Αυτές είναι οι νέες αποδοχές Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας το 2025 (ΠINAKAΣ)

Αυτές είναι οι νέες αποδοχές Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας το 2025 (ΠINAKAΣ)

«Σφιχτές» αυξήσεις, με εξαίρεση τα πριμ παραγωγικότητας και τις ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (γιατροί), περιλαμβάνει για το νέο έτος η μισθολογική πολιτική για τους 750.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 23/09/2024 - ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εξομοίωση της μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο με την αντίστοιχη στον ιδιωτικό τομέα και ως πρώτο βήμα οι αυξήσεις που θα χορηγούνται κάθε χρόνο στον κατώτατο μισθό θα αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη τόσο του Ενιαίου Μισθολογίου, όσο και των ειδικών μισθολογίων που έχουν διάφορες κατηγορίες στο Δημόσιο (Γιατροί, Δικαστές, Πανεπιστημιακοί και στελέχη ΕΔ-ΣΑ).

Η αύξηση δεν θα είναι ποσοστιαία, αλλά θα αυξάνει τα μισθολογικά κλιμάκια «σε ευρώ όσο αυξάνεται σε ευρώ ο κατώτατος μισθός». Δηλαδή, φέτος ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 830 ευρώ και στο Δημόσιο 850 ευρώ. Αν η αύξηση για το 2025 στον κατώτατο μισθό είναι 40 ευρώ και πάει από τα 830 στα 870 (μεικτά), αντίστοιχη, δηλαδή 40 ευρώ, θα είναι και η αύξηση σε όλα κλιμάκια των μισθολογίων. Όμως αυτό από το 2026. Γιατί για το 2025 προέχει η εξομοίωση.

Δηλαδή, από τον Απρίλιο του 2025 (τότε δίνεται η αύξηση στον ιδιωτικό τομέα) και προκειμένου να ισοσκελιστούν ο κατώτατος του ιδιωτικού (830) με τον αντίστοιχο της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης κατηγορίας στο Δημόσιο (850), η αύξηση που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (+στελέχη ΕΔ-ΣΑ) θα ανέρχεται μεικτά σε 20 ευρώ και καθαρά 15 ευρώ. Δηλαδή αν τον Απρίλιο, όπως εκτιμάται, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ και η αντίστοιχη αύξηση στο Δημόσιο θα είναι από τα 850 ευρώ στα 870 ευρώ.

Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι (+στελέχη ΕΔ-ΣΑ) θα ενισχυθούν από:

Τα πριμ παραγωγικότητας: θα εισαχθούν σε πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου που θα βάζουν στόχους υλοποίησης. Οι υπάλληλοι αυτοί που θα πιάνουν τους στόχους θα μπορούν να λάβουν επιπλέον μέχρι δύο μισθούς του 1ου κλιμακίου της ΥΕ κατηγορίας, δηλαδή μέχρι 1.700 μεικτά.

Αυξάνεται η νυχτερινή εργασία στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ κατά 20%.

Αυξάνονται μέχρι 1.700 ευρώ οι εφημερίες γιατρών, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Θα υπάρξει ποσοστιαία αύξηση 0,5% από τη μείωση της εισφοράς που παρακρατείται υπέρ υγείας.

Πώς θα λειτουργεί το Πριμ παραγωγικότητας

Δικαιούχοι του μπόνους παραγωγικότητας είναι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στη στοχοθεσία-αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία, εφόσον έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει επιλεγεί προς ανταμοιβή.

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και το ύψος ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.

Το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από δικλίδες ασφαλείας για την αντικειμενικότητα στη διαδικασία χορήγησης του μπόνους παραγωγικότητας:

• Προβλέπεται μεθοδικός τρόπος κατανομής της ανταμοιβής, με συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους που αναγράφονται ρητά στο σχέδιο νόμου.

• Οι υπάλληλοι που θα λάβουν μπόνους παραγωγικότητας επιλέγονται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων.

• Το Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής διασφαλίζει τη δίκαιη εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας, μέσω της παρακολούθησης των δεικτών μέτρησης απόδοσης και του απαραίτητου τεκμηριωτικού υλικού.

• Δίνεται η δυνατότητα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας να προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο δίκαιης κατανομής και ορθής καταβολής του μπόνους.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Σταματάω την ανάγνωση όταν βλέπω Αυγή - απογευματινή - ελεύθερος Τύπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έχεις δίκιο , λέει αύξηση 20 %στα νυχτερινά για να πει ο κοσμακης τι αυξήσεις παίρνουν οι στρατιωτικοί ενώ στην πραγματικότητα είναι για νυχτερινή υπηρεσία από 10 ευρώ στα 12 δηλαδή μιλάμε για 2 ολόκληρα ευρώ.

      Διαγραφή
  2. Η μεγάλη αδικία στο μισθολόγιο είναι ότι παίρνουν τον ίδιο μισθό αυτός που υπηρετεί 20 χρόνια σπίτι του στην Καλαμάτα, Λάρισα, Βέροια κτλ και αυτός που τρώει μετάθεση ανά 3 χρόνια σε Εβρο ή νησιά με ενοίκια και μετακομίσεις.Το συμβολικό επίδομα παραμεθορίου δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την εξώφθαλμη αδικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατόπιν των δυσθεώρητων κοσμογονικών αυξήσεων φτιάξτε παντελόνια με μακρυές τσέπες και ετοιμαστείτε για άνοιγμα λογαριασμών στα νησιά Κέϋμαν και σε εξωχώριες εταιρίες. Εν τω μεταξύ οι καλφάδες περιμένουν με τις μεζούρες ανά χείρας. Ευτυχία έρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 20€ αύξηση???????? Βγείτε στα μπαλκόνια βρεεεεεεεεεε, βαρατε τις καμπάνες βρεεεεεεεεεε αχαχαχαχαχαχαχαχα δεν έχει ξαναγίνει, τι ζούμε θεέ μου?????????? Ούτε στα ποιο τρελά σας όνειρα τέτοια λεφτά........ Ψεκασμενοι ξυπνάτε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο πάνω πήρε το λάδι? Πόσοοοοοο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρ Στέφανε!!!! Πήρα ΠΑΛΙ αύξηση!!! Σπουδαία πράγματα κυρ Στέφανε. Δεν υπάρχει σου λέω. Βάλε χαβιάρι, ροκφόρ και όλα αυτά τα γκουρμέ που έχεις γιατί θα το κάψουμε. Τι? Δεν μπορείς γιατί σου χρωστάω? Η προηγούμενη αύξηση δεν κάλυψε το προηγούμενο χρέος? Όχι ε? Σταματαω την πλάκα γιατί θα αρχίσω να βρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή