Νομοσχέδιο για Στρατιωτικά νοσοκομεία-Υγειονομικό προσωπικό-Υγειονομική περίθαλψη: Τι ισχύει

Νομοσχέδιο για Στρατιωτικά νοσοκομεία-Υγειονομικό προσωπικό-Υγειονομική περίθαλψη: Τι ισχύει

Απαντήσεις στην παραπληροφόρηση που διακινείται σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την υγειονομική – φαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνονται λεπτομερώς από την ΠΟΜΕΝΣ με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε

Η ΠΟΜΕΝΣ απευθύνθηκε και συζήτησε με τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να διαπιστώσει το τι ακριβώς ισχύει.

Η ενημέρωση που έλαβε χώρα, είναι ως εξής:

Για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία:

• Τα Στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουν δικό τους ΑΦΜ με απόλυτη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

• Τα Στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουν δικό τους οικονομικό προϋπολογισμό και ισολογισμό.

• Οι μεγάλες διακλαδικές προμήθειες του υγειονομικού εξοπλισμού, θα αναλαμβάνονται από την ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ ώστε λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών που θα προκύπτουν από τις απαιτήσεις των Νοσοκομείων, θα επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές άρα και εξοικονόμηση χρημάτων που θα διατίθενται σε άλλες απαιτήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στρατιωτικά Νοσοκομεία Ώρα «0»: Συγχώνευση 3 από 4 της Αθήνας–Δημιουργία «Κοινού Σώματος Υγειονομικού» στις ΕΔ

Για το Υγειονομικό Στρατιωτικό Προσωπικό:

• Θα αποζημιώνονται οι εφημερίες των στρατιωτικών ιατρών καθώς και οι νυχτερινές βάρδιες του στρατιωτικού νοσηλευτικού προσωπικού, συμφώνα με το ΕΣΥ.

• Θα ασκούν Διοίκηση σε υγειονομικές υπηρεσίες και άλλες ειδικότητες εκτός των ιατρών (π.χ Νοσηλευτές/ριες, Φαρμακοποιοί, Κτηνίατροι κ.α)

• Θα υπάρξει πρόβλεψη για το χρόνο διοίκησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να γίνεται στα νοσοκομεία ή σε μονάδες εφόσον το επιθυμούν, όπου ο ανώτερος χρόνος παραμονής θα είναι τα δυο χρόνια.

• Θα υπάρξει πρόβλεψη για το υγειονομικό προσωπικό, να μπορεί να εργάζεται και εκτός της υπηρεσίας του, εφόσον το επιθυμεί.

• Ο χρόνος διοίκησης για το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό θα περιοριστεί σε δύο χρόνια πριν την απόδοση της ειδικότητας και ένα χρόνο μετά από αυτήν.

• Θεσμοθετείται η ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη για τοποθέτηση σε μεγάλους σχηματισμούς για την διαχείριση επειγόντων περιστατικών .

• Οι μεταθέσεις του υγειονομικού προσωπικού θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται από κάθε Γενικό Επιτελείο ξεχωριστά.

• Θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής αποφοίτων της Σ.Σ.Α.Σ για την χορήγηση ειδικότητας τους στα 2,5 χρόνια.

• Θεσμοθετείται ο θεσμός της άγονης ειδικότητας, την οποία εφόσον επιλέξουν την/τις ειδικότητα/ειδικότητες αυτές οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, θα την ξεκινούν σε μόλις έξι μήνες από την αποφοίτησή τους.

• Ο/Η στρατιωτικός υγειονομικός, εφόσον είναι παντρεμένος/η με εργαζόμενο/η στο δημόσιο θα προβλέπεται να τον/την «κρατάει» στο νομό που υπηρετεί ο/η συνάδελφος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΑΑΣ: Τι Ισχύει με την Υγειονομική Περίθαλψη Αποστράτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Για όλες και όλους τους συναδέλφους – τέκνα αυτών – ΑμεΑ (υγειονομική – φαρμακευτική περίθαλψη):

• Η αποζημίωση των ιατρικών δαπανών των εν ενεργεία στρατιωτικών, θα πραγματοποιείται πλέον, σε δύο βήματα:

α. Με την πράξη του ιατρού

β. Μετά θα περνάει απ' ευθείας στα ΕΛΔΑΠ, τα οποία πλέον αυξάνονται από ένα που είναι μέχρι σήμερα σε πέντε ανά την Επικράτεια, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα τα στελέχη ανάλογα με το που υπηρετούν.

• Πρόβλεψη αποζημίωσης όλων των πράξεων ειδικά για την λογοθεραπεία και εργοθεραπεία των τέκνων.

• Πρόβλεψη αποζημίωσης για εμφυτεύματα με ανάλογο ποσοστό συμμετοχής.

• Πρόβλεψη δημιουργίας Γηροκομείου.

• Διόρθωση μέσω της απαλοιφής της κακής πρόβλεψης για την ανικανότητα για κάθε εργασία που αφορά ΑμΕΑ τέκνα.

• Για τα ΑμΕΑ τέκνα, προβλέπεται η σύσταση κέντρου ημερήσιας διαβίωσης νοσηλείας, όπου η αποζημίωση που προβλέπεται, θα δίδεται απ' ευθείας στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπρόσθετα μέχρι αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), για την εφαρμογή της φαρμακευτικής κάλυψης των εν ενεργεία στρατιωτικών και των οικογενειών τους, από όλα τα φαρμακεία που είναι ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης η αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία – ΝΙΜΙΤΣ, όπως είχε ψηφιστεί στο νόμο 5110/2024, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται δίνοντας μία σημαντική ανάσα στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΟΜΕΝΣ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, είναι υπό διάλυση. Εξυπηρετούνται μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις, για συγκεκριμένο σκοπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήθουμε από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ; Γιατι πρέπει να πάω μόνο σε στρατιωτικό γιατρό να μου γράψει εξετάσεις ή φάρμακα τις οποίες εξετάσεις πάλι πρέπει να τις κάνω μόνο σε στρατιωτικό νοσοκομείο; Για παθήσεις με αναγκη αδειών λογικό μόνο το στρατιωτικό νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε ήταν για το στρατιωτικό προσωπικό τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλάξτε όνομα και κάντε το γραφείο τύπου του ΥΕΘΑ... Μεθοδευμένες κινήσεις για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτόνομα με δικό τους αφμ και προϋπολογισμό? Κάτι σαν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ? Άρα αφού εξυπηρετούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες θα παύσουν ως μονάδες των Ενόπλων δυνάμεων? Ή οι ένοπλες Δυνάμεις πλέον θα αντικαταστήσουν δομές του δημοσίου (δικαφκα) και χάνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδαμε και το ΝΙΜΤΣ που έχει αυτονομία... Όταν δεν το στελεχώνεις, δεν το στηρίζεις και προσπαθείς να εξυπηρετήσεις ίδια συμφέροντα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο 401, τα διαθέσιμα ραντεβού με το καλαμάκι. Οι ΕΜΘ κυρίες της γραμματείας (μεγαλοστελεχη πλέον μέσα σε κάποιες νύχτες) ξέρουν μόνο να φωνάζουν στα στελέχη γιατί δεν φοράνε τη στολή για να προσέλθουν (κατόπιν διαταγήν της ιεραρχίας) και έχουν παλιοσυμπεριφορά. Ακόμα και στην λίστα αναμονής έξω από τα ιατρεία, αυτή που εκδόθηκε σύμφωνα με την γραμματεία, αυτή παρακάμπτεται για τους ανώτατους μιας και όλοι οι κατώτεροι τους είναι και υπάνθρωποι. Επιπρόσθετα, διαφεύγει από τη ιεραρχία, ότι οι νέοι απόστρατοι μέχρι να ολοκληρώθει η συνταξιοδοτικη τους πράξη είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι, όπως και τα τέκνα τους, χωρίς τη δυνατότητα εξετάσεων με συμμετοχή. Ασχολήθηκε κανείς από το ΓΕΣ/ΔΥΓ..? Είναι δυνατόν να μην το ξέρουν και να το έχουν λύσει τόσα χρόνια. Γελοίοι όλοι τους. Και τώρα πάνε να βάλουν την ταφόπλακα στο σύστημα υγείας των στρατιωτικών το οποίο αυτοί πληρώνουν για να μην έχουν καμία περίθαλψη εντέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη MΕΡΥΠ/ΔΥΓ καθυστερούν την εκκαθάριση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης των στελεχων περισσότερο από 2 χρόνια εξαιρούνται οι ανώτατοι και οι γνωστοί. Με υπηρεσιακή αναφορά σου επιστρέφουν τα δικαιολογητικά της δαπάνης σου υπολογίζοντας από την αρχή το προαναφερόμενο χρόνο ΚΑΨΟΝΙ ΑΓΡΙΟ. ΚΎΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΚΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή