Νομοθέτηση Συμμετοχής αποφοίτων ΣΜΥ στην ΣΤΕΑΤΧ-ΣΤΕΑΜΧ

Νομοθέτηση Συμμετοχής αποφοίτων ΣΜΥ στην ΣΤΕΑΤΧ-ΣΤΕΑΜΧ

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νόμου 5110/2024 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Το υπόμνημα, με Αρ. Πρωτ.: 15/2024, εστιάζει σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του ΣΑΣΜΥ, με προτάσεις που αφορούν την εκπαιδευτική και επαγγελματική αναβάθμιση των αποφοίτων της ΣΜΥ.

Ενώ ο κύριος στόχος του ΣΑΣΜΥ είναι η ουσιαστική και τυπική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των ΑΣΣΥ/ΣΜΥ, ο σύνδεσμος δεν πάει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των μελών του και να επεξεργάζεται και επιμέρους προτάσεις αυτών που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και για την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα στελέχη προελεύσεως ΑΣΕΙ (ΣΣΕ) και συγκεκριμένα του Τεχνικού Σώματος (ΤΧ), μετά την αποφοίτησή τους από τη σχολή, έχουν τη δυνατότητα, στον βαθμό του Υπολοχαγού, να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεχνικού (ΣΤΕΑΤΧ), με έδρα το 301 Εργοστάσιο Βάσεως (ΕΒ) στην Αθήνα. Η φοίτηση στην εν λόγω σχολή είναι σε δύο κύκλους και σκοπό έχει να προετοιμάσει κατάλληλα τα στελέχη για την είσοδο και φοίτησή τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Τα στελέχη αυτά απόφοιτοι ΑΣΕΙ (ΣΣΕ), μετά την είσοδό τους στην Πολυτεχνική Σχολή, φοιτούν κανονικά με όλες τις αποδοχές από την Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού. Μετά την αποφοίτησή τους, η υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού τους αξιοποιεί σε θέσεις που συνάδουν με την εκπαίδευση του ΕΜΠ.

Πρόταση ΣΑΣΜΥ για Συμμετοχή Αποφοίτων ΣΜΥ στη ΣΤΕΑΤΧ

Η πρόταση αυτή προέκυψε από τα ίδια τα μέλη του ΣΑΣΜΥ και αποτελεί μία από τις πολλές προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος στο υπόμνημα. Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ παραμένουν για πολλά χρόνια σε μονάδες εκστρατείας και εργοστάσια βάσεως τεχνικού. Κατά την διάρκεια όλης της στρατιωτικής τους θητείας, η τοποθέτησή τους σε μονάδες και περιοχές της μεθορίου είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Η παρούσα πρόταση κρίνουμε ότι θα είναι επωφελές για την υπηρεσία αφού θα έχει εξειδικευμένα στελέχη και στους χαμηλότερους βαθμούς οι οποίοι θα μπορούν να συντάξουν εξειδικευμένες μελέτες.

Η πρόταση του ΣΑΣΜΥ είναι η εξής:

• Είσοδος στη ΣΤΕΑΤΧ και για Στελέχη απόφοιτους ΣΜΥ: Να δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στη ΣΤΕΑΤΧ και των στελεχών προελεύσεως ΣΜΥ του Τεχνικού Σώματος, μετά την αποφοίτησή τους από τη σχολή και συγκεκριμένα, στον βαθμό του Επχία. Να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής 2 στελεχών ανά έτος στις εξετάσεις εισαγωγής στη ΣΤΕΑΤΧ.

• Τροποποίηση της Διυπουργικής Απόφασης: Προτείνεται η τροποποίηση της διυπουργικής απόφασης ώστε να δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής και 2 στελεχών προελεύσεως ΣΜΥ πέραν των 3 – 5 στελεχών προελεύσεως ΣΣΕ (ΑΣΕΙ) στο ΕΜΠ ή σε κάποια άλλη Πολυτεχνική Σχολή που είναι δεκτική στην παραπάνω πρόταση, όπως το Πολυτεχνείο Ξάνθης.

• Αντίστοιχη πρόβλεψη να υπάρχει για συμμετοχή αποφοίτων ΣΜΥ και στην ΣΤΕΑΜΧ.

Η εκπαιδευτική αναβάθμιση των αποφοίτων της ΣΜΥ θα συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης και της υπηρεσιακής τους κατάστασης, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την εξειδίκευση των στελεχών στις θέσεις που καλύπτουν.

Με εκτίμηση

Δημοσίευση σχολίου

21 Σχόλια

  1. Απο ΙΕΚ εισαγωγή σε ΑΕΙ προβλέπετε; Μάλλον ΟΧΙ. Κουτοπονηριά από τους γνωστούς κύκλους που εισάγονται στο Ανώτατο ΙΕΚ Παραγωγής Υπξκών στα Τρίκαλα, με 11610 μόρια ώστε να αναγνωριστούν επιτέλους δια της πλαγίας οδού τα ΙΕΚ σε ΤΕΙ!!! Συγχαρητήρια σε αυτούς που το σκέφτηκαν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η λαλακία σου,και το ορθογραφικό υποστηρίζει τη μόρφωση σου τη μονόπλευρη.

      Διαγραφή
    2. Πόσες φορές πρέπει να σου πούμε ότι χρειάζεσαι βοήθεια; Κακό πράγμα οι εμμονές.

      Διαγραφή
    3. 8:59:00, προβλέπουμε, προβλέπουμε. Τι προβλέψουμε βρε αγραμματε;

      Διαγραφή
    4. ΚΟΙΤΑ ΠΟΥ ΒΡΩΜΑΝΕ ΤΑ ΧΝΩΤΑ ΣΟΥ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΠΤΗΣΜΟΥΣ ΝΗΣΤΙΚΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΙΩΜΑΤΙΚΕ Ξ ΞΥΠΝΑΑΑΑΑ ΨΑΞΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΤΑ ΕΥΡΩ ΣΟΥ ΚΑΚΟΛΟΙΡΗ ΚΑΜΑΡΩΕ ΟΤΙ ΕΙΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ

      Διαγραφή
  2. Προς 08:59. Μάλλον ΦΕΝ τα ξέρεις καλά σε βρίσκω αδιάβαστο . Καταρχάς δες τις περσινές βάσεις μεταξύ ΑΣΕΙ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΜΥ σώματα και μετά ξαναμιλάμε. Τα παιδιά εισέρχονται με πανελλήνιες εξετάσεις και υψηλές βαθμολογίες. Το γεγονός ότι τα πτυχία είναι υποβαθμισμένα δεν φταίνε οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αλλά οι κύριοι που είναι σε βελούδινες καρέκλες και ψηλά στην ιεραρχία ! Τι φοβούνται άραγε μήπως οι υπαξιωματικοί τους φάνε το ψωμί ή τη θέση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις θέμα.... Να το κοιτάξεις... Άλλο η εισαγωγή και άλλο το αποτέλεσμα που είναι συνάρτηση παγκοσμίως του επιπέδου εκπαίδευσης (καθηγητής, αντικείμενο εκπαίδευσης και εκπαιδευόμενος)... Στα 2 πρώτα για τοποθετήσου παρακαλώ!!!!!

      Διαγραφή
    2. 9:17:00, ποια είναι τα 2 πρώτα και ποια τα επόμενα;

      Διαγραφή
  3. Χαχαχαχ
    Αυτό που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εξομειωθειται με τους ΑΣΕΙ έχει καταντήσει αηδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 12:31:00, έχει πλάκα να είσαι ο 8:39:00. Μοιάζουν τα σχόλια στην αγραμματοσύνη. Εδώ μου θύμησες τον εαυτό μου στην 3η δημοτικού. Μια με "αι" , μια με "ε", ένα από τα δύο θα είναι σωστό.

      Διαγραφή
    2. 12:31:00, έχει πλάκα να είσαι ο 8:39:00. Μοιάζουν τα σχόλια στην αγραμματοσύνη. Εδώ μου θύμησες τον εαυτό μου στην 3η δημοτικού. Μια με "αι" , μια με "ε", ένα από τα δύο θα είναι σωστό.

      Διαγραφή
    3. Αυτό που προσπαθούν οι ΑΣΕΙ με κάθε τρόπο να μην αναβαθμιστεί η ΣΜΥ, ξεπερνά τα λογικά πλαίσια κι αγγίζει προσωπικά πράγματα.

      Διαγραφή
  4. Είναι σχολές Αξκων. Και ειδικότερα νέων αξκων για να μπορέσουν να προσφέρουν στο στράτευμα. Οι ΑΣΣΥ που κολλάνε σε όλο αυτό δεν έχω καταλάβει. Αν είναι έτσι απλό να πηγαίνουν και οι ΕΠΟΠ ιατρική ν τους κάνουμε γιατρούς.
    Κύριοι κάποιες ειδικότητες είναι για Άξκους από ΑΣΕΙ, βλέπε πιλότοι , γιατροί, τοπογράφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη προσφορά όλοι αυτοί... Να τελειώσουν και μετά να σταδιοδρομήσουν στο ιδιωτικό τομέα. Θέλεις και τα γράφεις ή ζεις σε Matrix; Έχεις καταλάβει γιατί φεύγει τόσος κόσμος από τις ΕΔ ή είσαι της νοοτροπίας "καλά να είναι το μοναστήρι";

      Διαγραφή
  5. Μερικοί δυστυχώς είναι κακόβουλοι και έχουν κόμπλεξ με τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, ντροπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόμπλεξ (γενικά) είναι σαν την αρτηριακή πίεση. Ανεβαίνει και κατεβαίνει και το αντίστροφο. Οι ΣΣΕ έχει κόμπλεξ με κάθε τι κατώτερο και οι Υπαξιωματικοι με καθετί ανώτερο. Ευτυχώς αυτη η νεύρωση περιορίζεται σε λίγα άτομα καθώς υπάρχουν ακόμα εξαιρετικοί Αξκοι και Υπαξκοι που τιμούν αξίες και ιδανικά.

      Διαγραφή
    2. Οι αξίες και τα ιδανικά τελείωσαν. Ο εχθρός είναι εντός των τειχών και πρέπει να τον καταστρέψουμε χωρίς τύψεις και αναστολές.

      Διαγραφή
  6. Και που είστε (προς τους ΣΣΕέδες) τρελλοπαιδα, μη ξεχάσετε όταν είναι καιρός να γίνετε ταξίαρχοι να πάτε να φιλήσετε καμιά κ@τουρημένη ποδιά πολιτικού μπας και σας ανεβάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΑΠΟ ΣΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Η ΤΕΛΟΣ ΣΚΦΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΩΑΣΝ ΓΥΦΤ.....ΚΟ ΑΠΙΔΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ........σα σκεπάρνι γύφτικο λέει η παροιμία.Στη περίπτωση εδώ προκαλεί και προβλήματα στους άλλους.

      Διαγραφή
  8. Οι απόφοιτοι ΣΜΥ έχετε καταντήσει χειρότεροι από τους ΕΜΘ
    Τι Πολυτεχνείο ρε;
    Με τι προσόντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή