Αναφορά Αξκου ε.α. προς YEΘA για χορήγηση 2 έκτακτων μερισμάτων MTN από Δεκέμβριο 2024 και εφεξής

Αναφορά Αξκου ε.α. προς YEΘA για χορήγηση 2 έκτακτων μερισμάτων MTN από Δεκέμβριο 2024 και εφεξής

Α Ν Α Φ Ο Ρ Α
(ΚΔΔ/σίας Ν. 2690/99 αρθ. 27, Σύνταγμα αρθ.10 παρ. 1)
καταχωρήθηκε με Αριθμ. Πρωτοκόλλου 15260/14-10-24

Του Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου,
Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ

Π Ρ Ο Σ

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια,
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Με βάση τον ισχύοντα Νόμο του ΜΤΝ, όπως ορίζεται στο άρθρο 61 του Ν.5481/1932, το οποίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 Α.Ν. 1005/1937 (ΦΕΚ Α΄520), το Ταμείο δύναται μετά από απόφαση του ΔΣ/ΜΤΝ και έγκριση του ΥΕΘΑ, να χορηγήσει στους μετόχους-μερισματούχους του (2) δύο μερίσματα ως έκτακτο επίδομα.

Σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) 1. «Η χορήγηση παροχών από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων…».

Σύμφωνα δε με το Άρθρο 35 Ν. 4494/2017 «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις» προστίθεται η παράγραφος 3 από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, ειδικά για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ως «καταθέσεις των μετόχων» νοούνται οι πάσης φύσεως καταβαλλόμενες εισφορές και οι τακτικές ή έκτακτες κρατήσεις που διενεργούνται επί των αποδοχών, αποζημιώσεων και λοιπών παροχών των μετόχων ή μερισματούχων υπέρ των οικείων Μετοχικών Ταμείων, ενώ ως «περιουσιακά στοιχεία των ταμείων» νοούνται οι λοιποί πόροι των Μετοχικών Ταμείων που χρηματοδοτούν τις χορηγούμενες παροχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Από την ισχύ (έναρξη ισχύος 11.5.2016 ) της παραγράφου 1 δεν θίγονται οι διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Ειδικών Λογαριασμών και Κλάδων των Ταμείων αυτών.»

Ο νομοθέτης με την ανωτέρω τροποποιητική διάταξη επιδίωξε διατυπώνοντας ρητά και απερίφραστα να επισημάνει ότι ο καταστατικός νόμος που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων, υπερισχύει ως ειδικός έναντι των αναρίθμητων νόμων που επέβαλαν τα μνημόνια (ν. 4024/2011,ν.4270/2014,κ.α.), άλλως θα περιοριζόταν μόνο να αναφερθεί ως προς την περιουσία και τους πόρους των Ταμείων, ενώ αυτός διατύπωσε ρητά και απερίφραστα στην ανωτέρω διάταξη «δεν θίγονται οι διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και την λειτουργία των Μ.Τ.».

Δυστυχώς και προς μεγάλη απογοήτευση όλων ημών το 2023, αν και υπήρχαν οι εκ του νόμου προϋποθέσεις, να χορηγηθούν (2) δύο μερίσματα ως έκτακτο επίδομα, στους μετόχους-μερισματούχους του ΜΤΝ, δυστυχώς και προς απογοήτευση όλων ημών, εγκρίθηκε μόνο (1) ένα μέρισμα.

Η σχετική επίμεμπτη και μη νόμιμη έγκριση δημοσιεύθηκε, από τον υφιστάμενό Σας, ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, με την Φ.951.1/1787/2023/Σ.1733/21-12-2023 Απόφαση του, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΡΑΕΘ46ΨΧΗΜ-1Η7.

Ο κ. ΥΦΕΘΑ και τα ενδιάμεσα κλιμάκια δεν έλαβαν υπόψη τους, ότι το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού είχε υπερπλεονάσματα, διότι αν είχαν εξετάσει με την δέουσα επιμέλεια την υφιστάμενη οικονομική ευρωστία του ταμείου, θα είχαν αναπέμψει την απόφαση του ΜΤΝ προς επανεξέταση από το ΔΣ, καθώς υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν στους μετόχους-μερισματούχους του (2) δύο μερίσματα ως έκτακτο επίδομα.

Είναι γνωστή σε Σας η τραγική οικονομική κατάσταση των αποστράτων, καθώς εκτός των τεραστίων μειώσεων στις συντάξεις τους, τους έχουν κοπεί, τα Δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας.

Επειδή, οι πλείστοι εξ ημών έχουν αποκλειστικό εισόδημα τη σύνταξη τους και το μέρισμα ΜΤΝ, επιθυμούν διακαώς να τους εγκρίνει το υπουργείο ανελλιπώς (2) δύο μερίσματα ως έκτακτο επίδομα, καθώς η οικονομική κατάσταση, το πλεόνασμα του ταμείου και ο καταστατικός νόμος επιτρέπει την χορήγησή τους.

Επειδή, είναι και νόμιμο αλλά και πρωτίστως ηθικό, για αυτούς που έχουν αφοσιώσει μια ζωή ολόκληρη στην Πατρίδα, Αυτή ευγνωμονούσα, να αποδείξει εμπράκτως την αναγνώριση της και να χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα, ως Νόμος ορίζει και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν.

Επειδή, ως αξιωματικός, μέλος του ΔΣ/ΕΑΑΝ και δημοκρατικός πολίτης δεν μπορώ να αδιαφορήσω για μια κατάφορη παραβίαση των προαναφερομένων δικαιωμάτων μας, αλλά πρέπει να τα υπερασπιστώ, κυρίως δε δια την αποκατάσταση της τρωθείσας νομιμότητας.

Επειδή, το κίνητρό μου είναι πάντα η προάσπιση των συμφερόντων των αποστράτων αξιωματικών, σαν αξιωματικός αλλά και λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως συνδικαλιστικού οργάνου της ΕΑΑΝ.

Επιτρέψτε μου να Σας επισημάνω οτι στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψη Σας την γνώμη των θεσμικών οργάνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αποστράτων, όπως είναι οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (νπδδ), ώστε να έχετε μια πληρέστερη εικόνα των θεμάτων που επεξεργάζεστε και όχι κάποια μονοδιάστατη και πιθανόν μεροληπτική εισήγηση των υφισταμένων Σας, στα ενδιάμεσα κλιμάκια που μεσολαβούν για την εγκριτική απόφασή Σας.

Σας παρακαλώ, σεβόμενος τις αξίες, την τιμή των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ. και των οικογενειών τους, να εγκρίνετε ανελλιπώς (2) δύο μερίσματα ως έκτακτο επίδομα, αρχής γενομένης το Δεκέμβριο 2024 και εφεξής, πράξη που θα δώσει μεγάλη ανακούφιση, ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους απόστρατους αξιωματικούς, οι οποίοι ακόμα πλήττονται από τα δυσμενή οικονομικά μέτρα των μνημονίων.

Κόρινθος, 14 Οκτωβρίου 2024

Μετά τιμής

Πλωτάρχης ε.α. Π. Σταμάτης ΠΝ

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Ήθελα να ξερα γιατί ζηταται καθε χρόνο 2 επιπλέον μερισματα ?????????
    Παντα 1 δίνουν και αν............
    Και όταν δίνουν μόνο 1 έχετε ποτέ πάρει απάντηση γιατί μόνο 1?????????
    Τα ιδια είχατε ζητήσει και πέρσι και προπερση, βλέπετε ότι δεν ιδρώνει ο κάθε τυχαρπαστος υπουργός.......
    Μακάρι να τα πάρουμε αλλά................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή να μην προσπαθούμε?

      Διαγραφή
    2. 7:47:00, καλά το " ζηταται", γιατί όμως," πέρσι" και μετά"προπερση";

      Διαγραφή
  2. Να πάρετε και του ΜΤΑ και του Μ.Τ.Ν και ένα και δύο μερίσματα . Για το ΜΤΣ δεν το βλέπω να γίνεται γιατί ο εμπαθής πρόεδρος εφαρμόζει αυτό που είπε ο υπουργός, που μας τον φόρτωσε, μακροχρόνια θα μας δώσει. Δηλαδή θα πάρουμε τρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9:08:00 Με εκνευριζει που πιέζει μόνο ενας άνθρωπος, και όπως βλέπεις δεν ιδρώνουν, και δεν υπάρχει και αντίδραση έτσι??????????
    Έπρεπε να πιέζουν όλοι, όλες οι οργανώσεις......και το ΜΤΝ αυτή την κίνηση έπρεπε να την κάνει από μόνο του,καταλαβες?????????
    Μακάρι να μπορουσαμε να πάρουμε 5 όχι 1 .......... Αλλά.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς ο κύριος Συνάδελφος αγνοεί το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο ο κύριος ΥΦΕΘΑ, ελέγχει ΜΟΝΟ τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΔΣ/ΜΤΝ και ΟΧΙ τη σκοπιμότητα αυτών. Το αν υπήρχε η δυνατότητα για δύο ,τρία ή και επί πλέον έκτακτα μερίσματα αρμόδιο να αποφανθεί και να εισηγηθεί είναι το ΔΣ/ΜΤΝ. Τέλος το ότι ΑΝΤΙΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ την ΕΑΑΝ ως συνδικαλιστικό φορέα και τον ίδιο ως συνδικαλιστικό όργανο αυτής το αφήνω ασχολίαστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς του ΜΤΣ όπως πάντα παίρνουμε τα @........μας,με αυτούς που έχουμε μπλέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΤΣ , τι προτίθεται να κάνει για τους Μερισματούχους του Μ.Τ.Σ. Σε περίπτωση μη χορηγήσεως του επιπλέον μερίσματος , οφείλει να μας ενημερώσει για τις τυχόν ενέργειες του και τους λόγους που συντρέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά ας δώσουν πρώτα τα εφάπαξ στην ώρα τους και μετά τα λέμε ΑΧΡΗΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο στον συνάδελφο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τους συναδελφους των ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε στην αεροπορία έγγραφο του ΕΛΟΑΑ, όπου αναφέρεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η χορήγηση εντόκων προκαταβολών αντιμετωπίζεται ως εισόδημα από κεφάλαιο, οπότε επιβάλλεται φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων σε ποσοστό 22%.
    Επιβλήθηκε αναδρομικός φόρος από την ΑΑΔΕ που βαρύνει το ταμείο και όχι τους λήπτες της προκαταβολής, αλλά για το λόγο αυτό φαίνεται ότι έχουν ανασταλεί οι προκαταβολές εφάπαξ στην ΠΑ.Σαν αποτελεσμα τα ιδια γινονται σε αλλα ταμεια και ακυστερουν εφαπαξ/προκαταβολες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12:50:00 Ύπνος βαθύς εκεί στο ΜΤΝ.....
    Θα νομίζουν ότι κάνουν και κάτι δηλαδή.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή