφος και επειδή δεν έχουν πλευρικά κιγκλιδώματα γίνονται αιτία παρόμοιων ατυχημάτων, τα οποία έχουν αναφερθεί κατά καιρούς.
Δηλαδή, ο Εισαγγελέας δέχεται ότι ο τραυματισμός προήλθε από την έλλειψη μέτρων επαρκούς προστασίας, εν προκειμένω κιγκλιδωμάτων, και αναφέρει ότι είναι συνήθης αιτία τραυματισμού στρατιωτών η μη ύπαρξή τους.
«Με βάση τα ανωτέρω», συνεχίζει το έγγραφο, «θεωρούμε ότι το ΓΕΣ απαιτείται όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, όχι μεγαλύτερου των τριών μηνών, να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η τροποποίηση και βελτίωση των μεταλλικών κλινών του δεύτερου ορόφου, σε όλους τους θαλάμους προσωπικού του Στρατού Ξηράς για να προλαμβάνονται στο μέλλον συμβάντα όπως αυτό του προαναφερθέντος οπλίτη».
Με το έγγραφο ζητείται επίσης η τοποθέτηση γιατρού ειδικότητας νευροχειρουργού στις προχωρημένες μονάδες του Έβρου, καθώς η απόστασή τους από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι 145 χιλιόμετρα.
«Οι ενέργειες», καταλήγει το έγγραφο, «θα πρέπει να θεωρηθούν επείγουσες, καθ’ όσον η Υπηρεσία φέρει αντικειμενική ευθύνη για την προστασία της ζωής ή της υγείας του προσωπικού».
Εμείς μόνο ένα σχόλιο έχουμε να κάνουμε.
Από τη στιγμή που ολόκληρος Εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι ανώτερης βαθμίδας δικαστήριο, δηλαδή η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, λέει ότι ο τραυματισμός του στρατιώτη οφείλεται σε παραλείψεις της Υπηρεσίας, γιατί δεν υπήρχαν κιγκλιδώματα στα πάνω κρεβάτια, ούτε γιατρός στη μονάδα, με ποια λογική το πρωτόδικο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του άτυχου στρατιώτη για αποζημίωση;
Το παιδί έχασε την αρτιμέλειά του την ώρα που υπηρετούσε, ούτε με το μηχανάκι χτύπησε ούτε πήγε να ανέβει σε έναν βράχο για να τσακιστεί. Στο κρεβάτι του πήγε να κοιμηθεί μετά την περιπολία του στα σύνορα και βρέθηκε με ανοιγμένο το κεφάλι γιατί έπεσε στο τσιμέντο από δύο μέτρα ύψος.
Ο Εισαγγελέας το λέει καθαρά. Αν υπήρχε νευροχειρουργός, θα γλίτωνε ο φαντάρος τα χειρότερα και αν υπήρχαν προστατευτικά κάγκελα, δεν θα έπεφτε στο πάτωμα.
Έρχεται όμως το κράτος και λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο στρατιώτης φταίει που έπεσε και δεν το νοιάζει πώς θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του. Αφού δεν μπορεί να δουλέψει όπως οι άλλοι, τι θα κάνει; θα ζητιανεύει ή θα... κλέβει;
Με ποια λογική του παραλόγου δεν του δίνουν αποζημίωση; Πότε θα καταλάβει αυτό το κράτος ότι δεν έχουν μόνο οι πολίτες υποχρεώσεις αλλά έχει και το ίδιο απέναντι τους; Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ...
21 Σχόλια
Καλά εντάξει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς φτιάξουν πρώτα στρατόπεδα φυσιολογικά για ανθρώπους όχι για ζώα στάβλος που είναι και μετά ας βάλουν σίδερα στα κρεβάτια.
Εδώ ο άλλος πουλάει κάθε μέρα τρελά με την ατζέντα 2030...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΜΕΕΕΕΕ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΤΟΝ ΓΛΥΨΕΙΣ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ
ΔιαγραφήΔεν συντρέχει ανησυχία, με την ατζέντα 2030 και τον θόλο όλα θα έχουν λυθεί. Είναι το φιλανδικό μοντέλο θητείας που έλειπε, τώρα που το βρήκε ο υπουργός σώθηκε η κατάσταση. Δένδιας κάνει τα προβλήματα αόρατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Τρέξτε τώρα να βγάλετε τεχνική οδηγία και να διανεμηθεί σε όλους τους Σχηματισμούς. Πολύ θα ήθελα να είχα τώρα ένα τεχνικό πολυκατάστημα και να βγάλω ένα σκασμο λεφτά από την πώληση σιδηρικων και αναλώσιμων που θα χρειαστούν για την κατασκευή τους. Πάντως αυτοί που θα κλάψουν είναι οι σιδηρουργοί των ΛΤΧ και οι Δριες κατασκευών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ,,,ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ?
ΔιαγραφήΦίλε μου πολύ σωστά διάβασες το ανάγνωσμα γιατί μάλλον αυτή θα είναι η κατεύθυνση.
ΔιαγραφήΚι όμως θα εφαρμοστεί. Όσοι ξέρουν από Υγιεινή και Ασφάλεια το έχουν ήδη καταλάβει. Μετράτε αντίστροφα και θα δείτε.
ΔιαγραφήΑπλά, θα αφαιρεθούν τα διώροφα κρεβάτια από τους θαλάμους. Εκτός και αν φτάσουμε στο σημείο να απαιτηθούν κάγκελα και στα "ισόγεια" κρεβάτια. Τότε καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί.
Διαγραφή@ 5 Μαρ 25. 4.24μ.μ.
ΔιαγραφήΝα σαι σιγουρος οτι θα εφαρμοστει...
Βεβαιως βεβαιως....
Μετραμε αντιστροφα μεχρι το δεκα (το) ετος φωτος....
Να μας πει ο Δένδιας τί κρεβάτια έχουν στην Φιλανδία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Φιλανδοι είναι γατάκια μπροστά μας. Ποια προστατευτικά και πράσινα άλογα. Φουσκωτά στρώματα η ακόμα καλύτερα στρώματα νερού και για extreme καταστάσεις αιώρες. Ζήτω η ατζέντα.
ΔιαγραφήΚαι να ήταν μόνο τα κρεβάτια.... Ο Θεός μας φυλάει κάθε μέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα είπες όλα με λίγες λέξεις.
ΔιαγραφήΌπως πάντα,θα δοθεί η διαταγή, ασχέτως υλικών, γνώσεως και κάποιου σχεδίου του πως να γίνει αυτό. Και όλο αυτό ονομάζεται.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα γινουν ολα μονα κρεββατια και τα περισσευματα θα πανε στα ευαγη ιδρυματα τυπου κορυδαλλου που εχουν ελλειψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖούμε από τύχη, δεν μας νοιάζει τίποτα παρά η ατζέντα 2030,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ τους εαυτούς σας γιατί η ζωή είναι μια για να την αφήσετε σε ανθρώπους που νοιάζονται μόνο για την καρέκλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχει γιατρό μονάδας παντελώς αδιάφορο το τι θα πάθει ο φαντάρος...αν χτυπήσεις το κεφάλι σου χρειάζεσαι αξονική και αν χρειαστείς χειρουργείο χρειάζεται ολόκληρη ομάδα με δύο χειρουργους , τουλάχιστον δύο νοσηλευτές και έναν αναισθησιολογο. Πως προκύπτει ότι αν είχε η μονάδα γιατρό (ο γιατρός μονάδας έχει εξοπλισμό για να χειρίζεται ιώσεις και διαστήματα όχι εγκεφαλικές αιμορραγιες) δεν θα πάθαινε τίποτα ο στρατιωτης; επίσης είναι παράλογο για κάθε μοναδουλα με 50 άτομα να έχουμε γιατρό.. μόνο στην Ελλάδα αυτά αποφασίζουν και διατάζουν χωρίς να έχουν γνώση ή αντίληψη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να γνωρίζω την συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνω ένα γενικότερο σχόλιο και θα πω ότι σε ΚΕΚ στον προνοσοκομειακό χώρο ένα σορό πράγματα μπορείς να κάνεις μέχρι να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο. Το θέμα είναι οι γιατροί που βρίσκονται στις μονάδες γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν το επείγον? Γιατί τους στρατεύσιμους γιατρούς που τους πληρώνουμε μόλις με 9,5 ευρώ το μήνα δεν τους κάνουμε ως δώρο το κόστος συμμετοχής σε atls, phtls κτλ.? Θα κερδίσουν αυτοί βελτιώνοντας το βιογραφικό τους αλλά θα κερδίσουν και οι ασθενείς. Η επόμενη απορία που έχω είναι γιατί τα κενά των γιατρών δεν τα καλύπτουν νοσηλευτές. Η ΣΑΝ τελειώνει το ΕΚΠΑ που είναι μέσα στις 150 καλύτερες νοσηλευτικές στον κόσμο. Δηλαδή ένας νοσηλευτής με προϋπηρεσία σε ΤΕΠ ή ΜΕΘ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε επείγουσες καταστάσεις? Στον σύγχρονο κόσμο ο νοσηλευτής είναι επιστήμονας αλλά εδώ είμαστε 100 χρόνια πίσω... Η ατζέντα 2030 μας μάρανε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όλα τα τροχοφορα του στρατού που έχουν 45 χρόνια στους δρόμους. Χωρίς ζώνες ασφαλείας χωρίς να έχουν περάσει κτεο τί λέει η παρέα των αρχηγων ? Εκεί τί γίνεται? Φορτώνουμε τις ευθύνες στους διοικητες και στους τεχνίτες που υπογράφουν τις κινήσεις και όλα καλά ε? Να πέφτει ο παχυλος μισθός και η δόξα και όλα καλά ε? Οι υπόλοιποι αναλώσιμοι βλέπε Λιβύη, πιλότοι κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να τανε μονον αυτα ..........(οι ζωνες ασφαλειας κλπ).......
ΔιαγραφήΕγώ λέω να βάλετε και ζώνες ασφαλείας, αερόσακους και προεντατήρες
ΑπάντησηΔιαγραφή