Γιατί αδειάζουν τα στρατόπεδα: «Ρεκόρ φυγής το 2024 από τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Γιατί αδειάζουν τα στρατόπεδα: «Ρεκόρ φυγής το 2024 από τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Το κλείσιμο των 137 στρατοπέδων και η πρόθεση για κλείσιμο επιπλέον 250 φέρνουν στο φως ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί να ξεκινά το 2014, καταγράφηκε σε έκθεση του ΓΕΕΘΑ το 2022, υπήρξαν προτάσεις το 2023, όμως ποτέ δεν υιοθετήθηκαν. Αποτέλεσμα είναι φέτος να καταγράφεται «ρεκόρ φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για λουκέτο σε 137 στρατόπεδα και πρόβλεψη κλεισίματος γι’ ακόμη 250 έφερε στο φως με τον πιο εμφατικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για προβλήματα που οδηγούν στελέχη και των τριών Επιτελείων σε παραιτήσεις, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα στρατόπεδα, τα καράβια του Πολεμικού Ναυτικού να μένουν με μισό προσωπικό και η Πολεμική Αεροπορία να έχει σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό εδάφους.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), Δημήτρης Ρώτας, μιλώντας στο enikos.gr απαριθμεί τους 6 βασικούς λόγους για τους οποίους καταγράφεται μεγάλο κύμα φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις:

1. Ειδικό Μισθολόγιο

Η μη ψήφιση ενός νέου ειδικού μισθολογίου, που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας το 2023, και θα καλύπτει τις ανάγκες του προσωπικού και των οικογενειών τους. Από το 2009 που ξεκίνησαν οι μνημονιακές περικοπές το προσωπικό έχασε τουλάχιστον το 50% των αποδοχών του. Αν προσθέσουμε και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής σήμερα ένας νέος Υπαξιωματικός ή Αξιωματικός δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε αυτόν ούτε την οικογένειά του.

2. Κόστος διαβίωσης

Το υψηλό κόστος στέγασης και οι ελλείψεις οικημάτων. Δεν είναι δυνατόν με 800 έως 950 ευρώ μισθό και τοποθέτηση σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος να του ζητάνε ενοίκιο από 400 έως 600 και 700 ευρώ, αυτός να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά.

3. Η συχνότητα μεταθέσεων

Οι συχνές μεταθέσεις κάθε τρία χρόνια για τα στελέχη των Ε.Δ. έχουν ως αρνητική επίπτωση τη δημιουργία ενός μη σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος, μη παρέχοντας την δυνατότητα το στρατιωτικό προσωπικό απόκτησης μόνιμης κατοικίας, δίχως να διασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες σταθερότητας στους κόλπους της οικογένειας.

4. Το θεσμικό Πλαίσιο Εργασίας

Πληθώρα από αναποτελεσματικές Νομοθετικές και Διοικητικές προσεγγίσεις κυρίως ως προς το σταδιοδρομικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που επιφέρουν απογοήτευση και μείωση του ηθικού των Στελεχών των Ε.Δ.

5. Το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον

Υφίσταται στο στρατιωτικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς αμφισβήτηση, λεκτική βία, έλλειψη σεβασμού προσωπικότητας και ψυχικής επαφής μεταξύ διαφορετικών προελεύσεων στρατιωτικών ανεξαρτήτως βαθμού και ιδιότητας. Επιπρόσθετα διατάσσονται να εκτελέσουν και να συμμετάσχουν σε καθήκοντα που δε συνάδουν με την κύρια αποστολή τους όπως, δασοπερίπολα, φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές – πλημμύρες- σεισμούς κλπ), αποτροπή μεταναστευτικών ροών, ΕΚΑΒ, διαθέσεις Στρατιωτικών Ιατρών στα Πολιτικά Νοσοκομεία κλπ. και σε πολλές των περιπτώσεων η μη τήρηση 40ώρου εργασίας.

6. Πτυχία

Τα υποβαθμισμένα πτυχία των αποφοίτων ΑΣΣΥ, τα οποία είναι ισότιμα ΙΕΚ μη παρέχοντας στους κατόχους τους επαγγελματικά δικαιώματα.

«Όλα αυτά οδηγούν το προσωπικό σε υποβολή αιτήσεων παραιτήσεων και αποστρατειών. Ενδεικτικά μόνο για φέτος στο ΣΞ θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου περί τις 1500 αποστρατείες μαζί με αυτούς που αποστρατεύονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους. Ειδικά μέχρι το 2028 θα αποστρατευτούν περί τις 8000 στελέχη ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους, από τον θεσμό των ΕΜΘ που υπηρετούν σε Μονάδες πρώτης γραμμής και είναι τεχνικών ειδικοτήτων, χωρίς να υπολογίζουμε τις έκτακτες αποστρατείες – παραιτήσεις όλων των άλλων προελεύσεων. Δυστυχώς φεύγουν στελέχη εξιδεικευμένα με μεγάλη εμπειρία όπως τεχνικοί αεροσκαφών, ιατροί, νοσηλευτές, ειδικοτήτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικοί και τεχνικοί πλοίων, που είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν» επισημαίνει στο enikos.gr ο κος Ρώτας.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. 7. Βίαιη αποστρατεία
    Οι απόφοιτοι των ΑΣΕΙ θα υποστούν την βιαιότητα της αποστρατείας μεταξύ 52-56 με ένα τηλεφώνημα. Αποτελεί κατάντια της μεταπολίτευσης ο τρόπος και ο χρόνος αποστρατείας. Νέοι άνθρωποι πετιούνται εκτός υπηρεσίας χωρίς την θέληση τους. Αυτό δείχνει απρέπεια, αγένεια , έλλειψη σεβασμού, απαξίωση και προσβολή για ανθρώπους που έδωσαν 35-40 χρόνια από την ζωή τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Η κουλτούρα και η ανηθικότητα της εξόδου αποτρέπει τους νέους να πάνε στα ΑΣΕΙ και να γεράσουν πρόωρα. Ποιο άλλο επάγγελμα δέχεται αυτή την συμπεριφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραίτηση μόνο, λίγο έμεινε. Καλό κουράγιο μέχρι το καλοκαίρι του 25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλουν μικρότερο στρατό τους εξυπηρετούν οι παραιτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7. Μη πληρωμή πτυχίων: Στο δημόσιο οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά 2 ΜΚ στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά 6 ΜΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όλα πάνε καλά, κρατήστε τους Σχες ΕΟΘ. Έχουν και εμπειρία αφού θέλουν να μείνουν κρατήστε τους 20 χρόνια ακόμη. Κ Α Τ Α Ν Τ Ι Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μοναστηρι αν ειναι καλα και απο καλογηρους ......θα εισελεθει νεο αιμα νεοτατα παλληκαρια και κοπελιες με πτυχια.Εχουμε ηδη γηρασμενο στρατο κουρασμενων χωρις εμπνευση ηλικιων 34 και ανω οταν η Τουρκια ειναι 25 ετων.Στην Ελλαδα θελουν ολοι να αποστρατευονται στα 58-60 ετη ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή