ΨΗΦΙΣΜΑ
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η οποία έλαβε χώρα, κατά το πρόγραμμα, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:00΄, με θέμα ημερήσιας διάταξης «την προοπτική ενσωμάτωσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως την εξέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεώς μας», συζητήθηκε το ως άνω θέμα.
Η αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος, η οποία έλαβε χώρα με το από 25-11-2019 ψήφισμα της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων το οποίο δημοσιεύθηκε την 28-11-2019 (ΦΕΚ Α΄ 187), αποτελεί τη νομική αφετηρία για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών του δικαστικού σώματος ενόπλων δυνάμεων, το ουσιαστικό δε περιεχόμενο της εν λόγω διάταξης επιβάλλεται ως σταθερή αφετηρία για τη διαμόρφωση κάθε σχετικής προσπάθειας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
Με βάση την παραδοχή ότι οι στρατιωτικοί δικαστές (πρέπει να) απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, ασφαλώς όμοια με αυτή που έχουν όλοι οι λοιποί δικαστές (καθόσον η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών δεν απονέμεται σ’ αυτούς χάριν των ιδίων, αλλά των πολιτών που τίθενται υπό την κρίση τους), ανακύπτει ευθέως η ανάγκη η πολιτεία να ενσκήψει στα θεσμικά προβλήματα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα, ώστε να αναβαθμίσει την υπηρεσιακή κατάσταση των μελών της, εξομοιώνοντάς τους ως προς όλα με τους συναδέλφους τους της κοινής δικαιοσύνης.
Μετά την παρουσία στη Συνέλευση του Προέδρου του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου και τη διαβεβαίωσή του για άμεση έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που συστάθηκε για την υλοποίηση της επιταγής της προμνησθείσας συνταγματικής διάταξης, η οποία επιβάλλει την πλήρη εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους συναδέλφους τους της κοινής δικαιοσύνης, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης δηλώνει ότι είναι έτοιμη να εισφέρει τις προτάσεις της στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της διάταξης του άρθρου 96 παρ. 5 Σ, η οποία παραμένει ακόμα η τελευταία θεσμική εκκρεμότητα της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης.
ΠΗΓΗ: militaryjustice.gr
4 Σχόλια
Η στρατιωτική δικαιοσύνη εν καιρώ ειρήνης πρέπει να υπαχθεί στην διοικητική δικαιοσύνη υπό το υπουργείο δικαιοσύνης. Οι στρατιωτικοί δικαστές θα μπορούσαν να δικάζουν και πολιτικές υποθέσεις. Αυτό που γίνεται τώρα δεν λειτουργεί. Άρπαξαν φωτιά οι αποθήκες πυρομαχικών, πλημμύρισε στρατόπεδο και καμμιά δικαστική πράξη δεν αναλήφθηκε προφανώς λόγω πολιτικής απόφασης. Οι στρατιωτικοί δικαστές εντός του υπουργείου δικαιοσύνης μπορούν να έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτικών δικαστών
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά να αναφέρουμε ότι όποιος θέλει πλήρη εξομοίωση με πολιτικά επαγγέλματα ή "λειτουργήματα", απλά δεν έχει θέση στις ΕΔ, γι'αυτό καλό είναι για την επαγγελματική και ατομική του "ολοκλήρωση" να παραιτηθεί και να δούνε και οι ΕΔ τι μέλλει γενέσθαι! Αλλιώς όπως έχουμε πει και παλιότερα, κλείστε την ΣΣΑΣ και πάρτε αξιωματικούς από το "ελεύθερο εμπόριο" με 5ετή σύμβαση όπως ακριβώς πράττουν οι Αμερικάνοι. Για να μοιάζουμε έστω λίγο στο περίφημο Judge Advocate General's Corps, ούτε συζήτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Φούμαρα" μου ακούγονται αυτά τα... "πρέπει να υπαχθούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για λόγους λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας κλπ κλπ ". Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησιά έχουν "άπλετη" κι εδώ που βρίσκονται τώρα (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας). Μόνοι τους βγάζουν τις προαγωγές τους, τι μεταθέσεις τους, τις βαθμολογίες τους, τα πάντα... δεν βρισκόμαστε στην περίοδο της "επταετίας"! Το μόνο ζητούμενο (που για ευνόητους λόγους δεν το λένε ευθέως) είναι το μισθολόγιο των πολιτικών Δικαστών, είναι πολύ μεγαλύτερο από το μισθολόγιο που λαμβάνουν τώρα (κατ' αντιστοιχία με στρατιωτικούς βαθμούς). Θα δούμε άραγε τον Αρχηγό ΓΕΣ να λαμβάνει μικρότερο μισθό από έναν πρωτοδιορίζόμενο Στρατιωτικό Δικαστή, να πούμε ότι τα έχουμε δει όλα πλέον σ' αυτή την ζωή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά αντιγράφω από άλλη ανάρτηση.......Υπάρχει μάλιστα τρομερός και δυσανάλογος αριθμός ανωτάτων αξιωματικών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε σχέση με τους άλλους κλάδους των Ε.Δ. καθώς επί συνόλου 120 στελεχών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης όλων των βαθμών, υπάρχουν, 2 Αντιστράτηγοι, 3 υποστράτηγοι, και 7-8 ταξίαρχοι.....δηλαδή περίπου 10% ανώτατοι, με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τηρουμένων των αναλογιών και της ισονομίας που ευαγγελίζονται, θα έπρεπε κάθε Όπλο και σώμα του ΣΞ να έχει 10% ανώτατους και άρα θα έπρεπε να είχαμε κάθε χρόνο 15 αντιστράτηγους, καμμιά 40αριά υποστρατήγους και καμμιά 200αριά ταξιάρχους! LoL