Ποιες θέσεις καταργούνται. Αντίδοτο στον υδροκεφαλισμό του στρατεύματος αναζητεί το υπ. Άμυνας, σε μια προσπάθεια ο εξορθολογισμός που άρχισε με το κλείσιμο στρατοπέδων να συνεχιστεί με εξορθολογισμό της διαχείρισης προσωπικού
Βασίλης Νέδος
Αντίδοτο στον υδροκεφαλισμό του στρατεύματος αναζητεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε μια προσπάθεια ο εξορθολογισμός που ξεκίνησε με το κλείσιμο στρατοπέδων ανά την Ελλάδα να μην περιοριστεί εκεί, αλλά να αγγίξει τον πυρήνα των προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που συνδέονται και με την παρωχημένη οργάνωση και διαχείριση του προσωπικού, ιδιαίτερα στο επίπεδο των ανώτατων αξιωματικών. Η συνολικότερη φιλοσοφία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια εντοπίζεται στην ανάγκη να αλλάξει η σημερινή εικόνα ανεστραμμένης πυραμίδας, με δυσανάλογα πολλούς αξιωματικούς σε σχέση με το «γρανάζι» των Ε.Δ. που είναι οι υπαξιωματικοί. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.) διαθέτει περίπου 20% λιγότερους υποστρατήγους από τον αμερικανικό στρατό που είναι ο μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ. Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο Σ.Ξ., παρατηρούνται αρρυθμίες και στους υπόλοιπους κλάδους. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί ένας υποπτέραρχος ανά 10 μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).
Αποστρατείες
Η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού έγινε την Παρασκευή που πέρασε. Έπειτα από εντολή του κ. Δένδια συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη και αποφάσισε την αποστρατεία συνολικά 47 ανώτατων αξιωματικών. Καταργήθηκαν συνολικά 23 θέσεις από τις 106 που αντιστοιχούσαν σε αντιστρατήγους και υποστρατήγους. Από τις 23 θέσεις οι 18 αντιστοιχούσαν σε υποστρατήγους. Τα καθήκοντα που αντιστοιχούσαν σε θέσεις υποστρατήγων ή αντιστρατήγων που καταργήθηκαν θα αναληφθούν από κατέχοντες άλλα πόστα.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ (σήμερα αντιναύαρχος) θα αναλάβει και τα καθήκοντα του γενικού επιθεωρητή. Ενώ ο διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) με βαθμό αντιστρατήγου θα αναλάβει και το έργο της επίβλεψης του τρόπου με τον οποίο προχωράει η αναδιοργάνωση των στρατοπέδων. Πρόκειται, δηλαδή, για τον ανώτατο αξιωματικό που θα επιβλέπει τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων και τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Την Παρασκευή αποστρατεύθηκαν αρκετοί αξιωματικοί και από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Συγκεκριμένα, αποστρατεύθηκαν ένας αντιναύαρχος, επτά υποναύαρχοι και τρεις αρχιπλοίαρχοι, καθώς, επίσης, δύο αντιπτέραρχοι, έξι υποπτέραρχοι και τέσσερις ταξίαρχοι.
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την προοπτική ενός ακόμη μεγαλύτερου ξεκαθαρίσματος στους βαθμούς ταξιάρχων και συνταγματαρχών, όπου υπάρχει σημαντική συμφόρηση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τηρείται ευλαβικά η προαγωγή απάντων, ακόμη και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πέρα, βεβαίως, από τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν εξ ορισμού οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χαρακτηριστικοί του «ξεχειλώματος» είναι οι απόλυτοι αριθμοί των συνταγματαρχών. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 1.800 συνταγματάρχες στις τάξεις του Σ.Ξ., ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις με βάση την υφιστάμενη μορφή του στρατεύματος δεν ξεπερνούν τις 585. Δεδομένου ότι οι συνταγματάρχες είναι ουσιαστικά η δεξαμενή από την οποία στη συνέχεια θα προαχθούν για να αναλάβουν θέσεις σε μείζονες διοικήσεις οι επόμενοι ηγέτες του στρατεύματος, εξετάζεται να υπάρξει και κάποια αξιολόγηση επί πολύ συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Όπως για παράδειγμα να μην μπορεί να γίνει διοικητής μείζονος σχηματισμού κάποιος ανώτατος αξιωματικός που δεν έχει τη δυνατότητα να μιλάει αγγλικά.
Η αναλογία
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό όταν φτάσει κάποιος στη βάση της ανεστραμμένης πυραμίδας. Ιδεατή αναλογία αξιωματικών προς υπαξιωματικούς υπολογίζεται ότι είναι το σχήμα 1 προς 9. Στον Ελληνικό Στρατό ο εξισωτισμός των τελευταίων δεκαετιών, που προβλέπει την ιεραρχική εξέλιξη ακόμη και των υπαξιωματικών, έχει οδηγήσει σε μια αναλογία η οποία πλησιάζει το 1 προς 1. Ζητήματα τέτοια αντιμετωπίζουν και πιο εξελιγμένες Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο στις ελληνικές το πρόβλημα είναι οξύτατο. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετάται πώς θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των καθηκόντων μεταξύ αξιωματικών και υπαξιωματικών. Οι υπαξιωματικοί θα πρέπει να έχουν υπό την ευθύνη τους το σύνολο των λειτουργικών ζητημάτων της μονάδας, χωρίς να τα εγκαταλείπουν από τη στιγμή που προάγονται σε ανθυπολοχαγούς. Μελετάται πώς θα υπάρξει μια επιστροφή στο μοντέλο του ανθυπασπιστή ως καταληκτικού βαθμού για όλους τους υπαξιωματικούς, χωρίς φυσικά να επηρεάζεται οποιοδήποτε από τα μισθολογικά και άλλα οφέλη που συνδέονται με τα χρόνια υπηρεσίας τους στην πατρίδα.
Σκοπός είναι να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο μονοπάτι καριέρας των υπαξιωματικών, οι οποίοι θα συγκροτούν ένα σώμα με διακριτές αρμοδιότητες και θέση μέσα στο στράτευμα. Οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο προαγωγής στο στράτευμα, καθώς και της αναδιάρθρωσης των οργανικών θέσεων που πλέον θα στελεχώνονται από περιορισμένο αριθμό ανώτατων αξιωματικών, δεν είναι ξεκομμένες από την παράλληλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την κατάργηση και συγχώνευση μονάδων ανά τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση κατάργησης μονάδων ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου (έκλεισαν τα πρώτα δέκα στρατόπεδα), ενώ το όριο και για τη δεύτερη φάση είναι η 31η Μαρτίου.
Οι αριθμοί
• 20% λιγότερους υποστρατήγους από τον αμερικανικό στρατό, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έχει ο Στρατός Ξηράς της Ελλάδας.
• 1 υποπτέραρχος ανά 10 μαχητικά, η αντιστοιχία στην Πολεμική Αεροπορία.
• 47 ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
• 18 από τις 23 θέσεις που καταργήθηκαν αντιστοιχούσαν σε υποστρατήγους.
• 1 προς 9 θεωρείται η ιδεατή αναλογία αξιωματικών – υπαξιωματικών στον Ελληνικό Στρατό.
• 1 προς 1 είναι περίπου η αντίστοιχη αναλογία σήμερα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Διευκρινήσεις ΥΠΕΘΑ περι σύγκρισης του αριθμού των Ανωτάτων Αξιωματικών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) διευκρινίζει σήμερα (14.01.2025) τα όσα έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αναφορά που έκανε ο Νίκος Δένδιας για την αριθμητική σύγκριση ως προς τους ανώτατους αξιωματικούς με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΘΑ τονίζει πως σχετικά με τα όσα αναφέρονται στον δημόσιο λόγο περί δήθεν «λανθασμένων» στοιχείων όσον αφορά τη σύγκριση του αριθμού των Ανωτάτων Αξιωματικών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, πηγές επισημαίνουν:
Ο αριθμός των «Στρατηγών Ενός Αστέρος» (Brigadier General) που αντιστοιχεί στον βαθμό του Ταξιάρχου στην Ελλάδα και στον οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δήλωσή του από την Πάτρα, ανέρχεται σε 113 στον Στρατό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου για τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ενεργά μέλη της Εθνοφρουράς και των Αποθεματικών Δυνάμεων, τα οποία συμμετέχουν σε αποστολές και επιχειρήσεις (https://crsreports.congress.gov, R44389, 8/3/2024). Πρόκειται για αριθμό, ο οποίος είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από τον αριθμό των Ταξιάρχων του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα!
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η αναλογία Αντιστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό και Αεροπορία είναι ένας ανά 15.151 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, έναντι ενός ανά 5.190 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.
Συνεπώς είναι 3 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
Η αναλογία Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό και Αεροπορία στις ΗΠΑ είναι ένας ανά 7.936 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας Υποστράτηγος ή ομοιόβαθμος σε ΠΝ – ΠΑ ανά 1.329 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δηλαδή είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
Η αναλογία των ομοιόβαθμων των Ταξιάρχων και των Αρχιπλοιάρχων είναι ένας ανά 5.154 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας Ταξίαρχος/Αρχιπλοίαρχος ανά 454 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει 11πλάσιο αριθμό Ταξιάρχων και ομοιόβαθμων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη!
Επίσης, για κάθε έναν Ανώτατο Αξιωματικό στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,35 Ανώτατοι Αξιωματικοί στις ΗΠΑ, ακόμη και αν περιληφθούν σε αυτούς οι «Στρατηγοί 4 Αστέρων» (βαθμό τον οποίο στη χώρα μας έχει μόνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 32 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το δικαίωμα της κριτικής είναι απολύτως σεβαστό, αλλά τα θέματα της Εθνικής Άμυνας δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση, ιδίως όταν επιχειρείται η παράθεση διαστρεβλωμένων ή ψευδών στοιχείων.
ΠΗΓΗ: onalert.gr
40 Σχόλια
Γιατι δεν καταργει τελειως τον στρατο ο δενδιας.....να τον δωσει στον ιδιωτικο τομεα για να γινουν επενδυσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φορά να υπήρχε σοβαρότητα στο ΥΠΕΘΑ. Το ότι βγαίνει να διαψεύσει στοιχεία που βγήκαν στο fb δείχνει την σύγχυση που επικρατεί στο μυαλό κ στη σκέψη, μια σύγχυση που όταν μιλάμε για ΕΔ είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Το να αντιμετωπιζονται οι ΕΔ με την ίδια λογική με τους τενεκεδες λάδι προκαλεί θυμό κ απτην απέναντι πλευρά γέλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα με τους βαθμούς έχει παραγίνει. Να φτάνουμε μέχρι ανθυπασπιστές και τιμής ένεκεν να βγαίνουμε σημαιοφόροι. Άντε ένα δύο βαθμούς παραπάνω σε όσους έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά. Το θέμα είναι ο βαθμός του υπαξιωματικού πλέον να μετράει και να αμοίβεται καλά. Δηλαδή ότι σήμερα ο ανθυπασπιστής κάνει τα ίδια με όταν ήταν λοχίας είναι αναβάθμιση ή υποβάθμιση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλυτα σωστός! Αυτό απαιτεί και προβλέψεις σε άλλα επίπεδα, όπως για παράδειγμα αριθμό μερισμάτων, θέσεις εξωτερικού, κλπ
ΔιαγραφήΣωστοτατος. Αρχιλοχιας πλεον κανεις οτι εκανες και δεκανεας απλα με λιγοτερες υπηρεσιες 20+ χρονια επιπλεον στην πλατη σου και πιθανον οικογενεια.
ΔιαγραφήΔεν γινεται αλλο αυτο
θα το διαλύσουν εντελώς,κατά την γνώμη μου θα γίνει τραγική η κατάσταση,οι υπαξιωματικοί φτάνουν ελάχιστοι στο βαθμό ανχη και αυτό λίγο πριν την αποστρατεία,όλα είναι δικαιολογίες για να κάνουν αιώνιους δούλους αλλά δεν νομίζω ότι θα δουλέψει το πράγμα,μάλλον θα γίνει περισσότερο μπουρδελο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή το μεγάλο πρόβλημα είναι οι υπαξιωματικοί που γίνονται αξιωματικοί. Να σας ενημερώσω ότι, για να γίνει κάποιος από υπαξιωματικός σε αξιωματικός, περνάν πολλά έτη, κοντά στα είκοσι με πολλές δοκιμασίες και δύσκολες συνθήκες εργασίας. Καλά θα κάνετε ως πρόταση, να εφαρμόσετε αυστηρά την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και να μην προάγονται με ευκολία τόσο οι εξ υπαξιωματικών, όσο και οι εξ αξιωματικών . Όταν γίνει αυτό, οι προαγωγές θα μειωθούν δραματικα και θα δείτε ποιοι από όλους αυτούς, αξίζουν πραγματικά να προαχθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρτιο 2025 οι βο(υ)λευτικες εκλογές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρυφακουλης στο 21%.
Αλλαγη προεδρου της ΝΔ με Δένδια επικεφαλή πλεον πανε σε συγκυβέρνηση με μπατσοκ και βελο.
Μεχρι τελη του 2025, το μορφωμα της ΝΔ με ηγέτη τον Δένδια, ακολουθει την πορεία του τσυριζα.
Μεχρι τελη του 2026, η ΝΔ πλέον ειναι παρελθον και η αγια οικογένεια εχει μετακομισει USA.
Μπορει και νωρίτερα ολα αυτα...
Θα ήθελες πολύ. 41% ρε ΔΥ με στολή. Σου κόψανε τα προνόμια αχαιρευτε;
ΔιαγραφήΚαταρχας θεσεις ανωτατων στην ΠΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ-το ΑΑΣ ειχε 20 μελη και ΞΑΝΑ-εγιναν 20 μελη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το > Μελετάται καταληκτικός Ανθστη για Όλους τους Υπξκους < ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα γινει το αυτονοητο οπως ΗΠΑ.
Ειδικα στην ΠΑ οι ανωτεροι-ανωτατοι ξεπερασαν απειρως τους κατωτερους Αξκους -Οσο γαι παρασημα ισχυει καθεστως Βορειας Κορεας (δωσε και εμενα μπαπμπα).
Το αυτονοητο κανει ο ΥΕΘΑ.
Αυτό που λέτε για τους υπαξιωματικούς αναφέρεστε για αυτούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ; Εάν έτσι, τότε κάνετε λάθος
ΔιαγραφήΌπως το γράφεις, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Και για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη, δεν μελετάται το θέμα. Έχει ήδη αποφασιστεί. Λίγη υπομονή. Εύχομαι μόνο να μην έχουμε λιποθυμίες.
ΔιαγραφήΌταν λες όπως η ΗΠΑ πιστεύω εννοείς ΑΚΡΙΒΏΣ όπως στις ΗΠΑ
ΔιαγραφήΠρος 7:17
ΔιαγραφήΓια εσάς τίποτα νομίζεις; χαχα πίσω έχει η αχλάδα την ουρά..
Ετσι λυθούν τα προβλήματα και προσελκύσουν νέους για να μπουν στις ΕΔ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος τους νέους και νέες. ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΠΑΤΕ ΣΤΟΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΕΙΤΕ ΞΗΡΆΣ ΕΙΤΕ ΑΡΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΊΤΕ ΝΑΥΤΙΚΟΥ. ΘΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΙΆ ΣΑΣ ΓΕΡΑΜΑΤΑ. ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΌΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΦΥΓΕΤΕ ΑΜΕΣΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΗΝΕΙ ΜΑΥΡΟ ΦΊΔΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΈΦΑΓΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτίμηση βάσεων 2025 ΣΣΕ :7 ΣΜΥ:5.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνος ο "σκαρφαλόγκας - κρεμασχοινίτης" που παριστάνει τον αντιστράτηγο, ως Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ – Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, χρειάζεται τόοοσο πολύ, ή τρέχει κάτι άλλο με την θέση και το πρόσωπο; Ήρεμα ρωτάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού μάλλον είσαι του επαγγέλματος γιατί δεν τον ρωτάς; (ήρεμα πάντα...)
ΔιαγραφήΜετά στις ΑΣΣΥ ούτε χακί κουνούπι δεν θα βλέπετε...φιλανδικά μοντέλα της Τρούμπας
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μειωθούν τουλάχιστον κατα τους μισούς οι Ανώτατοι Αξιωματικοί. Τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο οι Ανώτεροι. Στην Ευελπίδων θα αυξηθούν τα χρόνια παραμονής στον βαθμό όπως παρακάτω Ανθυπολοχαγός πέντε χρόνια, Υπολοχαγός έξι χρόνια , Λοχαγός επτά χρόνια . Μετά ανάλογα προσόντων και μόνο και όχι λόγω ετών στον βαθμό θα γίνονται οι προαγωγές. Οι μισοί Ευέλπιδες θα αποστρατεύονται Λοχαγοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως πρόλαβα και έγινα Συνταγματάρχης από ΣΜΥ με απολυτήριο Γυμνασίου. Ας προσεχατε οι υπόλοιποι να επιλέγατε σωστά. Τώρα θα σας κλαίνε οι ρέγγες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο καμάρι μας. Με ένα τενεκε λάδι και ένα κεφάλι τυρί έβγαλες το ψωμάκι σου. Ανίκανος, άμυαλος και προφανώς άχρηστος τεμπέλης. Ευτυχώς μας άδειασες τη γωνιά αλλά, δυστυχώς, σε πληρώσαμε πολύ ακριβά, παλιό ακρίδα.
ΔιαγραφήΣυνταγματάρχής απο ΣΜΥ πρόλαβες και έγινες με απολυτήριο γυμνασίου, μόρφωση, γνώσεις και παιδεία, παντως μετα απο 35 χρονια δεν προλαβες να αποκτήσεις. Προφανώς θα ήσουν απο αυτούς που τα ήξεραν όλα ΑΛΛΑ στα δυσκολα και στις ευθύνες λαγός!! Αυτα από εναν απόφοιτο ΣΜΥ(πανελληνίων εξετάσεων) με απολυτήριο Λυκείου.
ΔιαγραφήΕάν αυτό νομίζεις ότι σε τιμάει απλά περαστικά σου ,θύμησε μου πόσο είχε τότε ο ντενεκές λάδι..;
ΔιαγραφήΔε πα να λέτε. Εγώ τα άρπαξα χοντρά και εσείς μοναστήρι
ΔιαγραφήΝα αξιολογουνται ετησίως και οι αξιωματικοί των ασει. Οι περισσότεροι έχουν ψυχικά θέματα και κόμπλεξ. Ως τώρα δεν ελέγχεται κανένας και πηγαίνουν για διοικητές σε μονάδες και τρελαίνουν τον κόσμο. Όσοι είναι ψυχακηδες να φεύγουν. Όχι να φτάνουν ανώτατοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η ρύθμιση πρέπει να έρθει ούτως ή άλλως γιατί είμαστε ο μόνος στρατός που δεν υπάρχουν Υπαξκοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν αντιστάθμιση όμως πρέπει να επαναφέρει την 25ετια για να προσελκύσει κόσμο.
Χωρίς 25ετια δεν θα μπαίνει κανένας να κάνει τον Υπαξ για 40 χρόνια!!!
Έχει να πέσει κλάμα από τα ΕΜΘ... Κρίμα που δεν εφαρμόστηκε και στις εθελόντριες που παραλίγο να τις δούμε στον βαθμού του Τξχου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο πιπέρι ακόμη και θα γινόταν η δουλειά
ΔιαγραφήΤρίτη, Ιανουαρίου 14, 2025 8:06:00 μ.μ. στην έφερα εγώ έγινα με 1 κιλό κατσικίσιο τυρί , 1 τενεκέ λάδι (από το καλό) και 3 κεφάλια σκόρδα. Γατάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στην Κυβέρνηση που επιτέλους θα βάλει τέλος σε αυτήν την τερατογένεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μοντέλο θα αποτύχει.Δεν θα επιλεγει κανείς τις σχολες ΑΣΣΥκαι οι σχολές θα καταργηθουν. Υπξκοι θα είναι μόνο από ΕΠΟΠ. Συνεπεια αυτου θα είναι να μην ειναι στρατικοποιημένοι και να μην έχουν εξιδικευμένες γνωσεις σε διοικητικά και κύριως τεχνικα καθήκοντα! Σωστη συντηρηση δεν θα γίνεται και όλα θα τα στέλνουν στο εξωτερικο και σε ιδιωτικές εταιρίες με πολύ μεγάλο κόστος επισκευής. Επίσης δεν θα υπάρχουν αξιωματικοί με εμπειρια στους βαθμούς του Ανθλγου και Υπλγου να αναλάβουν Δρίες,Λόχους και διαφορα αλλά καθήκοντα που μεχρι τώρα αναλαμβάνουν οι εκ ΑΣΣΥ διοτί οι εκ της ΣΣΕ εχουν τα σχολεία που περνανε αμεσως μετά την αποφοιτηση τους και φυσικά δεν εχουν αποκτήσει αναλογη εμπειρία απο Μονάδα (αλλά και διότι συμφωνα με τον ΥΕΘΑ εχουν γρασσα στα ματια). Συμπέρασμα το μαγαζι παει για κλεισιμο γενικά .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχέδιο αναδόμησης έχει σκοπό να διώξουν αξιωματικούς και να φτιάξουν εταιρείες με πολυμελή και υψηλών αμοιβών διοικητικά συμβούλια. ΕΛΚΑΚ, ΕΑΒ, Νοσοκομεία, ΤΕΘΑ, Στρατιωτικές Σχολές, Μεταπτυχιακά, Προμήθειες πάνε στον ιδιωτικό τομέα . Πόσα λεφτά παίρνει το ΔΣ της ΕΑΒ, του ΕΛΚΑΚ κλπ; σε σύγκριση με ΕΕ αξιωματικό. Δεν τα λένε παρά μόνο λάσπη στον ανεμιστήρα. Υπουργός με εχθρό τον στρατό είναι αποτυχημένος ακόμα και στο φεγγάρι να πάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε φαλοκροκορακα πας να τα διαλύσεις όλα ? Πάρε κανένα μαχαίρι και σακούλα και πάνε να μαζέψεις ραδίκια γιατί είναι η εποχή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος θα επιλέξει πλέον σχολή ΑΣΣΥ να κάνει το σκλαβακι των Αξκων έως τα 50+. Θα πρέπει να είναι πολύ μαζόχας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως Αμερική λοιπόν παντού! Άντε να δούμε προκοπή! Ο υπαξκος τελειώσει υπαξκος στις ΗΠΑ εκτός και εάν προταθεί από τον διοικητή του για αξκος και φοιτήσει σε σχολείο για αυτό τον σκοπό! Εδώ όλοι γίνονται άξιοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογαχος από ΑΣΣΥ έχω σιχαθεί πλέον. Γινόμαστε Αξκοι και μας αναθετουν καθήκοντα βάση βαθμού και όχι ηλικίας. Καθήκοντα που εκτελούν οι Ευελπιδες σε ηλικίες από 22 έως 35. Όχι 45 και 50+. Άσε που μας αντιμετωπίζουν σε πολλά ως β κατηγορίας Αξκους. Καλύτερα για τους νέους Υπξκους να είναι μόνιμα Υπξκοι αλλά με διάκριση καθηκόντων ανά βαθμό και προοπτική εξελιξης όπως το αμερικανικό μοντέλο. Φυσικά εννοείται και ξεχωριστή μισθολογικη κλίμακα. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε απλά θέλει να δημιουργήσει μια δεξαμενή μονίμων σκλαβων αγγαριομαχων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους σώμα υπξκων. Έχουν φτάσει οι αξκοι να είναι λιγότεροι από τους υπξκους. Σώμα υπξκων με μισθούς όπως είναι τώρα+ 25 ετια. Να υπάρχει μάχιμο στέλεχος σχολής με εξειδίκευση και ανάλογη καριέρα με εξωτερικά θέσεις επιτελείου κτλ. Γτ ο απόφοιτος ΣΜΥ πλέον δεν είναι ούτε υπξκος ούτε αξκος ούτε έχει εξέλιξη προσόντων χρημάτων στην καριέρα του. Μόνο αμεταθετα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορόιδα η ΣΜΥ δε πεθαίνει ποτέ διαβάστε καμία ιστορία ....γιδιααααα
ΑπάντησηΔιαγραφή