Σημαντική Ενημέρωση για Βιωσιμότητα και ομαλή λειτουργία ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ (BINTEO)

Σημαντική Ενημέρωση για Βιωσιμότητα και ομαλή λειτουργία ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ (BINTEO)

Ο πρώην Πρόεδρος του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος σημειώνει μεταξύ των άλλων:

[1] Φίλοι μου, αυτό που συμβαίνει στο ΝΙΜΤΣ είναι τραγέλαφος! Μιλάμε για το νοσοκομείο που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις, το νοσοκομείο που εδώ και δεκαετίες περιθάλπει στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, και ξαφνικά… μένει ακέφαλο!

Μετά την ψήφιση του Ν. 5157/24, το Διοικητικό Συμβούλιο αυξήθηκε σε 13μελές, επιτρέποντας ακόμα και σε πολίτη να πάρει τη θέση του Διοικητή του ΝΙΜΤΣ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, με την αποστρατεία του πρώην Διοικητή, το νοσοκομείο έμεινε στον αέρα. Ο Υποδιοικητής, ένας Συνταγματάρχης ΜΧ, εκτελούσε χρέη Διοικητή… μέχρι που αποστρατεύτηκε κι αυτός! Τελικό αποτέλεσμα; Το ΝΙΜΤΣ χωρίς ηγεσία, ένα σκάφος χωρίς καπετάνιο, ένα νοσοκομείο στρατιωτικών με διοικητικό κενό.

Αναρωτιέμαι: ποιος παίζει με τις Ένοπλες Δυνάμεις; Ποιος έχει βαλθεί να μετατρέψει το ΝΙΜΤΣ σε ένα ακόμα γραφειοκρατικό μπάχαλο, που θα το λυμαίνονται διορισμένοι πολιτικάντηδες αντί για άξια στρατιωτικά στελέχη;

Το ΝΙΜΤΣ δεν είναι πεδίο για πολιτικά πειράματα!

[2] Ο πολυδιαφημισμένος Νόμος 5157/24 ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στη διαφθορά και τις αδιαφανείς διαδικασίες.

Μαθαίνουμε πως στη θέση του Διοικητή του ΝΙΜΤΣ τοποθετείται… πολίτης! (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) Ναι, καλά ακούσατε! Ο νυν Διοικητής του Νοσοκομείου της Νίκαιας, με τις γνωστές «υψηλές» διασυνδέσεις, θα αναλάβει την ηγεσία ενός στρατιωτικού νοσοκομείου, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση με τη στρατιωτική ιεραρχία!

Και δεν φτάνει αυτό… Με τις επιτήδειες ρυθμίσεις, θα καρπώνεται μισθό Περιφερειάρχη, δηλαδή 5.500 ευρώ μικτά τον μήνα! Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πρόκλησης, μέχρι χθες ένας ανώτατος αξιωματικός του Υγειονομικού έπαιρνε ένα κλάσμα αυτού του ποσού! Δηλαδή, ένας στρατιωτικός που έφαγε τη ζωή του στα νοσοκομεία, στις μονάδες και στις αποστολές έπαιρνε ψίχουλα, ενώ τώρα έρχεται ένας ημέτερος πολιτικός διορισμένος και κάνει πάρτι!

Αλλά το πραγματικό χάος ξεκινά στη διοίκηση. Ο νέος «πολιτικός» Διοικητής θα πρέπει να διοικεί στρατιωτικούς γιατρούς, νοσοκόμους-φαντάρους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κανείς δεν μας λέει πώς θα λειτουργήσει αυτό το πράγμα! Ούτε οι νόμοι των στρατιωτικών νοσοκομείων, ούτε ο ΑΝ 1936, ούτε ο Κανονισμός του 1947 λαμβάνονται υπόψη.

Και αν γίνει επιστράτευση; Τι θα κάνει τότε ο πολιτικός Διοικητής; Θα δίνει εντολές στον στρατό; Ή μήπως θα τρέχουμε τελευταία στιγμή να σώσουμε τα ασυμμάζευτα;

Η υπόθεση βρωμάει. Το ΝΙΜΤΣ δεν μπορεί να γίνει το μαγαζάκι κανενός! Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σηκώνουν τέτοιες απαξιωτικές συμπεριφορές. Και όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει!

Είναι σαφές ότι τέτοιες επιλογές απαιτούν πολύ σοβαρή αιτιολόγηση και κυρίως μια απάντηση στο βασικό ερώτημα: εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον ή άλλες σκοπιμότητες;

[3] Μαζικές αποστρατείες στρατιωτικών ιατρών – Πρωτοφανής αποψίλωση στο ΝΙΜΤΣ!

Δεν το λες και συνηθισμένο. Αποστρατεύτηκαν 156 στρατιωτικοί ιατροί, αφήνοντας πίσω τους νοσοκομεία αποδεκατισμένα και μια κατάσταση που μόνο λειτουργική δεν τη λες. Και δεν μιλάμε για όποιους κι όποιους, αλλά για άριστους επιστήμονες, με χρόνια εμπειρίας, που γνώριζαν απέξω κι ανακατωτά τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τους ασθενείς τους.

Μόνο από το ΝΙΜΤΣ, απομακρύνθηκαν ο Διευθυντής του Αιματολογικού (με τις γνωστές ελλείψεις στο τμήμα του), ο Διευθυντής του Παθολογικού, ο Διευθυντής του Ουρολογικού και ο Διευθυντής του Αγγειοχειρουργικού. Δηλαδή, μέσα σε μία νύχτα, χάθηκαν οι βασικές ιατρικές ειδικότητες, με τις κλινικές να ψάχνουν τώρα λύσεις... στο κενό.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική αν δει κανείς τα συνολικά νούμερα. 89 ιατροί αποστρατεύτηκαν από τον Στρατό Ξηράς, μεταξύ αυτών 4 υποστράτηγοι, 8 ταξίαρχοι και 44 συνταγματάρχες. Από το Πολεμικό Ναυτικό, 48 γιατροί, και από την Πολεμική Αεροπορία, άλλοι 20.

Δηλαδή, μιλάμε για μια σκούπα πρωτοφανών διαστάσεων, που κόβει κάθε σύνδεση μεταξύ γιατρών και ασθενών. Και δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξήγηση γιατί συνέβη αυτό. Γιατί αποστρατεύτηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Σε μια περίοδο που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, γιατί το κράτος αποφασίζει να αποδυναμώσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία;

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: Πρόκειται για τυχαία εξέλιξη ή μήπως εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες;

[4] Οι μαζικές αποστρατείες και ο «πονοκέφαλος» του ΕΛΟΑΣ

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 900 αξιωματικοί αποστρατεύτηκαν και το ασφαλιστικό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να βρει τρόπους να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Αν και, προς το παρόν, τα μερίσματα του ΜΤΣ και του ΕΚΟΕΜΣ φαίνεται να διατηρούνται αλώβητα, ο ΕΛΟΑΣ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση: την καταβολή των εφάπαξ στους πρόσφατα αποστρατευθέντες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι το κύμα των αποστρατειών θα σταματήσει εδώ. Αν, όμως, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 2.000 αξιωματικούς που θα αποστρατευθούν συνολικά με τις κρίσεις του Μαρτίου, τότε το πρόβλημα ρευστότητας θα πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Άλλα κύρια σημεία που παρουσιάζονται στα παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ:

1. Χορήγηση ενός επιπλέον Μερίσματος για το έτος 2024

-Ιστορικό χορήγησης: Ανάλυση της πρακτικής χορήγησης επιπλέον μερίσματος σε προηγούμενα έτη.

-Εξέταση δυνατοτήτων: Μελέτη των διαθέσιμων οικονομικών για τη δυνατότητα σταθερής χορήγησης ανά έτος.

2. Δικαστική Διένεξη ΜΤΣ – Υπουργείου Υγείας

-Ιστορικό: Η διεκδίκηση ποσού 9.723.623,07 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, μαζί με τους νόμιμους τόκους. 

-Προτάσεις: Ενέργειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας και εκτιμώμενη άμεση αύξηση εσόδων από τη δικαστική απόφαση. 

3. Δικαστική Διένεξη ΜΤΣ – PICAR/Τράπεζα Πειραιώς

-Τρέχουσα κατάσταση: Σημαντική οικονομική υπόθεση για τους μετόχους και μερισματούχους του ΜΤΣ. 

-Αποτελέσματα: Απόδοση από 7.618.019,07 σε 12.950.623,37 ευρώ. 

Προτάσεις:

-Νομικές ενέργειες για αύξηση του ετήσιου μισθώματος. 

-Σχέδιο για τη διαφάλιση συμφερόντων μετά τη λήξη της μίσθωσης το 2027. 

-Εκτιμώμενη ετήσια αύξηση εσόδων κατά 5.332.604,30 ευρώ με πιθανή μελλοντική βελτίωση. 

4. Προτάσεις Αύξησης Εσόδων για το ΜΤΣ

-Κυκλοφοριακά πρόστιμα: Τροποποίηση του Ν.4256/2014 για πλήρη απόδοση του πόρου 5% στο ΜΤΣ. Εκτιμώμενη ετήσια αύξηση εσόδων: 7-10 εκατ. ευρώ.

-Κρατήσεις ΕΛ.ΑΣ.: Αύξηση του ποσοστού από 2,72% σε 3,72% για τους ασφαλιστικούς πόρους. Εκτιμώμενα έσοδα: σημαντική ετήσια αύξηση.

-Πιστοποιητικά ΕΛ.ΑΣ.: Εισαγωγή ποσοστού 10% επί των τελών για την έκδοση πιστοποιητικών. Εκτιμώμενη αύξηση εσόδων: 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εξοπλιστικά προγράμματα:

-Επανεξέταση κρατήσεων από μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

-Απόφαση ΔΣ ΜΤΣ για ενιαίες κρατήσεις, χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

1. Στις 03/02/2025:

2. Στις 30/12/2024:

3. Στις 30/11/2024:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Και που είστε ακόμη! Ο φαλακρός δελφίνος δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του! Ας προσέχουν όλοι τι ψηφίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή