Έτσι έκοψαν το επίδομα οικογένειας Στρατιωτικού με 11 παιδιά: «Το σπίτι μας από τις κουκέτες ήταν σαν το Υ/Β Παπανικολής» (BINTEO)

Έτσι έκοψαν το επίδομα οικογένειας Στρατιωτικού με 11 παιδιά: «Το σπίτι μας από τις κουκέτες ήταν σαν το Υ/Β Παπανικολής» (BINTEO)

Για την οικογένεια της ηρωίδας Μαρίας Γαλάνη και του συζύγου της Παναγιώτη το ζήτημα της κατάργησης του επιδόματος ήρθε απροειδοποίητα και σε μία περίοδο που έδιναν και δίνουν μάχη για την καθημερινή αξιοπρεπή διαβίωση όλης της οικογένειας

Κώστας Ασημακόπουλος-Ελεύθερο Ρεπορτάζ

Τις δυσκολίες δύο νέων γονιών που μεγαλώνουν 11 παιδιά έφερε στο φως το ρεπορτάζ του OPEN TV και του ethnos.gr αποκαλύπτοντας παράλληλα την αναλγησία του κράτους αλλά και την έλλειψη αντανακλαστικών απέναντι στον καθημερινό αγώνα της πολύτεκνης ελληνικής οικογένειας η οποία καλείται να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι οικογένειες με περισσότερα από 6 παιδιά θα στηρίζονταν ανεξαρτήτως των εισοδηματικών κριτηρίων στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές οικογένειες και η μεγαλύτερη εν ενέργεια αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μείνει χωρίς την στήριξη του επιδόματος πολυτέκνων από τον ΟΠΕΚΑ.

Για την οικογένεια της ηρωίδας Μαρίας Γαλάνη και του συζύγου της Παναγιώτη το ζήτημα της κατάργησης του επιδόματος ήρθε απροειδοποίητα και σε μία περίοδο που έδιναν και δίνουν μάχη για την καθημερινή αξιοπρεπή διαβίωση όλης της οικογένειας.

3 κιλά μακαρόνια

Και μη φαντάζεται κανείς πως πρόκειται για κάποιο επίδομα που θα τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν σαν… άρχοντες. Πρόκειται για επίδομα 50 Ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί. Με τις αυξήσεις σε όλα τα αγαθά τα χρήματα αυτά δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» αλλά ήταν μία σημαντική βοήθεια για να κλείσουν οι «τρύπες» από τα καθημερινά έξοδα εν μέσω ακρίβειας και μεγάλων λογαριασμών που καλείται να πληρώσει η οικογένεια η οποία καθημερινά χρειάζεται μεγάλες ποσότητες τροφίμων και άλλων αγαθών. Φανταστείτε πως για ακόμα και για μία μακαρονάδα χρειάζονται 3 κιλά μακαρόνια και 3 κιλά κιμάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Συνταγματάρχης (MX) με τα 11 παιδιά μιλά για την ευτυχία της μεγάλης οικογένειας – «Μας λένε θεότρελους»

«Μας το έκοψαν απροειδοποίητα»

Τι συνέβη λοιπόν με το επίδομα; Η Μαρία Γαλάνη αποκάλυψε πως την τελευταία φορά που πήρε το επίδομα του ΟΠΕΚΑ ήταν τον Αύγουστο του 2023. «Έκτοτε και χωρίς να μας δοθεί καμία εξήγηση ή έστω μία ενημέρωση διακόπηκε το επίδομα. Το επίδομα του ΟΠΕΚΑ ήταν 1.140 ευρώ το δίμηνο για 11 παιδιά, δηλαδή, περίπου 50 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Περιμέναμε τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2023 να πάρουμε το επίδομα και δε μας το έδωσαν. Χωρίς να είμαι υπερβολική θέλω να σας πω πως ήταν από τις πιο πικρές και δύσκολες στιγμές», είπε η Μαρία Γαλάνη.

Ζούσαμε 13 άτομα σε 105 τ.μ.

Το εντυπωσιακό είναι πως το επίδομα θα γύριζε πάλι στο ίδιο το κράτος καθώς με τα χρήματα αυτά είχαν υπολογίσει πως θα πλήρωναν το σήμα του δίλιτρου 9θεσιου μίνι βαν αξίας 680 Ευρώ και το σήμα των τελών κυκλοφορίας του δεύτερου αυτοκινήτου της οικογένειας. «Με τα χρήματα αυτά προγραμματίζαμε τότε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας. Μείναμε ξεκρέμαστοι. Νιώσαμε μεγάλη πίκρα, στεναχώρια και ανασφάλεια. Πιεστήκαμε. Ήταν μία περίοδος που έπρεπε και να μετακομίσουμε. Ζούσαμε 13 άτομα σε ένα σπίτι 105 τ.μ. Έπρεπε να φύγουμε καθώς ο ιδιοκτήτης έκανε χρήση ιδιοκατοίκησης. Ψάχναμε 6 μήνες να βρούμε ένα νέο μεγαλύτερο σπίτι που θα ήταν λίγο πιο άνετα για τα παιδιά. Τα παιδιά δεν ήθελαν να αλλάξουν σχολεία αλλά έπρεπε να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις. Ο Θεός βοήθησε και βρήκαμε το σπίτι που μένουμε τώρα. Το ενοίκιο εδώ είναι 1.400 Ευρώ. Υπολογίστε τη θέρμανση και το ρεύμα. Οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ είναι τεράστιοι».

Ο λόγος που κόπηκε το επίδομα

Γιατί όμως κόπηκε το επίδομα στην οικογένεια; Η Μαρία Γαλάνη λέει: «Το επίδομα κόπηκε απροειδοποίητα επειδή απέκτησα εισόδημα που μαζί με τον μισθό του άντρα μου υπερβαίνει για την φορολογική κλίμακα. Αν αυτά τα 570 ευρώ το μήνα είναι να σώσουν την Ελλάδα ας τα κρατήσουν. Η οικογένεια μας έχει τεράστιες ανάγκες. Από τη δική μου οικογένεια λείπουν αυτή τη στιγμή. Πιστεύω όμως πως τα παιδιά μου ως σωστοί πολίτες θα παλέψουν για να σώσουν την Ελλάδα».

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος με παρέμβαση του σχολίασε: «Οι πολύτεκνες οικογένειες με περισσότερα από 10 παιδιά δεν είναι πάνω από 50 σε όλη την Ελλάδα. Δεν πρέπει να υπάρχον εισοδηματικά κριτήρια για αυτές τις οικογένειες. Πρέπει να στηριχτούν με κάθε τρόπο όπως και με ατέλειες στα αυτοκίνητα. Είναι τεράστια τα έξοδα για να υπάρχει αξιοπρεπή διαβίωση 13 ανθρώπων. Σημειώστε πως το 2023 ήταν καταστροφικό. Οι γεννήσεις ήταν οι λιγότερες από καταβολής του ελληνικού κράτους. Σε μία περίοδο που το δημογραφικό είναι το νούμερο πρόβλημα εμείς συζητάμε εάν θα δοθούν επιδόματα στις πολύτεκνες οικογένειες. Πρέπει να γίνουν πράξη όσα έχουν εξαγγελθεί. Το 2023 καταγράφηκαν 75.000 γεννήσεις ενώ οι θάνατοι ήταν υπερδιπλάσιοι. Πρέπει άμεσα να στηριχτούν όλες οι πολυμελείς οικογένειες».

Απαγορευτικές οι μετακινήσεις

Το σπίτι κυριολεκτικά βράζει από ζωή, χαμόγελα, αγωνίες αλλά και τους προβληματισμούς των παιδιών. Τα μεγαλύτερα βοηθούν τα μικρότερα αλλά όλοι λειτουργούν σαν μία ομάδα πρωταθλητών στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα, αυτό της επιβίωσης: «Η μέρα μας είναι πάντα γεμάτη. Να ετοιμάσεις όλα τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Να μαγειρέψεις, να τα βάλεις να φάνε. Να καθαρίσεις, να πλύνεις, να γυρίσουν από το σχολείο. Δεν έχεις χρόνο για να σκεφτείς πολλά. Επίσης οι μετακινήσεις μας ως οικογένεια είναι σχεδόν απαγορευτικές. Εκτός από αδύνατες, είναι δύσκολες και δαπανηρές».

«Κανείς δεν είναι μόνος εδώ»

Ο Λουκάς είναι ένα από τα 4 αγόρια της οικογένειας και προσθέτει: «Ποτέ δε νιώθεις μόνος σου εδώ. Όταν ο ένας έχει πρόβλημα αναλαμβάνουν να το λύσουν οι υπόλοιποι. Ο ένας στηρίζει τον άλλον».

3.500 ευρώ για ενοίκιο και σούπερ μάρκετ

Τα πάντα όμως εξαρτώνται υπό τις υποδομές του σπιτιού, ενώ τα απαραίτητα για το σούπερ μάρκετ φτάνουν τις 2.100 ευρώ μηνιαίως: « Όλα αρχίζουν από το σπίτι. Δεν είχαμε και δεν έχουμε δικό μας σπίτι. Πάντα είχαμε να πληρώνουμε ενοίκιο και δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποκτήσουμε δικό μας σπίτι. Μετά είναι το σούπερ μάρκετ. Για να έχουμε τα απαραίτητα για 11 παιδιά ξοδεύουμε αυστηρά μέχρι 70 ευρώ την ημέρα. Συνολικά για σούπερ μάρκετ ξοδεύουμε για τα απαραίτητα 2.100 ευρώ μηνιαίως. Δε μιλάμε μόνο για τα τρόφιμα αλλά και για όλα τα υπόλοιπα αγαθά που χρειάζεται μία οικογένεια. Μετά, είναι το ντύσιμο και η υπόδηση των παιδιών, τα φροντιστήρια τους, οι δραστηριότητες τους, οι μετακινήσεις τους. Προσθέστε τα 1.400 ευρώ ενοίκιο και όλα τα πάγια».

Οι κουκέτες του Παπανικολή

«Το προηγούμενο σπίτι μας ήταν 105 τετραγωνικά. Ήμασταν μέσα σαν το υποβρύχιο Παπανικολής. Το είχαμε γεμίσει κουκέτες για να χωρέσουν όλα τα κρεβάτια. Ψάχναμε πάνω από 6 μήνες ένα νέο σπίτι. Προσπαθούσαμε να βρούμε ένα σπίτι λίγο μεγαλύτερο. Κάθε χρόνο έχω ένα παιδί που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις. Έχουν την ανάγκη τα παιδιά να έχουν τον δικό τους χώρο. Ήθελα να έχουν τη βιβλιοθήκη τους και να έχουν μία γωνιά να μπορέσουν να διαβάσουν. Ο καθημερινός μας αγώνας είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά με ασφάλεια και αρχές και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αφιερωθεί με τον σύζυγο μου αλλά και σε όσους μας έχουν συμπαρασταθεί σε αυτό το δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι της ζωής».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. ΡΕ !!! αθεοφοβοι ! τα 570 ευρω ..τα εχετε για τσιχλες ...και τα κοψατε απο την οικογενεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυνατά Κυριάκο, βάστα μέχρι να τη ρημάξεις εντελώς την Ελλαδίτσα, κοντά είσαι λίγο κουράγιο ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή