Κίνητρα για περισσότερους νέους στις Στρατιωτικές Σχολές: Μισθός σπουδαστών 600€/μήνα–Πρόσβαση από όλα τα πεδία

Κίνητρα για περισσότερους νέους στις Στρατιωτικές Σχολές: Μισθός σπουδαστών 600€/μήνα–Πρόσβαση από όλα τα πεδία

Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές θα μπορούν να τις δηλώνουν από όλα τα πεδία – Σημαντική αύξηση του μισθού των σπουδαστών – Βελτίωση των υποδομών

Του Βασίλη Νέδου

Σε αναζήτηση τρόπων ώστε η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις να ξαναγίνει ελκυστική για τους νέους που συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά δελτία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Η φετινή εικόνα ήταν αποκαρδιωτική, καθώς έμειναν κενές περίπου 450 θέσεις για την είσοδο σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.

Η εικόνα αυτή δεν προέκυψε εκ του μηδενός, αλλά αποτελεί απότοκο πολυετούς επιδείνωσης όλων των δεικτών που συνδέονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση, περιλαμβανομένης και της μνημονιακής περιόδου, κατά την οποία ο αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί δραματικά. Πάντως, ακόμη και αυτή τη στιγμή ο αριθμός αποφοίτων αξιωματικών προκαλεί πονοκέφαλο, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, καθώς σε συνδυασμό με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι τα εξής:

Πρώτον, τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα ανακοινώσουν ότι διευρύνεται η δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Δεύτερον, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναγγείλει την αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των σχολών της αστυνομίας, δηλαδή να κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 600 ευρώ, αγγίζοντας περίπου τα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Το τρίτο μέτρο αφορά την κατάσταση των υποδομών στις στρατιωτικές σχολές, η οποία κρίνεται (επιεικώς) μέτρια. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει ανακαίνιση των στρατιωτικών σχολών προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται σε σύγχρονα πρότυπα, ώστε η ποιότητα ζωής των σπουδαστών να είναι υψηλή. Πρόκειται για σχολές με απαιτητικό αντικείμενο σπουδών και οι κακές υποδομές αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για τους νέους και νέες που επιτυγχάνουν.

Το τέταρτο μέτρο, ήδη θεσμοθετημένο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, είναι η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους. Αυτή η διάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ουσιαστικά επιτρέπει στα ΑΣΕΙ να παράγουν βιομηχανική έρευνα η οποία στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα από αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται ευρύτερη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας μπορεί να παρουσιαστεί ξανά σε μια νέα γενιά με προσδοκίες πολύ διαφορετικές από εκείνες γονέων και παππούδων. Για τη χαρτογράφηση των τάσεων που υπάρχουν στη νεολαία αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει την ολοκλήρωση έρευνας που διεξάγεται και θα παραδοθεί τους επόμενους μήνες για το πώς το στρατιωτικό επάγγελμα μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό.

«Αγκάθι» οι χαμηλοί μισθοί

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η εξεύρεση των πόρων που θα επιτρέψουν την αύξηση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεδομένων των εξοπλιστικών υποχρεώσεων που έρχονται τα επόμενα χρόνια, της ανάγκης να κρατηθεί ένα επίπεδο λειτουργικού προϋπολογισμού, αλλά και της δαπάνης για την –εκ των πραγμάτων– μισθοδοσία υπαλλήλων οι οποίοι δεν επιτελούν κάποιο έργο, η δυνατότητα ουσιαστικών αυξήσεων στην παρούσα φάση είναι περιορισμένη. Κάποια επιδόματα που λαμβάνουν μπορεί να βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές οι μισθοί δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί.

Ένας νέος Aνθυπολοχαγός αγγίζει τα 900 ευρώ, ένας Λοχαγός περίπου τα 1.400 και ένας Ταξίαρχος περί τα 2.000 ευρώ. Ωστόσο, τα επιδόματα γάμου, παιδιών, χρονοεπιδόματα και όλα όσα σχετίζονται με την επικινδυνότητα μπορεί να αυξήσουν το εισόδημα περαιτέρω. Η βάση, πάντως, του μισθού είναι πρόδηλα χαμηλή.

Μια από τις παρεμβάσεις που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη προωθεί δεν είναι μισθολογική, αλλά αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά ή τη μεθόριο. Πρόκειται για την ανέγερση οικημάτων. Ο κ. Δένδιας έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ανέγερσης συνολικά 1.400 κατοικιών το οποίο θα εξελιχθεί σε διάφορες φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά 500 κατοικίες σε 13 νησιά τα οποία είναι πολύ ακριβά για τον μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η φάση αυτή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2026 και μέρος των κατοικιών (έχει εξαγγελθεί ποσοστό της τάξης του 15%) θα παραχωρηθεί σε ομάδες επαγγελματιών που αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις τοπικές κοινωνίες, όπως οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, που επίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τίμημα ενοικίου που ζητείται. Κάθε φάση θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και για την πρώτη ένα σημαντικό τμήμα των πόρων που απαιτούνται έχει ήδη εξευρεθεί.

«Καμπανάκι» οι 450 κενές θέσεις

Του Απόστολου Λακασά

Οι κενές θέσεις που έμειναν φέτος στις στρατιωτικές σχολές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κατέδειξαν με σαφήνεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τα τελευταία χρόνια. Φέτος έμειναν στα αζήτητα περί τις 450 θέσεις. Το ίδιο δηλώνεται από την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, η βάση στην ειδικότητα των μάχιμων των ναυτικών δοκίμων φέτος ήταν 11.076 μόρια, ενώ δέκα χρόνια πριν, στις Πανελλαδικές του 2015, ήταν 17.389 μόρια. Αντίστοιχα στα σώματα της Σχολής Ευελπίδων φέτος η βάση ήταν 12.415 μόρια ενώ το 2015 17.355 μόρια.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ο προβληματισμός για την πορεία των στρατιωτικών σχολών είχε εκδηλωθεί εμφανώς προ δεκαετίας, όταν εξεταζόταν εάν έπρεπε να μπορούν να δηλωθούν από τους υποψηφίους μόνο των θετικών επιστημών ή από υποψηφίους και άλλων επιστημονικών πεδίων (π.χ. οικονομίας). Η βάση του προβληματισμού είναι η διάσταση απόψεων, εάν οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επιλέξει στοχευμένα, έχοντας μεράκι για τη στρατιωτική σχολή, ακόμη κι αν έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στις εξετάσεις ή εάν μπορούν να εισάγονται υποψήφιοι με υψηλές επιδόσεις ώστε να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό επίπεδο των σχολών, έστω κι αν δεν έχουν «τρέλα» με το επάγγελμα. Να σημειωθεί ότι αρμόδιο να αποφασίζει τον τρόπο και τους όρους εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές και να τις εποπτεύει είναι το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Παιδείας εμπλέκεται στο θέμα από τη στιγμή που η εισαγωγή αποφασίστηκε να γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για τις οποίες είναι αρμόδιο. Τελικά προκρίθηκε οι σχολές αξιωματικών να ενταχθούν στο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών, με εξαίρεση τις ειδικές στρατιωτικές σχολές, όπως η ιατρική, η νομική και η ψυχολογία, που εντάσσονται σε αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

Ηχηρότατο «καμπανάκι» για τους ιθύνοντες ακούστηκε το 2022, όταν για πρώτη φορά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εμφανίστηκαν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι τότε οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές ήταν περιζήτητες –και άρα εισάγονταν υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις–, αφού εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση. Η ύπαρξη κενών θέσεων από το 2022 αποδίδεται σε στροφή των καλών υποψηφίων προς άλλες επιλογές σπουδών, σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στρατιωτικές σχολές το 2023 μείωσαν τον συντελεστή διαμόρφωσης της ΕΒΕ τους (όπως μπορούν να κάνουν όλα τα ΑΕΙ), ώστε να τη χαμηλώσουν και άρα να πάρουν περισσότερους υποψηφίους με χαμηλότερες επιδόσεις και να συμπληρώσουν τις διαθέσιμες θέσεις. Το ίδιο αποφάσισαν η Ευελπίδων και σχολές υπαξιωματικών για τις Πανελλαδικές του 2025.

Από την άλλη, όπως παρατήρησε στην «Κ» ο μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, λόγοι για τη μείωση του ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους είναι η «σκληρή», σε σχέση με τα ΑΕΙ, περίοδος των σπουδών αλλά και η δύσκολη επαγγελματική ζωή των στρατιωτικών (π.χ. συχνές μεταθέσεις). Ευρύτερα, η μείωση του ενδιαφέροντος μπορεί να συνδεθεί με την αποστροφή των νέων προς το Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

33 Σχόλια

  1. Μακριά παιδιά !!!!Δεν αξίζει πλέον . Δεν υπάρχει μέλλον και ο μισθός δεν φτανει ούτε για τις πρώτες 15 ημέρες . Οι μισθοί είναι 12 μηνών αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα είναι 14 . Όσο για το ωράριο και τις συνθηκες εργασίας είναι άνευ σχολιασμού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λίγα λες ή καλύτερα πολύ λίγα λες.
      Είναι κατάντια πια για όποιον επιλέγει ένστολα εν έτη 2024 στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς, δεν έχουν αντιληφθεί οι κρατούντες την εξουσία (αναφέρομαι στην στρατιωτική ηγεσία γιατί οι πολιτικοί δεν είναι κορόιδα) ότι η εποχή του τρίπτυχου πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το μόνο που μετράει σήμερα είναι η διασφάλιση μίας επαρκούς ποιότητας ζωής την οποία δυστυχώς μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να την προσφέρει πλέον ( αμοιβές, δυνατότητα για επαγγελματική ανέλιξη, ανθρώπινες συμπεριφορές, ιδανικές συνθήκες και ωράρια εργασίας).Μετά λύπης μου (ως ανώτατος Αξκός εα) κρίνω οτι το επάγγελμα/ιδιότητα του στρατιωτικού έχει τελειώσει για όλες τις Δυτικές κοινωνίες.

      Διαγραφή
    3. @06 7:13, μετά λύπης μας, αλλά με τέτοια λόγια δεν είσαι ούτε ΕΠΟΠ εα!

      Διαγραφή
  2. Τους νέους σήμερα τους ενδιαφέρει η αποτρίχωση. Όλοι απαίδευτοι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι για την ιστορία να το γράψω.... 600 ευρά, και βάσει της κατάστασης φαντάζουν σαν τα 30 αργύρια του Ιούδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 600ευρω στην σχολή 800 για την υπόλοιπη ζωή, πόσα παιδάκια θα τσιμπήσουν καί θά χαντακωθουν

      Διαγραφή
  4. Παρηγοριά στον άρρωστο. Αν όντως αυτά είναι τα κίνητρα, αυτοί που τα προτείνουν είναι μακρυά νυχτωμένοι και ΑΣΧΕΤΟΙ με την πραγματικότητα που βιώνουν οι στρατιωτικοί ανα την Ελλάδα και οι οικογένειές τους. Μενουν εντός και πέριξ του Πενταγώνου έτη ολόκληρα. Το πρόβλημα είναι κατά 10% μέσα στη σχολή και κατά 90% μετά την έξοδο από αυτή. Και αυτό δεν το αγγίζουν. Και λέγεται ΠΕΝΙΧΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Οι νέοι πιά δεν τρώνε κουτόχορτο, έχουν πληροφόρηση για όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να λυθουν ολα τα προβληματα,να δουλευουν 8/ωρο και απο εκει και περα να πληρωνονται οπως ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι,υπερωριες,νυχτερινα,αργιες,εκτος εδρας...κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το προϊόν στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι ελκυστικό.. και σε αυτό ο μισθός του μαθητή είναι το τελευταίο αντικίνητρο... Πριν μερικά χρόνια με αυτό το μισθό ήταν περιζήτητες οι θέσεις.. ψάξτε παραιτήσεις ανά ειδικότητα και θα δείτε.. 20 παραιτήσεις μικρών οικονομικών σε ένα χρόνο λένε οι κακές γλώσσες.. με το πολύ 10 εισαγωγές ανά έτος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να καταφέρει ποιος τι? Εδώ τρέχει ο Α/ΓΕΣ να παρακαλέσει τους φαρμακοποιους να μην κόψουν τη χορήγηση φαρμάκων στο προσωπικό του ΣΞ. Σε ποιον να το πεις κ ποιος να σε πιστέψει. Να ντρέπεσαι να λες ότι είσαι στρατιωτικός. Ου να μου χαθείτε ανύπαρκτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε πανεπιστημονες και λοιποί σοφοί γέροντες θα πρέπει να καταλάβετε ένα πράγμα. Και 1200 βασικό Ανθλγου να βάλετε, και στις 10000 αν όχι παρακάτω να πάτε τα μόρια, μέχρι και θαλαμοφυλακες ξανθιές ζουμπουρλουδικες να βάλετε, οι πιτσιρικάδες δεν πρόκειται να δηλώσουν Στρατιωτικές Σχολές. Τώρα δεν το σώζετε με τίποτα. Να σας δουμε τώρα πάνσοφοι τι θα κάνετε αλλά κυρίως να δούμε τι θα γίνει στις Μονάδες με το προσωπικό που μένει . Όσοι μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δλδ δίνουν στους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών 600€ . Τί κίνητρο είναι αυτό? Εφόσον βγαίνοντας πάλι 800-900€ θα παίρνουν. Οπότε τί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατρχάς, είναι μέγα ψέμα και άλλη μία μεγάλη παρλαπίπα του φαλάκρα wannabe ΠτΔ. Αν πάρουν ποτέ 600€ στις στρατιωτικές σχολές τότε θα έχει μάλλον αλλάξει όλο τον πολιτικοστρατιωτικο σύστημα της μπανανίας, πράγμα προς το παρόν ΑΔΥΝΑΤΟ. Άλλο ένα "βάρα νομή" εν όψη και των κυβερνητικών παρλαπίπων στην ΔΕΘ! Δεν υπάρχει πιο άθλια συμπεριφορά στα στελέχη των ΕΔ κάθε βαθμίδας και προέλευσης από την σημερινή κυβέρνηση της νουδούλικης μπανανίας. Ούτε καν ο ΣφΥΡΙΖΑ δεν είχε τολμήσει τόσες αθλιότητες στα στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χωρίς την 25 ετια και τους παλιούς μισθούς προ κρίσης δεν αξίζει ούτε και για αξκος. Μακριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα.Τα ΣΑ τελείωσαν,όποιος έφαγε,έφαγε.Ακόμα λίγο οι ανώτατοι ότι γλύψουνε,κι αλίμονο απ' τους υπόλοιπους.Θα σταματήσει κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειπαμε.Ομητσοτακης θα αντικαταστησει το στρατο με χωροφυλακες καιο θεος βοηθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απ'εδω το πηγαιναν ,απ'εκει το πηγαιναν τους πεταξανε εξω τους Στρατιωτικους απο το δημοσιο που ουτε κι εκει επρεπε να ηταν ,επρεπε να ειχαν δικο τους μισθολογιο .Οι Δικαστικοι και οι αστυνομικοι το καταφεραν .Τρεχατε τωρα και δωστε 600 ευρα για να τσιμπησει κανενας πεινασμενος κι απελπισμενος απο τη ζωη.Καλυτερα ντελιβερας παρα καραβανας λενε οι νεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι πολύ αργά για διορθώσεις. Το πράγμα όλο και θα χειροτερεύει. Το βλέπουμε στις μονάδες καθημερινά. Ζητάν.. ζητάνε.. ζητάνε! Ούτε για τα βασικά δεν έχει μείνει κόσμος και όλοι πλέον είναι Ανθλγοι και άνω.... Δεν υπάρχουν Υπαξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Του χρόνου θα πάνε στα ΕΠΑΛ και μετά στην είσοδο αλλοδαπών. Διδακτορικό με μαθητές του 12 μάλλον δύσκολο να βγει. Ο κολλητός του ΝΔ που παίρνει αποκοπής τις μελέτες ευδοκιμεί και οι ένοπλες δυνάμεις υποφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. να κολλήσουν διαφημιστικά αυτοκόλλητα στο στρατηγό τον σαλταπηδα που σκαρφαλώνει στα σχοινιά για τις γέφυρες, και να διαφημίσει την ΣΣΕ, "με αρετή και τόλμη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το θέμα δεν είναι ο μισθός στην σχολή είναι ο μισθός όταν βγεις από την σχολή. Αλλά οι σρτρατηγαρες προφανώς δεν έχουν το θάρρος να το πούνε στους κυβερνώντες αν και το ξέρουν πολύ καλά αφού και τα παιδιά τους σε αυτό το καζάνι βράζουν. Ένα από τα προσόντα του στρατιωτικού που βαθμολογείται είναι το θάρρος. Αφού δεν το έχετε τί κάνετε εκεί ψηλά στην ηγεσία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχου να μπουν αφγανοπακιστανοαλβανοι ελληνοποιημενοι στο στράτευμα που θα καταντήσει χειρότερος από τον ουκρανικό με τους ξένους μισθοφόρους.Μπραβο τα καταφέρατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλβανοί?????
      Πήγα πρόσφατα Αλβανία και αυτοκίνητα κάτω από X5 ή PORSCHE Kagien δεν είδα.
      Εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε πατάκια!!!!Για χαζούς τους έχεις τους Αλβανούς. Οσα βγάζει ο μέσος καραβανας το μήνα τα βγάζει ο Αλβανός την εβδομάδα ( και όλα μαύρα)
      Ο Ε.Σ έχει τελειώσει.
      Το καταλαβαίνει πλέον και ο πιο αδαής!!!!
      Τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για Στρατιωτικές σχολές θα μηδενίσει....
      Δεν μπορείς να ζήσεις πλέον λόγω χαμηλών μισθών και συνεχών μεταθέσεων για 35 χρόνια σε φρουρες μη συμφέρει

      Διαγραφή
  20. Ας ερευνήσουν πρώτα την ανθρωποφαγία που συντελείται στις στρατιωτικες σχολές και την αδικία απο μεγαλόβαθμα γλυψίματα που επιβάλουν ακατάλληλους σπουδαστές εις βάρος αξιων παιδιών που απογοητευμένα και αηδιασμένα εγκαταλείπουν το όνειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @06 9:13 σας παρακαλώ αφήστε στην άκρη την έπαρση και την ειρωνεία και επιχειρηματολογήστε υπέρ της αντιθέτου απόψεως. Επίσης σας διαβεβαιώ ότι με το τέλος της ευδοκίμου υπηρεσίας μου, δεν πήρα σβάρνα τα αιρετά και μη πολιτικά αξιώματα, ούτε σύμβουλος ναυτιλιακών εταιριών και μεγάλων Ομίλων Τηλεπικοινωνιών έγινα!!!

      Διαγραφή
    2. @ Δυστηχως.....ειναι αληθεια......

      Διαγραφή
  21. Την βαρύγδουπη αύξηση στην νυχτερινή αποζημίωση δεν θα την συμπεριλάβουνε οι σοφοί γέροντες στα ελκυστικά μέτρα προς τόνωση των Στρατιωτικών Σχολών? Να μην ξέρει ο νεαρος/νεαρά ότι θα πρέπει να βάζει στην άκρη τα 0,50€ για μια ώρα δύσκολη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχουν βαθιά υποχρέωση οι σχολικοί σύμβουλοι επαγγελματικου προσανατολισμού, να ενημερώνουν σωστά τους υποψήφιους μαθητές για το τι εστί Καριέρα στον Σ.Ξ.
    Δηλώνουν μόνο παιδιά που δεν ξέρουν τι τα περιμένει και έχουμε υποχρέωση να τα αποτρέψουμε από μια τέτοια καταστροφικη απόφαση.
    Οι περισσότεροι συνάδελφοι πάντως έχουν απαγορεύσει στα παιδιά τους να δηλώσουν ΣΜΥ, ΣΣΕ ή ΣΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να δώσουν πίσω και αναδρομικά μάλιστα στις οικογένειές τους που πλήρωναν αυτά τα 600 ευρώ, όταν στις αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές που συμβάλει πάντα ο στρατός σε φωτιές πλημμύρες μεταναστευτικό, οι σπουδαστές τους πληρώνονται επί τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή