Έρχονται τον Οκτώβριο Αναδρομικά έως 2.619€ για 120.000 συνταξιούχους Δημοσίου-Απόστρατους

Έρχονται τον Οκτώβριο Αναδρομικά έως 2.619€ για 120.000 συνταξιούχους Δημοσίου-Απόστρατους

Επανυπολογισμός βάσει του νόμου Βρούτση για περίοδο έως 48 μήνες που αφορά ασφαλισμένους του Δημοσίου, απόστρατους και του ταμείου επιστημόνων (μηχανικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι)

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 09/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το φθινόπωρο του 2024 αναμένεται να κλείσει μια δικαστική εκκρεμότητα που αφορά 370.000 συνταξιούχους και χρονολογείται από το 2013. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει απόφαση σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που αφορούν την περικοπή επικουρικών συντάξεων και δώρων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Η απόφαση θα αφορά αποκλειστικά όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Οι υπόλοιποι, που δεν προσέφυγαν ή το έκαναν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου Βρούτση του 2020.

Σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και με τόκο. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά για δώρα και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2015, το 2019 και το 2021. Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαίωσαν ότι οι περικοπές δώρων που επιβλήθηκαν κατά το 11μηνο αυτό ήταν αντισυνταγματικές. Εφόσον η νέα απόφαση εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά έως και 4.000 ευρώ έκαστος.

Εκτός από αυτά τα αναδρομικά, άλλα τρία πακέτα πληρωμών αναμένονται για χιλιάδες συνταξιούχους:

Πρώτο, περίπου 30.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά τον Οκτώβριο για τις αυξήσεις που προέκυψαν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, βάσει του νόμου Βρούτση και των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης. Τα αναδρομικά αφορούν περίοδο 48 μηνών, καθώς ο επανυπολογισμός ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019. Οι πληρωμές αυτές αφορούν συνταξιούχους με διαδοχική ασφάλιση, εργαζόμενους συνταξιούχους, καθώς και άτομα με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ ή ΤΣΜΕΔΕ.

Δεύτερο, αναδρομικά δικαιούνται και οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (ταμείο επιστημόνων), καθώς δικαστικές αποφάσεις ακύρωσαν τους επανυπολογισμούς των συντάξεών τους. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν περίπου 50.000 συντάξεις επιστημόνων, όπως μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υγειονομικών. Τα λάθη στον επανυπολογισμό προέκυψαν από τη λήψη μικρότερων συντάξιμων αποδοχών και ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εκδώσει νέα δεδομένα για την αποκατάσταση των συντάξεων. Όμως, για κάποιους συνταξιούχους που είχαν ευνοηθεί από τον αρχικό υπολογισμό, ενδέχεται να προκύψουν νέες προσωπικές διαφορές.

Τρίτο, αναδρομικά 27 μηνών περιμένουν περίπου 30.000-40.000 απόστρατοι [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], οι οποίοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους λόγω της κατάργησης περικοπών βάσει του νόμου 4093. Τα ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται από 1.296 έως 2.619 ευρώ και αφορούν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023. Αν και οι αυξήσεις άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2023, τα αναδρομικά ποσά για τους προηγούμενους μήνες παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Κλικ για μεγέθυνση:

Προσοχή:

• Η αύξηση από τη μείωση των κρατήσεων περνάει απευθείας στις συντάξεις για όσους απόστρατους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ για όσους διατηρούν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς η αύξηση περνάει στο ποσό της προσωπικής διαφοράς.

• Στις περιπτώσεις που οι κύριες συντάξεις εξακολουθούν να είναι στην ίδια κλίμακα περικοπών, χωρίς να υπολογίζεται το μέρισμα, οι κρατήσεις μένουν ίδιες και ο απόστρατος παίρνει τα ίδια ποσά.

Με αυτές τις εξελίξεις, πολλοί συνταξιούχοι αναμένεται να δουν σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις, με τις πληρωμές να κλείνουν μακροχρόνιες εκκρεμότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι Aπόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά 27 μηνών–Τι αναφέρει ο Τσακλόγλου με έγγραφό του (ΠINAKAΣ ΜΕ ΠΟΣΑ)

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αν δείτε αναδρομικά τον Οκτώβριο να μου σφυρίξετε κλεφτικά. Επί κούλη αναδρομικά στους αποστράτους φτουκακά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οκτώβριο δεν έχουμε τώρα. Μάλλον θα εννοούν τον Οκτώβριο του 2050.

    ΑπάντησηΔιαγραφή