Σαρωτικές αλλαγές στις Στρατιωτικές Σχολές–Τι αλλάζει–Συνάντηση Δένδια με Πιερρακάκη

Σαρωτικές αλλαγές στις Στρατιωτικές Σχολές–Τι αλλάζει–Συνάντηση Δένδια με Πιερρακάκη

Έρχεται δυνατότητα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία, η αύξηση του μισθού των σπουδαστών στα 600 ευρώ, κ.α.

Οι εκατοντάδες κενές θέσεις που έμειναν εφέτος στις Στρατιωτικές σχολές της χώρας, αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει νέα μέτρα και τρόπους προέλκυσης νέων σπουδαστών, ανάμεσα στα οποία η εισαγωγή από όλα τα επιστημονικά πεδία και η αύξηση του μισθού των σπουδαστών στα 600 ευρώ.

Προς τον σκοπό αυτόν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη για να εξειδικεύσουν τις αλλαγές.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 μ.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα έχει ως αντικείμενο την προσέλκυση νέων στις Στρατιωτικές Σχολές και αναμένεται να ανακοινωθούν νέα κίνητρα σε όσους επιλέξουν να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές και τις δηλώσουν στα μηχανογραφικά τους δελτία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι φέτος, περίπου 450 θέσεις έμειναν κενές σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.

Παράλληλα, πρόβλημα εντοπίζεται και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σε συνδυασμό και με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

Το πρώτο «καμπανάκι» σήμανε το 2022, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε στην εμφάνιση κενών θέσεων, καθώς μέχρι τότε, οι στρατιωτικές σχολές ήταν περιζήτητες, λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που εμφάνισαν και ως εκ τούτου, προσέλκυαν υποψηφίους με πολύ καλές επιδόσεις.

Παρότι μετά από αυτά πολλές στρατιωτικές σχολές μείωσαν τον συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), φαίνεται πώς αυτό δεν κρίνεται αρκετό για να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων, που φθίνει και λόγω των χαμηλών μισθών στις Ε.Δ.

Οι αλλαγές: Μισθός στους σπουδαστές και πρόσβαση από όλα τα πεδία

Έτσι, το πρώτο μέτρο που αναμένεται στην ανακοίνωση που θα κάνουν αύριο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι ότι στο εξής δικαίωμα να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές θα έχουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να ισχύσει από 2025-2026 ενδέχεται όμως να πάει και για τις εξετάσεις του 2026.

Επίσης, έχει προταθεί να επιτραπεί η εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε όλες τις σχολές αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και να προσφέρονται στους αποφοίτους άλλου τύπου λυκείου τυχόν κενές θέσεις που απομένουν, ώστε να μην μένουν θέσεις κενές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις στρατιωτικές σχολές, από την ΟΛΤΕΕ, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα αν η πρόταση θα υιοθετηθεί.

Δεύτερον, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών.

Δηλαδή, οι μισθοί των σπουδαστών θα κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα.

Σήμερα ένας Εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Τρίτον, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, θα επιδιωχθεί βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Και αφού κατά τη διάρκεια της φοίτησης θα έχουν μισθό τα 2/3 του μισθού του ανθυπολοχαγού θα λυθεί το πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη αφού τελειώσουν τις σχολές. Α!!! Ξέχασα θα λυθεί και το πρόβλημα των τρελών μεταθέσεων!!!! Εξαιρετικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα είπες. Λες και ο νέος νοιάζεται για τον μισθό της σχολής και όχι για την 44χρονη συνέχεια που θα έχει σε όλη την επικράτεια

      Διαγραφή
  2. Από τα ΕΠΑΛ! Κατάντησαν ΙΕΚ τις στρατιωτικές σχολές, μεγάλη ευθύνη στην κατρακύλα έχουν ο Παναγιωτόπουλος με τον Φλώρο τέσσερα χρόνια κοίταζαν μόνο. Τώρα το μόνο που απομένει είναι η είσοδος αλλοδαπών ( Αλβανοί, Πακιστανοί, Σύριοι , Λιβανέζοι καλ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εμείς οι υπαξιωματικοί ΙΕΚ είμαστε οπότε το ίδιο μας κάνει

      Διαγραφή
  3. Το λύσατε τώρα το πρόβλημα. Κοιτάξτε να αυξησετε τους μισθούς γιατί πλέον οι νέοι δεν είναι χαζοί, ρωτάνε, μαθαίνουν, ενημερωνονται. Και όταν βλέπουν ότι ενας ντελιβερας βγάζει τα διπλάσια απο έναν ανθυπολοχαγο γιατί να πάνε στο στρατό;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν επαναφέρει 25ετια ή τουλάχιστον να δώσει μια 2η εξαγοράσιμη 5ετια για όλους τους ταλαιπωρους των όπλων του Σ.Ξ, που μετακομίζουν κάθε 3 χρόνια σαν τσιγγάνοι ,και εργάζονται πολύ περισσότερο του 40ωρου, που ισχύει στο υπόλοιπο δημόσιο, δεν θα μπαίνει κανένας νέος.
    Δεν βγαίνει αυτή η ζωή για 40 χρόνια....Πόσες φορές δηλαδή πρέπει να το φωνάξουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή