Του Κώστα Σαρικά
Όσα ήρθαν το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας για τα στρατιωτικά νοσοκομεία έπειτα από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που αφορούν το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αλλά και η γενικότερη εικόνα από το 401 ΓΣΝΑ, το μεγαλύτερο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της χώρας, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.
«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν στενοί συνεργάτες του Δένδια, ήταν όταν πληροφορήθηκε για τις καταγγελίες του 55χρονου ανθυπαστυνόμου, ο οποίος έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου όταν πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της σχετικής βιοψίας.
Οι παθογένειες
Ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα με την άμεση εντολή για ΕΔΕ προχώρησε και ο ίδιος σε δική του έρευνα όπου διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων για τις βιοψίες ανά γιατρό σε άλλα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, είναι τρεις φορές πιο σύντομος από αυτόν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Η νέα καταγγελία από απόστρατο Συνταγματάρχη επίσης για εξετάσεις βιοψίας στο ίδιο νοσοκομείο ήρθαν να επισφραγίσουν το πολύ αρνητικό κλίμα ενώ και η εικόνα που έφτανε στο υπουργικό γραφείο για την κατάσταση στο 401 ήταν δυσάρεστη.
Όμως, ο Νίκος Δένδιας δεν στάθηκε στην «καρατόμηση» των δύο Διοικητών αλλά αποφάσισε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας του Υγειονομικού επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο ένα restart. Ουδέποτε στο παρελθόν, πόσο μάλλον με έκτακτες κρίσεις, δεν απομακρύνθηκαν 10ανώτατοι Αξιωματικοί, δηλαδή Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι και Ταξίαρχοι.
Η επόμενη ημέρα
Τη θέση τους αναλαμβάνουν νεότεροι Αξιωματικοί – γιατροί και με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Το επόμενο βήμα είναι το νομοσχέδιο που αναμένεται εντός Ιανουαρίου, το οποίο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που υπάρχουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και συνολικά στις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προβλήματα τα οποία πάντως, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των στελεχών ΕΔ, προκύπτουν από τις χαμηλές πιστώσεις, την έλλειψη προσωπικού αλλά και τον αυξημένο φόρτο εργασίας καθώς τα τελευταία χρόνια τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν επωμιστεί επιπλέον φόρτο εργασίας και κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων, ενώ υπενθυμίζουν την τεράστια συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid19.
Οι αλλαγές
Χαρακτηριστικά των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας για τις αλλαγές που έρχονται είναι όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αρμόδιος για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία:
«Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται για πρώτη φορά η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών γιατρών, όπως γίνεται στο ΕΣΥ και η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζουμε τη μείωση του χρόνου διοίκησης και δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν χρόνο διοίκησης και εντός των στρατιωτικών νοσοκομείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση που παρατηρείται, κατά καιρούς, σε διάφορες δομές.
Θα ήθελα να διευκρινίσω, επίσης, πως δεν υπάρχουν δεκάδες παραιτήσεις μετά το νομοσχέδιο, αλλά υπήρξαν κάποιες παραιτήσεις σε προγενέστερο χρόνο, ιδίως λόγω των παθογενειών που ερχόμαστε τώρα να καλύψουμε. Ο ένας άξονας του νομοσχεδίου αφορά το πώς θα ενισχύσουμε το έργο των υγειονομικών μας και ο δεύτερος σχετίζεται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα, σκεφτείτε ότι ένα στέλεχος για να αποζημιωθεί για τα γυαλιά οράσεώς του, θα χρειαστεί περίπου 12 μήνες προκειμένου μέσα από μία πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και έγκρισης, να μπορεί να αποκτήσει το ποσό που του αναλογεί. Προχωρούμε, λοιπόν, στην απλοποίηση της διαδικασίας, με μια δραστική επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους».
ΠΗΓΗ: onalert.gr
9 Σχόλια
Καλά αυτός δεν τούς έκρινε πρίν λίγους μήνες. Αχχαχαχχαχα ........
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλαξε η ατζέντα τώρα. Μπήκαν άλλα συμφέροντα στη μέση.
ΔιαγραφήΕξέλαβα ως κάπως επικοινωνιακό τον όλο χειρισμό, δεδομένου ότι, αν δεν κάνω λάθος, σε βαριά δύο μήνες, με αφορμή τις τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα αποστρατεύονταν οι περισσότεροι εκ των διοικητών που αποπέμφθηκαν εκτάκτως έπειτα από απόφαση του υπουργού Άμυνας.Επίσης γιατί δεν "αποπέμφθηκε",ο αρμόδιος για την λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων κ.ΥΦΕΘΑ?ή ο κ.ΓΓ ΥΕΘΑ? Τί κρύβεται πίσω από την απόφαση????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρύβεται ο υπεύθυνος... Πάντα φταίνε οι άλλοι... πολιτικός ποτές... Αφού έγινε η κατακραυγή του αιώνα για το υγειονομικό νομοσχέδιο, ξεκίνησαν "τυχαία" να βγαίνουν δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία (πολύ θα ήθελα να δω την πλήρη έκθεση και όχι αυτά τα κατασκευασμένα αποσπάσματα), για ιατρικά λάθη κλπ κλπ.. Από την άλλη εξαφανίστηκαν δημοσιεύματα για τα φέσια του εοπυ στα νοσοκομεία, για το χάρισμα του 10% από τα χρέη, για τις διαθέσεις γιατρών στα νοσοκομεία του εσυ, για τις παραιτήσεις των γιατρών και των οικονομικών κλπ κλπ...
ΔιαγραφήΟι ΕΔ μας κοντεύουν να είναι απ'τις πιο παράλογες του κόσμου. Πληρώνουν κόσμο και απόδοση δεν υπάρχει, αρχής γενομένης από μεγαλόβαθμους/μεγαλοκαραβανάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήK. Υπουργέ να δείτε ΑΜΕΣΑ τις περιπτώσεις που στελέχη των ΕΝ.ΔΥΝ. ενώ κρίνονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές ελαφράς υπηρεσίας ή υπηρεσία γραφείου δυστυχώς συνεχίζουν να απασχολούνται στα ίδια καθήκοντα χωρίς να λαμβάνεται υπ´οψη τις συνέπειες που έπονται εάν συμβεί κάτι εν ώρα καθήκοντος (ν.1400/73 ). Θα τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με χρυσάφι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά. σύμφωνα και με άλλα στρατιωτικά μπλογκς, αλλά και πληροφορίες από στελεχης που γνωρίζουν, δεν έπαθαν και τίποτα, μάλλον τίποτα απολύτως. Ούτε "ξηλώματα", ούτε "ραψίματα". Απλώς αποστρατεύτηκαν με τον αμέσως επόμενο βαθμό και στο διοικητικό δικαστήριο οι αντιστράτηγοι θα γίνουν και αρχηγοί ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ, θα πάρουν και το εφάπαξ τους ενισχυμένο με το ετσιθελικό "βοήθημα" των 3.000 έως 5.000 €υρώπουλων τον μήνα, λόγω "παρκαρίσματος" στο ΜΤΣ και τα μερίσματα αντιστράτηγων, ενώ για το ΒΟΕΑ δεν υπάρχει σάλιο, οέοοο! Και ρωτάμε ήρεμα όλοι εμείς οι φορολογούμενοι και συνειδητοποιημένοι Έλληνες (και όχι οι τουρκοι μαφιόζοι που αλωνίζουν μέρα μεσημέρι στην Γλυφάδα), μήπως λέμε μήπως, εφόσον τρέχει ΕΔΕ για τόσο σημαντικό θέμα, μήπως θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα με μειωμένη ίσως αντιμισθία και μετά εφόσον κριθούν ένοχοι, να επιληφθεί στρατιωτικός εισαγγελέας και η υπόθεση να προωθηθεί στο στρατοδικείο; Λέμε τώρα. Εντωμεταξύ ο ίδιος ο κος ΥΕΘΑ ήταν αυτός που του προήγαγε στον επόμενο βαθμό πριν 8 μήνες και μάλιστα ο διοικητής του 424 ΓΣΝΕ, τοποθετήθηκε στην ΣΣΑΣ, προφανώς για να μεταλαμπαδεύσει το στρατιωτικό φρόνημα και πειθαρχία πρωτίστως και μετά όλα τα υπόλοιπα, που μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει και συντεχνιακά των γιατρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθαρά για να διώξουν τις ευθύνες από την πλάτη τους η κίνηση αποπομπής των εν λόγω στρατιωτικών-γιατρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ. Υπουργέ ο νόμος 1400/73 άρθρο 14 να εφαρμοσθεί και στο Υγειονομικό προσωπικό (νοσηλευτές, γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι κ.λ.π) γιατί ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει να πληρώνει παθόντες εν ώρα εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή