Οριστικό τέλος στα σενάρια για επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση βάζει οριστικό τέλος στις ελπίδες για επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο και την καταβολή αναδρομικών για επικουρικές συντάξεις και δώρα σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης είναι δυσβάστακτο, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική αποσταθεροποίηση.
Ο υπουργός τόνισε πως αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015 - 2016 θα λάβουν μόνο οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη δικαιωθεί στα δικαστήρια, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι δεν προσέφυγαν πριν από το 2020 δεν έχουν πλέον δυνατότητα αποζημίωσης, λόγω παραγραφής των σχετικών αξιώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά οικονομικών παρεμβάσεων, προαναγγέλλοντας αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της επικείμενης ανόδου του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, καθώς και νέες μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν από το 2025 και θα φανούν στις δηλώσεις του 2026.
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το 2020, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είχε ήδη διασαφηνίσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για επιστροφές δώρων και συντάξεων. Όπως τόνισε, η χώρα, παρά τις περικοπές που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην καταβολή συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις, όπως το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Τέλος, επανέλαβε ότι η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν στα εισοδήματα του 2025, με αποτύπωση στις φορολογικές δηλώσεις του 2026.
ΠΗΓΗ: dnews.gr
45 Σχόλια
Εεεεεεεεεεεεετσι βαρατε κι άλλο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποφασίζω μεν και διατάζω μεν.....!!!!
Άλλωστε 41% τα κατω........
Ξαναψηφίστε τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο άνθρωπος είναι Υπουργός. Τι να πεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήτι λες ρε μο@λε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή όλη η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Μάλιστα. Αν είναι να γλιτώσουμε θα πληρώσουμε. Τι να κάνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν περιμεναμε και κατι καλο απο χατζηδακη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θαρθουν εκλογες? Τοτε θα σας δειξουμε τι αναδρομικα θα παρετε ( ΝΔ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ρθουν ποιοι ρε τούβλο; Οι ίδιοι; Πασοκ νδ και συριζα είναι ίδιοι. Αυτοί σε κυβερνούν τόσα χρόνια μόνο το όνομα αλλάζει.
ΔιαγραφήΘλιβερός όπως πάντα ο πολιτικός εκπρόσωπος της ολιγαρχίας και λίγος στο πολιτικό ανάστημα, που δείχνει και ήθος,απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την εξαπάτηση του συνόλου των συνταξιούχων, λέγοντας ότι δεν κατάλαβαν (οι συνταξιούχοι) ότι μιλούσαν μόνο για τις κύριες συντάξεις!!! Οπλο του η συνήθης κινδυνολογία του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού χώρου, που ποτέ δεν μας εξηγεί ΠΩΣ θα εκτροχιαστεί αφού τα υπερπλεονάσματα ρέουν από τους πολλούς και η φορολογική κλίμακα δεν τιμαριθμοποιείται ληστεύοντας; Ο κοινωνικός αιματοκρίτης γιατί δεν πέφτει παρά την συνεχή αφαίμαξη; Σε ΠΟΙΟΝ κοστίζει η επαναφορά των δώρων για τα οποία έχουν πληρωθεί εισφορές; Ετσι εμπαίζοντας για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε πάλι το αυτονόητο, ότι ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος, έχει χώρο μόνο για παροχές στους ολιγάρχες και φτωχοποίηση( επιδόματα, περικοπές, φοροληστεία,χαράτσια) κ.α. παρόμοια για τα συνήθη υποζύγια. Με απλά λόγια και επικαλούμενος τον φίλιο κοινωνικό αυτοματισμό που ως κοινωνικό ανάχωμα ΄΄προστατεύει΄΄ με την ιδιότυπη και βλακώδη λογική του τα συμφέροντα των λίγων, αυτενοχοποιώντας και υπονομεύοντας την ίδια την κοινωνική συνοχή και υπόσταση, αποφεύγοντας κάθε αιτιώδη πολιτική κριτική στο σύστημα. Το φρένο δεν το βάζει ο Χ¨δάκης αλλά οι δεκάδες αφελείς και ανόητοι που πιστεύουν στην φιλανθρωπία..του βάρβαρου κλεπτοκρατικού συστήματος που επάξια εκπροσωπεί ο κ. υπουργός. Μέχρι τις επόμενες εκλογές κάποιο σενάριο θα σκαρφιστούν για κανένα ψίχουλο από τα εκατομμύρια των χρόνια ληστευμένων. Παληά τους τέχνη κόσκινο άλλωστε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιά υπερπλεονάσματα? πού τα βλέπεις? Δεν ξέρεις ότι το δημόσιο χρέος είναι ακόμα πάνω από 150% και δυστυχώς (σε απόλυτους αριθμούς) αυξάνεται ?
ΔιαγραφήΜην ξεχάσετε να τον ξαναψηφίσετ. Γιατί πριν τις εκλογές λέγαν όλοι μην πάτε σε δικηγόρους, άν δοθούν θα δοθούν σε όλους. Αυτός το ξέχασε. Εμείς Γιατί να ξεχάσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.liberal.gr/politiki/g-broytsis-labame-ektakta-metra-gia-na-perifroyrisoyme-tis-theseis-ergasias#!pid=webtv2
ΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ ΕΕΕΕΕΕ ΚΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕΕΕΕ.................΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθάρματα. Συντομα θα πληρώσετε πολύ ακριβά. Δεν θα σας λυπηθεί κανείς. Να το θυμάστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα σου λεγα τι θα πληρώσουν αλλά έχε χάρη
ΔιαγραφήΚοπρόσκυλα. Δεν θέλουμε πλέον χρήματα. Θέλουμε να σας δούμε να καταστρεφεστε. Και θα το δούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα περπάτησε έξω με τον κόσμο να τα πεις αυτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΙΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΩΡΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΦΟΥ ΟΤΙ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρένο στους παχυλους μισθούς των 300 γιατί δεν βάζει? Αυτός ο καττικος που εξαφανίστηκε τώρα που άλλα έγραφε ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφου εκτροχιαζομαστε οικονομικα με τα 8 δις....δωστε τα μισα μεχρι να μπορεσει να γινει πληρης επαναφορα.Οι ανεβασμενοι οικονομικοι δεικτες που διαφημιζετε αρκουν για να δοθουν δωρα και θερινα επιδοματα κατα το ημισυ.Αν δεν γινει ουτε αυτο τοτε...ΠΙΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ στις επομενες εκλογες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσεξε σε ποια ταβερνα θα πηγαινεις γιατι τα φαγητα δεν θα τα φας απο πιατο αλλα απο τους πελατες του μαγαζιου οπως εγινε και με τον προηγουμενο πολιτικο που ηταν ανεπιθημητος σε ταβερνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβγα έξω να κυκλοφορήσεις, να τα πεις κι ολας στο κόσμο αυτά, και τότε θα δείς όργανα.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγηκαμε εδω και χρονια απο τα μνημονια με την αυστηρη οικονομικη επιτηρηση κι εχουμε ηδη ανεβασμενους οικονομικους δεικτες κι ενα ματωμενο μαξιλαρι 42 δις ευρω.Αυτη η κυβερνηση εφαρμοζει δικο της μνημονιο.Θα μπορουσαν εστω να δωσουν 13 ετησιους μισθους και συνταξεις και στην πορεια να γινουν 14 οι μισθοι και οι συνταξεις.Αιδως αχρειοι κυβερνωντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπου υπαρχουν οικονομικες εργασιακες και συνταξιοδοτικες ανισοτητες ο μεταμνημονιακος υπουργος οικονομικων ΟΦΕΙΛΕΙ να βρει τα λεφτα με δεδομενους τους ανεβασμενους οικονομικους μας δεικτες κι αν ειναι ανικανος ΟΦΕΙΛΕΙ να παραιτηθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο οτι φαινεται χορτασαν τοσο πολυ που μπουχτισαν και δεν θελουν να ξανακυβερνησουν η νομιζουν πως απευθυνονται σε αφελεις γιατι αν μη τι αλλο θα μπορουσαν σε πρωτη φαση να δωσουν 13 μισθους και 13 συνταξεις και να ταξουν 14 στην προεκλογικη περιοδο.Μουγκα και για την καταργηση του ΕΝΦΙΑ που ελεγαν οτι ηταν ενα προσωρινο μνημονιακο χαρατσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι ειδικός αλλά από την στάση του σώματος και των χεριών του εγώ καταλαβαίνω ότι θέλει να πει "δεν φταίω εγώ έτσι μου είπανε να πω και έτσι λέω" η "είμαι αθώος μην βαρατε" η το κλασσικό "εγώ δεν ξέρω τίποτα και όλα είναι φήμες της αντιπολίτευσης". Όπως και να έχει το πράγμα ένα είναι σίγουρο. Τραγικοί πολιτικοί που τους συντηρεί ένας τραγικός λαός. Να δω πότε θα ξυπνήσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού δεν είσαι ειδικός (δικός σου λόγος) τότε μην κρίνεις ότι δεν ξέρεις. Για να είναι υπουργός,δε θα ξέρει κάτι τις παραπάνω από ένα απλό καραβανά??
Διαγραφή1:24:00 κι εσένα γλυκούλη τι σε νοιάζει αν δεν είμαι ειδικός? Σου θίξαμε τον υπουργό σου ? Όσο θέλουμε θα κρίνουμε και όποιον θέλουμε θα κρίνουμε . Εσύ που δεν κρίνεις να μην φοβάσαι. Ο υπουργός δεν θα σε κάνει ντα.
Διαγραφή@ 16, 2025 1:24:00 μ.μ
Διαγραφή"Για να είναι υπουργός,δε θα ξέρει κάτι τις παραπάνω..."
Αυτό κι αν είναι άποψη!
Κυριακή, Φεβρουαρίου 16, 2025 5:09:00 μ.μ. το αυτονόητο λέει ο άνθρωπος, αλλιώς θα είχαν εσένα για υπουργό.
ΔιαγραφήΙσονομία στα ανθρώπινα δικαιώματα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εκθέσεις για το Δημογραφικό δείχνουν ότι η επιστροφή των «δώρων» στους συνταξιούχους της σημερινής γενιάς μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά την ψευδαίσθηση ευημερίας, αλλά ταυτόχρονα να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αβεβαιότητες και περικοπές στις αμέσως επόμενες δεκαετίες- Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν φρένο στις προσδοκίες επικαλούμενοι πως το κόστος για επαναφορά των δώρων είναι απαγορευτικό επειδή ξεπερνά τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως (τα 2/12 από σχεδόν 35 δισ. που δίνονται για συντάξεις με τη σημερινά δεδομένα). «Μαζί και με αιτήματα για δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους, που φτάνουν σε κόστος τα 3 δισ., μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, >>πάμε κατευθείαν για μνημόνιο με λιτότητα 10 δισ. τον χρόνο»<<.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς κυβερνητικος σαλιαγκας πρεπει να μας πεις γιατι τοσα χρονια μετα απο τα μνημονια δεν καταφερατε να αποκαταστησετε αυτην την μεγαλη αδικια εις βαρος των δημοσιων υπαλληλων και ολων των συνταξιουχων.Ειστε ανικανοι η απατεωνες?
ΔιαγραφήΕ τότε κόψε και άλλους δύο μισθούς ! Πάνω απ' όλα να μας βγαίνουν τα νούμερα και ας αργοπεθαίνει ο λαός...
ΔιαγραφήΟ λαός θα σε θυμίσει καραγκιοζ@κο στις εκλογές...
Άραγε να έχει γνωρίσει τον έρωτα αυτός ο υπουργός;
ΔιαγραφήΘα μου πείτε γενναίοι και γενναίες υπήρχαν και θα υπάρχουν στην πατρίδα μας!
Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί απέτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες απόστρατους να καταθέσουν αναφορές για την διεκδίκηση των αναδρομικών. Τώρα ας το σκεφθούνε οι ριγμένοι τι θα ψηφίσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να είμαι φτωχός ευτυχώς δεν έχω τα μούτρα σου. Χάρισμα σου τα λεφτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Η πείρα έχει δείξει ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που είναι δίκαιο αλλά αυτό που την εξυπηρετεί. Οι πιθανότητες να επαναφέρει για όλους τα επιδόματα Χριστουγέννων-Πάσχα-διακοπών είναι μηδαμινές λόγω μεγάλου δημοσιονομικού κόστους. Έτσι, θα πληρώσει τους ελάχιστους που τα διεκδίκησαν διακαστικά και οι υπόλοιποι θα καθίσουν στον άξονα των Υ, παρόλο που η δικαστική δικαίωση αφορά πρακτικά όλους τους συνταξιούχους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην μπερδεύσετε με επιχειρήματα περί αναθέρμανσης της αγοράς κλπ, αφού αν επαναφερθούν τα επιδόματα όλοι πλεόν θα τα χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν τρύπες κυρίως με το Δημόσιο (π.χ. τέλη κυκλοφορίας) και για ανελαστικές δαπάνες (ρεύμα, θέρμανση, τρόφιμα) όχι για να ψωνίσουν ρούχα ή για να πάνε ταξιδάκια. Επίσης, τα υπερπλεονάσματα δεν θα γυρίσουν στις τσέπες μας αφού πάνε κατευθείαν για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων προς τους ευρωπαίους δανειστές μας (το ΔΝΤ το έχουμε ήδη εξοφλήσει) και, ενδεχομένως, για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας όπου ήδη τρώνε (εμπόριο όπλων και πυρομαχικών) ή θα φάνε (ανοικοδόμηση) πολλοί. Τα 134 δις της ευρωπαϊκής βοήθειας μοιράστηκαν σε τσέπες γνωστών και είναι μόνο η αρχή. Ο πόλεμος είναι συμφορά για πολλούς αλλά ευκαιρία για λίγους.
Ας επιτραπεί να παραθέσω ένα λινκ για να μάθουν όλοι την αλήθεια. "https://www.sofokleousin.gr/i-megali-apati-me-ta-anadromika-ton-syntakseon"
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φάτε μαύρο καραγκιοζηδες....εσείς δεν ήσασταν που καλουσατε τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν δικαστικά? ΑΝΤΕ ΧΑΘΗΤΕ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή΄΄Λαέ σε κλέβουν σε γελούν μεγάλοι τσαρλατάνοι..΄΄ έγραφε προφητικά ο φοβερός δημοσιογράφος Κλεάνθης Τριανταφύλλου στην εφημερίδα ΄΄Ραμπαγάς΄΄ τον προηγούμενο αιώνα, αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικά είναι τα διδάγματα της Ιστορίας. Πολλοί δυστυχώς όπως συνάγεται από τα γραφόμενα τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με ένα παντοδύναμο σύστημα που εκμεταλλεύεται τον μόχθο των πολλών,ταίζοντας ταυτόχρονα με ελπίδες στο αόριστο μέλλον, παραμύθια και φόβο κατά περίπτωση τους υπηκόους του. Η συστηματοποίηση των κανόνων του κεφαλαίου γίνεται με άξονα το κέρδος και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Αυτή είναι και η συνθήκη των μέσων παραγωγής που ως κομβικό στοιχείο παραγωγής αγαθών, ελέγχουν οι λίγοι που επιβάλλουν και και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και το δικαιϊκό πλαίσιο που λειτουργεί όλο το κοινωνικό εποικοδόμημα. Οι πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων και το σκεπτικό τους έδειξαν καθαρά προς τα που είναι προσανατολισμένες ταξικά. Τα παραμύθια περί δημοσιονομικού κόστους τα σερβίρουν επειδή πρέπει να αιτιολογήσουν την ύπαρξη υπερπλεονασμάτων και success story.. Το δημογραφικό είναι το βολικό πρόσχημα για τις επερχόμενες μειώσεις και περιστολή ασφαλιστικών και κοινωνικών παροχών.Οι λίγοι και εν μέσω κοινωνικής κρίσης οιασδήποτε αιτιολογίας, πάντα ΘΑ πλουτίζουν, χρεώνοντας τους πολλούς με τα ελλείμματα τους. Η πρόσφατη χρεωκοπία το απέδειξε ακόμα μία φορά, η επερχόμενη ωσονούπω θα το επαληθεύσει ακόμα μία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι συνταξιούχος ούτε απόφοιτος του Πανεπιστημίου αλλά έχω μια απορία πώς γίνεται οι ίδιες περικοπές να είναι συνταγματικές για αυτούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν περιμένετε από αυτούς να σώσουν την οικονομία σωθηκατε..μαύρο μέχρι να μαυρίσουν από το κακό τους..εχθροί του ανυπεράσπιστου πολίτη.Δεν έχουν όρια τα ψεύδη και η παραπλάνηση που σκορπούν ανερυθριαστα.Αντισταση με όλους τους τρόπους να ξυπνήσουν όλοι και να δουν την αλήθεια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλουνται οι ροφοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοπρασίας να βγάλουν τον σκασμό και να μην έχουν άποψη. Επίσης αν θελήσουμε θα σας ξαναμπολιασουμε για να πάρετε την ζωή σας πίσω. Μπε ρε πρόβατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει φαίνεται ξεχάσει πως του είχαν κάνει τη φαλάκρα οι αγανακτισμένοι. Επιμένει στα ίδια. Ο λαός λέει "λαγός τη φτέρη κούναγε κακό του κεφαλιού του"...
ΑπάντησηΔιαγραφή