Mεροληπτική-Άδικη και Aπαξιωτική αντιμετώπιση YΠΕΘΑ προς σπουδαστές AΣΣΥ–Τι αφορά

Mεροληπτική-Άδικη και Aπαξιωτική αντιμετώπιση YΠΕΘΑ προς σπουδαστές AΣΣΥ–Τι αφορά

Αυξήσεις δύο Ταχυτήτων στις Αποδοχές των Σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών: Πως δικαιολογείται ο τετραπλασιασμός των αποδοχών των σπουδαστών ΑΣΕΙ (από 165 ευρώ σε 609 ευρώ) ενώ η «αύξηση» των αποδοχών των σπουδαστών ΑΣΣΥ (από 124 σε 249 ευρώ) καταπίπτει στον διπλασιασμό ενός πενιχρού ποσού; Ποιες είναι οι διαφορετικές ανάγκες δύο σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών των Ε.Δ. κατά την διάρκεια φοίτησής τους;; Έχουν τόσο αυξημένες ανάγκες οι σπουδαστές ΑΣΕΙ που να δικαιολογεί αυτό το χάσμα στην αύξηση των αποδοχών; Γιατί ενώ οι αποδοχές των σπουδαστών ΑΣΕΙ εξομοιώθηκαν πλήρως με αυτές των σπουδαστών των αντιστοίχων σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αποδοχές των σπουδαστών ΑΣΣΥ δεν εξομοιώθηκαν ούτε καν με τις αποδοχές των δοκίμων αστυφυλάκων (345€), για να τηρηθούν κάποια προσχήματα;

Το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι πρώτο από όλους από τον Ιούλιο του 2022, έθεσε το θέμα της μισθολογικής εξίσωσης των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με αυτές των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας. Ένα δίκαιο αίτημα που επαναφέραμε στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία και που συμπεριλαμβανόταν πρώτο στις προτάσεις μας για την παροχή κινήτρων προσέλκυσης προσωπικού στις ΕΔ, μετά την ιστορική «πανωλεθρία» των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές σχολές το φετινό καλοκαίρι.

Με μεγάλη έκπληξη κι αγανάκτηση όμως, για ακόμη μια φορά, διαπιστώσαμε την μεροληπτική, άδικη κι οπωσδήποτε απαξιωτική αντιμετώπιση του Υπουργείου προς τους σπουδαστές των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στην δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, υποτιμήθηκαν και αγνοήθηκαν πλήρως οι σπουδαστές ΑΣΣΥ.

Ανακοινώθηκε ο τετραπλασιασμός των αποδοχών των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ και ο διπλασιασμός των αποδοχών των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από124 σε 249 ευρώ. Αναρωτιόμαστε αν έχουν τόσο αυξημένες ανάγκες οι σπουδαστές ΑΣΕΙ που να δικαιολογεί αυτό το χάσμα στην αύξηση των αποδοχών; Και γιατί ενώ οι αποδοχές των σπουδαστών ΑΣΕΙ εξομοιώθηκαν πλήρως με αυτές των σπουδαστών των αντιστοίχων σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αποδοχές των σπουδαστών ΑΣΣΥ δεν εξομοιώθηκαν ούτε καν με τις αποδοχές των δοκίμων αστυφυλάκων (345€), για να τηρηθούν κάποια προσχήματα;

Εξαγγέλθηκαν προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ για έργα αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών κι εγκαταστάσεων των ΑΣΕΙ κι επαναλήφθηκαν οι προβλέψεις του ν. 5110/2024 για διδακτορικά προγράμματα, μεταπτυχιακά, ερευνητικά με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας αλλά και η διασύνδεση με πανεπιστημιακά κι άλλα ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού και πάλι μόνο για τα ΑΣΕΙ. Για τις σχολές ΑΣΣΥ δεν υπήρξε καμία αναφορά, παρότι είναι γνωστές οι ανάγκες κι οι ελλείψεις τους σε κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές κι υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ούτε λόγος για την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των ΑΣΣΥ και την αναγνώρισή τους ως τριτοβάθμιο ίδρυμα ισότιμο με τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Είναι πλέον προφανής η μεροληπτική και απαξιωτική συμπεριφορά του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια, προς τους σπουδαστές των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) αλλά και προς τους Αποφοίτους τους. Όλες οι ενέργειες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σταδιακά κι ηθελημένα, χωρίς να ομολογείται, οδηγούμαστε στην υποβάθμιση τους και ίσως και το κλείσιμο τους. Ίσως να εκτιμάται ότι λίγο-λίγο θα ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις και η εξέλιξη αυτή θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από τους ίδιους και κυρίως από την κοινωνία. Με τι θα γίνει αντικατάσταση των στελεχών ΑΣΣΥ δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά όλα καταδεικνύουν ότι οι σχεδιασμοί είναι να πάμε σε σώμα επαγγελματιών Υπαξιωματικών, με κατάργηση των Σχολών.

Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει, ότι αυτή η συνεχής προσπάθεια απαξίωσης κι υποβάθμισης των Σχολών ΑΣΣΥ και των Αποφοίτων τους, οδηγεί μαθηματικά στην καταρράκωση του ηθικού του στρατεύματος και στην αποδιοργάνωση των ΕΔ της Χώρας. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και θα αρχίσουν να φαίνονται αρκετά σύντομα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις και τους σχεδιασμούς των εμπνευστών αυτής της προσπάθειας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα Επιτελεία να τιμήσουν τους επαίνους και τα κολακευτικά σχόλια που απευθύνουν κατά καιρούς στο σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών (δηλ. τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ), με τις αναφορές τους σε αυτό ως την ραχοκοκαλιά του στρατεύματος, με αντίστοιχες ενέργειες αναγνώρισης και σεβασμού.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να «πεθάνουμε» ήσυχα και θα αντιδρούμε δυναμικά και συντονισμένα σε κάθε δυσμενή εξέλιξη.

Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σχετικό Δελτίο Τύπου ΕΔΩ ή παρακάτω:

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Όταν όλα γίνονται στο πόδι, όταν οι σύμβουλοι είναι στις θέσεις τους απλά λόγω γνωριμιών, τότε τι ακριβώς σας κάνει εντύπωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν δεν υπήρχαν οι υπαξιωματικοί να κρατούν μια μονάδα δεν θα υπήρχαν και οι αξιωματικοί, γιατί όποιος έχει υπηρετήσει στο στρατό θα ξέρει ότι μια μονάδα την κρατάνε οι υπαξιωματικοί που είναι και οι περισσότεροι. Όλοι την βρωμοδουλεια και τά περισσότερα πόστα σέ ένα στρατόπεδο την κάνει ο υπαξιωματικός. Χαιρετίσματα στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά πράγματα: και η παρούσα ιεραρχία θέλει να συνεχίσει το όραμα Στεφανή. Να καταργηθούν οι ασσυ και ο στρατός να αποτελείται από ασει , ΕΠΟΠ και στρατιώτες θητείας. Δηλαδή βασιλιάδες και υπηρέτες.Είναι κομπλεξικοι με τις ασσυ γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι αξιοτεροι τους(από των ασει). Μακάρι να γίνει για να κάνουν από 8 υπηρεσίες τον μήνα. Να αναλάβουν οικονομικά πόστα και όλες τις αντιπροσωπείες και παρελάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί το διαβάσαμε και αυτό!!! Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ Τρικάλων με εισαγωγή 10 με τόνο περίπου είναι αξιότεροί (απο των ΑΣΕΙ που κατέχουν πτύχιο ΑΕΙ) το ανεκδοτο της Δεκαετίας χαχαχα

      Διαγραφή
    2. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις. Με σταθερά βήματα το όραμα Στεφανή και όχι μόνο για κλείσιμο των Σχολών Υπαξιωματικων θα υλοποιηθεί σε όχι και τόσο μεγαλο βάθος χρόνου. Ίσως να επέλθουν και κάποιες μικρές αλλαγές του τύπου αρχιλοχιας Α και αρχιλοχιας Β ίσα για να μπερδέψουν και να αγανακτησουν περισσότερο το προσωπικό. Μια χαρά το πάνε το σχέδιο. Αλλά θα είναι προβληματικό το σχέδιο γιατί δεν θα περιλαμβάνει και πολλούς υπαξιωματικους από όπου και αν προέρχονται, σε αντίθεση με τους αξιωματικούς που ο αρχαιότερος μετά τον Δκτη και υδκτη σε μια μονάδα θα έχει να "παίζει" με τους υπόλοιπους για να βγαίνει η δουλειά. Δηλαδή ένας αχταρμάς και μια στενάχωρη κατάσταση. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

      Διαγραφή
    3. Εσύ 12:01:00 από το ΙΕΚ, όπως εσύ λες , δεν πέρασες ούτε απ' έξω. Με τις ΑΣΕΙ μην ασχολείσαι, είσαι πολύ μακρυά. Δεν έχεις κανένα λόγο να μπαίνεις σ' αυτή την κουβέντα.

      Διαγραφή
  4. Οι μετέχοντες σε αντιπροσωπείες και παρελάσεις, είναι Αξκοί ΑΣΕΙ, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Σε ολόκληρο το Στράτευμα. Μην γράφετε ανακρίβειες και μισές αλήθειες! Αυτοπροσδιορίζεστε ως γραφικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ιεραρχίες εν γένει δεν ξέρουν τι θέλουν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν τι χρειάζονται οι ΕΔ και να το κάνουν, ασχέτως προσωπικών φιλοδοξιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν γινει σωμα υπαξιωματικων να καταργηθουν οι εποπ και οι πασης φυσεως εθελοντες και οσοι αποφοιτοι ΑΣΣΥ μεινουν οταν γινουν αξιωματικοι να υπαγονται στο πρωτο μισθολογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή