Ο µήνας δεν βγαίνει ούτε µε 1.500€–Πώς και γιατί εξαντλείται ο µισθός τις πρώτες 20 ηµέρες–Τι δείχνουν τα στοιχεία (ΓPAΦHMA)

Ο µήνας δεν βγαίνει ούτε µε 1.500€–Πώς και γιατί εξαντλείται ο µισθός τις πρώτες 20 ηµέρες–Τι δείχνουν τα στοιχεία (ΓPAΦHMA)

«ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν το αναλυτικό εξοδολόγιο για ένα µονοµελές νοικοκυριό µε έναν ενήλικο 30-40 ετών και για ένα τετραµελές νοικοκυριό µε δύο ενηλίκους και δύο παιδιά

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 21/10/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στην περσινή προεκλογική εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσµεύθηκε για την αύξηση των µισθών και έθεσε ως στόχο ο µέσος µισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ µεικτά. Κι αν στο πρώτο άκουσµα ένας τέτοιος µισθός φαντάζει µάλλον ικανοποιητικός, ειδικά σε µια χώρα που µέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν «πλούσιος» ένας άνθρωπος που έβγαζε 1.000 ευρώ µηνιαίως, η σκληρή πραγµατικότητα του 2024 αποδεικνύει ότι ένα καθαρό εισόδηµα 1.500 ευρώ δεν φτάνει καν για να καλύπτει τις ανάγκες του ένας µισθωτός που ζει µε τις ελάχιστες ανέσεις.

Ετσι, ακόµα κι αν ο στόχος για µέσο µισθό 1.500 ευρώ επιτευχθεί µέχρι το 2027, είναι εξαιρετικά αµφίβολο αν το επίπεδο διαβίωσης του µέσου έλληνα πολίτη θα σηµειώσει βελτίωση. «ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν το αναλυτικό εξοδολόγιο για ένα µονοµελές νοικοκυριό µε έναν ενήλικο 30-40 ετών και για ένα τετραµελές νοικοκυριό µε δύο ενηλίκους και δύο παιδιά. Στην πρώτη περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι το άτοµο πληρώνει ενοίκιο ή εξυπηρετεί ένα στεγαστικό δάνειο, τα έξοδα, χωρίς να υπολογίζονται σπατάλες και πολυτέλειες, ανέρχονται σε 1.590 ευρώ µηνιαίως. Στη δεύτερη περίπτωση, φτάνουν τα 3.660 ευρώ. Το συµπέρασµα είναι κοινό: µε έναν «καλό» καθαρό µισθό 1.500 ευρώ ο µήνας δεν βγαίνει.

Πάνω από 1.000 ευρώ για στέγαση και διατροφή: Τα δύο µεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού είναι η στέγαση και η διατροφή. Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, το φτωχότερο 20% των Ελλήνων ξοδεύει το ένα τρίτο (33,8%) του εισοδήµατός του για τρόφιµα και το ένα τέταρτο (22%) για τη στέγαση. Τα δεδοµένα αυτά µπορεί να ισχύουν κατά µέσο όρο, όµως το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα συµβάλλει στην υποεκτίµηση του µέρους του εισοδήµατος που αφιερώνεται για τη στέγαση.

Στην Ελλάδα – και δη στην Αθήνα – του 2024, όµως, τα ενοίκια έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύµφωνα µε την ΤτΕ, οι τιµές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση στο β’ τρίµηνο του 2024 και πλέον είναι κατά 5,3% υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν το 2007. Ενα µέσο ενοίκιο για ένα διαµέρισµα περίπου 60 τετραγωνικών µέτρων σε µια συνοικία της Αθήνας σπανίως πέφτει κάτω από τα 550 ευρώ. Στην περίπτωση µιας τετραµελούς οικογένειας, το διαµέρισµα θα πρέπει να είναι µεγαλύτερο και το ενοίκιό του θα είναι προφανώς αυξηµένο, κοντά στα 850 ευρώ.

Το δεύτερο µεγάλο έξοδο είναι η διατροφή και τα προϊόντα που αγοράζει κανείς από το σουπερµάρκετ: Ο πληθωρισµός στα τρόφιµα συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα (υψηλότερα από τον αντίστοιχο της ΕΕ) και έκλεισε τον Σεπτέµβριο στο 3,2%. Υπολογίζοντας τους λογαριασµούς του σουπερµάρκετ που πληρώνει ένα µονοµελές νοικοκυριό στο σύνολο του έτους και υπό την προϋπόθεση να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των διατροφικών του αναγκών ετοιµάζοντας γεύµατα στο σπίτι, το µηνιαίο κόστος του σουπερµάρκετ ανέρχεται γύρω στα 480 ευρώ.

Στο σύνολο αυτό µπαίνουν τα εβδοµαδιαία ψώνια, αλλά και αγορές που γίνονται µία φορά τον µήνα (π.χ. ελαιόλαδο, αφρόλουτρο), µία φορά τους δύο µήνες (π.χ. ξυριστικά, σαµπουάν), αλλά και αυτά που αγοράζουµε µία φορά τον χρόνο (π.χ. απορρυπαντικό πλυντηρίου).

Για µια τετραµελή οικογένεια, το µηνιαίο κόστος του σουπερµάρκετ γίνεται πολύ υψηλότερο και κυµαίνεται κοντά στα 1.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται τα ακριβά βρεφικά είδη (βρεφικά γάλατα, πάνες), καθώς και η κάλυψη των διατροφικών αναγκών τριών ατόµων (δύο ενήλικοι και ένα παιδί σχολικής ηλικίας).

Κλικ για μεγέθυνση:

ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ: Μειώσεις τιµών 6%-15% σε 120 προϊόντα

Σε µειώσεις τιµών βασικών προϊόντων που φιλοξενούν στα ράφια τους προχωρούν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Χθες, η Ενωση Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε ότι ξεκινά στα ράφια των καταστημάτων των μελών της η εφαρμογή της μείωσης τιμών και έως το τέλος Οκτωβρίου θα διαθέσουν αρχικά περίπου 120 κωδικούς προϊόντων με τις νέες μειωμένες τιμές. Οπως αναφέρει η ΕΣΕ, αναμένεται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες και υπολογίζεται ότι σταδιακά περισσότεροι από 600 κωδικοί προϊόντων θα έχουν μειώσεις τιμών.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Σήμερα εχουμε 21 του μηνα, δηλαδή στο 50 με 60 % έχει τελειώσει ο μισθός, πώς ζούνε????? Όταν έχουν άλλες 8 περίπου μερες για πληρωμή????????? Μια τετραμελή οικογένεια για να ζήσει αξιοπρεπώς, και όχι σπαταλες, διήμερα, τριήμερα, ψωνια, ρουχισμός ένδυση, θεατρα, Σινεμά, ταβέρνες κτλ, κτλ... απλά να ζεί άνετα και να μην χρωστάει πουθενά, θέλει 3.000 3.500 μηνιαίως καθαρά......
    Μην αναφερθούμε σε συντάξεις εκεί πέφτει πολύ κλάμα...... Κούλη ακους??????? Όλα καλά??????
    Οι συνταξιούχοι τελειώνουν από τις 10 του μήνα και όχι στις 20...... Κοινώς ΚΑΤΑΝΤΙΑ, ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ........!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη ο...μηνας βγαινει για...συνταξη 1500 ευρω ? Μην δουλευομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόψατε πολιτικοί απατεώνες με τα μνημόνια στο μισό τις συντάξεις, τις οποίες εξανεμισατε στη συνέχεια με την ακρίβεια. Παραδωσατε τα δάνεια στα founds σε ευτελή αξία και ακυρωσατε την προστασία πρώτης κατοικίας. Απορώ πως ακόμα κυκλοφορατε ελεύθερα μέσα στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με οικονομία μια 4μελης οικογένεια χωρίς να προκύψει κάτι έκτακτο θέλει 2500 το λιγότερο. Ενοίκιο καύσιμα ρεύμα σ
    Μάρκετ άλλοι λογαριασμοί μετακινήσεις πλην καυσίμων , δραστηριότητες παιδιών φροντιστήριο, ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια. Φυσικά ταβέρνες ρούχα και λοιπά εάν αγοραστούν μέσα στον μήνα δεν βγαίνει με τίποτα . Οι μόνοι που τα βγάζουν πέρα είναι όσοι είχαν προσωπική περιουσία από την οικογένεια τους και αρκετοί στρατιωτικοί τσιπηδες με καβούρια στις τσέπες πού υπάρχουν σε αφθονία στον στρατό και δεν παίρνουν ένα καφέ από το κυλικείο κόστους 1€ όχι λόγω φτώχειας αλλά τσιγγουνιας. Η χειρότερη φάρα. Μαζέψτε τα και θα σας τα φάνε οι άλλοι.σιγουρακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μας λένε όμως, ποιος παίρνει 1500 ευρώ; Γιατί εγώ αυτό το ποσό δεν πρόκειται να το πιάσω όσο βρίσκομαι στο στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. |Εάν κρεμαστης στην σύνταξη ή σε ένα εργατικό μισθό έχεις αποτύχει παταγωδώς. Η επενδύεις στη μόρφωση για να αποκτήσεις περισσότερα
    Ή καλές τη μοίρα σου. Άλλο τίποτα δεν είναι ωφέλιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς πλέον είναι ζήτημα βιοπορισμού.. οι ένοπλες Δυνάμεις δεν παρέχουν τη διασφάλιση να ζεις αξιοπρεπώς την οικογένεια σου... Παλαιότερα ναι.. πλέον οι μισθοί και οι λοιπές παροχές έχουν φύγει.. για το λόγο αυτό το προϊόν δεν είναι ελκυστικό, δεν είναι ανταγωνιστικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή