Έρχεται η 4η Ελληνική Belharra – Πύραυλοι «Scalp Naval» στις νέες φρεγάτες (ΔIAΓΡAMMA)

Έρχεται η 4η Ελληνική Belharra – Πύραυλοι «Scalp Naval» στις νέες φρεγάτες (ΔIAΓΡAMMA)

Ο υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα περίφημα ναυπηγεία της Group Naval για την επίσημη τελετή καθέλκυσης της 2ης FDI, F-602 «Νέαρχος»

Σταύρος Ιωαννίδης

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τα περίφημα ναυπηγεία της Group Naval για την επίσημη τελετή καθέλκυσης της 2ης FDI, F-602 «Νέαρχος», ενώ επιθεώρησε και την 1η, την F-601 «Κίμων» η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές, αρχικά εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω.

ΓΑΛΛΙΑ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την εκκίνηση της διαδικασίας για την πρόσκτηση της 4ης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τη Λοριάν της Γαλλίας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν την απόφαση για την αγορά μιας ακόμη FDI με στόχο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αποτρεπτικές δυνατότητες του ελληνικού στόλου αλλά και για να επιτευχθεί καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης (cost effectiveness) όπως αναφέρει στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Τέσσερις Belharra

Από την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των τριών πρώτων φρεγατών FDI, τον Μάρτιο του 2021, η Αθήνα διατηρούσε το δικαίωμα παραγγελίας μιας ακόμη Belharra, στην ίδια τιμή με τις προηγούμενες, δηλαδή σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το σημερινό κόστος των συγκεκριμένων πλοίων είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Η προθεσμία τυπικά έληγε τον Ιούνιο του 2023, όμως οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι και η δεδηλωμένη πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού να αποκτήσει την 4η FDI, επέτρεψαν την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης σχεδόν έναν χρόνο μετά.

Άλλωστε, κατά την τελετή ονοματοδοσίας των τριών πρώτων (Κίμων, Νέαρχος, Φορμίων) η ηγεσία, χάριν αστεϊσμού, είχε αναφέρει πως η 4η θα ονομαστεί «Θεμιστοκλής». Η κοπή του πρώτου μεταλλικού ελάσματος της F-604 «Θεμιστοκλή» πρόκειται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πήγες της εταιρείας, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποια θα είναι η θέση της στη γραμμή παραγωγής και πότε θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ενισχυμένος οπλισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρεγάτες «Νέαρχος», «Φορμίων» και η 4η FDI, θα εξοπλιστούν με έναν από τους πιο προηγμένους πυραύλους cruise, τους Scalp Naval, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, άνω των 1.000 χιλιομέτρων, με εντυπωσιακή ακρίβεια. Σύμφωνα με πήγες της εταιρείας, η τοποθέτηση των Scalp Naval θα σημαίνει λιγότερους Aster 30 ανά πλοίο, ενισχύοντας, όμως, τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος.

Για τα παραπάνω προγράμματα πρόκειται να ενημερωθεί εντός του επόμενου διαστήματος η Βουλή και να ζητηθεί η επικύρωση του ΚΥΣΕΑ. Εκτός, όμως, από τις φρεγάτες FDI, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τρία ακόμη σημαντικά προγράμματα, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων Ρουσσέν και των υποβρυχίων. Παράλληλα, η Αθήνα σκοπεύει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών κλάσης «Constellation».

Παρακολουθήστε την τελετή καθέλκυσης της 2ης Belharra:

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Καλές οι φρεγάτες καλές οι φωτογραφίες και οι κορδέλες, αλλά με το προσωπικό ποιος θα ασχοληθεί ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σκαλπ ναβαλ και φουμαρα τζαμπα ειναι και τα λενε. τα γκαντζετακια κινητά κ' ακινητα που εσκασαν πριν λιγες μερες τους εβαλαν σε σκεψεις ή εμεις ντε και καλα θελουμε πελωρια κομματια να φαινονται κ' απο ...περα

    ΑπάντησηΔιαγραφή