Τον Μάιο η πρώτη βολή τορπίλης βαρέος τύπου – Νέα εποχή για τα ελληνικά υποβρύχια

Τον Μάιο η πρώτη βολή τορπίλης βαρέος τύπου – Νέα εποχή για τα ελληνικά υποβρύχια

Η παραγγελία των 44 τορπιλών θα παραδοθεί εντός του 2025. Tα υποβρύχια τύπου 214 κλάσης «Παπανικολής» και το εκσυγχρονισμένο 209 «Ωκεανός»  αποκτούν ισχύ πυρός ανάλογη των δυνατοτήτων τους

Σταύρος Ιωαννίδης - ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17/12/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Εντός του Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική βολή με τις νέες τορπίλες βαρέος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Την εκπαιδευτική βολή, η οποία εντάσσεται στη διαδικασία αποδοχής του νέου οπλικού συστήματος, θα εκτελέσει ένα από τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η Ελλάδα.

Στο συνεργείο τορπιλών που βρίσκεται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας έχουν ήδη φτάσει οι δύο πρώτες τορπίλες γυμνασίων SeaHake Mod4, τα όπλα που θα έπρεπε να συνοδεύουν τα υποβρύχια 214 από την εποχή της προμήθειάς τους. Οι τορπίλες έρχονται σε κομμάτια και συναρμολογούνται εντός του Ναυστάθμου. Εκείνες που προορίζονται για τις εκπαιδευτικές βολές είναι πανομοιότυπες με τις τορπίλες μάχης, όμως στη θέση της εκρηκτικής ύλης τοποθετείται ένα κιτ που περιλαμβάνει τα συστήματα τηλεμετρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος από την παραγγελία των 44 τορπιλών βαρέος τύπου πρόκειται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι οι δοκιμές του Μαΐου θα είναι επιτυχημένες. Παράλληλα, οι τεχνικοί τορπιλών αλλά και οι μάχιμοι αξιωματικοί της Διοίκησης Υποβρυχίων συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στα νέα όπλα. Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται εδώ και μήνες στη Γερμανία ώστε να λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Νέα εποχή

Έπειτα από συνεχείς τροποποιήσεις του χρονοδιαγράμματος παραλαβής του οπλισμού τους, φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τα υποβρύχια τύπου 214 κλάσης «Παπανικολής», τα πλέον εξελιγμένα συμβατικά υποβρύχια παγκοσμίως, αλλά και το εκσυγχρονισμένο 209 «Ωκεανός» να αποκτήσουν ισχύ πυρός ανάλογη των δυνατοτήτων τους. Όπως συνέβη και με άλλα συστήματα των ενόπλων δυνάμεων, η Ελλάδα αγόρασε πλατφόρμες χωρίς όπλα ώστε να συγκρατηθεί το κόστος. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια μέχρι τα 214 να εξοπλιστούν με τορπίλες βαρέος τύπου, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που άνοιξε τον δρόμο για την απόκτησή τους.

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν και μετά την επικύρωση της απόφασης για την αγορά 44 τορπιλών SeaHake Mod4 έναντι 112 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπογραφές με τους Γερμανούς κατασκευαστές μπήκαν τον Δεκέμβριο του 2021 και βάσει χρονοδιαγράμματος οι πρώτες τορπίλες έπρεπε να παραδοθούν το καλοκαίρι του 2023. Οι κατασκευαστές επικαλέστηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ζητώντας απανωτές αναβολές, ωστόσο φαίνεται πως το πρόγραμμα έχει εισέλθει πλέον στη φάση της υλοποίησης.

Ενίσχυση του στόλου

Οι νέες τορπίλες δεν είναι το μοναδικό μέτρο ενίσχυσης του στόλου καθώς το νέο εξοπλιστικό «πακέτο» που θα παρουσιάσει ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων και την αγορά νέων υποβρυχίων. Το ΓΕΝ έχει ξεκινήσει ήδη τη διερεύνηση των διαθέσιμων επιλογών για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερης τεχνολογίας 209 σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί του ναυτικού επιτελείου έχουν έρθει σε επαφή με τη γερμανική TKMS για το αναβαθμισμένο υποβρύχιο 209 1400 Mod, τη γαλλική Naval Group για το Scorpene Evolved και με τη σουηδική Saab για το Α26. Στόχος του επιτελείου είναι η ναυπήγηση να γίνει στην Ελλάδα, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υποβρυχίων, που αποκτήθηκε από την κατασκευή των 214 στον Σκαραμαγκά.

Παράλληλα με την αγορά των νέων υποβρυχίων, ο σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων 214 κλάσης «Παπανικολής», πρόγραμμα προϋπολογισμού σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο στόχος που έχει θέσει η ηγεσία είναι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, μαζί με το αναβαθμισμένο «Ωκεανός», ο στόλος να διαθέτει εννιά σύγχρονα υποβρύχια ώστε να διατηρηθεί το θετικό ισοζύγιο ισχύος κάτω από τη θάλασσα, καθώς η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει συνολικά έξι υποβρύχια 214 κλάσης «Piri Reis» ενώ αναβαθμίζει το απόθεμα των 209 που διαθέτει.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια