Παρουσιάζονται τα προτεινόμενα ανά κλάδο προγράμματα αλλά και αποκλειστικές πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης των ειδικών δεξιοτήτων
Σταύρος Ιωαννίδης
Δεξιότητες από μία λίστα, αναλόγως του κλάδου των ενόπλων δυνάμεων στον οποίο υπηρετεί, θα μπορεί να επιλέξει ο οπλίτης ώστε να αποκτήσει ειδικές γνώσεις κατά την παραμονή του στο στράτευμα. Στο νέο μοντέλο θητείας που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων δύο ετών στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τον μετασχηματισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο οπλίτης θα έχει τη δυνατότητα να πιστοποιηθεί σε μια σειρά από αντικείμενα, χρήσιμα για την υπόλοιπη ενήλικη ζωή του.
Η «Κ» παρουσιάζει πρώτη τα προτεινόμενα ανά κλάδο προγράμματα αλλά και αποκλειστικές πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης των ειδικών δεξιοτήτων. Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις δεξιότητες θα είναι κοινές και για τους τρεις κλάδους (στρατό ξηράς, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία) ενώ, κάποιες θα δύναται να αποκτηθούν μόνο σε έναν από αυτούς.
Στρατός Ξηράς
Καθώς η πλειοψηφία των οπλιτών υπηρετεί σε μονάδες του στρατού ξηράς, είναι εύλογο οι περισσότερες ειδικές δεξιότητες να αφορούν στον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα προγράμματα που έχουν προταθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη, οι πιστοποιήσεις θα δίνονται από τη σχολή μηχανικού ενώ οι υπόλοιπες δεξιότητες θα αποκτώνται από άλλες σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του στρατού ξηράς.
Σε ό,τι αφορά στη Σχολή Μηχανικού, ο οπλίτης θα μπορεί να πιστοποιηθεί ως χειριστής προωθητή γαιών, χειριστής ισοπεδωτή γαιών, χειριστής αεροσυμπιεστή ασφαλτικών και λοιπών μηχανημάτων και ως χειριστής γερανού, φορτωτή και εκσκαφέα τάφρων. Η διάρκεια της εκπαίδευσης θα είναι τέσσερις εβδομάδες και θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική άσκηση στον χειρισμό μηχανημάτων έργου και θα πραγματοποιείται στα κέντρα δια βίου μάθησης μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης και του σχολείου προκεχωρημένης εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε ΕΣΣΟ θα μπορούν να εκπαιδευτούν έως 20 στρατιώτες.
Οι οπλίτες του στρατού ξηράς θα μπορούν, ακόμη, να αποκτήσουν πιστοποίηση ως τεχνίτες επικοινωνιών φοιτώντας στην αντίστοιχη σχολή ή να εκπαιδευτούν σε μια σειρά από δεξιότητες, όπως αρτοποιός ή μάγειρας που θα παρέχονται από το κέντρο εκπαίδευσης εφοδιασμού μεταφορών όπου η φοίτηση θα διαρκεί από τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Οι ειδικότητες αυτές θα απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων, που θα ξεπερνά τους 300 οπλίτες ανά ΕΣΣΟ.
Ακόμη, από τον στρατό ξηράς εξετάζεται η απόκτηση δεξιοτήτων του υγειονομικού τομέα, όπως, βοηθός αναλυτή εργαστηρίου τροφίμων, ειδικότητα που θα παρέχεται από το κέντρο βιολογικών ερευνών του στρατού, βοηθός φαρμακείου από την 441 αποθήκη βάσης υγειονομικού υλικού, ειδικότητα για την οποία ο υποψήφιος απαιτείται να είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βοηθός κλινικής μικρών ζώων με φορέα πιστοποίησης το Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο και βοηθός οδοντιάτρου από το οδοντιατρείο της φρουράς Αθηνών.
Πολεμικό Ναυτικό
Στο πολεμικό ναυτικό, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τουλάχιστον πέντε δεξιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής αφορούν στην ειδικότητα του ναυαγοσώστη, του αυτοδύτη και του υποβρύχιου καταστροφέα, πιστοποιήσεις που θα δίνονται από τη σχολή υποβρύχιων καταστροφών και η εκπαίδευση θα διαρκεί από δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Για την απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν ηλικιακά κριτήρια και να διαθέτουν την απαραίτητη φυσική κατάσταση.
Επιπλέον, οι οπλίτες του πολεμικού ναυτικού θα μπορούν να επιλέξουν ειδικότητες όπως η παροχή πρώτων βοηθειών Α’ επιπέδου και η υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, τις οποίες θα αποκτήσουν από το κέντρο εκπαίδευσης Παλάσκας.
Πολεμική Αεροπορία
Για την πολεμική αεροπορία, προς το παρόν, προκρίνονται τέσσερις ειδικότητες. Προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας (security), δεξιότητα που θα παρέχεται από το ΚΕΜΕΑ, πυρασφάλεια και βοηθός πυροσβέστη αεροδρομίου από το αντίστοιχο σχολείο της πολεμικής αεροπορίας και πρώτες βοήθειες από το κέντρο δια βίου μάθησης του ΣΞ. Για όλες τις ειδικότητες θα απαιτείται ο υποψήφιος να είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων ανά ΕΣΣΟ.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
0 Σχόλια