Σημαντικό έγγραφο ΓEΣ για συνυπηρέτηση των συζύγων Στρατιωτικών

Σημαντικό έγγραφο ΓEΣ για συνυπηρέτηση των συζύγων Στρατιωτικών

Δείτε παρακάτω το από 12 Σεπ 24 έγγραφο του ΓΕΣ/Β1, που δημοσιοποίησε η ΠΟΜΕΝΣ, μετέτρεψε σε κείμενο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ιστολόγιό μας staratalogia.gr και αφορά την συνυπηρέτηση των συζύγων στρατιωτικών, λόγω και της επικείμενης ολοκλήρωσης των ετήσιων μεταθέσεων:

ΘΕΜΑ : Μέριμνα για το Στρατιωτικό Προσωπικό (Συνυπηρέτηση Στελεχών)

ΣΧΕΤ. : α. Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ Α’ 224), β. Ν. 3257/2004 (ΦΕΚ Α’ 143), γ. Ν. 4553/2018 (ΦΕΚ Α' 119)

1. Σας γνωρίζουμε, λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης των ετήσιων μεταθέσεων και προκειμένου να ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο στρατιωτικό προσωπικό για το θέμα της συνυπηρέτησης, τα παρακάτω:

α. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, η οικογένεια τελεί υπό την προστασία του Κράτους.

β. Η συνυπηρέτηση των συζύγων στρατιωτικών ρυθμίζεται με το (α) σχετικό (άρθρο 21), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με το οποίο:

(1) Τακτικοί Υπάλληλοι και Υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, των Υπαλλήλων του κλάδου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιοσδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε Υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους.

(2) Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του Υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

γ. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 8 του (β) σχετικού, οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2946/2001 εφαρμόζονται και στους Υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, καθώς και στα Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από αυτούς.

δ. Τον Ιουλ 18, με το άρθρο 3 του (γ) σχετικού, προστέθηκε, μετά το άρθρο 21 του (α) σχετικού, άρθρο 21Α,όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, με το οποίο καθορίστηκε ότι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως 20 χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα ή Λιμενική Αρχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη Μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος, υπηρετεί σε νησί, η απόσπαση δε δύναται να διενεργείται εκτός νησιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Έγγραφο ΥΠ.ΕΣ. σχετικά με απόσπαση για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο Στρατιωτικό

2. Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί και να ληφθεί υπόψη το τυχόν περιοριστικό νομικό πλαίσιο πρόσληψης/υπηρέτησης του/της Υπαλλήλου (π.χ. δεκαετής ή πενταετής παραμονή στην παραμεθόριο, σύμβαση ορισμένου χρόνου κ.λπ.) προκειμένου να αποφευχθούν:

α. Υποβολή αιτημάτων συνυπηρέτησης στελεχών που δεν εμπίπτουν στα σχετικά.

β. Τυχόν άσκοπη αλληλογραφία που έχει παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα έτη.

3. Προκειμένου να σχηματισθεί μια σαφής εικόνα σχετικά με τα προβλήματα συνυπηρέτησης και να αναληφθούν ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία - Υπηρεσίες, όπου κατά περίπτωση απαιτείται, παρακαλούμε για τη συγκέντρωση των στοιχείων των στελεχών εκείνων, που δεν εγκρίθηκε η απόσπαση των συζύγων τους, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στα σχετικά. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται οι σύζυγοι των Στελεχών να έχουν προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες προς τις Υπηρεσίες τους.

4. Οι αποδέκτες προς ενέργεια να υποβάλλουν τα εν λόγω στοιχεία στο ΓΕΣ/Β1/9 και σε επεξεργάσιμη μορφή (αρχείο μορφής Excel), μέσω μηνύματος με «ΠΥΡΣΕΙΑ», μετά την παρέλευση εύλογου χρόνου για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών των αρμόδιων Υπουργείων (σύγκληση Υπηρεσιακών Συμβουλίων) μέχρι 31 Οκτ 24, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος «Α».

Το σχετικό έγγραφο ΓΕΣ:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια