Τσακλόγλου: Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι με Προσωπική Διαφορά–Έρχεται τροπολογία για την ΕΑΣ (BINTEO)

Τσακλόγλου: Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι με Προσωπική Διαφορά–Έρχεται τροπολογία για την ΕΑΣ (BINTEO)

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, μίλησε χθες (19-09-24) στο Action 24, στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν συνταξιούχους

Στο 6:31' του παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ, ο Υφυπουργός ανέφερε τα παρακάτω για την Προσωπική Διαφορά (ΠΔ) συνταξιούχων-αποστράτων:

Τσακλόγλου σε Δημοσιογράφο: Στην Προσωπική Διαφορά (ΠΔ) αυτό που έγινε είναι ότι επανυπολογίσθηκαν οι συντάξεις. Πείτε για παράδειγμα ότι είμαστε εμείς οι δύο. Εγώ βγαίνω 1 ημέρα πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και εσείς βγαίνετε την επόμενη ημέρα. Και πείτε ότι έχουμε τα ίδια ακριβώς χρόνια, τις ίδιες ακριβώς αποδοχές κ.λπ., κ.λπ. Εγώ βγήκα 1 ημέρα νωρίτερα, ας πούμε ότι η συνταξή μου ήταν 1.200€, γίνεται ο επανυπολογισμός και λέει ότι η σύνταξη πρέπει να είναι 1.000€. Εσείς θα πάρετε 1.000€ που είσαστε χωρίς ΠΔ. Εμένα εξακολουθούν να μου δίνουν αυτά τα 200€ σαν ΠΔ και για να μην μειωθεί το βιοτικό μου επίπεδο θα κρατήσω αυτά τα 200€ και κάθε φορά που θα γίνονται αυξήσεις στις συντάξεις θα παίρνουν (αφαιρούν) ένα κομματάκι από την ΠΔ. Οπότε αυτό είναι που συμβαίνει αυτή την στιγμή και νομίζω ότι αυτοί που βρίσκονται σε καλύτερη θέση ΔΕΝ είναι τα άτομα που ΔΕΝ έχουν ΠΔ, είναι τα άτομα τα οποία ΕΧΟΥΝ ΠΔ.

Δημοσιογράφος σε Τσακλόγλου: Γιατί το λέτε αυτό;

Τσακλόγλου σε Δημοσιογράφο: Τι σας είπα προηγουμένως; Άν βγαίναμε και οι 2 την επόμενη μέρα και οι 2 θα είχαμε μία σύνταξη των 1.000€. Βγήκα 1 μέρα νωρίτερα και έχω 1.200€.

Δημοσιογράφος σε Τσακλόγλου: Ναι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς εν προκειμένω (που έχετε ΠΔ) ΔΕΝ πρέπει να παίρνετε εσαεί τις αυξήσεις.

Τσακλόγλου σε Δημοσιογράφο: Ήδη 250.000 συνταξιούχοι που είχαν ΠΔ την έχουν σβήσει και παίρνουν κανονικά αυξήσεις. Και αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η Κυβέρνηση, έχει δώσει στο παρελθόν και έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει και φέτος κάποιο έκτακτο βοήθημα (100-200€) [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ] σε συνταξιούχους που έχουν ΠΔ, που θα δοθεί με την τελευταία σύνταξη της χρονιάς.

Επίσης ο κ. Τσακλόγλου αποκάλυψε ότι έρχεται τροπολογία με την οποία θα μπει «κόφτης» στις μειώσεις των συντάξεων λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης: «Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, που παίρνουν αύξηση στην σύνταξή τους και μετά την εφαρμογή του ποσοστού από την εισφορά αλληλεγγύης, μπορεί να βρεθούν ακόμη και με μείωση της σύνταξής τους. Με τροπολογία που ετοιμάζουμε στο υπουργείο Εργασίας αυτό θα σταματήσει. Ουσιαστικά, αυτό που θα λέμε, είναι ότι οποτεδήποτε έχει περάσει σε υψηλότερο κλιμάκιο, υψηλότερο συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης, ουσιαστικά θα σταματά στο όριο, οπότε δεν θα δεις ποτέ μείωση».

Σημείωσε ακόμη ότι «σχεδόν τις μισές από τις κύριες συντάξεις, τις δίνει ο προϋπολογισμός, οπότε καταλαβαίνεται ότι ήδη η μεταφορά πόρων από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πολύ μεγάλη. Παρόλα αυτά, ο κ. πρωθυπουργός εξήγγειλε και αύξηση συντάξεων και βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό γεγονός και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το θέμα της ακρίβειας και ειδικότερα για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, τόνισε ότι «ήδη έχει αρχίσει και μειώνεται». Υπογράμμισε ότι ένα αγαθό, το ελαιόλαδο, ορίζει ουσιαστικά αυτές τις αυξήσεις που υπήρξαν.

«Το 2027 θα επανεξεταστούν τα όρια συνταξιοδότησης βάσει του προσδόκιμου ζωής», ανέφερε ο Πάνος Τσακλόγλου σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αλλαγή των πλασματικών χρόνων ασφάλισης».

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια