Ελπιδοφόρα Μηνύματα από το νέο Πρόεδρο του MTN – Άρθρο του Π. Σταμάτη

Ελπιδοφόρα Μηνύματα από το νέο Πρόεδρο του MTN – Άρθρο του Π. Σταμάτη

Άρθρο του Π. Σταμάτη*

Έξι μήνες πέρασαν από τότε που ανέλαβε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού ο Αντιναύαρχος ε.α. Βελισσάριος Παππάς ΠΝ και τα πρώτα ελπιδοφόρα σημάδια είναι πλέον υπαρκτά και εξόφθαλμα, έτσι λοιπόν οι μέτοχοι – μερισματούχοι του Ταμείου έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.

Ο νέος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, (έστω και με μια μικρή καθυστέρηση που δεν οφείλεται στον ίδιο), ενέπνευσε νέο όραμα ενώ παράλληλα δημιούργησε στο προσωπικό ένα αξιοζήλευτο κλίμα εργασίας, ώστε να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα και προς όφελος του Ταμείου, αλλά και πρωτίστως προς όφελος των μετόχων.

Οι μέτοχοι-μερισματούχοι αντιμετωπίζονται πλέον με τον δέοντα σεβασμό, ενώ τα όποια προβλήματα τους μελετώνται με την προσήκουσα επιμέλεια και επιλύονται άμεσα.

Ο εν λόγω Πρόεδρος διέπεται από αξίες και ήθος γνωστές σε όλους εμάς που έχουμε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως διέπεται από την αστείρευτη του διάθεση να βοηθήσει όπου απαιτηθεί και προσκληθεί αρμοδίως.

Το αξιοζήλευτο βιογραφικό του και οι θέσεις που υπηρέτησε του επέτρεψαν βλέπετε να αποφύγει νοοτροπίες και παγιωμένες πρακτικές άρνησης και προκατάληψης που χαρακτηρίζουν πολλές Ναυτικές Υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτές που είναι αρμόδιες να ασχολούνται με το εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικό προσωπικό.

Ήδη μαθαίνουμε ότι υπό τις διαταγές του εκπονούνται μελέτες για την βιωσιμότητα του Ταμείου ενώ ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε μια σύγχρονη πρόταση τροποποίησης του καταστατικού νόμου, καθώς ο υπάρχων είναι παρωχημένος και πολλές διατάξεις του έχουν ξεπεραστεί σε πολλά σημεία από την σύγχρονη οικονομική εποχή.

Σ΄ αυτό το σημείο δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου, να μην συγχαρώ τον κ.κ. ΥΕΘΑ Νικόλαο Δένδια, για την διορατικότητα του ως άριστη επιλογή να διορίσει στην θέση του Προέδρου τον συγκεκριμένο Αξιωματικό, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του, με εντιμότητα, συναδελφική αλληλεγγύη και με υπευθυνότητα στη διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου.

Περιμένουμε λοιπόν όλοι εμείς οι απόστρατοι αξιωματικοί ΠΝ και ΛΣ-ΕΛ/ΑΚΤ με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και τη ψήφιση του νέου καταστατικού νόμου να δούμε κάποια οικονομική ωφέλεια, από τις προβλεπόμενες παροχές του ταμείου προς εμάς, διότι από το 2012 ήμασταν εμείς που στηρίξαμε το ταμείο με τις μειώσεις που μας επέβαλλε για να καλυφθούν οι απώλειες του PSI.

Να θυμηθούμε τις μεγάλες μειώσεις που επήλθαν στο παρελθόν, στο μέρισμα ΜΤΝ, μείωση από 1-1-2012 των μερισμάτων κατά 14%, μείωση από 1-7-2012 των μερισμάτων κατά 25% και μείωση από 1-3-2013 των μερισμάτων κατά 9%.

Ευχόμαστε και ευελπιστούμε ο κ. ΥΕΘΑ και ο κ. ΥΦΕΘΑ, να είναι πιο προσεκτικοί στις μελλοντικές εγκρίσεις τους, που απαιτούνται εκ μέρους τους κατά τον έλεγχο της νομιμότητας και συγκεκριμένα σχετικά με το έκτακτο επίδομα, καθώς από διάφορες αστοχίες αν και τα έσοδα του ταμείου επέτρεπαν την χορήγηση δύο έκτακτων επιδομάτων, για άγνωστο λόγο μας χορηγήθηκε μόνο ένα έκτακτο επίδομα, παρά τις ειδικές διατάξεις του καταστατικού νόμου.

Συνελόντι ειπείν θέλουμε ο κ. ΥΕΘΑ και ο κ. ΥΦΕΘΑ να βρίσκονται αρωγοί στην δυσχερή οικονομική κατάσταση των αποστράτων αξιωματικών, μια και η σημερινή κατάσταση μας, πλέον αγγίζει τα όρια της ένδειας.

____________________
* Ο Παναγιώτης Δ. Σταμάτης είναι Πλωτάρχης ΠΝ, μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ και συγγραφέας

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Οσο υπαρχει η ΕΑΣ και να θελει δεν γινεται τιποτα αν δεν καταργηθει. Ο Ν 3865/2010 ΕΑΣ ουσιαστικα αναφερει ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ...ΛΙΓΟΤΕΡΑ. Η ΕΑΣ Ν3865/2010 ειναι διπλή φορολογία, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους.
    Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων και πολλες εχουν ΜΕΙΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είναι έτσι κ Σταμάτη και να πετύχει για το καλό των στελεχών του ΠΝ. Φαίνεται ότι η επιλογή, του υπουργού, προσώπου με καλό βιογραφικό εξαντλήθηκε στο Μ.Τ.Ν και στο ΜΤΑ ενώ για το ΜΤΣ επέλεξε κάποιον με ανύπαρκτο βιογραφικό και με εμπάθεια για το συνάδελφο και ούτε λεπτό αύξηση δεν έγινε στο μέρισμα και φυσικά ούτε λόγος για έκτακτο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρομερό άρθρο... Βρίθει αντικειμενικότητας...την αναλογιστική μελέτη βγάλτε σε δημοσιότητα που λέει την πραγματική κατάσταση του ταμείου και όλα τα άλλα τα συμπεραίνουμε μόνοι μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι γίνεται με τα αναδρομικά της κράτησης του ν 4093 που πρέπει να καταβάλει ο εφκα;
    Κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει ένα έγγραφο το ΜΤΝ, τον Οκτώβριο του 2023,ότι το θέμα μελετάτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του εφκα, και το θέμα σταμάτησε εκεί.
    Δεν ξανά ακούστηκε κουβέντα.
    Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος έγκυρα και την υπεύθυνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως συνάδελφε. Άμα δούμε γρόσι , ο ήλιος θα βγεί από τον νότιο πόλο

      Διαγραφή
  5. Περιμένεις από τον Δενδια να μας λυσει τα προβλήματα ????? ΝΑΙ ...ΑΦΟΥ ρωτήσει το ΥΠΟΙΚ το ΠΡΟΠΟ την ΑΕΓΕΤ την ΚΛΩΝΑΤΕΞ τον θείο μου τον Μήτσο ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ πει : ΓΡΑΨΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλτατε Παναγιώτη, ως προς τι η λείανση του ΥΕΘΑ και οι κολακείες προς τον πρόεδρο; Στερέψαμε από (αναπάντητα) εξώδικα ή στρέψαμε το πηδάλιο προς νέα ρότα; Αν και ως εμφαίνεται στις τελευταίες σου φράσεις, κούρασε το γάβγισμα και είπαμε να βγάλουμε γλώσσες! Νεωτερίζουσα προσέγγιση η απλά μια "κωλοτούμπα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρος ότι εσύ που δεν έχεις διαμαρτυρηθει ποτέ με κάποιο έγγραφο, κρίνεις εύκολα εμένα που εδώ και 12 χρόνια έχω στείλει αναφορές εξώδικα μηνύσεις στις κακές διοικήσεις του ταμείου τώρα που είναι στη σωστή πορεία δεν πρέπει να πω και τα καλά? Θα προτιμούσα να μην ήταν ανώνυμμο το σχόλιο σου Αφού έχεις δίκιο δεν πρέπει να κρύβεσαι.

      Διαγραφή
    2. @ 26, 2024 10:39:00 π.μ.
      Η επώνυμη απάντηση θα σου δοθεί όταν θα προσεγγίζεις για στήριξη στις επόμενες εκλογές της ΕΑΑΝ. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ή έστω αντιλαμβάνομαι ότι απαντάς αυτοπροσώπως σε ένα σχόλιο (υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην είσαι), όπερ σημαίνει ότι η αλήθεια πονάει, μην επικαλεστείς ότι θίχτηκες διότι έχω διαβάσει σχόλια σε παρελθόντα άρθρα σου όπου σχεδόν σε βρίζουν και συ τσιμουδιά! Παράκληση, ανέφερε σε ποιο σημείο του σχολίου μου κάνω λάθος. Ως υστερόγραφο, δεν μπορώ να μην χειροκροτήσω τη φράση σου "συγχαίρω τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Δένδια, για την διορατικότητα του", πραγματικά έχεις ανέβει επίπεδο!

      Διαγραφή
  7. Βλέπω πολύ χολή εδώ γιατί δεν στέλνω εξώδικα στο ΜΤΝ και ότι έκανα κωλοτουμπα, μα έστελνα εξώδικα και στον ΥΕΘΑ για την κράτηση του ν. 4093 /12, και σταμάτησε η κράτηση και όλοι πήραν 2 χρόνια αναδρομικά και όσοι έκαναν αγωγές πληρώνονται, από τη νέα διοίκηση σε αντίθεση με την προηγούμενη που έκανε εφεσεις εις βάρος της περιουσίας του ταμείου. Αφού λοιπόν δεν βλέπω κάποιο λόγο πες μου εσείς να κάνω μια μήνυση που εσείς νομίζετε και να σας βάλω και μαρτυρα. Είναι γνωστά τα στοιχεία επικοινωνίας μου εμπρός λοιπόν πεδίο δόξας λαμπρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι κύριε καμία χολή και κανένα σχόλιο δεν σε προτρέπει να στείλεις εξώδικο στο ΜΤΝ. Υπάρχουν σχολιαστές ενταύθα που αρκετές φορές σε επαίνεσαν για τις πρωτοβουλίες σου. Στο δια ταύτα τώρα και την προτροπή σου για μηνύσεις, μάρτυρες και πεδίο δόξας λαμπρό, παραδειγματίζομαι εκ του δικού σου δοξασμένου και λαμπρού πεδίου και λέω ευχαριστώ δεν θα πάρω.

      Διαγραφή
  8. Τέτοια αφέλεια η κοντόφθαλμη θέαση της πραγματικότητας δίκην φαντασίας, ούτε σκηνοθέτης του κινηματογράφου δεν διαθέτει. Τίποτα δεν ακούει για τα πλεονάσματα, για την επερχόμενη νέα κρίση χρέους, για την κοινωνική ασφάλιση με την σαλαμοποίηση των παροχών, για το νέο ασφαλιστικό με την νέα μείωση συνταξιοδοτικών παροχών λόγω δήθεν δημογραφικού, κλπ.; Η αποστειρωμένη κοινωνική λογική του που νομίζει ότι ζει στην πάλαι ποτέ κιβωτό του Νώε, έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας από τα πολλά σιρόπια για τον νέο πρόεδρο. Οπως ακριβώς με εξώδικα και μηνύσεις δηλ. χαρτοπόλεμο, που ποτέ δεν αλλάζουν οι πολιτικές επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσεχε με δαγκώσεις τη γλώσσα σου γιατί θα δηλητηριαστεις και είναι κρίμα να χαθεί τέτοια αντικειμενική κρίση. Κρίση όλοι μπορούν να έχουν γνώση διαθέτουν όμως?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμο Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 6:08:00 μ.μ.
      Για δώσε μας τον ορισμό της γνώσης, εκτός αν ὡς συνελόντι εἰπεῖν αρκεί ο αρχαΐζων επίλογος.

      Διαγραφή
  9. Με ευχολόγια καλές ελπίδες σάλτσες και παρακάλια περίμενε εσύ κάποια οικονομική ωφέλεια, πρέπει να είσαι πολύ αφελής ή πονηρούλης. Ελπίζω οι απόψεις σου να μην αντανακλούν και τις απόψεις της ΕΑΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρχισε η προεκλογική εκστρατεία στην ΕΑΑΝ!! Η μαχητική και ανεξάρτητη γραφίδα του Πάνου Σταμάτη ενοχλεί τους αραχτούς, τους μίζερους και τους κομματικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπα κουμπάρε όνειρο ζεις!! συλλάβισε αργά-αργά το κείμενο και υπέδειξε σε μας τα έρμα την ανεξάρτητη γραφίδα του Σταμάτη.

      Διαγραφή