Δύο κινήσεις υψηλού συμβολισμού από τον ΥΕΘΑ Αλκ. Στεφανή

Δύο κινήσεις υψηλού συμβολισμού από τον ΥΕΘΑ Αλκ. Στεφανή

Σε δύο κινήσεις υψηλού συμβολισμού και εκπομπής «μηνυμάτων», προς ισάριθμους αποδέκτες, προέβη το τελευταίο τριήμερο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς οι καιροί είναι «περίεργοι» και η χώρα βρίσκεται σε έντονη προεκλογική περίοδο, λειτουργώντας με υπηρεσιακή κυβέρνηση!

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Οι αποδέκτες των κινήσεων αυτών και των εκπεμπομένων «μηνυμάτων» τους είναι οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Άγκυρας, συμφώνως με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Πιο συγκεκριμένα.

Την Κυριακή 4 Ιουνίου, ο ΥΕΘΑ αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπυρίδωνα Παππά και παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Τριάδος, πολιούχου της πόλεως των Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Στεφανής τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι «σταθερή η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός του ελληνικού λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης περιβάλλει και αυτή την ακριτική περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεχή υποστήριξη».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο Δήμος Φιλιατών συνορεύει με τον ποταμό Καλαμά, το όρος Μουργκάνα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι δηλαδή μία περιοχή εντονότατου εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς οι αλβανικές κυβερνήσεις, ιδίως αυτή του Έντυ Ράμα, προβάλλουν μετ’ επιτάσεως «λόγοις και έργοις», όποτε τους δοθεί ευκαιρία, το ανυπόστατο θέμα των «Τσάμηδων», που κάποτε ζούσαν στην περιοχή, συνεργαζόμενοι στενότατα με τους ιταλογερμανούς κατακτητές σε βάρος των υπολοίπων ελληνικών πληθυσμών της περιοχής.

Η πρόσφατη θλιβερή ιστορία των διώξεων κατά του εκλεγμένου Δημάρχου της μαρτυρικής Χειμάρρας, ομογενή Φρέντυ Μπελέρη, με την από αιώνων ακμάζουσα επισήμως αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα, έφερε ξανά όλα αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα, ανακινούμενα από την αλβανική πλευρά, δια των «υπογείων μηχανισμών» (αλλά γνωστών σε όλους), που διαθέτει!

Η άμεση ανταπόκριση του ΥΕΘΑ Αλκ. Στεφανή στην πρόσκληση του Δημάρχου Φιλιατών, τυπικώς μπορεί να έγινε λόγω της προηγούμενης επισήμου ιδιότητος του Υπουργού, υλοποιήθηκε όμως με τον παραλαμβάνοντα την πρόσκληση με τη νέα του και πολύ πιο σημαντική ιδιότητα, αυτή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Τα όσα είπε δε («το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης περιβάλλει και αυτή την ακριτική περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεχή υποστήριξη») αυτός που τα είπε, ο χρόνος και ο τόπος που τα είπε, αποκτούν και αυτά τη δική τους πολλαπλάσια αξία!

Στις 6 Ιουνίου 2023, ο ΥΕΘΑ Αλκ. Στεφανής συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Νόαμ Κάτζ. «Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης τους, για την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών, αλλά και την σταθερότητα και ευημερία στης ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» σημειώνεται – επί λέξει – στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες αργά το απόγευμα από το ΥΠΕΘΑ.

Αυτό βεβαίως αφορά – και σωστά – το τυπικό σκέλος της υποθέσεως. Για όσους όμως θέλουν να «διαβάζουν» πίσω από τις γραμμές, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τα εξής:

Πρώτο, ότι ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Κατζ είναι ο πρώτος Πρέσβης ο οποίος επισκέπτεται και συζητά με τον νέο – Υπηρεσιακό – ΥΕΘΑ, ο οποίος δηλαδή δεν πρόκειται να παραμείνει για περισσότερο από ένα μήνα συνολικώς στο συγκεκριμένο αξίωμά του, που έχει χρονικό ορίζοντα τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Δεύτερο, επομένως για ποιο λόγο ένας Πρέσβης να θέλει να δει και να συζητήσει τα διμερή αμυντικού χαρακτήρος θέματα, με έναν υπηρεσιακό ΥΕΘΑ του ενός μηνός (και δεν το λέμε ειρωνικώς ή υποτιμητικώς), αν δεν θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα από πλευράς της χώρας του, προς κάθε κατεύθυνση, ουσιαστικώς βεβαίως προς την Άγκυρα;

Τρίτο, το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και ανακοινώθηκε δύο μόλις 24ωρα ΜΕΤΑ την ορκωμοσία του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν για τη νέα του προεδρική θητεία, με νέα σύνθεση κυβερνήσεως και νέους φυσικά υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης, έχει επίσης τη δική του ξεχωριστή σημασία και κάνει το εκπεμπόμενο μήνυμα ακόμα πιο ισχυρό.

Τέταρτο, το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση του Πρέσβεως του Ισραήλ στην Αθήνα με τον Υπηρεσιακό ΥΕΘΑ πραγματοποιήθηκε ακριβώς όταν στην Ελλάδα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, είναι μία ακόμα, άμεση, σαφής και ξεκάθαρη κίνηση υποστηρίξεως της Ελλάδος ακριβώς τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει και προς όποιον απευθύνεται!

Σοφόν το σαφές!

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Βγάλτε τις μεταθεσεις, για άλλα και άλλα έχετε παραθυράκια στους νόμους . βρείτε ένα και τώρα. Έχουμε μικρά παιδιά μέσα σε λίγες μέρες είναι εξοντωτικό να βρουμε σπιτι να μετακομισουμε κλπ ειδικά εάν δεν έχουμε βοήθεια από τους μεγαλύτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τους βάζεις δύσκολα. Δεν μπορούν τα παλληκάρια.....

      Διαγραφή
    2. Μας έχεις ζαλίσει με τις μεταθέσεις. Σαν στρατιωτικός πρέπει να είσαι έτοιμος να φύγεις ανά πάσα στιγμή όποτε σε διατάξει η υπηρεσία. Αν δεν μπορείς παραιτήσου.

      Διαγραφή
    3. Με το μαλακό ρε Ράμπο του γλυκού νερού που δίνεις και συμβουλές παραιτήσεων.

      Διαγραφή
  2. Ο υπηρεσιακός υπουργός δεν είναι εκεί για να κάνει τη δική του πολιτική, ούτε για προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, αλλά για να υπάρχει τυπικά διεύθυνση στο υπουργείο, γιατί ουσιαστικά το έργο το συνεχίζουν οι Αρχηγοί, τα Επιτελεία και οι Μονάδες. Ασκόπως λοιπόν και για προσωπική προβολή ο υπηρεσιακός υπουργός "τρέχει" από δω και από εκεί χωρίς να έχει προκύψει κάτι σοβαρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συγκεκριμένος που δεν λέει να φύγει από τον χώρο αυτόν και εσείς που γλυφετε αδιάκοπα, έχετε κουράσει...
    Πλέον το site σας έχει γίνει χειρότερο από το κράνος.
    Σταματάω εδώ και τώρα την ανάγνωση.
    Σε 20 μέρες να βρείτε τον Στεφανή ώστε να πιείτε μαζί καφεδάκι στο καφενείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μασόνοι και το Ισραηλινό λόμπι είναι πάντα χρήσιμοι. Υπογράφεις συμβάσεις παίρνεις θεσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο συγκεκριμένος από συμβολισμούς άλλο τίποτα... Από ουσία όμως πραγματικά τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή