ΕΝΩΠΙΟΝ
Του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
κ.κ. Νικολάου-Γεωργίου Δένδια
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
Του Παναγιώτη Σταμάτη, του Δημητρίου, και της Κανέλλας, κατοίκου Κορίνθου, οδός , αριθμ., Αν. Αξιωματικού ΠΝ, ε.α., Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ, με ΑΔΤ , με Α.Φ.Μ. /Δ.Ο.Υ., γεννηθέντος στην Πάτρα, κιν. e mail:
ΘΕΜΑ: Στρατιωτικά Δικαστήρια (Στρατοδικεία-Ναυτοδικεία-Αεροδικεία)
Κόρινθος, 13.2.2025
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια της νέας Δομής Δυνάμεων 2024-2035 που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μια σημαντική μεταξύ πολλών άλλων, είναι και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Όπως είσαστε σε θέση να γνωρίζεται, ως νομικός και έμπειρος πολιτικός στην επικράτεια λειτουργούν υπέρ αρκετά Στρατοδικεία-Ναυτοδικεία-Αεροδικεία, συνολικού αριθμού έντεκα (11) και συγκεκριμένα:
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΕΡΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΕΡΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΕΡΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ-ΑΕΡΟΔΙΚΙΟ-ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ-ΑΕΡΟΔΙΚΙΟ-ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σύμφωνα με το άρθρο 168 παρ.2 εδ. α με ΠΔ που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού μπορεί, να «...καταργούνται στρατοδικεία…».
Συνακόλουθα είναι λοιπόν αναγκαίο η επαναξιολόγηση της χρησιμότητας τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δικαστηρίων και του αριθμού των αξιωματικών της στρατιωτικής δικαιοσύνης.
Ήδη τα σοβαρότερα αδικήματα των στρατιωτικών δικάζονται από την τακτική δικαιοσύνη.
Άλλωστε μια απλή ματιά στα πινάκια των κατά τόπους Στρατοδικείων-Ναυτοδικείων-Αεροδικείων, (περί τα 11 ανά την επικράτεια), αρκεί να πείσει για την απουσία οποιασδήποτε αναγκαιότητας ή σκοπιμότητας για την ύπαρξή τόσον πολλών.
Μόλις και μετά βίας τα πινάκια τους αριθμούνται περί τις 3 - 4 υποθέσεις και μάλιστα αν εξαιρέσει κανείς τις ανυποταξίες, που επί το πλείστον ακυρώνονται κατά τακτές χρονικές περιόδους, με νομοθετική πρωτοβουλία αποδεικνύεται ότι το έργο της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης συνολικά είναι μηδαμινό και ευκόλως μπορεί να θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με το αμετάθετο και την αργομισθία.
Αυτόματα αποδεικνύεται και η δυσαναλογία των πολλών Στρατιωτικών Δικαστηρίων και του ελαχίστου παραγόμενου δικαστικού έργου.
Σε κάθε δε περίπτωση υπάρχει μάλιστα υπερβολικός και δυσανάλογος αριθμός ανωτάτων αξιωματικών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε σχέση με τους άλλους κλάδους των Ε.Δ. καθώς επί συνόλου 120 στελεχών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης όλων των βαθμών, υπάρχουν, 2 Αντιστράτηγοι, 3 υποστράτηγοι, και 7-8 ταξίαρχοι.
Θεωρώντας ότι ήμουν χρήσιμος και υποβοήθησα το έργο του εκσυγχρονισμού των ΕΔ, ελπίζω στην άμεση αντίδρασή Σας, καθώς δεν θεωρώ ότι όλα τα στελέχη των ΕΔ είναι εν δυνάμει παρανομούντες, ώστε να έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δικαστηρίων.
Άλλωστε μεταξύ του κόστους λειτουργίας στρατιωτικών δικαστηρίων και του κόστους οδοιπορικών εξόδων των όποιων κατηγορουμένων, σαφώς είναι κατά πολύ οικονομικότερο το δεύτερο.
Διατελώ μεθ’ υπολήψεως
Παναγιώτης Δ. Σταμάτης
Αν. Αξιωματικός ΠΝ ε.α.
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ
1 Σχόλια
Το υπόμνημα βρίθει ανακριβειών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών, με προφανή στόχο την απαξίωση του κλάδου της στρατιωτικής δικαιοσύνης, που κατά γενική ομολογία του νομικού κόσμου της χώρας (στον οποίο προφανώς δεν ανήκει ο συντάκτης του υπόψη πονήματος) κοσμεί τον χώρο της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια δεν ανέρχονται σε 11 αλλά σε 8, αφού τα Στρατοδικεία Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Χανίων χειρίζονται παράλληλα τις υποθέσεις των λοιπών Κλάδων των Ε.Δ. και δεν υφίστανται αυτοτελώς ναυτοδικεία και αεροδικεία στις πόλεις αυτές. Επίσης, αγνοεί παντελώς τον ιδιαίτερα βαρύ φόρτο εργασίας των Εισαγγελιών των στρατιωτικών δικαστηρίων αλλά και τη σοβαρότητα των υποθέσεών που καταλήγουν στα ακροατήρια αυτών. Ευελπιστώ πως η αρμόδια Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης θα δώσει τη δέουσα απάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφή