Τα «Πλεύσιμα» που έγιναν «Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας» και ως ΚΥΑ αποκαθιστούν μία αδικία ετών, επιβραβεύουν όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» και δίνουν κίνητρα για αύξηση της επάνδρωσης
του Χρήστου Μαζανίτη
Μόλις στις 19 Φεβρουαρίου γράφαμε για το θέμα της ημερήσιας αποζημίωσης αποτελούσε την μεγαλύτερη γάγγραινα για την επάνδρωση του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την αδικία που θα δημιουργείτο αν γινόταν εξαίρεση στους συναδέλφους τους, που προερχόμενοι από άλλο Σώμα, θα εξαιρούντο της δίκαιης αποζημίωσης.
Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από την Ανώτατη Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έσπευσε να παρέμβει.
Οι σωστές και ορθολογικές εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου εισακούσθηκαν από την πολιτική ηγεσία και έτσι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις διαμορφώθηκε κατά τρόπο που «καλύπτει» όχι μόνο το προσωπικό του Στόλου, αλλά το προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.
«Καμία εξαίρεση»
Αν και η αρχική πρόταση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) έκανε λόγο αποκλειστικά και μόνο για χορήγηση «επιδόματος Στόλου», ο Στρατηγός Φλώρος στάθηκε στο ύψος του θεσμικού του ρόλου και των περιστάσεων, ζητώντας ως όφειλε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος όχι αποσπασματικά και μεροληπτικά, αλλά συνολικά και βάσει των αρχών της δικαιοσύνης και της ισότητας, οι οποίες επιτάσσουν την όμοια μεταχείριση των ομοίων και την ανόμοια μεταχείριση των ανομοίων. Αν το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας χορηγείτο αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό των Πολεμικών Πλοίων, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, θα ήταν κατάφωρα άδικο για το στρατιωτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα αμειβόταν όχι με βάση την εν πλω απασχόλησή του, που είναι συνυφασμένη με την ίδια του την ύπαρξη, αλλά με δημοσιοϋπαλληλικούς μισθολογικούς όρους.
Αλλά υπάρχει ένας ακόμη ιδιαίτερος λόγος που έκανε επιτακτική την καθοριστική παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό ήταν ότι η αρχική πρόταση οδηγούσε σε έναν τύπο «ιδιωτικής κάστας» μέσα στο ίδιο το Πλοίο αλλά και στο Ναυτικό γενικότερα, αφού δημιουργούσε μεγάλες οικονομικές ανισότητες απολαβών. Κάτι αδιανόητο για τα στελέχη του Ναυτικού, που αυτονόητα διέπονται από τις αρχές της «camaraderie», δηλαδή της «συντροφικότητας εν όπλοις» αλλά και του κοινού για όλους κινδύνου. Για παράδειγμα, η διαφορά του επιδόματος μεταξύ Πλοιάρχου και Υπαξιωματικού του ΠΝ θα ήταν της τάξης των 200 ευρώ, δηλαδή χαοτική όπως και να το δει κάποιος, και μάλιστα γι’ ανθρώπους που εξ ορισμού κινδυνεύουν το ίδιο όταν είναι εν πλω το πλοίο τους. Και θα ήταν μεγάλο λάθος εάν περνούσε κάτι τέτοιο.
Είναι κάτι που είχαμε επισημάνει ότι θα συμβεί στο δημοσίευμα της 19ης Φεβρουαρίου.
Αυτές τις αδικίες έσπευσε να προλάβει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως άλλωστε επιβάλλει ο διακλαδικός του ρόλος. Έτσι, εκτός από το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας στα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, ζήτησε να προστεθεί στην ΚΥΑ και μια δεύτερη κατηγορία του επιδόματος ειδικών συνθηκών η οποία να αφορά τα στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (άρα και του Πολεμικού Ναυτικού) που εκτελούν ειδικές αποστολές, δηλαδή κρίσιμες αποστολές αυξημένων απαιτήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας που συνήθως συνδέονται με μακρά παραμονή μακριά της οικογενειακής εστίας.
Τα ποσά
Τις ειδικές αυτές αποστολές θα τις καθορίζει εκ των προτέρων το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή και οι τέσσερις Αρχηγοί συνερχόμενοι στο ΣΑΓΕ με γνώμονα πάντα την επιχειρησιακή τους σπουδαιότητα και δυσκολία, και η αμοιβή ανά ημέρα θα είναι 60 ευρώ όταν εκτελούνται εντός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και 100 ευρώ εκτός αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι εν όψει της αλλαγής στην φιλοσοφία χορήγησης του επιδόματος, το κονδύλι του Υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε ετησίως στα 25 εκατομμύρια ευρώ από τα 19 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί αρχικά για τον Στόλο, ώστε να καλυφθούν οι ημερήσιες αποζημιώσεις και αυτών που εκτελούν εν τοις πράγμασι κρίσιμης σημασίας «ειδικές αποστολές». Έτσι, με την υπογραφείσα κοινή υπουργική απόφαση ο στόχος που επιτυγχάνεται είναι διπλός. Αφενός ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα του Στόλου για χορήγηση ειδικού επιδόματος σε όσους υπηρετούν στα Πολεμικά Πλοία και ταξιδεύουν με αυτά και όχι όλοι συλλήβδην και οριζόντια, αφετέρου αναγνωρίζεται η προσφορά του προσωπικού και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκεται στην εκτέλεση ειδικών αποστολών.
Δικαίωση
Όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που δέχθηκε τις μύριες όσες άδικες κατηγορίες από γνωστά και άγνωστα κέντρα ότι δήθεν «φρενάρει» το επίδομα του Στόλου, μπορεί εκ του αποτελέσματος να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος. Και αυτό, γιατί η αρχική στενή έννοια του «επιδόματος Στόλου» διευρύνθηκε με γνώμονα τις αρχές της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης προς όφελος όλων εκείνων των στελεχών της πρώτης γραμμής που πράγματι το αξίζουν, με αποτέλεσμα να μετατραπεί τελικά σε επίδομα ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών που θα το λαμβάνει υπό τη μορφή ημερήσιας αποζημίωσης τόσο το προσωπικό των Πολεμικών μας Πλοίων (που το δικαιούται και με το παραπάνω), όσο και τα στελέχη όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούν κρίσιμης σημασίας «ειδικές αποστολές» και το δικαιούνται και αυτοί. Με λίγα λόγια, ο έμπειρος Στρατηγός Φλώρος προσέγγισε το ζήτημα με τον τρόπο που επιβάλλεται εκ θέσεως ως το «γενικό καλό» των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι το «συντεχνιακό καλό» ενός επιμέρους Κλάδου, με το οποίο μόνο λίγοι συμφωνούσαν, εκπληρώνοντας έτσι τον θεσμικό του ρόλο με διακλαδική αντίληψη και αίσθημα δικαιοσύνης.
Κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό, είναι η απίστευτη στρέβλωση και σπατάλη άνευ προηγούμενου που παρολίγο να γινόταν πράξη, αφού προβλεπόταν να πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο το προσωπικό ενός πολεμικού πλοίου που ταξιδεύει 200 και πλέον ημέρες το χρόνο, με εκείνο που ταξιδεύει πολύ λιγότερο ή καθόλου επειδή π.χ. είναι σε επισκευή.
Γιατί η αρχική πρόταση προέβλεπε ακριβώς αυτό. Δηλαδή ανεξάρτητα από τις απασχολήσεις και τα ταξίδια να πληρώνονται όλοι το ίδιο.
Όσο για το γενικότερο θέμα των αποδοχών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει καταθέσει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συγκεκριμένη πρόταση μισθολογίου με αξιοπρεπείς αποδοχές, που θα λύσει άπαξ διά παντός τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Άλλωστε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την ισχύ του νέου μισθολογίου από 1/1/2024 είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
ΠΗΓΗ: enikos.gr
8 Σχόλια
Εφ οσον ο αρχηγος λεει πως εδωσε στον υπουργο το...αξιοπρεπες μισθολογικο του υποδειγμα ας το κοινοποιησει τωρα στους συνδικαλιστες για να αποδειξει το ποσο ενδιαφερεται για το προσωπικο του.Σημειωτεον οτι ο αρχηγος αρνηθηκε να δημοσιευσει την οικονομοτεχνικη μελετη που υποτιθεται πως διενηργησε και ενω αυτη ζητηθηκε απο τους στρατιωτικους συνδικαλιστες για του λογου του το αληθες...δεν τους δοθηκε λες και δεν υπηρχε.Η καχυποψια μου πηγαζει απο την ιδια ακριβως προεκλογικη εξαγγελια του 2017 για νεο δικαιο στρατιωτικο μισθολογιο το 2018 που ο Κυριακος ηταν κατηγορηματικος πως οταν γινει κυβερνητης θα τηρησει τον προεκλογικο του λογο και τωρα παλι παραμονες εκλογων επαναλαμβανει την ιδια προεκλογικη...δεσμευση που εγω προσωπικα θεωρω πως δεν θα ειναι ενα εναρμονισμενο μισθολογιο με τον υπολοιπο δημοσιο τομεα.διοτι η μισθολογικη υποβαμιση των στρατιωτικων ειναι διαχρονικη και συμφερουσα για τους εκαστοτε κυβερνωντες.Μακαρι να βγω ψευτης και να υπαρξει επιτελους ενα αξιοπρεπες στρατιωιτικο μισθολογιο κι εφ οσον ισχυει πλεον η 35ετης υπηρεσια να υπαρξει και καλυτερη βαθμολογικη εξελιξη αποφοιτων ΑΣΣΥ και ΕΠ.ΟΠ κι οχι να παραμενει η παλαια επειδη...ετσι.-
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνδικαλιστές... Πεταμένα λεφτά..
ΔιαγραφήΗ θεσμοθετημενη απληρωτη εργασια των στρατιωτικων...που δεν αφορα τους υπολοιπους δημοσιους υπαλληλους και τους νομιμως εργαζομενους του ιδιωτικου τομεα που πληρωνονται στο ακεραιο και χωρις διακρισεις τις υπερωριες και τα νυχτερινα τους κι οσοι πρεπει υπαγονται σε βαρεα και ανθυγιεινα...ποτε δεν προκειται να καταργηθει και το φημολογουμενο νεο μισθολογιο δεν θα κανει την διαφορα ωστε οι στρατιωτικοι να μην ειναι Β μισθολογικης κατηγοριας δημοσιοι υπαλληλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΕΣ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ 22.00 ΕΩς 06.00 ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΩΡΟ ΚΙ ΟΣΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ...ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε μαζανιτη, πραγματικά δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στον στολο, και ειδικά στα μηχανοστασια των πλοίων μας, ιδέα, και ούτε θα έχετε, δεν έχει καμία απολύτως σχέση το συγκρότημα του αρχηγειου στόλου με το υπόλοιπο ναυτικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθείς θα πρέπει να ασχολείται με αυτά που γνωρίζει, διότι διαφορετικά - όταν δηλ. παριστάνεις τον παντογνώστη και θέλεις σε όλα να βάζεις την ουρά σου - προκύπτουν προβλήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο θα ξεχάσω κι αυτά που ξέρω με ότι γράφει ο καθείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΠΟΥ ΛΈΝΕ 'ΟΤΙ ΝΑ'ΝΑΙ.
Μας έχουν μπερδέψει τα μπούτια μας.
Το χειρότερο σενάριο για τα στελέχη των Πολεμικών Πλοίων είναι γεγονός. Δεν περιγράφεται, εκτός και αν το ζεις από μέσα. Πραγματικά κρίμα στελέχη των Ε.Δ. που λείπουν από τα σπίτια τους για μήνες. Όλα τα υπόλοιπα είναι, συγνώμη, μία ακόμη μαύρη σελίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή