Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Το Κράτος Δικαίου Ακούει...

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Το Κράτος Δικαίου Ακούει...

Γράφει ο ΛΕΟΝΤΗΣ Κ. ΑΛΕΞΙΟΣ, ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΚΟΥΕΙ…..

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Την αφορμή για παράθεση των παρακάτω προσωπικών και καθαρά υποκειμενικών μου απόψεων έδωσε ένα χθεσινό πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας που ανέφερε για πολλοστή φορά, ότι επίκειται μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ακούμε τους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας να ομιλούν για σύσταση υποεπιτροπών, επιτροπών, διενέργεια συσκέψεων κ.λ.π. που αφορούν στην διερεύνηση για μείωση ή και κατάργηση της ΕΑΣ, πλην όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό.

2. ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβλήθηκε και αυξήθηκε με τους νόμους 3863/2010, 3865/2010, 3986/2011 και 4002/2011. Η ΕΑΣ δεν έχει καμία σχέση με την Ειδική Εισφορά των Συνταξιούχων (άρθρο 29 ν. 3986/2011), η οποία ως γνωστόν καταργήθηκε από 1-1-2023.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) με δύο αποφάσεις της (244/8-2-2017 και 32/10-1-2018) έκρινε την παραπάνω κράτηση παράνομη και αντισυνταγματική. Οι διατάξεις των παραπάνω νόμων αντίκεινται στα άρθρα 4 παρ.1 και 5, 22 παρ.5 και 25 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος και στις από αυτά απορρέουσες αρχές (ισότητας ενώπιον του νόμου, ισότητας στα δημόσια βάρη και στην αρχή της αναλογικότητας). Επίσης αντίκεινται στις υπερνομοθετικές πηγές δικαίου που δεσμεύουν τη Χώρα μας και κυρίως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο (ΠΠΠ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Περαιτέρω έκρινε, ότι όποιοι συνταξιούχοι δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια διεκδίκησης έως την ημέρα δημοσίευσης της πρώτης απόφασης (8-2-2017), δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικά το ποσό της ΕΑΣ που τους είχε παρακρατηθεί, παρά μόνο για το χρονικό διάστημα από την επομένη της δημοσίευσης και εντεύθεν.

Στη συνέχεια έχουμε την απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ 504/26-3-2021, με την οποία η κράτηση της ΕΑΣ κρίθηκε και πάλι αντισυνταγματική, αλλά για το χρονικό διάστημα έως 31-12-2018. Η απόφαση αυτή δημιουργεί την υποχρέωση του Κράτους να επιστρέψει αναδρομικά τις κρατήσεις που έχουν γίνει για το χρονικό διάστημα από 9-2-2017 (μετά την απόφαση 244/8-2-2017) έως 31-12-2018.

Τέλος με την απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ 1477/6-10-2021 κρίθηκε και πάλι ότι η κράτηση έως 31-12-2018 είναι αντισυνταγματική, καθότι γινόταν ενόψει αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Για το χρονικό διάστημα όμως από 1-1-2019 και εφεξής, επιβάλλεται ως πρόσφορο μέσο συγκέντρωσης αποθεματικών που κατευθύνεται στο ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών (ΑΚΑΓΕ). Και αυτό κρίθηκε ότι δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική επιταγή και υπάρχει συμβατότητα της εισφοράς αυτής με υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες για το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 και εντεύθεν. Έτσι λοιπόν το ΕΣ έλυσε αμετάκλητα το Θέμα της συνταγματικότητας της παρακράτησης της ΕΑΣ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με το πόρισμά του 241883/17150/2018 επεσήμανε, ότι η απόφαση 244/2017 του ΕΣ, ως αποτέλεσμα πρότυπης δίκης, πρέπει καθολικά να εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου, τόσο ως προς την διακοπή των κρατήσεων από τη μηνιαία σύνταξή τους, όσο και ως προς την αναδρομική επιστροφή από 9-2-2017 των παρακρατήσεων που έχουν γίνει και δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το ΕΣ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην απόφασή του. Μετά την έκδοση της 1477/2021 αποφάσεως του ΕΣ ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται και πάλι στο παραπάνω πόρισμα, καθώς η απόφαση αυτή , ως αποτέλεσμα προδικαστικού ερωτήματος, πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η εκτέλεση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης πηγάζει από το Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους που αναθεωρήθηκε με ψήφισμα στις 6-4-2001, το οποίο διακελεύει:

α. Στο άρθρο 26 παρ.3, η Δικαστική λειτουργία ασκείται από τη Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

β. Στο άρθρο 95 παρ.5, η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις Δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο, όπως ο νόμος ορίζει.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, ούτε εκτέλεση, ούτε συμμόρφωση στις παραπάνω αποφάσεις του ΕΣ και στα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, ούτε από την προηγούμενη, ούτε και από την σημερινή Κυβέρνηση (τα συμπεράσματα δικά σας σχετικά με την ύπαρξη ή μη Κράτους Δικαίου). Εύλογα επομένως θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος στις πόσες αποφάσεις του ΕΣ συμμορφώνεται η Ελληνική Πολιτεία; ή και για τον λόγο ύπαρξης των Ανεξάρτητων Αρχών (όπως ο Συνήγορος του Πολίτη), αφού τα πορίσματά τους δεν τα λαμβάνει καθόλου υπόψη. Είναι ευνομούμενη αυτή η Χώρα της οποίας η Εκτελεστική Εξουσία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας ή τις εφαρμόζει «κατά το δοκούν»;.

3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Επιτέλους το Πολιτικό Προσωπικό αυτής της Χώρας επιβάλλεται να ενσκήψει με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα και κυρίως με στοχευμένα μέτρα στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικώτερη επίλυση της πληθώρας των προβλημάτων που ταλανίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (και όχι των ενστόλων). Να επανεξετάσει τη «συνταγματικά ανεκτή» ένταξή μας στον ΕΦΚΑ. Να ενοποιήσει τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων (στο πλαίσιο της ισονομίας και της δικαιοσύνης). Να μας αποδώσει τα αναδρομικά που μας οφείλει, Να…Να …, αλλά κυρίως να βελτιώσει το Κράτος Δικαίου, ώστε να λειτουργεί με διακριτούς κανόνες δικαίου, συνθήκη αναγκαία και ικανή για την βελτίωση της Δημοκρατίας μας, για να διακηρύττουμε με υπερηφάνεια, ότι συγκαταλεγόμαστε επάξια μεταξύ των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πλήρης κατάργηση της ΕΑΣ, επειδή εξέλιπε ο μνημονιακός όρος ύπαρξής της, αλλά και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (η οποία στερεί από την πλειοψηφία των συνταξιούχων και αυτές τις πενιχρές αυξήσεις που δίδονται κάθε χρόνο).

4. ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ΕΑΣ επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1400 ευρώ και επομένως αφορά μέρος μόνο των συνταξιούχων του Δημοσίου και όχι το σύνολο αυτών. Επομένως μπορεί η Πολιτεία να διαθέσει από τα χρήματα που έχουν συσσωρευθεί στον ΑΚΑΓΕ (περίπου 20 δις ευρώ) ένα ποσό περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για να συμμορφωθεί στις παραπάνω αποφάσεις της Ολομέλειας του ΕΣ, χωρίς να επιβαρύνει τον ετήσιο Προϋπολογισμό της Χώρας.

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ…….. (ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ………………………….)

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Δεν μπορεί να συνεχίζετε να πιστεύετε, ότι αυτό το κράτος που ζούμε είναι κράτος δικαίου. Μας γέμισαν με ψέματα και υποσχέσεις. Παραβιάζουν για χρόνια δικαστικές αποφάσεις. Τι περιμένατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε υποστράτηγε γνωρίζετε πολύ καλά ότι κράτος δικαίου δεν υφίσταται πλέον, επ' αυτού δεν χρειάζεται ανάλυση ο καθένας έχει γνώση, λίγη-πολύ, να αντιλαμβάνεται. Τα λόγια και οι προτάσεις του άρθρου σας έχουν ειπωθεί πολλάκις από αρθρογράφους αλλά και απλούς σχολιαστές ενταύθα αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες, τόσες φορές όσες και τα κυβερνητικά επικοινωνιακά φούμαρα και οι παροχολογίες. Κε υποστράτηγε για την ΕΑΣ και το κράτος δικαίου γράφετε αλλά δεν μπορέσατε να μην υποκύψετε στον διακαή σας πόθο για την ενοποίηση των μετοχικών ταμείων και να τον συμπεριλάβετε με έντεχνο τρόπο πασπαλισμένο και με λίγη ισονομία! Ελπίζω να δω από εσάς κάτι αντίστοιχο να γράφετε για την ισονομία μερισμάτων μεταξύ των ανωτάτων και κατωτέρων που προσφάτως τροποποιήθηκε στο μετοχικό ταμείο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ εύστοχο σχόλιο κ ως γνωστό οταν ο εν λογω υποστρ. ήταν ΕΕ μουγκα στην στρουγκα. Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα . Φυσικά για τα έξτρα μερίσματα που πήραν τιποτα.. θέλει την ενοποίηση των ΜΤαμειων μόνο κ μόνο για να μπορεί να πέρνει τα έξτρα .

      Διαγραφή
  3. Απ' τα σχόλια καταλαβαίνει κανείς γιατί το κράτος δεν δίνει σημασία στους απόστρατους....Ο συντάκτης αναφέρεται στην ΕΑΣ και επιγραμματικά και σε κάποια άλλα θέματα... αλλά ..".πυρ ομαδον"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κύριε, "πυρ ομαδόν" τίποτα δεν πρέπει να πέφτει κάτω. Εσείς τώρα μπορείτε αν θέλετε να ακολουθείτε την γραμμή του κούλη, υπόκλιση και μην ενοχλείτε τον γείτονα και ίσως τότε κερδίσετε την ευμένεια της εκάστοτε κυβέρνησης (όχι κράτους) και κάποια "χατηράκια".

      Διαγραφή
  4. Το κράτος Μητσοτάκη τι σχέση έχει με το κράτος δικαίου
    Μάλλον δεν έχετε καταλάβει σε τι χώρα ζούμε και σε τι καθεστως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για εξηγείστε μας εσείς που το καταλάβατε, ποιος ευθύνεται πρωτίστως (όχι απαραίτητα ο μητσοτάκης) για την κατάλυση του κράτους δικαίου; Επίσης αν παρατηρήσατε ουδεμία συσχέτιση έγινε εκ μέρους μου, το γράφω καθαρά σε παρένθεση "όχι κράτους".

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. υποστράτηγος που ζει στο αστροσκονισμένο του Σύμπαν όπως και πολλοί, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα καπιταλιστικό ληστρικό σύστημα που ορίζει μέσω του εμπορεύματος και της υπεραξίας τον χώρο που οι λίγοι θα εκμεταλλεύονται και θα νέμονται το εθνικό προϊόν που παράγουν οι πολλοί
    και οι πολλοί ως υπήκοοι θα μοιράζονται εσαεί χρεωμένοι τον δημόσιο (τύποις) χώρο. Οι οιωνεί διαχωριστικές γραμμές υποδεικνύουν τα όρια που συνιστούν τον ζωτικό χώρο κάθε κοινωνικής τάξης και των παραγομένων κοινωνικών ανισοτήτων ως συστημικών παραμέτρων. Η εξελικτική και ιστορική πορεία του κοινωνικού μετασχηματισμού πιστοποιεί και την ανθρωπολογική κοινωνιολογική εξέλιξη του homo sapiens,που αδυνατεί να ανατρέψει το σύστημα που ο ίδιος εξέθρεψε. Η ιστορική αυτή αντίφαση ανέδειξε και την εντροπία ως καθοριστικό στοιχείο των κοινωνικών αλλαγών και μεταλλάξεων. Αφέλειες,άγνοια,αδυναμία λογικής σκέψης και ιστορικής γνώσης παράγουν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού που καθορίζουν το κοινωνικό μικροκλίμα και την πορεία μιας κοινωνίας. Τα συμφέροντα που επιμελώς κρύβονται ηθικοποιούν και έννοιες του συλλογικού συνειδητού, που μόνον ως αριθμός στατιστικών μεγεθών λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το κατεστημένο. Γι΄αυτό και πάντα ευημερούν οι αριθμοί ενώ δυστυχούν οι άνθρωποι (υποζύγια). Τα παραμύθια να΄ναι καλά που τρέφουν τις μάζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στρατηγέ, μιας και είστε του Νομικού Σώματος, θα ξέρετε ότι το κράτος δικαίου ξεκινά πρώτα από την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων και δη περί απιστίας και παράβασης καθήκοντος των μελών των ΔΣ του ΜΤΣ. Αν θέλετε ισονομία και κράτος δικαίου, κυνηγήστε ποινικά και αστικά όλους αυτούς που έφαγαν τα αποθεματικά του Ταμείου σας, που μοίραζαν δανικά κι αγύριστα, που δέχτηκαν να πληρώνουν μερίσματα και επιδόματα ΕΚΟΕΜΣ και ΒΟΕΑ σε απόστρατους που δεν είχαν καταβάλλει εισφορές, που δέχτηκαν την αύξηση των μερισμάτων για τους μερισματούχους ανώτατους εις βάρος των χαμηλόβαθμων μελών που δεν διεκδίκησαν ποτέ τις κρατήσεις επί των προμηθειών από την ΕΛΑΣ. Όταν φέρετε τάξη στα οικονομικά σας, μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε για την ενοποίηση των Ταμείων, εφόσον αποδειχθεί ότι το ΜΤΣ είναι "ριγμένο" στις προμήθειες. Μέχρι τότε, ρωτήστε τους Α/ΓΕΣ της τελευταίας 15ετίας να σας πουν πόσες προτάσεις για αγορές ή αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων του ΣΞ έφεραν στο ΣΑΓΕ στην θητεία τους ή αν απλά περιορίζονταν να επιθεωρούν τις εξαρτύσεις και τα άρβυλα του 1950 που χορηγούσαν στο προσωπικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πας να δουλέψεις μεροκάματο στη πραγματική ζωή αρχηγέ. Οι υποκλίσεις που σου κάνανε μέσα όσο ήσουνα ΕΕ κάποτε θα τελείωναν. Μέχρι τότε όμως,σαν μεγάλόβαθμιυς καραβανάς που ήσουν και έχοντας θέση ισχύος, σίγουρα θα έβγαζες λογίδρια περί περικοπής μερισμάτων για κατώτερους αξκούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή όντως η προσπάθεια του υποστράτηγου να μας εξηγήσει ένα νόμο λογιστικό τρυκ που απροσχημάτιστα ως φόρος στο φόρο ληστεύει εργαζόμενους, αλλά άνευ ουσιαστικού νοήματος αφού προτάσεις χωρίς σύνδεση με το κοινωνικό σώμα που λογίζεται ως ενιαίο σύνολο κοινωνικής ασφάλισης, δεν αναδεικνύουν τον πραγματικό πολιτικά υπέυθυνο παρά μόνο ως πρόσωπο. Ετσι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα βγαίνει λάδι αφού δεν αναδεικνύονται τα πραγματικά συστατικά του στοιχεία ως αιτίες των κοινωνικών φαινομένων. Για κήρυγμα Αρχιμανδρίτη από άμβωνος καλό ακούγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή