Στα πρόθυρα της ανεργίας χιλιάδες ΕΠΟΠ (BINTEO)

Στα πρόθυρα της ανεργίας χιλιάδες ΕΠΟΠ (BINTEO)

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.)

Του Γ. Κατσιάνη

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα δοθεί λύση, κινδυνεύουν να αποστρατευτούν υποχρεωτικά στα 50 τους χρόνια και να μείνουν χωρίς σύνταξη!

Την σχετική δέσμευση είχε αναλάβει από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τον Φεβρουάριο του 2023 δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα των ΕΠΟΠ είναι σε γνώση μας, το μελετάμε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».

Ωστόσο, η αποστρατεία δεν συνεπάγεται και συνταξιοδότηση των ΕΠ.ΟΠ., σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), με αποτέλεσμα χιλιάδες οπλίτες να αναμένουν την συμπλήρωση των 62 χρόνων για να λάβουν μειωμένη ή πλήρη σύνταξη.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι τί θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, σε μια εποχή μάλιστα όπου η ζήτηση για τις στρατιωτικές σχολές έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω των χαμηλών αποδοχών που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το κόστος ζωής.

ΠΗΓΗ: thesseconomy.gr

Δείτε τι είχε πει ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, αφού είχε δεσμευθεί ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ:

Ειδικότερα ανέφερε: «...Το ζήτημα των ΕΠΟΠ είναι σε γνώση μας, το μελετάμε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση και να μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα ζητήματα που τους αφορούν».

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ (09:53'):

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Εφόσον είναι άδικο θα το κάνουν πράξη. Αυτοί νομίζεις συνάδελφε ότι θα έχουν το πρόβλημα? Τα δικά τους προβλήματα τα έχουν λύσει και έχουν κάνει τις καβατζες τους. Θα διώξουν κόσμο χωρίς ίχνος ντροπής επικαλούμενοι ένα σωρό αηδίες και θα προσπαθήσουν να φανούν και λυπημένοι που δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι νωρίτερα.

      Διαγραφή
  2. Ολοι οι ΕΠΟΠ που ξερω εργαζονται παραλληλα στα μαυρα και σε δευτερη δουλεια,ενω ειναι ε.ε!!Αφου βρισκουν δουλεια σαν ε.ε πως δεν θα βρισκουν οταν ειναι ε.α;Ρε πατε με τα καλα σας;Τι βλακειες ειναι αυτα που δημοσιευετε;Οταν η υπηρεσια σε αποστρατευει λογω καταληψης οριου ηλικιας ,λαμβανεις κανονικα συνταξη!!!Θα μας κανετε να ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε,επειδη καποιοι στρατοσυνδικαλιστες και δημοσιογραφοι κανετε τα παιχνιδακια σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο καλό και να μας γράφετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπλα μπλα μπλα...λογια που επαναλαμβάνονται λόγια, πράξεις που δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη, με αφορμή επιστολή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), που εκφράζει την ανησυχία της για το τι θα απογίνουν οι συνάδελφοι του ΕΠΟΠ όταν αποστρατευτούν.
    Μάλιστα, στην ίδια απάντηση ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως πλήρη σύνταξη δικαιούνται στα... 62 με 40 έτη ασφάλισης ή μειωμένη με 15 έτη ασφάλισης.
    Με απλά λόγια, όσοι 50άρηδες επαγγελματίες οπλίτες αποστρατευτούν υποχρεωτικά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και 12 χρόνια για να πάρουν σύνταξη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/12579596.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή