ΦΩΤΟ: Από την τελετή ορκωμοσίας των Τούρκων αξιωματικών. Στο κέντρο η αριστούχος Εμπρού Ερογλου / © Photo: X (TELE1, Cumhuriyet)
Το περιστατικό, που έγινε μετά την επίσημη ορκωμοσία, προκάλεσε σύγκρουση των κεμαλικών κομμάτων και της κυβέρνησης Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τιμωρήθηκαν λόγω απειθαρχίας
Την αποπομπή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πέντε απόφοιτων της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Στρατού Ξηράς και τριών ανώτερων αξιωματικών αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Αιτία, επεισόδιο που έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο στην τελετή αποφοίτησης της σχολής, όταν τελειόφοιτοι σπουδαστές σήκωσαν τα σπαθιά τους και φώναξαν το σύνθημα «είμαστε στρατιώτες του Ατατούρκ».
Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αποφάσισε την απομάκρυνση από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων πέντε ανθυπολοχαγών, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για το επεισόδιο, μεταξύ των οποίων και η αριστούχος του έτους (ΦΩΤΟ). Παράλληλα απομακρύνονται από το στράτευμα και οι υπεύθυνοι για την τήρηση της πειθαρχίας στη σχολή, τρεις ανώτεροι αξιωματικοί: ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.
Στις 30 Αυγούστου 2024, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς, μια ομάδα περίπου 400 αποφοίτων ανθυπολοχαγών έκαναν μία δεύτερη ξεχωριστή συγκέντρωση στο γήπεδο όπου λάμβανε χώρα η τελετή, αφού προηγουμένως έδωσαν τον προβλεπόμενο από τον νόμο στρατιωτικό όρκο στην επίσημη τελετή.
Οι νεαροί αυτοί αξιωματικοί ύψωσαν και σταύρωσαν τα ξίφη τους απαγγέλλοντας τον καταργηθέντα παλαιότερο όρκο, ο οποίος θεωρείται ότι συνδέεται με τις κεμαλικές αρχές του κράτους και κάνει αναφορά στην προάσπιση αυτών από τις ένοπλες δυνάμεις. Επικεφαλής των νεαρών αξιωματικών ήταν η Εμπρού Ερογλου, αριστούχος της τάξης (ΦΩΤΟ), η οποία υπαγόρευε στους συμφοιτητές της τον όρκο και αυτοί στη συνέχεια τον επαναλάμβαναν. Παράλληλα, όλοι μαζί οι απόφοιτοι φώναξαν το σύνθημα «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ)» υπό την κλαγγή των σπαθιών τους που χτυπούσαν μεταξύ τους.
Πηγές του υπουργείου Άμυνας υποστήριζαν ότι η πειθαρχική έρευνα δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο του απαγγελθέντος κειμένου ή του συνθήματος που ακούστηκε, αλλά πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση πειθαρχικού παραπτώματος. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν κανένα πρόβλημα με τον Ατατούρκ», ανέφεραν.
Σύγκρουση ερντογανικών-κεμαλικών
Η υπόθεση πήρε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις μεταξύ των κομμάτων της κεμαλικής αντιπολίτευσης και της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν.
Κεμαλικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί διώκονται επειδή προασπίζονται τα ιδεώδη του κοσμικού κράτους του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ απέναντι στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας από την κυβέρνηση.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούσαν στο παρελθόν το προπύργιο του κοσμικού κεμαλικού κράτους. Το 1997 είχαν ανατρέψει την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν με την Τανσού Τσιλέρ.
Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι πέντε ανθυπολοχαγοί που απεβλήθησαν θα επιστρέψουν στο στράτευμα όταν το κόμμα του έλθει στην εξουσία. Δεσμεύτηκε επίσης να τους παρασχεθεί νομική στήριξη και δήλωσε ότι το CHP θα τους θεωρήσει φιλοξενούμενούς του «σε όποια θέση επιλέξουν να υπηρετήσουν» επειδή, όπως είπε, θα επιστρέψουν στους συντρόφους τους μετά τις πρώτες γενικές εκλογές.
«Την ημέρα που θα επιστρέψουν οι ανθυπολοχαγοί, θα αποβληθείτε εσείς», είπε σε οργισμένο ύφος ο πρόεδρος του CHP.
Το επεισόδιο του 2023
Αυτό δεν είναι το πρώτο επεισόδιο που σχετίζεται με τη σύγκρουση κεμαλικών και ισλαμιστών στην Τουρκία.
Τον Νοέμβριο του 2023 είχε λάβει χώρα ένα άλλο επεισόδιο, το οποίο αφορούσε σύγκρουση μεταξύ κεμαλικών σπουδαστών της Σχολής Πεζικού και θρησκευόμενων συναδέλφων τους, μέλη κατά πληροφορίες θρησκευτικών αδελφοτήτων.
Οι πρώτοι φέρονται ότι «φακέλωναν» του δεύτερους και τους εκφόβιζαν.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν οι δύο πλευρές συνεπλάκησαν στις 10 Νοεμβρίου 2023, ανήμερα της επετείου θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, επειδή καταγγέλθηκε ότι ένας εκ των θρησκευόμενων σπουδαστών αρνήθηκε να φορέσει, ως είθισται, στο πέτο της στολής του κονκάρδα με το πορτρέτο του Ατατούρκ. Γι’ αυτή την υπόθεση αποπέμφθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις τέσσερις ανθυπολοχαγοί, σπουδαστές της σχολής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναδημοσίευση: kathimerini.gr
Η αγωνία του Ερντογάν να έχει στράτευμα πιστό μόνο στον ίδιο
Γράφει ο Aντγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης
Πυρ και μανία οι κεμαλιστές στην Τουρκία με την αποπομπή από τον στρατό ξηράς πέντε νέων ανθυπολοχαγών αποφοίτων της Στρατιωτικής Ακαδημίας, οι οποίοι στις 30 Αυγούστου μαζί με άλλους 400 περίπου συναδέλφους τους με το πέρας της ορκομωσίας τους ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν, «είμαστε στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ».
Μετά από συνεδρίαση του Ανώτερου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, αποστρατεύθηκαν μαζί με τους πέντε ανθυπολοχαγούς και τρεις αξιωματικοί της Ακαδημίας οι οποίοι ήταν οι διοικητές τους (Διοικητές Λόχου, Τάγματος και Συντάγματος).
Συμπεράσματα:
Ο Ερντογάν φοβήθηκε να θίξει σε βάθος το στράτευμα αφού απέπεμψε μόνο 5 ενώ οι εμπλεκόμενοι ήταν σχεδόν 400 και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μιλήσει τις πρώτες ημέρες για πιθανή αποπομπή 50 νέων ανθυπολοχαγών.
Η αγωνία του Ερντογάν να έχει στράτευμα πιστό μόνο στον ίδιο, φαίνεται από την αποπομπή και των τριών άλλων αξιωματικών της Ακαδημίας. Εάν οι 5 νεαροί ανθυπολοχαγοί διέπραξαν απείθεια και παρέβησαν εντολές καλώς αποστρατεύτηκαν. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα έπρεπε να αποστρατευθούν οι τρεις διοικητές τους των οποίων τις εντολές δεν εκτέλεσαν οι πέντε ανθυπολοχαγοί.
Εγώ πάντως παρακολουθώντας την διαδικασία μέσω των τουρκικών ΜΜΕ είδα ότι οι πέντε ανθυπολοχαγοί έφυγαν με το κεφάλι ψηλά χωρίς να έχουν μετανιώσει για την πράξη τους δίνοντας μάθημα στον Ερντογάν ότι η κεμαλική σκέψη στο στράτευμα παραμένει.
ΣΧΟΛΙΑ:
– Όσοι γράφουν άρθρα σχετικά με την Τουρκία καλό θα ήταν να προσέχουν τις μηχανές μετάφρασης γιατί άλλο είναι η Στρατιωτική Ακαδημία (δηλαδή η αντίστοιχη της Σχολής Ευελπίδων) και άλλο είναι η Σχολή Πολέμου.
– Ευχαριστώ όσους αναπαρήγαγαν το άρθρο μου που πρώτος έγραψα για την ίδρυση Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Ίμβρο, είτε αναφέροντας το όνομα μου είτε όχι. Σημασία έχει η πληροφορία.
ΠΗΓΗ: geopolitico.gr
1 Σχόλια
Ωραίο μωρό η αρχηγός ΕΜΠ1
ΑπάντησηΔιαγραφή