Η αναβάθμιση του πυραυλικού Πυροβολικού – Τι εξετάζει το ΓΕΣ

Η αναβάθμιση του πυραυλικού Πυροβολικού – Τι εξετάζει το ΓΕΣ

Στελέχη του ΓΕΣ πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών προκείμενου να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Σταύρος Ιωαννίδης

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αναβάθμιση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) M-270, ενόψει της κατάρτισης του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των ενόπλων δυνάμεων που πρόκειται να παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Από τις αρχές της εβδομάδας, στελέχη του ΓΕΣ πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών προκείμενου να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τη Δευτέρα, το κατώφλι του επιτελείου πέρασε κλιμάκιο της αμερικανικής Lockheed Martin, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», είχε συνάντηση με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Πυροβολικού, ενώ το πρωί της Τετάρτης ενημερώθηκε και η ηγεσία του ΓΕΣ. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της δεύτερης μέσα σε λίγους μήνες επίσκεψης των Αμερικανών είναι η προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αναβάθμιση των ελληνικών MLRS μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε και μία ακόμη ενημερωτική συνάντηση, αυτή τη φορά μεταξύ αντιπροσωπείας του ΓΕΣ και εκπροσώπων της κοινοπραξίας KNDS & Elbitσχετικά με την ευρωπαϊκή εκδοχή του συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών Puls.

Ενίσχυση του Πυροβολικού

Αν και το πρόγραμμα «σέρνεται» από το 2014, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 11 Ιουνίου 2024, το ενδιαφέρον του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τον εκσυγχρονισμό του πυραυλικού πυροβολικού του Στρατού Ξηράς παραμένει ζωντανό. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης μελέτης αναγκαιότητας για την αναβάθμιση των MLRS, ενώ πρόσφατα αξιωματικοί του Πυροβολικού ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσουν επίδειξη των αμερικανικών συστημάτων.

Η αμερικανική πρόταση για διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον εκσυγχρονισμό αριθμού MLRS, πιθανότατα 24 σε σύνολο 36, στην έκδοση Α2. Η στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να προκρίνει μικρότερο αριθμό εκτοξευτών αφενός για να συμπιεστεί το κόστος στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αφετέρου για να διατηρήσει την παλαιότερη έκδοση μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα πυρομαχικά που υπάρχουν στις αποθήκες του Στρατού Ξηράς. Οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε το πρόγραμμα να κοστολογηθεί με τιμές αμερικανικού στρατού, όπως συμβαίνει και με την προμήθεια των ελικοπτέρων Blackhawk. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου έντεκα χρόνια, περίοδος κατά την οποία οι εκτοξευτές θα αποστέλλονται τμηματικά στην Αμερική για να μην προκύψει πρόβλημα στις διαθεσιμότητες.

Η Αθήνα δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την αμερικανική πρόταση, καθώς έχει στείλει δύο φορές έως σήμερα επίσημο αίτημα για τιμές και διαθεσιμότητα (LOR for P&A) ενώ τον Οκτώβριο του 2023 η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσαν εκτενώς την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής για την αναβάθμιση των M270 αλλά και σχετικά με τη μελλοντική προμήθεια της νέας γενιάς πυρομαχικών ακριβείας PrSM, για τα οποία, όμως, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν υπάρχει δυνατότητα αποδέσμευσης από τις ΗΠΑ.

Διδάγματα από την Ουκρανία

Είναι σαφές ότι το πυραυλικό πυροβολικό εξακολουθεί να διαδραματίζει καίριο ρόλο στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, όπως δείχνουν τα διδάγματα από τις μάχες στα ουκρανικά εδάφη. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα, μικρό ή μεγάλο, που να αφορά στον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ελληνικού Πυροβολικού, συμβατικού ή πυραυλικού.

Στo νέo ΕΜΠΑΕ, πάντως, φαίνεται πως θα υπάρχει πρόβλεψη για τη μελλοντική ενίσχυση των συστημάτων του Στρατού Ξηράς. Εκτός από τα MLRS, σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη για το μεσοπρόθεσμο θα περιέχει αναφορές για την αναβάθμιση ή απόκτηση νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, την προμήθεια των ελικοπτέρων Blackhawk αλλά και τον εκσυγχρονισμό των Apache, ώστε να φέρουν τα νέα βλήματα Spike.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Θα σας πω με απλά λογάκια τι κάνει το ΓΕΣ, εξετάζει πως θα το εξετάσει, τόσο απλά, όπως όλος ο κρατικός - δημόσιος τομέας άλλωστε. Τώρα όσο για τα διδάγματα της Ουκρανίας τα οποία συχνά πυκνά μας αραδιάζουν ας ρωτήσουν πρώτα τον κούλη που ενθουσιάστηκε από το ντρόουν που βιντεοσκοπούσε το περίπτερο του υπεθα στη δεΘ και μες την παραζάλη του, ένεκα και του πλήθους που ζητωκραύγαζε, αναφώνησε ότι θα γεμίσει τον Ελληνικό ουρανό με δαύτα, κάτι σαν βίντεο ντόουμ σε αντιγραφή ή παράφραση του άιρν ντόουμ ή όπως άλλως θέλεις πάρτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα καλά τα ΕΜΠΑΕ δεν είχαν και καλά "καταργηθεί" άτυπα; Τώρα τι προέκυψε ξαφνικά; Προφανώς κάποιοι ανακάλυψαν ένα εργαλείο από τα παλιά για να ρίχνουν σανό στα ντόπια γίδια και γιατί όχι, κάτι για να αναβαθμιστούν οι "προμήθειες" τρίτων, αλλά και πρώτων και δεύτερων και όσων σηκώνει το "μπάτζετ" της κοροϊδίας! Όσο για το ΠΒ "μάχης" (sic), κάτσε να μάθουν οι ιθύνοντες, ακόμη και αρκετοί αξιωματικοί του όπλου, τι σημαίνει γενικά ΠΒ, και μετά ας ασχοληθούν και με την αναβάθμιση του όπλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργούμε και αφήνουμε υλικό της δεκαετίας του 70 για τα άλλα όπλα, όπως έπραξαν αρκετοί άσχετοι και ανίκανοι αρχηγοί που προέρχονταν από το όπλο του ΠΒ και όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πολιτικα βληματα εξεταζουν τα βληματα πυροβολικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή