Οι θέσεις ταξιάρχων φτάνουν τις 85 και των αστυνομικών διευθυντών τις 260 - Η αύξηση των θέσεων για το 2023 και το 2024 προκαλεί πρόσθετη δαπάνη 2,9 εκατ. ευρώ
Αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στο βαθμό του ταξίαρχου και του αστυνομικού διευθυντή στην Ελληνική Αστυνομία για τα έτη 2023 και 2024, ενώ μειώνεται ο χρόνος υπηρεσίας των προς προαγωγή βαθμοφόρων, με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις:
• Κατά 20 στο βαθμό του Ταξιάρχου. Δηλαδή, από 65 που είναι σήμερα θα φτάνουν τις 85 και
• Κατά 30 στο βαθμό αστυνομικού διευθυντή. Δηλαδή, από 230 που είναι σήμερα θα φτάνουν τις 260.
Παράλληλα, ο ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας των Αστυνομικών Β΄ γενικών καθηκόντων και των Αστυνομικών Β΄ ειδικών καθηκόντων που πρέπει να έχουν προκειμένου να μπορούν να προαχθούν, μειώνεται από 8 έτη που είναι σήμερα, στα 7 έτη.
Επιπλέον, μειώνεται ο χρόνος πραγματικής συνολικής υπηρεσίας για την προαγωγή –ανεξαρτήτως υπάρξεως οργανικών θέσεων- των Αστυνομικών Α΄ από τα 23 έτη που προβλέπεται σήμερα στα 20 έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας και των Αστυνομικών Β΄ από τα 15 έτη που είναι σήμερα μειώνεται κατά ένα έτος, δηλαδή σε 14 έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας αξιωματικού.
Σύμφωνα με την με αριθμό 78/2023 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση έγγραφο του προϊσταμένου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «οι συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα επέφεραν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αστυνομικών να παραμένει στάσιμος βαθμολογικά, μισθολογικά και από άποψη ασκούμενων καθηκόντων για πολλά χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα και την αποστρατεία τους λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εξαντλήσουν την ιεραρχία αν και προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας».
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «επιχειρείται, η θέσπιση κινήτρων για εξέλιξη του προσωπικού μέσω της προαγωγής εκτός οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους βαθμούς με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους βαθμούς».
Οι διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προκαλούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση περίπου 1.187.250 ευρώ για το τρέχον έτος και 1.701.000 ευρώ για το 2024 και τα επόμενα έτη (σύνολο 2,9 εκατ. ευρώ), ενώ θα απαιτηθεί, το υπουργείο Οικονομικών να εγγράψει πρόσθετη δαπάνη στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της επιβάρυνσης.
Πηγή: cnn.gr
7 Σχόλια
Δε θα μείνει ούτε μισό μέρισμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέσεις για αστυνόμευση και όχι για δημόσιες σχέσεις. Σε λίγο στα τμήματα σκοπός θα κάνει αστυν. Διευθυντής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως πρέπει να δικαιολογήσουν το μεροκάματο αυτοί κι οι παραμένοντες των ΕΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέμισε ο τόπος...ταξχοι υπτγοι και σχες ΕΟΘ.... χωρίς βέβαια να εκτελούν αυτοί υπηρεσίες...και μηνιατικο από 2300€ και πάνω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριπολία νυχτερινή δύο ταξίαρχοι με Nissan!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αστυφύλακες και οι υπαξιωματικοί είναι η καρδιά και η ψυχή τηε μάχιμης αστυνόμευσηε,Εάν πάνω από κάθε έναν από αυτούς τοποθετείται και από ένας ανώτερος και ανώτατος αξιωματικός,με την μέθοδο της αέναης αύξησης των οργανικών τους θέσεων , το αποτέλεσμα θα είναι ότι σχεδόν όλοι οι μάχιμοι κατώτεροι αστυνομικοι θα διατίθενται ως οδηγοί--παρατρεχάμενοι των ανωτέρων-ανωτάτων,ως προσωπική ασφάλεια των celebrities και ως σκοποί αστυνομικών υπηρεσιών.Προσθέτοντας και τους υπηρετούντες στις θέσεις λούφας,έχουμε μία εκ πρώτης όψεως απάντηση στο ερώτημα για την αύξηση της εγκληματικότητας,Αλλά επιτελικό κράτος είναι αυτό και μάλλον θα ξέρει καλύτερα...,
Θα βάζουν Τ/χους & Αστυν. Δ/ντες σκοπούς κρατητηρίων;Πλκήρης απαξίωση των βαμών...
ΑπάντησηΔιαγραφή