Αυτή είναι η τροπολογία για το Επίδομα Επικινδυνότητας στελεχών ΕΔ-ΣΑ: Πώς διαμορφώνεται ανά βαθμό (ΠINAKAΣ)–Ποιοι ΔΕΝ θα το πάρουν

Αυτή είναι η τροπολογία για το Επίδομα Επικινδυνότητας στελεχών ΕΔ-ΣΑ: Πώς διαμορφώνεται ανά βαθμό (ΠINAKAΣ)–Ποιοι ΔΕΝ θα το πάρουν

Με διάταξη τροπολογίας (299/6 17.12.2024) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου υποδομών και μεταφορών με τίτλο «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», που έχει κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση, επέρχονται αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς της περ. Β’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 περί επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, με το οποίο αναγνωρίζεται και από οικονομική άποψη η εν γένει επικινδυνότητα καθώς και οι αντίξοες συνθήκες εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Από την 1η Ιουλίου 2025, το μηνιαίο «Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας» που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετονομάζεται σε «Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας και Επικινδυνότητας» και ενισχύεται με αύξηση κατά 100 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως για όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως βαθμού.

Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά συνολικά 153.240 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής ενίσχυσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται σε συνθήκες υψηλής πίεσης και κινδύνου.

Η προσαύξηση αυτή έρχεται ως αναγνώριση της επικινδυνότητας και των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες των εν λόγω στελεχών. Το μέτρο προβλέπεται να προκαλέσει συνολική ετήσια δαπάνη ύψους 227 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ποσό που περιλαμβάνει εργοδοτικές εισφορές και συνταξιοδοτικές επιπτώσεις. Για το οικονομικό έτος 2025, η δαπάνη εκτιμάται στα 113,5 εκατ. ευρώ λόγω της εφαρμογής της αύξησης από τον Ιούλιο και εφεξής.

Το επίδομα δεν θα το πάρουν στελέχη που βρίσκονται σε απόσπαση, διάθεση, μετακίνηση, εκπαιδευτική άδεια πάνω από 2 μήνες.

Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 6
Επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας – Τροποποίηση της περ. Β’ άρθρου 127 ν. 4472/2017

1. Στο πρώτο εδάφιο της περ. Β’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α1 74), περί επιδομάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «συνθηκών εργασίας» προστίθενται οι λέξεις «και επικινδυνότητας», β) μετά από τις λέξεις «των εν λόγω στελεχών» προστίθενται οι λέξεις «και της επικινδυνότητας που απορρέει από την άσκησή τους», γ) ο πίνακας με τους βαθμούς και τα αντίστοιχα ποσά σε ευρώ αντικαθίσταται, και η περ. Β’ διαμορφώνεται ως εξής:

«Β. Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών και της επικινδυνότητας που απορρέει από την άσκησή τους, καθώς και της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας, οριζόμενο ως εξής:

Κλικ για μεγέθυνση:

Το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά εβδομήντα (70) ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς τέκνα.

Για τα στελέχη που έχουν τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά εκατόν τριάντα (130) ευρώ. Σε περίπτωση συζύγων ή συμβιούντων που αμείβονται και οι δύο (2) με τις διατάξεις της παρούσας, η ως άνω προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο (2). Το ως άνω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στα καθήκοντα και τις συνθήκες που δικαιολογούν την καταβολή του.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των στελεχών με απόσπαση, μετακίνηση, διάθεση ή εκπαιδευτική άδεια μεγαλύτερη των δύο (2) μηνών, από τα εν γένει καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή του με βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου.».

Κλικ για μεγέθυνση:

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ.

ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Στην Αθήνα οι αιωνίως παραμενοντες γιατί να το πάρουν? Ποια η επικινδυνότητα στην Αττική? Το μποτιλιάρισμα? Το ίδιο και οι της Λάρισας, Πελοποννήσου κλπ. Από Κατερίνη και ανατολικά θα έπρεπε να δοθεί με διαβάθμιση και φυσικά το μεγαλύτερο ποσό στους στον Έβρο πλην Αλεξανδρούπολης και στα νησιά. Ο του Καστελόριζου και της Λάρισας γιατί να πάρουν το ίδιο ποσό? Τους στενεύει η 8β εκεί στο Πεντάγωνο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ, εγώ και κάτι χιλιάδες ακόμα αυτά και παραπάνω λέμε. Ποιος ακούει? Στα μεζεα τους όλοι. Αηδία και σιχαμαρα. Δηλαδή όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε? Μπράβο ρε καρεκλοκενταυροι που μας βάζετε όλους στην ίδια γραμμή. Και μην σας πιάνει ο πόνος, θα φύγουμε όσοι έχουμε το δικαιωμα γιατί απλά μας κουράσατε για να μην πω κάτι άλλο. Και δεν θα σας λειψουμε αλλά ούτε θα μας λείψετε. Αλίμονο στα νέα παιδιά. Και κάτι τελευταίο. Αν περιμένει κανείς ότι ξαφνικά μας αγάπησαν και μας αφουγκραστηκαν επειδή υπάρχει ορυμαγδος ενημέρωσης από τα ΜΜΕ για τις καταιγιστικες αυξήσεις, ευκολίες του στυλ ΣΟΑ κτλ κοιμάται όρθιος. Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε. Και για να μην ξεχνιόμαστε έρχονται εκλογές. Μπεεεε.

      Διαγραφή
  2. Ολοι αλλωστε γνωριζουν οτι οσο ανεβαινει ο βαθμος, αυξανεται κ η επικινδυνοτητα του επαγγελματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 60€ καθαρά είναι το επικυνδηνοτητας.
    Προς ενημέρωση συνάδελφοί στρατιωτικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να κόψει την εισφορά αλληλεγγύης άμα είναι μάγκας ο Μητσοτάκης. Ακόμα την ανεργία τους πληρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή