Η μεγάλη Αδικία της Προσωπικής Διαφοράς και το πενιχρό επίδομα 100-200€ εφάπαξ

Η μεγάλη Αδικία της Προσωπικής Διαφοράς και το πενιχρό επίδομα 100-200€ εφάπαξ

Με ένα πενιχρό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ (εφάπαξ) θα μείνουν και το 2025 χιλιάδες παλιοί συνταξιούχοι (πριν το 2016) λόγω της προσωπικής διαφοράς. Δεν θα πάρουν ούτε την αύξηση του 2,5% για το νέο έτος, όπως οι άλλοι συνταξιούχοι.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 09/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σήμερα ο ένας στους τρεις συνταξιούχους είναι «θύμα» της προσωπικής διαφοράς με μηδενικές αυξήσεις και μάλιστα οι περισσότεροι θα φύγουν από τη ζωή χωρίς να… γευτούν τη χαρά της αύξησης!!!

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι παλιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά είναι περίπου 670.000 άτομα, με σύνταξη έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).

Το σχετικό επίδομα -πριν τις γιορτές - θα καταβληθεί ως εξής:

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες». Έτσι χιλιάδες είναι οι παλιοί συνταξιούχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να «γευτούν» μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξη τους λόγω της προσωπικής διαφοράς την οποία επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί ότι, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Παράλληλα αδιευκρίνιστος παραμένει ο λόγος για τον οποίο «πάγωσε» η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ. Πέρυσι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ήταν και οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ.

Για τις ανακοινώσεις αυτές η ΑΝΩΤΑΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑΓΣΣΕ) σημειώνει ότι «οι φετινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν συγχρονίζονται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ανερυθρίαστα στερούν και επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα από τους συνταξιούχους».

Τονίζει δε ότι η πρωτοφανής αυτή παλινδρόμηση σε «περιβάλλον μνημονίων», πέραν της μόνιμης αφαίμαξης με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στο «ηλεκτρικό», επιβεβαιώνεται με πέντε νέους τρόπους:

1. «Οι “αυξήσεις” του 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος (επίσημου) πληθωρισμού (2,2% – 2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος), ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων (αναπροσαρμογή κατά 50% επί του ΑΕΠ και μόλις κατά 50% επί του πληθωρισμού). Αυτό αποτελεί την πρώτη κρυφή μείωση αφού εγκαταλείπεται η αύξηση των συντάξεων στο ύψος του μέσου μισθού».

2. «Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με την απαράδεκτη “νομοθετική ρύθμιση” της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024)».

3. «Για μία ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εισφορές), προκειμένου να ενισχύουν το εισόδημά μας και όχι για να αποτελούν πεδίο μόνιμης κρατικής επιδρομής επί των οικονομικών μας».

4. «Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα οι κατώτερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές και “αυξήσεις” να εξαϋλώνονται από την εφορία. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν υπήρξε για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται εφ’ όλου του ποσού (300 ευρώ και πάνω για τις επικουρικές και 1.400 ευρώ και πάνω στις κύριες)».

5. «Ταυτόχρονα (Σεπτέμβριος 2024) η κυβέρνηση προχωρά σε “γενναίες” αυξήσεις σε 800 φάρμακα ευρείας χρήσης επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να “βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη” μας.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται για το μήνα Οκτώβριο ως ακολούθως:

Την 25η/9/2024, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

• Την 27η/9/2024, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Eιναι προκληση στους υπολοιπους αυτο το αρθρο.
    Η Κυβερνηση Μητσοτακη εφαρμοζει τον νομο.
    Μην ''ξεχναμε'' οτι με τον νομο 4472/17 ΣΥΡΙΖΑ ειχε ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η προσωπικη διαφορα δηλαδη θα σταματουσε να δινεται αφαιρουμενη απο τις συνταξεις!!!!!!!
    Ο νομος αυτος των ΣΥΡΙΖA -ΑΝΕΛ ευτυχως (>>>για ποιους λογους αραγε<<<) καταργηθηκε καποιους μηνες πριν τις εκλογες του 2019 με την ψηφο ολων σχεδον των κομματων.
    Δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί ήταν το δωράκι της Μέρκελ απέναντι στην επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος.
    Οι Ν 4024,Ν 4051,Ν 4093 έχουν καταργηθεί στις νέες και στις επανυπολογισμένες συντάξεις δηλ από 2018 και ανω.ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ...ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ?
    ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Ν4093/2012 σε συνταξεις οποιοι αποστραττευθηκαν εως το 2018 και συνατξιουχους χωρισ κρατησεις Ν4093/2012 σε συνταξεις οσοι αποστρταευθηκαν με τα το 2018.
    Επιπλεον υπαρχουν θεματα που αφορουν ολους οχι....ορισμενους.
    O νόμος 3865/10 ΕΑΣ, που η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό να καταργηθεί.
    Είναι ο μοναδικός νόμος των μνημονίων, που δεν καταργήθηκε στις νέες συντάξεις των νόμων 4387/16 και 4670/20.
    Ήδη ο ΑΚΑΓΕ μετρά κεφάλαιο γύρω στα δεκατέσσερα δισεκατομμύρια (14.000.000.000) ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προσωπική διαφορά των περισσοτερων εινα ιανω των 200€ ,οπότε παπαλα κ 2ον τα 14δις θα πανε ως αυνηθως στις τσέπες των κυβερνώντων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5 χρόνια τώρα δεν έχουμε δεί το ευρώ του, και μιλάτε για κατάργηση τίς προσωπικής διαφοράς?????????
    Ακόμα να καταλάβετε που έχουμε μπλέξει?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο τέλος θα βγούμε και υποχρεωμένοι που θα δώσει 100€ δηλαδή 8€ το μήνα, ......καποια στιγμή θα μας το χτυπήσει κι όλας....και 600.000 συνταξιούχοι που τους αφορά κάθονται και κοιτάνε...... ψεκασμενοι στο κοσμο τους δηλαδή.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω καθε εκλογες εξ αιτίας αυτου του θεματος τον μαυριζω,διότι ενω υποσχε
      Θηκε καταργηση δε το πρατει

      Διαγραφή
  5. Κούλη θέλατε. Ουααααχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυπάμαι πάρα πολύ για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, που ενώ γνωρίζει την αδικία δεν καταργεί τη προσωπική διαφορά που ουδέποτε θα δούν εστω και αυτήν τη πενιχρή υποτιθέμενη αύξηση. Κρίμα κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 7:37:00 για ποιόν λυπάσαι, για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας???????
    Και όχι για αυτούς τους 600.000 συνταξιούχους που δεν πρόκειται να δουν ούτε 1€ αύξηση στην τσέπη???????
    Αλλά δυστυχώς 41% οπότε καληνύχτα σας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To θεμα ειναι οτι ολοι τον μαυριζουμε και παντα βγαινει.Ασπρο ψηφιζεις ,μαυρο βγαινει απο την καλπη.Λες?Με αυτον μετα απο τις καταστροφες,θανατους,παρακολουθησεις και ακομα βγαινει ,ολα τα περιμενω.Οποτε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή