Γιατί παραιτούνται οι Στρατιωτικοί

Γιατί παραιτούνται οι Στρατιωτικοί

του Ευθυμίου Π. Πέτρου - ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ 31/08/2024

Η χαμηλή προσέλευσις αξιολόγων υποψηφίων (ικανών να περάσουν την βάση των Πανελληνίων Εξετάσεων) είναι μια μόνον πτυχή ενός τεραστίου προβλήματος στελεχώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξ ίσου σημαντικό είναι και το μέγα ζήτημα των παραιτήσεων αξιωματικών σε πολύ μικρές ηλικίες.

Προσφάτως, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, επεσήμανε ότι η γενιά του 21ου αιώνος έχει την νοοτροπία της συχνής εναλλαγής αντικειμένων εργασίας. Την θεωρεί μέρος της επαγγελματικής ανελίξεως. Η παρατήρησις αυτή είναι σωστή, αλλά τα αίτια του προβλήματος δεν περιορίζονται σε αυτό το αντικείμενο. Το συγκεκριμένο όμως δεικνύει μιαν ευθύνη των παλαιοτέρων. Αποτύχαμε να δείξουμε στους νέους ότι η σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ένα επάγγελμα σαν όλα τα άλλα. Για να γίνει κανείς Έλλην Αξιωματικός πρέπει να έχει αφοσίωση, πίστη σε ιδανικά και υψηλό εθνικό φρόνημα. Εις πείσμα των καιρών της απαξιωτικής συμπεριφοράς μέρους του πολιτικού συστήματος προς το στράτευμα, υπάρχουν ακόμη αξιωματικοί και στελέχη που τους διακρίνουν οι ανωτέρω αρετές. Αυτοί βεβαίως δεν παραιτούνται.

Ένα μεγάλο ζήτημα αφορά σε αυτούς που απεφάσισαν να ακολουθήσουν το στρατιωτικό επάγγελμα (μάλλον κατόπιν προτροπής των οικογενειών τους) κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, με μοναδικό κριτήριο το ότι τους εξασφαλίζει «ένα σίγουρο μισθό». Και μπορεί ο μισθός του στρατιωτικού να είναι «σίγουρος» (όπως είναι και των δημοσίων υπαλλήλων) ουδέποτε όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε «καλός». Ένας νέος αξιωματικός δεν μπορεί να ζήσει με τις αποδοχές που λαμβάνει. Αυτοί λοιπόν που εισήχθησαν στις στρατιωτικές σχολές με κριτήριο τον «σίγουρο μισθό», βλέποντας τις ευκαιρίες που τους ανοίγονται σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, σπεύδουν να αρπάξουν τις ευκαιρίες. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν σε μικρές σχετικώς ηλικίες, ώστε να έχουν τα περιθώρια της περαιτέρω εξελίξεως στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι τα προσόντα ενός -ακόμη και κατωτέρου- αξιωματικού είναι περιζήτητα στην αγορά εργασίας. Και τα πτυχία των στρατιωτικών σχολών είναι υψηλού επιπέδου και η πείρα, η εργατικότης και η διοικητική ικανότης ενός παραιτηθέντος αξιωματικού τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για οποιαδήποτε θέση ευθύνης στον κόσμο των επιχειρήσεων. Μόνον το ελληνικό Κράτος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και τους αφήνει να φεύγουν. Δεν δημιουργεί δηλαδή κίνητρα για να τους πείσει να παραμείνουν.

Και τα κίνητρα δεν είναι και, δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομικά. Η ελλείπουσα αξιοκρατία, είναι ένας ακόμη παράγων φυγής αξιωματικών αλλά έχει να κάνει κυρίως με την ανωτέρα βαθμίδα όπου στις επιλογές εμπλέκεται και ο πολιτικός παράγων. Ο οποίος πολιτικός παράγων ευθύνεται και για το γεγονός ότι το στρατιωτικό επάγγελμα έχει απολέσει την αίγλη που είχε κάποτε, η δε κοινωνική αναγνώρισις δεν είναι ευθέως ανάλογη προς την ικανότητα και την προσφορά των στρατιωτικών στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη παράγων που κατά την γνώμη μας είναι ο σημαντικότερος. Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι δυστυχώς πομφόλυγες κενές περιεχομένου. Για να είναι αξιόμαχες οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν ικανό και επαρκές προσωπικό, ορθολογική οργάνωση και κατάλληλα οπλικά συστήματα, τα οποία πρέπει να ανανεώνονται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορεί να κομπάζουμε ότι αγοράσαμε τρεις νέες φρεγάτες όταν χρειαζόμαστε 13 για να αντικαταστήσουμε αυτές που έχουν κλείσει 30 και 50 χρόνια επιχειρησιακής ζωής. Δεν αρκούν τα Rafale, όταν δεν έχουμε μεταφορικά C-130 διαθέσιμα επειδή ουδείς εμερίμνησε να δουλεύει αποτελεσματικά η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και ο ιδιωτικός που θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο εξεδιώχθη κακήν κακώς. Όσο για την οργάνωση, πολλές προσπάθειες εξορθολογισμού εγκατελείφθησαν εξ αιτίας μικροπολιτικών παρεμβάσεων διαφόρων τοπικών παραγόντων. Και να μην πιάσουμε το τραγικό κεφάλαιο της εγχωρίας αμυντικής βιομηχανίας που από παράγων αναπτύξεως έχει καταστεί πηγή προβλημάτων. Τέλος το προσωπικό είναι ανεπαρκές. Δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στα ποσοστά στελεχώσεως μονάδων, ούτε στα ποσοστά διαθεσιμότητος ειδικευμένου προσωπικού, ικανού χειρισθεί τα σημερινά υψηλής τεχνολογίας συστήματα. Θα πούμε μόνον ότι με θητεία εννέα και 12 μηνών, ο Στρατός δεν μπορεί να είναι αξιόμαχος.

Ένας αξιωματικός λοιπόν που βιώνει αυτήν την συνολική απαξία αντιλαμβάνεται ότι η Πολιτεία δεν του δίδει τα μέσα να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Του αναθέτει καθήκοντα, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς αν αυτό που του ζητεί είναι εφικτό. Και αν επιχειρήσει να θέσει τα ζητήματα αυτά υπηρεσιακώς, θα μεριμνήσει η γραφειοκρατία ώστε να γίνει η κατάλληλη «επιτήδευσις» των αναφορών ώστε να μην είναι «ενοχλητικές». Όταν όμως έλθει η κρίσιμη ώρα, οι πολιτικοί, εντέχνως θα βγάλουν «την ουρά τους απ’ έξω» και θα τα ρίξουν όλα στους στρατιωτικούς. Θα προφασισθούν άγνοια και θα κατηγορήσουν κιόλας τα Γενικά Επιτελεία ότι τους κρατούσαν στο σκοτάδι. Ενώ οι ίδιοι έμεναν στο σκοτάδι συνειδητά, μόνον και μόνον για να μπορούν στις κρίσιμες στιγμές να απεκδύονται ευθυνών. Όπως έκανε ο Κώστας Σημίτης με τα Ίμια. Γιατί λοιπόν ένας αξιωματικός να περιμένει να υποστεί τις συνέπειες ολιγωριών και σφαλμάτων για τα οποία ο ίδιος δεν ευθύνεται; Παραιτείται και διασώζει την αξιοπρέπειά του.

Δημοσίευση σχολίου

28 Σχόλια

  1. Πικρή η αλήθεια και πονάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόψτε και άλλα. Πολλά παίρνουν. Στρατιωτικά τζάμπα σπίτια, τζάμπα ψώνια στα στρατιωτικά πρατήρια, τζάμπα μετακινήσεις, τζάμπα φαι στην δουλειά, τζάμπα στρατιωτικά ρούχα, τζάμπα παραθαλάσσια θέρετρα, τεράστιες συντάξεις από τα 40, τεράστια εφάπαξ, καθισιο όλη μέρα κάθε μέρα, τον μισό και βάλε χρόνο όλοι σε άδειες, αναρρωτικες, ξύσιμο γενιά όλες τις άλλες μέρες. Ούτε 500 ευρώ δεν πρέπει να λαμβάνουν. Ας φύγουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Τίποτε από όσα γράφεις δεν ισχύει, μα ούτε ένα.

      Διαγραφή
    2. Παπατζή 1:42:00 κόψε τα ναρκωτικά και μην σνιφάρεις κόλλα... Δεν ντρέπεσαι να αραδιάζεις τόσα ψέματα ρε αγράμματε?

      Διαγραφή
    3. απλα θεωρω οτι αστειευεσαι

      Διαγραφή
    4. @ 04 1:42, τρολλάκι, σε εμάς δεν περνάνε οι ανοησίες σου! Ούτε στους καφενέδες δεν μπορείς να τα πεις αυτά, θα σε αρπάξουν κατ' ευθείαν!

      Διαγραφή
    5. Προφανώς τρολαρεις... Ή απλά είσαι οσα δε φτάνει η αλεπού... Παλιά που οι σχολές είχαν βάσεις στο θεό.. μόνο ένα.. στρατιωτικός μετά το 2011 σημαίνει σύνταξη στα 62.. αν βάλεις ότι μπήκε 18-20 στις σχολές σημαίνει πάνω από 40 χρόνια υπηρεσίας..

      Διαγραφή
    6. Όση αγάπη και να έχεις, τίθεται ζήτημα επιβίωσης... Αν δεν μπορείς να συντηρήσεις την οικογένεια, τότε πας αλλού.. ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες τα ποσοστά παραιτήσεων είναι τρομακτικά..

      Διαγραφή
    7. 1:42 κάποια από τα τζάμπα υπάρχουν στους ανώτατους βαθμούς και κυρίως από συνταγματάρχη και πάνω . Οι υπόλοιποι το 80% των στρατιωτικών πληρώνουν κανονικά και νοικιάζουν έξω κανονικά και ψωνίζουν κανονικά και έχουν λογαριασμούς κανονικά και βογγανε χωρίς βοήθεια και μονομισθοι στα κατσαβραχα που βρίσκονται. Άσε τις λαλακιες αν μιλάς σοβαρά σβήσε σχόλιο και παίξε αλλού

      Διαγραφή
    8. Άρε Κακομοίρη κακομοίρογλου προς 1:42 04/09/2024

      Διαγραφή
    9. εσυ γιατι δεν πηγες εκει?? και εχασες τετοια ευκαιρια??

      Διαγραφή
    10. Ρε φίλε αφού περνούν τόσα πολλά που λες γιατί δεν πας εσύ και τα παιδιά σου και λουφάζεις στην άνεση του σπιτιού και της κριτικής σου.
      Να στείλεις τα παιδιά σου!!!
      και όχι να φιλάς κατουρημένες ποδιές για να κάνουν θητεία στο σπίτι τους.

      Διαγραφή
  3. Έπρεπε να διαβάσεις περισσότερο.
    Η ζήλεια δεν κρύβεται ειδικά όταν συνοδεύεται από κακία και ψευτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τραγικοί αρχηγοί έφεραν το στράτευμα σε συνθήκες αποσύνθεσης. Αρκεί να βάζαμε το μνημείο Κ να φτιάχναμε τους κήπους προς Παπάγου μεριά και κάνα λιμάνι προς Ν.περαμο μεριά. Τους σιχάθηκα τους ανύπαρκτους και γιαυτό χαιρέτησα μια Κ καλή. Βγαίνει ο νυν που έχει μαζέψει όλο το σόι Κ σου λέει πως θα ενισχύσω τον Ανθλγο Κ τον Λχια που πεινάνε Κ του έρχεται η super ιδέα να εξοφλουν τις διπλές κρατήσεις σε βάθος 100 ετών. Απλά αστείοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά τα λέει το άρθρο όσο για τον άγνωστο 1:42:00 μου θύμισε κάποιον ο οποίος έλεγε ότι για να κάνει ο ίδιος την δουλειά του στρατιωτικού έπρεπε να του δώσουν τουλάχιστον τον 5πλασιο μισθό αλλά στους υπάρχοντες στρατιωτικούς αυτά που έπαιρναν είναι πολλά. Ο δικός του ο κόπος άξιζε αμοιβής των άλλων όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαφώς και εχουν τεράστιες ευθύνες οσοι διετέλεσαν αρχηγοί των επιτελείων τα τελευταία 15 χρόνια. Έκαναν τα σκυλάκια στους ΥΕΘΑ, ακόμα και σε εμφανώς παρανοϊκούς τύπους. Ξεχωρίζω μόνο τον Ζιαζιά που δεν δίστασε να τα βροντήξει κάτω και να φύγει και τον Γκίνη που τον έφυγαν μέσα σε 9 μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον ζιαζια ναι αλλα για τον γκινη αστο ηταν .............. δεν θελω να το πω ντρεπομαι. Και με ειρωνικο μισος για τους υπξκους και τους εποπ.

      Διαγραφή
  7. Λευκωσια γκαρσονιερα 23 τμ 580 ευρω ενοικιο επειδη ο ενοικιαστης ειναι στρατιωτικος.Διπλανη πορτα ιδια τετραγωνικα 280 ευρω ενοικιο επειδη η ενοικιαστρια ειναι ντοπια.Μια απο τα ιδια αρχισαν να ισχυουν και σε τουριστικα νησια που αν εισαι χαμηλοβαθμος δεν βγαζεις τον μηνα και ψαχνεις για δευτερη δουλεια με κινδυνο να αποταχθεις.Αλοιμονο στους οικογενειαρχες στρατιωτικους που εχουν πλεον σοβαρο βιοποριστικο προβλημα.Η απαντηση στο δημοσιευμα ειναι οτι λογω εργασιακης σκλαβιας νομαδικου βιου και εμπαιγμου και απαξιωσης απο τις εκαστοτε κυβερνησεις δεν αξιζει να γινει κανεις στρατιωτικος.Ετσι λοιπον οσοι μπορουν φευγουν κι οσοι δεν μπορουν ειναι στα καγκελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βύσματα των βυσμάτων ακόμα από τις σχολές.Μαθητες της ΣΣΑΣ με περασμένα τα μαθήματα του έτους σπουδών βρίσκονται ιεραρχικά κάτω από αυτούς που χρωστανετρια και τέσσερα μαθήματα του έτους με το πρόσχημα των στρατιωτικών προσόντων. Ένα καλοστημένο μαγαζάκι για όσους έχουν μπάρμπα στην Κορωνη Εκπαιδεύσεις ,καλές μεταθέσεις για τους έχοντες,μαυρίλα για τους άλλους. .Οικονομικα αμοιβή υπολειπόμενη του ανειδίκευτου εργάτη.Αξιοπρεπεια μόνο από τον βαθμό του Συνταγματάρχη και πάνω,και αν;. Χάθηκε ο πατριωτισμός και οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι νέοι. Εκτός αν κάποιοι αυτό θέλουν; Αποτέλεσμα 450 κενά και βλεπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένας αντικειμενικός και ειλικρινής παρατηρητής της Ελληνικής
    πραγματικότητας, θα έλεγε την αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι πως η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια τριτοκοσμική παράγκα διοικούμενη από αδίστακτες εγκληματικές συμμορίες, υποστηριζόμενες από εξαθλιωμένους αναλφάβητους κολίγους, ικανούς να πουλήσουν την ψυχή τους για μια θεσούλα στο δημόσιο. Τα υπόλοιπα είναι θέατρο κακής ποιότητας για κοινό ανύπαρκτης νοημοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παραιτηθην το 2009 , .Πηρα μια 90αρα εφ'α
    [παξ,,μια 16αρα για το πρωτο και μια 12 αρα(Μειωμενη) για το δευτερο παιδι λογω παραιτησεως .49 χρονων και τωρα καααααααθομαι που ελεγε ο συγχωρεμενος φωτοπουλος.Τοτε ηταν καλα χρονια ,,τωρα ολοι στο ΙΚΑ με τους οικοδομους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά ξηγηθηκες και λίγα ήταν τα 90 χιλιάρικα. 35 χρόνια στο ερείπιο του καθενός ως ενοικιαστής χιλιάδες ώρες απλήρωτες άγχος και απαξίωση. Μακριά... Ο στρατός είναι μόνο για γλυφτες καριεριστες οι υπόλοιποι είναι στον βάλτο και ενώ προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό δηλαδή τον χρόνο τους αμείβονται με ψίχουλα

      Διαγραφή
  11. 1. Σας αναφέρω, ότι υποβάλλοντας από 1 Ιουλ 13 την αίτηση αποστρατείας μου, θεωρώ χρέος μου να σας εκθέσω συνολικά και συνοπτικά, απόψεις και προτάσεις επί θεμάτων των Ε.Δ, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της άμυνας της χώρας υπό τις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες, που κατά την άποψή μου θα συνεχισθεί η δημοσιονομική δυσπραγία, αλλά και η μείωση του αριθμού των μονίμων και στρατευσίμων που θα στελεχώνουν τις Ε.Δ.
    2. Οι εκφράσεις που θα χρησιμοποιηθούν, δεν έχουν σκοπό σε καμία περίπτωση να κρίνουν ειλημμένες αποφάσεις και διαταγές, αλλά να εντοπίσουν παγιοποιημένες καταστάσεις και θέματα, επί των οποίων είναι δυνατή η βελτίωσή τους, προλαμβάνοντας τυχόν νέα προβλήματα, είτε διακόπτοντας χρόνιες καταστάσεις. Το σύνολο των παρακάτω θεμάτων, αποτελεί και τον λόγο της αίτησης αποστρατείας μου, ως την τελευταία ενέργεια την οποία είχα στη διάθεσή μου, προκειμένου να παρακινήσω κάθε επίπεδο λήψης απόφασης, επί θεμάτων που επί χρόνια προτείνω επί ματαίω.
    α. Θέματα Γενικού Ενδιαφέροντος, όπως στο Παράρτημα «Α».
    β. Δομή των Ε.Δ και Αναδιοργάνωση του Σ.Ξ, όπως στο Παράρτημα «Β».
    γ. ΠΒ Μάχης και Α/Α Πυροβολικό, όπως στο Παράρτημα «Γ».

    ΥΓ: Τελικα πρώτα εδιωξαν τον εντιμο ΥΦΕΘΑ Αθανάσιο Δαβακη, διότι τόλμησε να κανει εισηγησεις σε Αναπληρωτη και ΥΕΘΑ επί παντός επιστητού, με βαση τα όσα εγραψα. Του αφαιρεσαν τον Τομέα Αμυνας και φυσικα δεν ξαναείδε Υπουργειο ...
    Προσωπικά εσπασα ρεκορ απο εγκρίσεως ΥΕΘΑ την 11 Σεπ 2013 να βγαλουν ΦΕΚ Ιουν 2014 αντι σε 1 μηνα χαχαχα. Ο Α/ΓΕΣ Τσελιος άμεσα κινήθηκε να με τιμωρήσει με χαμηλή βαθμολογία ... ο καθενας το βιολί του ....

    Ταξχος ε. Αθανάσιος Τσίντζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας μας πούνε οι Αρχηγοί με τα πολλά αστέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ απλά.
    Οι στρατιωτικοί παραιτούνται γιατί πλέον δεν είναι δυνατή η επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους , και το χειρότερο δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή