Έρχεται Σχολή για drones στις ΕΔ – Σε ποια Πόλη θα λειτουργήσει

Έρχεται Σχολή για drones στις ΕΔ – Σε ποια Πόλη θα λειτουργήσει

ΦΩΤΟ: 06.02.2025 Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο - Επίδειξη συστημάτων drones στον ΥΕΘΑ

Ιδρύεται σχολή για χειρισμό drones στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα το 2025 - Η Λάρισα και η Καλαμάτα φέρεται να είναι εκ των βασικών υποψήφιων πόλεων για να φιλοξενήσουν τη νέα αυτή εκπαιδευτική εγκατάσταση - Η επίσκεψη Δένδια στην Οκλαχόμα και οι νέοι στόχοι

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2025 ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ - Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΠΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 22/02/2025 - Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΥ - costaspap@gmail.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Τα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, το πρόσφατο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά κυρίως αυτό στην Ουκρανία έχουν αναδείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη χρησιμότητα που έχουν στα σύγχρονα πεδία των μαχών τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να περάσουν γρήγορα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτήν τη νέα εποχή και να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις καινούργιες προκλήσεις. Πέρα από την απόκτηση ή ακόμα και την παραγωγή drones στη χώρα μας, άλλο ένα σχέδιο μπαίνει στα σκαριά: η δημιουργία σχολής για χειρισμό drones και αντι-drone συστημάτων στην Ελλάδα.

Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν πλέον διεθνώς με καταιγιστικούς ρυθμούς, στόχος είναι η σχολή αυτή να ξεκινήσει τη λειτουργία της, ει δυνατόν, μέσα στο 2025, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάλληλη εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η τοποθεσία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αν και η Λάρισα και η Καλαμάτα φέρεται να είναι εκ των βασικών υποψήφιων πόλεων να φιλοξενήσουν τη νέα αυτή εκπαιδευτική εγκατάσταση, που θα δημιουργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε υπάρχου-σα στρατιωτική εγκατάσταση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Οκλαχόμα και ξεναγήθηκε στο Κέντρο Αριστείας Πυρών «Fort Sill» και στο Πανεπιστήμιο Συστημάτων Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την επίσκεψή του αυτή ως «μια πολύτιμη εμπειρία», μετά την αναλυτική ενημέρωση που του έγινε και την επίδειξη αντιμετώπισης σμηνών drones την οποία παρακολούθησε.

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση στον τομέα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων, αλλά και η ανάπτυξη καινοτομιών αιχμής και τακτικών άμυνας για τη διαχείριση νέων απειλών είναι προγράμματα που «τρέχουν» στην Οκλαχόμα και συνιστούν μια πρακτική που θέλει να υιοθετήσει και η χώρα μας. Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε, μάλιστα, και για τη χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την κατασκευή ανταλλακτικών και μερών Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων από τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Στην αμερικανική αυτή εγκατάσταση έχει μπει πλέον, από το περασμένο φθινόπωρο, στο κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης για μάχη (Basic Combat Training) η αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώστε να προετοιμαστούν οι στρατιώτες καλύτερα για τις τακτικές προκλήσεις των σύγχρονων πολέμων. Στις ασκήσεις τύπου FTX (Field Training Exercise) έχει ενσωματωθεί η αναγνώριση και απάντηση σε απειλές που δέχονται από drones, από εχθρικές δυνάμεις που τα χρησιμοποιούν είτε για αναγνωριστικές αποστολές είτε για επίθεση.

Όπως, μάλιστα, είχε δηλώσει στέλεχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά την εισαγωγή του σχετικού προγράμματος, «κάθε πόλεμος είναι διαφορετικός και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε. Η εισαγωγή επιχειρήσεων αντι-drone και drone στο βασικό στάδιο εκπαίδευσης δίνει στους στρατιώτες μας μια γεύση του τι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Ακόμα και για τους αξιωματικούς, το να πάρουν αυτή την εμπειρία μάς κάνει πιο αποτελεσματικούς όταν θα επιστρέψουμε στις μονάδες μας».

Αυτό ακριβώς το υπόδειγμα σκοπεύει να ακολουθήσει και η χώρα μας, ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα στη νέα πραγματικότητα. Για παράδειγμα, σε σενάρια ασκήσεων που «τρέχουν» κατά καιρούς οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η άμυνα γίνεται απέναντι σε επίθεση δύο ή τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ η νέα πραγματικότητα από τα πεδία των μαχών δείχνει ότι ξαφνικά μπορεί να επιτεθεί ένα σμήνος από drones. Τόσο, λοιπόν, ο χειρισμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών όσο και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας αυτής μορφής απειλής είναι κάτι που απαιτεί την ύπαρξη μιας σχολής που θα εξειδικεύεται σε αυτά τα αντικείμενο.

«ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Η προετοιμασία, ωστόσο, για την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα δεδομένα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ήδη ο «Κένταυρος», το πρώτο αντι-drone σύστημα ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής, δοκιμάστηκε με επιτυχία και απέδειξε την αξία του στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανταρτών Χούθι και την προστασία της ναυσιπλοΐας. Το σύστημα αυτό -στην παραγωγή του οποίου συνέβαλε και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)- έχει ήδη συμφωνηθεί να εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ είναι πιθανό να εξαχθεί και σε χώρες του εξωτερικού.

Πριν από δυο εβδομάδες, δε, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τον Όλυμπο και παρακολούθησε επίδειξη drones στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων, εν μέσω μάλιστα δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω της χιονόπτωσης. Όπως επεσήμανε, «η χρησιμοποίηση των μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο των επιχειρήσεων αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και πρέπει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εθιστούν και να εκπαιδευτούν σε αυτή τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Στις Σέρρες θα ήταν καλύτερα πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Σέρρες είναι σύνορα. Η Καλαμάτα και η Λάρισα ξέρεις γεωγραφία να μας πεις που είναι;

      Διαγραφή