Η επίσημη αμερικανική απάντηση για νέα και αναβαθμισμένα F-16 δεν πρόκειται να έρθει πριν τον προσεχή Ιούνιο
Σταύρος Ιωαννίδης
Η «προαναγγελία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διενέργεια των τουρκικών προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου, τοποθετεί τα πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται με σχετική βεβαιότητα, είναι ότι η επίσημη αμερικανική απάντηση στο τουρκικό αίτημα για νέα και αναβαθμισμένα F-16 δεν πρόκειται να έρθει πριν τον προσεχή Ιούνιο. Ακόμη και αν η συζήτηση στο Κογκρέσο ξεκινήσει άμεσα και ξεπεραστούν τα αναχώματα που θέτουν οι Αμερικανοί νομοθέτες οι οποίοι τάσσονται κατά της πώλησης μαχητικών στην Τουρκία, το θέμα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Και αυτό, διότι είναι απολύτως συνυφασμένο με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στο θέμα της τρομοκρατίας και με τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την έκδοση τουλάχιστον 130 «τρομοκρατών» από τη Σουηδία στην Τουρκία, δείχνει ότι η κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης είναι πρακτικά αδύνατη πριν τις εκλογές.
Το Λευκό Σαράι βεβαίως, γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις, όμως αυτό θα κοστίσει πολύ λιγότερο στον Τούρκο πρόεδρο αν συμβεί μετά τις επερχόμενες εκλογές. Ο Ερντογάν μάλιστα, δείχνει διατεθειμένος να βάλει τα F-16 σε δεύτερη μοίρα καθώς αρκετοί θα σκεφτούν ότι με τα μαχητικά στην «τσέπη» θα κέρδιζε μερικούς προεκλογικούς πόντους στο εσωτερικό. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, όμως, το γεγονός ότι η αντιαμερικανική ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν τον κάνει δημοφιλή στα πιο ακραία και συντηρητικά ακροατήρια που θέλουν την Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη. η οποία δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις των ΗΠΑ ή της Ε.Ε..
Σε επιφυλακή η Αθήνα
Η 14η Μαΐου οριοθετεί χρονικά και την περίοδο κατά την οποία ο κίνδυνος επεισοδίου με την Τουρκία θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε ότι την ίδια περίοδο θα διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις και στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία.
Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θεωρούνται κρίσιμοι και δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Φεβρουαρίου προγραμματίζονται οι διαδοχικές επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία. Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να υπενθυμίσει σε όλες τις πλευρές ότι είναι παρούσα στην περιοχή και ότι η όποια πιθανότητα έντασης ή ακόμη και επεισοδίου πρέπει να αποσοβηθεί.
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πάντως, συστήνουν μέγιστη επιφυλακή αλλά και ψυχραιμία ώστε η Ελλάδα να μην παρασυρθεί σε κάποια από τις «παγίδες» της Τουρκίας. Οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ καθώς και οι Αρχηγοί 1ης Στρατιάς και Στόλου έχουν ήδη ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος προβλέπει διαρκείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες αιφνιδιασμού της ελληνικής πλευράς.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να επαναπρογραμματιστεί η άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» του Πολεμικού Ναυτικού που αναβλήθηκε εξαιτίας των αλλαγών στην ηγεσία ενώ ακολουθεί και η μεγάλη διεθνής άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα συγκεντρώσει την αεροπορική «αφρόκρεμα» του κόσμου εντός των ορίων του FIR Αθηνών, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στρατιωτικής ισχύος και συνεργασίας απέναντι σε κάθε αναθεωρητική πρόκληση.
ΠΗΓΗ: cnn.gr
0 Σχόλια