Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτ. και τον απόλυτο αιφνιδιασμό του Ισραήλ όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων είναι θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών. Από την άλλη ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα, στο Λίβανο, στη Συρία, στην Υεμένη είναι έτοιμες να ανοίξουν νέα μέτωπα με το Ισραήλ. Το Ιράν, έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη του στην σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, παράλληλα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χαμάς ενώ καθημερινά εκτοξεύει απειλές στο Ισραήλ. Η ιστορία στη Μέση Ανατολή έχει δείξει ότι η βία σε μία περιοχή πυροδοτεί έκρηξη οργής και βία σε κάποια άλλη και ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης είναι ορατός.
Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 αποτέλεσε και την αφετηρία της διαμάχης ανάμεσα στους Εβραίους και τους Παλαιστινίους, καθόσον ένας μεγάλος αριθμός από Άραβες κατοίκους της περιοχής αναγκάστηκε σε μετακίνηση, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες και σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Με τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας, το εβραϊκό κράτος κατάφερε να τριπλασιάσει τα εδάφη του με την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας, της Χερσονήσου του Σινά και των Υψωμάτων του Γκολάν.
Μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, και τον έλεγχο από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, ένας μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες αλλά σχεδόν δύο εκατομμύρια παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη από το Ισραήλ. Το 2005 οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Παρά όμως την αποχώρηση, το Ισραήλ δεν έπαψε να ελέγχει όλη την περιοχή περιμετρικά, πλην του Νότου που τον έλεγχο παραχώρησε στην Αίγυπτο. Από το 2006 στη Λωρίδα της Γάζας επικράτησαν οι ακραίοι ισλαμιστές της οργάνωσης Χαμάς, που πρεσβεύει την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος. Το γεγονός αυτό έχει φέρει τη Χαμάς σε έντονη διαμάχη με τη μετριοπαθή οργάνωση Φατάχ, του σημερινού προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, που χρονοτριβεί από το 1948, σε συνδυασμό με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και την επικράτηση της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, είναι οι αιτίες που έχουμε φτάσει στη σημερινή κρίση.
Αναφορικά με τη στρατηγική που ακολούθησε μέχρι σήμερα το Ισραήλ στις συγκρούσεις με τις γειτονικές χώρες είναι σκόπιμο επιγραμματικά να επισημανθεί ότι :
- Η επιλογή του αιφνιδιασμού μέσω του πρώτου κτυπήματος διευκόλυνε την καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων του αντιπάλου με ελάχιστο κόστος. Τώρα ήταν η σειρά του να αιφνιδιαστεί από τη Χαμάς.
- Ένα πρόβλημα ακόμα που είχε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ ήταν το φάσμα ενός πολέμου δύο ή ακόμη και τριών μετώπων (Αίγυπτος, Συρία, κ.λπ) που ενδεχομένως θα το έχει και σήμερα (Χαμάς, Χεζμπολάχ). Η υιοθέτηση μιας επιθετικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής ήταν επιτακτική, ώστε να επιτυγχάνεται νίκη γρήγορα σε κάθε μέτωπο.
Αναφορικά με την επικείμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας να επισημάνουμε τα εξής:
• Ολοκληρώθηκε η επιστράτευση 360.000 εφέδρων μέσα σε 48 ώρες που προσήλθαν ακόμα και από χώρες του εξωτερικού και παρά το γεγονός ότι κάποιοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Αυτό καταδεικνύει και την κουλτούρα εθνικής ασφάλειας που διακατέχει την εβραϊκή κοινωνία. Το υψηλό κόστος δαπάνης για την επιστράτευση που θα αγγίξει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 7 δις ευρώ, είναι σαφής ένδειξη ότι η χερσαία επιχείρηση από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι δεδομένη.
• Την παρούσα φάση γίνονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως αεροπορικός βομβαρδισμός, πυρά πυροβολικού για καταστροφή σταθμών ελέγχου και διοικήσεως, βάσεων πυρομαχικών, κ.λπ και εντοπισμός οχυρωμένων-υπονομευμένων περιοχών από στελέχη των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που ενδεχομένως έχουν ήδη εισέλθει στη λωρίδα της Γάζας, καθώς και των σημείων που κρατούνται οι όμηροι από τη Χαμάς.
• Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Ισραηλινούς να μην παρασυρθούν από οργή και πέσουν σε λάθη. Η προειδοποίηση αυτή έχει σχέση με τις δυσκολίες της επικείμενης χερσαίας εισβολής στη Γάζα και τη σύγκρουση μέσα σε αστικό περιβάλλον που προϋποθέτει μάχη εκ του συστάδην από γωνιά σε γωνιά μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα και τούνελ, με μεγάλες απώλειες για αμυνόμενους αλλά κυρίως για επιτιθέμενους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων στα νότια της λωρίδας της Γάζας, μεγάλος αριθμός από αυτούς θα παραμείνει μέσα στις πόλεις με αποτέλεσμα το βαρύ φόρο αίματος που θα χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της προπαγάνδας από τη Χαμάς.
• Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω είναι πιθανή μια ενέργεια που οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κρούσεως θα εισέλθουν στη λωρίδα της Γάζας και θα περισφίξουν τις πόλεις. Με διεξαγωγή επιχειρήσεων από ειδικές δυνάμεις σε συνδυασμό με τη συνέχιση των βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους και μέσω του αποκλεισμού από τρόφιμα, νερό, καύσιμα, ηλεκτρικό, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης θα προσπαθήσουν να κάμψουν το ηθικό των στελεχών της Χαμάς. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της επιχείρησης, καθώς επίσης η επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα εξαρτηθούν από την κατάλληλη προετοιμασία της Χαμάς που ενδεχομένως έχει γίνει καθόσον όταν προέβη στην επιχείρηση της 7ης Οκτ. γνώριζε την αντίδραση του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr
0 Σχόλια