Δείτε παρακάτω την απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου σε κοινοβουλευτική ερώτηση με ΘΕΜΑ: Αναγνώριση Πλασματικών Ετών Τέκνων Στρατιωτικών
ΣΧΕΤ: Η αριθ. πρωτ. 52/8-10-2024 Ερώτηση.
Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Στυλιανό Φωτόπουλο αναφορικά με το παραπάνω θέμα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Α. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007 και ν. 3865/2010), οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται από τους στρατιωτικούς που υπάγονται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους, είναι η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σπουδών, ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους, για την απόκτηση ενός πτυχίου σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και η προσαύξηση κατά τρία έτη του συντάξιμου χρόνου όσων έχουν καταταγεί μέχρι την 31.12.1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1.1.2015 και εφεξής.
Επιπλέον, εκτός από τους ανωτέρω χρόνους, οι στρατιωτικοί μπορούν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4997/2022, να υπολογίζουν στο διπλάσιο το χρόνο υπηρεσίας τους σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία, στην οποία υπηρετούν ή υπηρέτησαν.
Άλλωστε, με το άρθρο 23 του ν. 4997/2022, και με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου επαγγέλματος, διευρύνθηκαν τόσο οι υπηρεσίες που μπορούν να υπολογιστούν ως διπλάσιες, όσο και τα πρόσωπα που μπορούν να αναγνωρίζουν αυτές, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε όλους τους στρατιωτικούς να υπολογίζουν στο διπλάσιο οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, όπου κι αν υπηρετούν ή υπηρέτησαν προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όχι μόνο το χρόνο σε μονάδες εκστρατείας, όπως ίσχυε έως την αντικατάσταση της ως άνω ρύθμισης.
Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ως άνω Π.Δ, όπως ισχύει, ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, καθώς και ο χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου.
Β. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010, προβλέπεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπάγονται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας, στα οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά:
α. Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, όπως αυτός προσδιορίζεται με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007), όπως ισχύει σήμερα.
β. Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 40 του ίδιου Κώδικα, όπως ισχύει σήμερα.
γ. Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης, που αναγνωρίζεται ως συντάξιμος σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 4 του εν λόγω νόμου.
Σημειώνεται ότι στους πολιτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι υπάγονται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου, παρασχέθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή και να προσαυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους, μεταξύ των οποίων και ο πλασματικός χρόνος παιδιών της παρ. 15 του άρθρου 11 του π.δ 169/2007.
Επιπλέον αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί που κατατάσσονται από 1.01.2011 και εφεξής, υπάγονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3865/2010, αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους των άρθρων 39 και 40 του ν. 3996/2011, μεταξύ των οποίων και τον πλασματικό χρόνο παιδιών (καθώς διέπονται από την ασφαλιστική νομοθεσία του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Γ. Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, οι στρατιωτικοί έχουν ήδη από τη νομοθεσία που τους διέπει ειδικές ευεργετικές διατάξεις που τους παρέχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ
6 Σχόλια
Ειδικές ευεργετικές διατάξεις...Ναι έχουμε χορτάσει από παροχές στις ΕΔ. Έως το 95 32 χρόνια. Από το 2011 γίνονται 40 μείον των παιδιών, μείον η 5ετια,αν δεν αλλάξει κάτι. Όσοι μπήκαν από 95 έως 2010 ειναι οι μα... κες της υποθεσης που δεν ξέρουν πότε θα μπορούν να φύγουν. Μιλάμε δεν παίζονται οι άνθρωποι (αν είναι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί λέτε ότι όσοι μπήκαν από το 1995 έως το 2010, δεν ξέρουν πότε μπορούν να σποστρατευθουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις συμπληρώσουν 35 έτη υπηρεσίας φεύγουν. Μπήκαν στα 18 φεύγουν στα 53. Σε αντίθεση με όλο το δημόσιο που συνταξιοδοτουνται στα 62 έως 67.
1) Η μεση ηλικία πρόσληψης στο λοιπο Δημόσιο είναι τα 30 (και οχι στα 18 όπως στις ΕΔ), οπότε λογικο να βγαίνουν και 10-12 χρονια αργότερα στην σύνταξη σε σχέση με τις ΕΔ. 2) Σύνταξη στα 53 δικαιούνται οι εργαζόμενοι στις ΕΔ με το ΣΗΜΕΡΙΝΟ ασφαλιστικο καθεστώς, το οποίο ειναι σίγουρο οτι θα αναθεωρηθεί επι τω χειρω μεχρι να φθάσουν σε ηλικια συνταξιοδότησης οι σημερινοί 35-40ρηδες. γ) Ασφαλιστικο που υποχρεώνει στελέχη των ΕΔ να κάθονται μεχρι τα 60 σημαίνει διάλυση των ΕΔ (στρατος 60ρηδων δεν υπάρχει πουθενά στον κοσμο, στράτευμα 60ρηδων δεν ειναι μάχιμο, είναι φαρσοκωμωδία).
Διαγραφή8:47:00, και πότε μπήκαν ρε φωστήρα;
ΔιαγραφήΔεν είναι έτσι φίλε μου, 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας με συνεχείς μεταθέσεις/μετακομίσεις + 5 έτη που θα πρέπει να πληρώσεις ενώ βρίσκεσαι οπουδήποτε στην Ελλάδα και μην γνωρίζοντας αν θα αλλάξει κάτι ΠΑΛΙ εναντίον σου, όπως ο 3865/2010 που βγήκε το 2010 και είχε αναδρομική 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. Στο "υπόλοιπο" δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν μετά τις όποιες σπουδές ή προτιμούν να δουλεύουν "μαύρα" άρα ξεκινούν ασφαλιστικές εισφορές σε ηλικία 25-35 χρονών, έχουν δουλέψει επίσημα λιγότερο και ΔΕΝ έχουν και μεταθέσεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστοχη η οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ στρατιωτικού και δημοσίου υπαλλήλου.
ΑπάντησηΔιαγραφή