Στρατιωτικές Σχολές: Αυξημένη αδιαφορία νέων για εισαγωγή-φοίτησή τους και πληθώρα παραιτήσεων ακόμη και σε κατώτερους βαθμούς

Στρατιωτικές Σχολές: Αυξημένη αδιαφορία νέων για εισαγωγή-φοίτησή τους και πληθώρα παραιτήσεων ακόμη και σε κατώτερους βαθμούς

Γράφει ο ΛΕΟΝΤΗΣ Κ. ΑΛΕΞΙΟΣ, ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

«ΝΑ ΕΥΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΑΨΙΜΥΘΙΩΤΟΝ»

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Με αφορμή τις πρώτες παρεμβάσεις στο πλαίσιο εκστρατείας προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αφορούν στα κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές, θα ήθελα να σταχυολογήσω κάποιες μύχιες σκέψεις, προκειμένου (εάν αυτό είναι εφικτό) να βρούμε την αλήθεια αψιθυμίωτον (χωρίς στολίδια, απλή και απέριττη).

2. ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Από την αρχαιότητα είχε καταγραφεί η σπουδαιότητα του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο με την πάροδο του χρόνου καθίσταται εντονότερο, πολυπλοκότερο και δυσεπίλυτο, αφού στις επιμέρους ειδικές και ιστορικές αποχρώσεις, προστίθενται συνεχώς νέες από εξελίξεις που σημειώνονται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (ευρύτερο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον). Ο Θουκυδίδης έλεγε «Άνδρες γαρ Πόλις και ου τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί», αλλά και ο Αριστοτέλης στην « Πολιτεία » του αναφέρει ότι «Μίαν γαρ πληγήν ουχ’ υπήνεγκεν η Πόλις, αλλ’ απώλετο δια την ολιγανθρωπίαν».

Η συνεχής αύξηση της υπογεννητικότητας και κατά συνέπεια η δημογραφική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και η συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλοιώνουν την κοινωνική συνοχή και εξασθενίζουν την εθνική άμυνα της Χώρας. Η μείωση της γονιμότητας, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές (Θράκη-Νησιά Αιγαίου-Ήπειρος), θα δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στην άμυνα της Χώρας, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

Η μεγάλη γεωπολιτική αξία του ελλαδικού χώρου, καθώς και η γεωστρατηγική του θέση σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους του, παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου ζωτικών περιοχών του ευρύτερου χώρου. Οι απαιτήσεις για ποσοτική επάρκεια και ποιοτική αξία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του κινδύνου από ανατολάς (Τουρκία), όσο και για την αντιμετώπιση επεκτατικών τάσεων και βλέψεων από όμορα κράτη (Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Το έμψυχο δυναμικό, ο κυριότερος παράγων αξίας των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατεύσιμοι και μόνιμα στελέχη) μειώνεται τα τελευταία χρόνια επικίνδυνα. Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μία αυξημένη αδιαφορία των νέων για εισαγωγή και φοίτησή τους στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά παράλληλα και πληθώρα παραιτήσεων ακόμη και σε κατώτερους βαθμούς. Το Θέμα αυτό είναι σοβαρό και κρίσιμο και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων και λύσεων.

Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο κύριο άρθρο της στις 22-9-2024 αναφέρει μεταξύ άλλων «Δεν χρειάζονται απαρχαιωμένες δομές. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκπαιδεύονται και να αμείβονται επαρκώς στελέχη που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των νέων εξοπλισμών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μπορούν να προσελκύσουν και να κρατήσουν νέους που έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν πρέπει να χαθεί».

Επομένως δεν έχει σημασία η προσέλκυση των νέων για τη συμπλήρωση απλώς του αριθμού αυτών που χρειαζόμαστε για φοίτησή τους στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά των πλέον ικανών από αυτούς, ώστε να αποτελέσουν τους κατάλληλους διαχειριστές των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που θα διαθέτει η Χώρα μας στο μέλλον, αλλά κυρίως τους αυριανούς ηγήτορες του Στρατεύματος.(αλήθεια που αποσκοπεί η αύξηση μόνο της αμοιβής των μαθητών των Στρατιωτικών Σχολών στα 609 ευρώ μηνιαίως ακαθάριστα, όταν εξερχόμενοι από τις Σχολές θα αμείβονται με 950 ευρώ μηνιαίως, πολύ λιγότερα και από ένα δεκανέα του Βουλγαρικού στρατού που αμείβεται με 1.100 ευρώ μηνιαίως;).

3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θα πρέπει εν κατακλείδι να ληφθούν πολλά και ποικίλα μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν στην γενικότερη αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε αυτές να καταστούν περισσότερο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Αλήθεια όμως αρκούν οι αλλαγές μόνο στις υλικοτεχνικές υποδομές; Ασφαλώς όχι. Η Πολιτεία αναγκαιοί να ενσκήψει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες των νέων, τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Απαιτείται όμως και μία αλλαγή φιλοσοφίας, αλλαγή ή και κατάργηση πολλών στρεβλώσεων και αγκυλώσεων που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Το κυριότερο όμως είναι η Πολιτεία να είναι «σκέπη και βοηθός» των στελεχών της, δηλαδή φιλική, αποτελεσματική, δικαιοκριτική και αξιοκρατική απέναντι τους και όχι το αντίθετο.

4. ΠΡΟΤΑΣΗ

Δύο μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιστροφή του υπάρχοντος αρνητικού κλίματος για εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι:

Α. Η διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων για τις Στρατιωτικές Σχολές να γίνεται ξεχωριστά από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (όπως παλαιότερα).

Β. Η σύνδεση του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό των Δικαστικών Λειτουργών, όπως γινόταν έως το 1985, οπότε έγινε η αποσύνδεσή τους.

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Μακρυα απο ενα συστημα που βασιζεται στο βισμα,το ρουσφετι,την αναξιοκρατια,σε ενα συστημα που ανταμοιβει μονο τους φελλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Α είναι το όνειρο πολλών. Τότε θα ανέβουν και μισθοί. Θα ξέρουμε που πηγαίνουν τα λεφτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλανε μείωση προσωπικού και το καταφέρανε. Αλίμονο σε αυτούς που θα μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λέτε ειδικά για σύνδεση του μισθολογίου με αυτό των δικαστικών αλλά προφανώς η κυβέρνηση είναι κουφή και δεν ακούει και δυστυχώς τα νέα παιδιά είναι πεπεισμένα ότι μόνο όσοι έχουν χαμοθεό έχουν αξιοπρεπή αντιμετώπιση στις μεταθέσεις και ισχύει κατά πολύ δυστυχώς. Από πάντα αυτοί που ασχολούνται με τις μεταθέσεις νομίζουν ότι οι υπόλοιποι δεν παρακολουθούν τι γίνεται. Και βλέπουν κάποιους να αλλάζουν γραφεία ή τοποθεσίες μέσα στον ίδιο νομό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση αφού τα χρήματα είναι εύκολο να τα βρεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς τις ευθύνες που συνεπάγεται το συγκεκριμένο επάγγελμα και την αποθάρρυνση του νεαρού περίγυρου στην κατάταξη στις σχολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχωριστές "αδιάβλητες" εξετάσεις... Βέβαια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία πρόταση στρατηγέ. Να φύγουν από το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Να πάμε εμπρός πίσω λοιπόν . Να κουβαλά στην πλάτη ο κάθε ένας που θέλει να μπει στις στρατιωτικές σχολές από ένα τενεκέ τυρί και ένα κατσίκι στην πλάτη περιμένοντας στην ουρά έξω από τα πολιτικά γραφεία.
    Δεν τα έχουμε ξεχάσει .. ευτυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ελπίζουμε σε πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους. Ποια πατρίδα ; μπούρδες! Συμμορίτες απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 700+ εοθ παραμένουν από 1 έως και 7 έτη ως τα 60 τους με παχυλό μισθό χωρίς υποχρεώσεις απλά υπάρχουν . Με αυτά τα λεφτά προσλαμβάνονται 2000 ΕΠΟΠ νεοι ή αυξάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών κατά δεκάδες άτομα.
    Ας πει κάποιος με το χέρι στην καρδιά τι κάνεις ένας εοθ συνταγμαρχης 56-57 ετών μέσα στο στρατόπεδο. Εκτός απο βόλτες φασαρίες και δημόσιες σχέσεις για να τον κρατήσουν και άλλο .ας βγει ανώνυμα ένας εοθ να μας πει τι κάνει εκτός από το να τσεπωσει 2,5χιλιαρα κάθε μήνα. Τι ? Είναι σε κάποιο γραφείο 7ος βοηθός που τα ξύνει ή σε κάποια διεύθυνση εθνοφυλακής που τα ξύνει επίσης.ας βγει ένας εοθ να μας πει αν τολμάει. Τι κάνει και με ποια γνωριμία παραμένει ακόμα στο στρατευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακριά και μην πατήσετε το πόδι σας γιατί θα το μετανιώσετε φριχτά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οικτρά είναι το σωστό. Φρικτός μπορεί να είναι ο πόνος πχ. Η έκφραση είναι " θα το μετανιώσετε οικτρά".

      Διαγραφή
  10. Για άλλη μία φορά η Ηγεσία άργησε πολύ να αντιληφθεί το πρόβλημα. Όπως πάνε τα πράγματα η ΣΣΕ θα κλείσει θα είναι ασύμφορη πλέον η λειτουργία της με τόσες κενές θέσεις. Όποιος γνωρίζει αποτρέπει πλέον παιδιά, ανίψια κλπ από το να ακολουθήσουν το δρόμο του στρατιωτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εν κατακλείδι και κατά κεφαλείδι....Αρλούμπες για μπαμπουίνους! ΑΜΕΣΑ διπλασιασμός των μισθών μέχρι το βαθμό του Λοχαγού (στους υπόλοιπους απλά μια καλή αύξηση), σχηματοποίηση εκ νέου της πυραμίδας (που έγινε ανάποδη..δλδ πιο πολλοί Αξκοι-ΕΟΘ από υπαξ). ΑΜΕΣΗ απόλυση των ΕΟΘ και προσλήψεις νέων ηλικιακά στελεχών (όχι με αυτό τον μισθό της ξεφτίλας), κλπ, κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα ακόμη και στις σχολές η αύξηση που θα.... δώσουν, είναι δυσανάλογη και προκλητική. Σαν να θέλουν μόνο Αξιωματικούς, που σας σαφώς χρειάζονται ενώ Υπαξιωματικοί και με ένα χρόνο λιγότερη φοίτηση ως σπουδαστές, που είναι η βάση του Στρατεύματος, αδικούνται. Όταν ξεκινά έτσι το πράγμα, προσωπική εκτίμηση, είναι ότι ήδη έχει χαθεί πολύ η επιλογή ενός νέου να ακολουθήσει το Στρατιωτικό επάγγελμα και ειδικά ως Υπαξιωματικός. Και είναι να αναρωτιέσαι ποιοι, τι εισηγήσεις κάνουν στο ΥΕΘΑ ώστε να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις από τους αρμόδιους και συναρμόδιους υπουργούς και να βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επαναφορα δωρων εορτων κι επιδοματων θερινης αδειας - νεο δικαιο μισθολογιο- επιδομα ενοικιου για οσους δεν μπορει να στεγασει η υπηρεσια.Αν παρ ολα αυτα δεν υπαρξει αυξημενο ενδιαφερον τοτε και επαναφορα 25ετιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά κάνουν και αδιαφορούν. Καλά θα κάνουν και να συνεχίσουν να αδιαφορούν. Γιατί πολύ απλά οι θυσίες ενός στρατιωτικού στην παρούσα φάση δεν αποζημιώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η οδηγία που έχει δωθει είναι σαφέστατη. "Αγαπούλα! Πουλά σανό εμποτισμενο μπας και βρεθούν γίδια να βοσκησουν". Θα παρακαλάμε με το τουφέκι να συμπληρώσουν θέσεις και οι θέσεις θα μένουν κενές. Και θα συνεχίσουν να ρωτούν δεξιά κι αριστερά γιατί οι νέοι δεν δείχνουν προτίμηση στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δωστου υποσχέσεις και θαθαθαθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπάρχει άλλη μία λύση. Θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργήσουν μία ομάδα Στρατιωτικών Φύλαξης υψηλά ιστάμενων προσώπων με 15.000 προσωπικό να προστατεύουν δημόσια πρόσωπα, πολιτικούς, καναλάρχες, εργοστασιάρχες, σουπερμαρκετάρχες, δημοσιογράφους, δικαστικούς, διπλωματικούς κλπ VIP και τα σόγια τους, τις κατοικίες τους, τα ακατοίκητα εξοχικά τους, που είπε και ο Πρωθυπουργός πέρυσι στην ΔΕΘ, οπότε στην συνέχεια όλοι οι νέοι θα παίζουν μπουνιές να μπουν στις στρατιωτικές σχολές και μετά να βάζουν βύσμα για να μπουν σε αυτή την ομάδα. Βέβαια το ετήσιο κόστος φύλαξης θα αυξανόταν από 600 εκατομμύρια σε 1,2 δισεκατομμύρια αλλά αλλά μπρος στη χάρη τι είναι τα κάλλη? Τι ξεχωριστές εξετάσεις και πράσινα άλογα. Πχ εάν αυτή την στιγμή ο Τσίπρας έχει 200 Αστυνομικούς φύλαξης, να τους κάνουμε μισούς μισούς. 100 Στρατιωτικούς και εκατό Αστυνομικούς. Και θα καμαρώνουν και οι Στρατιωτικοί που θα μπαίνουν σε τεθωρακισμένα SUV ή θα κρατάνε όπλο ή θα πετάνε με ελικόπτερα, με ταχύπλοα, θα παίζουν με drone κλπ κλπ κλπ. Μπανανιστάν ν2.0. Τελεία και παύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή