Στρατιωτικές Σχολές: Παρά τις εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών 1 στους 4 σπουδαστές αποχωρούν–Πόσοι φύγαν μέχρι στιγμής

Στρατιωτικές Σχολές: Παρά τις εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών 1 στους 4 σπουδαστές αποχωρούν–Πόσοι φύγαν μέχρι στιγμής

Παρά τις εξαγγελίες για αναβάθμιση με αυξήσεις μισθών και μετά τα κενά που άφησαν οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις φτάνουμε να έχει παραιτηθεί μετά από 2 μήνες το 1/4 των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, μέρος των οποίων για να πάει στα Σώματα Ασφαλείας,  η κατάσταση προφανώς είναι δραματική!

Οι πρόσφατες εξαγγελίες, τόσο του ΥΕΘΑ, όσο και της παρουσίασης για την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών όχι μόνο δεν δείχνουν να μπορούν να αναχαιτίσουν το πρόβλημα αλλά μάλλον το επιδεινώνουν, πράγμα απολύτως λογικό αφού δεν προκύπτει τίποτα θετικό από αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), προκύπτει ότι για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί:

α. 30 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΣΕ (από σύνολο 138 εισακτέων όλων των κατηγοριών), καθώς και 8 δευτεροετείς. Ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής: 21,7% (1 στους 4).
β. 40 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΝΔ (από σύνολο 95 εισακτέων όλων των κατηγοριών). Ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής: 42,1% (1 στους 2).
γ. 24 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΙ (από σύνολο 129 εισακτέων όλων των κατηγοριών). Ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής: 18,6% (1 στους 5).
δ. 38 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥ (από σύνολο 131 εισακτέων όλων των κατηγοριών). Ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής: 29% (1 στους 3).
ε. 43 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥΝ (από σύνολο 190 εισακτέων όλων των κατηγοριών). Ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής: 22,5% (1 στους 5).
στ. 26 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥΑ (από σύνολο 103 εισακτέων όλων των κατηγοριών). Ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής: 25,2% (1 στους 4).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί ο 1 στους 4 εισαχθέντες πρωτοετείς, τόσο στα ΑΣΕΙ, όσο και στις ΑΣΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι, μόλις πριν από λίγες μέρες γνωστοποιήσαμε ότι λίγες μέρες πριν ορκωμοσία των νέων Ανθυπολοχαγών Ιατρών της ΣΣΑΣ, παραιτήθηκαν πέντε (5)  τελειόφοιτοι σπουδαστές, εκ των οποίων και ο Αρχηγός της Σχολής.

Εύλογα προκύπτουν σοβαρότατοι προβληματισμοί. Έχουν ήδη παρέλθει πέντε μήνες από την υποτιθέμενη ανωτατοποίηση των ΑΣΕΙ, καθώς και από τις κενού περιεχομένου εξαγγελίες περί δήθεν αναβάθμισης των ΑΣΣΥ, οι οποίες με βάση τις εξαγγελίες σας θα πρέπει να μετονομαστούν σε Σχολές Μονίμως Υπαξιωματικών. Ομοίως, έχει παρέλθει ήδη ένας μήνας από τη γνωστοποίηση του «προγραμματισμού» περί δήθεν αναβάθμισης των στρατιωτικών σχολών. Περιέργως, οι παραιτήσεις στις Σχολές δεν δείχνουν να αναχαιτίζονται και ακόμα σοβαρότερα, μεγάλο μέρος αυτών δείχνει να στρέφεται προς πιο «ασφαλείς» επαγγελματικούς προορισμούς, όπως τα Σώματα Ασφαλείας. Και παρόλο που ουδείς αμφισβητεί ότι το ΥΠΕΘΑ «θέλει τους καλύτερους», όπως είχε πει ορθώς ο ΥΦΕΘΑ, οι καλύτεροι δείχνουν να μην θέλουν ούτε να ακούνε για τις ΕΔ, όπως συμβαίνει και με τα εν ενεργεία στελέχη και αυτό δεν δείχνει να προβληματίζει κανέναν.

Το περιεχόμενο της «Ατζέντας 2030» ξεκάθαρα εμπεριέχει μεταξύ άλλων (όσο κι αν διαρκώς διαψεύδεται):

• Υποβάθμιση των ΑΣΕΙ διά της υπαγωγής τους ως Τμήματα στο Πανεπιστήμιο Αμυντικών Μελετών, στα πρότυπα των Πανεπιστημίων.
• Δημιουργία υποχρεωτικής υπαλληλικής σχέσης των σπουδαστών προς το ΕΛΚΑΚ με το πρόσχημα της δήθεν εκπόνησης διατριβών και μελετών.
• Υποβάθμιση ή και πλήρη κατάργηση των ΑΣΣΥ στο πλαίσιο της δημιουργίας του Σώματος Υπαξιωματικών.
• Απολύσεις και δημιουργία ανασφάλειας υπό διαρκές καθεστώς επιδείνωσης εργασιακών συνθηκών (ενδεικτικά αναφέρεται η πρόβλεψη των Οδικών Χαρτών για δημιουργία προϋποθέσεων σύνδεσης με την αγορά εργασίας μόνο για τους Υπαξιωματικούς).
• Σταδιοδρομική και μισθολογική συμπίεση.
• Επίσημη εργασιακή υπαγωγή σε δύο Υπουργεία.
• Πλήρη έλλειψη μέριμνας και αδιαφορία εκ μέρους της Ηγεσίας για κάθε θέμα ενδιαφέροντος.

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόβλεψη που ειπώθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν ότι «αν δεν αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, δεν θα έχουμε στελέχη μετά από 10 χρόνια, αυτή είναι η πραγματικότητα». Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη διαπίστωση σχετίζεται με την ερμηνεία της πραγματικότητας.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ για το «κύμα» παραιτήσεων:

Δημοσίευση σχολίου

29 Σχόλια

  1. Φυγετε μαγκες οσο μπορειτε πιο γρηγορα,για να μπορεσετε να φτιαξετε τη ζωη σας.Θελετε να ειστε για μια ζωη ,στην ταλαιπωρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζάμπα τα γράφουμε. Αυτό θέλουν να κάνουν και αυτό γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άς πρόσεχαν. Ας πάει ο Κούλης με 3 και 60, να υπηρετήσει στον Έβρο χωρίς ωράριο και 2 ευρώ την ώρα, υπερωρία. Μπράβο στα νέα παιδιά........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα έχεις μάθει με βγαλμένο φρύδι και αποτρίχωση είναι σκληρή η Σχολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5:57:00, οι πιο σκληροί μάγκες, είναι οι τζάμπα μάγκες. Σωστά τα λες

      Διαγραφή
    2. Ενώ εσύ απόστρατος από τα 45 σου, βουτηγμένος στην κακεντρέχεια (αν ξέρεις τί σημαίνει η λέξη)!!!

      Διαγραφή
    3. Έτσι σου είπανε να πεις ? Οι νέοι ενημερώνονται δεν είναι σαν και σένα ντουγανι που πήγες στο στρατό.

      Διαγραφή
    4. Εσεις μαλλον δεν μπηκατε με μισθους πεινας. Ισως να πηρατε κ φουλ εφ απαξ ,ισως να φυγατε κ στα 25 ετη. Ισως πολλα. Η νεα γενια ενημερωνεται και δυστυχως ολα πλεον ειναι χειροτερα. Μην κρινετε ειρωνικα απο τα δικα σας βιωματα. Ο μισθος δεν φτανει για τιποτα.

      Διαγραφή
    5. 9:33:09, ίσως ο 5:57:00 δεν έκανε για τίποτα άλλο

      Διαγραφή
  5. Θα το βροντοφωναξω μπας και σωθούν κάποιοι νεαροί που μπορεί να διαβάζουν το blog ΜΑΚΡΙΑΑΑΑ ΟΥΤΕ ΑΠΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΤΕ. ΜΑΚΡΙΑΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΚΡΙΑ ΛΕΜΕ. ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ. ΛΑΘΗ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΝΩΡΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρχηγάρες μου να χαρώ εγώ παλαματζήδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΗΜΕΡ Α ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ .ΜΟΛΙΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΙ ΕΣΤΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΕΥΓΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιστεύω εάν τους βάλουν ένα σολαριουμ και μια για να τους κάνει αποτρίχωση θα μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μας τα επρηξες με σολαριουμ φρύδια αποτρίχωσεις , ξέρεις να γραψεις κάτι άλλο η θες να το παίξεις άντρας παλιάς κοπής παλιοκατινα.

      Διαγραφή
    2. 09:01:00, εσύ για αυτό μπήκες; Για να τους κάνεις αποτρίχωση;

      Διαγραφή
  10. Το επάγγελμα ένοπλες Δυνάμεις πλέον δεν είναι ελκυστικό.. χαμηλό μισθό, συνεχώς χωσιμο σε παράταιρα καθήκοντα και πέραν του ωραρίου (ακόμη και η "γιορτή" των Ενόπλων στο Μέγαρο είχε υποχρεωτική αντιπροσωπεία), μεταθέσεις, όποια προνόμια υπήρχαν σιγά σιγά χάνονται κλπ κλπ.. ειδικά όσοι έχουν χαρτί πανεπιστημίου δεν έχουν λόγο (γιατροί, οικονομικοί κλπ)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι φωστήρες του υπουργείου αντί να σκεφτούν σοβαρά και να βρουν την αιτία που παραιτούνται, απλά θα προσπαθήσουν να κάνουν πιο δύσκολη την παραίτηση με παραπάνω χρόνια ή χρήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν απορώ με αυτούς που φεύγουν από τις σχολές!!!
    Απορώ με τα παιδιά που μένουν!!!!!
    Καλά δεν ενημερώνονται???
    Δεν βλέπουν ότι πάνε να πετάξουν τη ζωή τους στα σκουπίδια!!!
    40 χρόνια επαίτες!!!!
    Χωρίς ωράριο, Χωρίς σταθερό σπίτι,Χωρίς χρήματα, μέσα στην τοξικότητα, το άγχος, τον παραλογισμό του στρατού, στις μεταθέσεις , για 200 € καθαρά (και αν τους μένουν τόσα) το μήνα!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 800 ευρώ μισθός... Χωρίς δώρα... Ωράριο ότι κάτσει... Βάρδιες όσες θέλει και οπότε θέλει η διοίκηση... Χωρίς υπερωρίες... Χωρίς νυχτερινά... Σύνταξη στα 62... Αλλά φεύγουν??? Ντροπή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα!!! Με ιδανικά μόνο δεν μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου...

      Διαγραφή
  14. Η ΣΜΥΝ έχει φτάσει σε πρόσκληση για επιλαχόντες στο Ή... Πήρε άτομα με βάση τα 9.660 μόρια... Πόσο πιο κάτω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο σε όσους έφυγαν. Την περίοδο αυτή ενόψει κρίσεων βασανίζονται δεκάδες στελέχη για να τραπεζωνει και να εξυπηρετεί δημάρχους βουλευτές υπουργούς παπάδες ο κάθε ανώτατος μη τυχόν και χάσει την θέση και την δόξα και το παχυλό εφάπαξ και σύνταξη. Κάθε μέρα στις λέσχες του στρατού βαρανε 12ωρα και πλέον για να είναι το λαδακι από το ψάρι του δημάρχου καλής ποιότητας και ότι άλλη παραξενια υπάρχει. Μακριά από το άσυλο των ολίγων και εκλεκτών.να μη δηλώσει κανείς νέος ένοπλες δυνάμεις. Μας κοροϊδεύουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 08:35:00, όσοι " βασανίζονται" στις λέσχες, θέλουν και είναι εκεί. Αυτά πες τα κάπου που δεν ξέρουν.

      Διαγραφή
  16. Σε ποιον Στράτο να πας? Αλήθεια τώρα? Πας να κλείσεις ένα ραντεβού για υπέρηχο στο 401 κ σε περνει σειρά μετά από 6 μήνες!!! 6 μήνες. Ποιος Αρχηγός ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τα προβλήματα του προσωπικού? Μπαρούφες όλοι. Έρχεται κ ο Χουπι κ σου λέει μην λιποτακτησετε από τα όνειρά σας! Δεν μας λέει όμως από τους εφιάλτες που έχουν σπείρει οι κκ Αρχηγοί ποιος θα μας γλυτώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μετά από τα γρήγορα αποτελέσματα στον αστυνομικό στο 424 και τον ντόρο που έχει γίνει για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας ούτε οι μισοί θα δηλώσουν στις στρατιωτικές σχολές και ακόμη λιγότεροι θα μπουν στις σχολές. Όσο για τους ήδη υπάρχοντες θα αποδεκατίζονται κάθε μήνα. Θα μείνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Λυπάμαι για το πως κατάντησαν το στράτευμα οι ιθύνοντες. Και τι ακριβώς χρειάζεται το ξέρουν ειδικά οι στρατιωτικοί και ειδικότερα αυτοί που έχουν παιδιά πρόσφατα αποφοιτήσαντες των σχολών. Οι καιροί είναι δύσκολοι και έρχονται χειρότεροι για να λειτουργήσει ο στρατιωτικός πρέπει να έχει ηρεμία από το οικογενειακό και οικονομικό πεδίο και φυσικά να ασχοληθεί με το αντικείμενο του και όχι με ότι θυμηθεί η κυβέρνηση και η ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είμαστε σ' ένα στρατιωτική -κατα κύριο λόγο σελίδα,και δεν περιμένω να ακούσω μπράβο που ένας ΣΣΕ ή από ΣΜΥ που αφήνει τη σχολή για να ανοίξει τα φτερά του να κάνει κάτι άλλο. Πάντα,μα πάντα οι στρ. σχολές είχαν σπουδαστές που ήταν σε οικονομική ανάγκη και χωρίς άλλη προοπτική για το μέλλον. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ότι θέλει, αρκεί στην επιλογή του να μην έχει μαζί του προκαταλήψεις περί μη προοπτικής και επαγγ. αποκατάστασης.,ότι μπορεί να είχε δλδη πριν περάσει στις σχολές. Είναι πολύ άσχημο κάποιος αξκος ή υξκος να φαίνεται ότι κουβαλά αρρώστιες του παρελθόντος, δεινοπαθώνταςογω αυτού το προσωπικό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή