ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΒτΚ 07/01/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τις επόμενες δύο εβδομάδες πολύ κρίσιμες, ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα δημοσιεύματα κατά του Αρχηγού Φλώρου.
Σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο εξελίσσονται οι επικείμενες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, μεταξύ των οποίων η επιθετικότητα της Τουρκίας, η ενδεχόμενη δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο, και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα, και η διαχείρισή τους από την κυβέρνηση, καθώς κεντρικό πρόσωπο και γι’ αυτές τις κρίσεις είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και τα όσα έχουν γραφτεί και λεχθεί για το πρόσωπό του.
Παράλληλα, οι πρόσφατες εκ νέου τουρκικές απειλές για πόλεμο σε περίπτωση ανακοίνωσης της Αθήνας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης, καθιστούν βαρύ το κλίμα, και ενισχύουν αυτούς που θεωρούν «περιττή πολυτέλεια» αυτή τη στιγμή μία αναταραχή με αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, και επανέρχεται δειλά το σενάριο της προσωρινής παράτασης της θητείας των Αρχηγών έως ότου εκτονωθεί το κλίμα με την Τουρκία.
Όμως, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε εκλογές χωρίς να έχει προχωρήσει σε κρίσεις στις Ε.Δ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τις επόμενες δύο εβδομάδες πολύ κρίσιμες για την οριστική απόφαση στις αλλαγές που θα γίνουν.
Μέχρι τώρα, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά του Αρχηγού Φλώρου, και ιδίως αυτά που αναφέρονταν στην παρακολούθησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Το κλίμα είναι θετικό για την παραμονή του κ. Φλώρου για τέταρτη χρονιά στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, εάν υπήρχε κάποιος λόγος για να αλλάξει ο σημερινός Αρχηγός από τη θέση του, ύστερα από όλα αυτά τα δημοσιεύματα, θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, εάν και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία που πλήττουν το πρόσωπο του Στρατηγού, τότε θα τεθούν όλα επί τάπητος εξαρχής.
Υπό αυτή την έννοια, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση τα σενάρια είναι τρία:
Το πρώτο, και επικρατέστερο -μέχρι αυτή τη στιγμή- είναι να παραμείνει ο Στρατηγός Φλώρος για άλλον ένα χρόνο στη θέση του. Στην περίπτωση αυτή, οι αλλαγές στο Στρατό θα είναι περιορισμένες, όπως και στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στο Πολεμικό Ναυτικό.
Με την παραμονή του κ. Φλώρου αποχωρούν, λόγω λήξης της θητείας τους, οι δύο Αρχηγοί, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Πετράκης. Πιθανότερος Αρχηγός ΓΕΣ σε αυτή την περίπτωση είναι ο νυν Διοικητής Στρατιάς Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
Όμως, στις θέσεις των Αρχηγών άποψη και λόγο θα έχουν και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και ο υπουργός Άμυνας, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση θα πρέπει να υπακούει σε συγκλίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Κέλλης θεωρείται πιθανός Α/ΓΕΣ όπως και οι Διοικητές των Γ' Σ.Σ. και Δ’ Σ.Σ. Αντιστράτηγοι Σωτήρης Κωστάκογλου και Γιάννης Τσιόπλος, καθώς και ο ΑΣΔΕΝάρχης Αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης. Πρόκειται, όπως λένε οι γνωρίζοντες, για άριστους αξιωματικούς και ακέραιους, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκέστατα στο βάρος των ευθυνών του Α/ΓΕΣ.
Στο Πολεμικό Ναυτικό θα υπάρξουν αλλαγές. Θα αποχωρήσουν, πιθανότατα, εκτός του κ. Πετράκη, ο Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης (στόλαρχος) και Υποναύαρχος Δ. Κατάρας (Δκτής ΔΝΕ), ενώ ίσως «σωθεί» ο Υπαρχηγός ΓΕΝ υπ/νχος Γ. Καμπουράκης ως στόλαρχος. Νέος Α/ΓΕΝ θα γίνει ο αντ/νχος Γιάν. Δρυμούσης, σημερινός Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Στην Αεροπορία οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και άνευ σημασίας, αφού ο κ. Μπουρολιάς παραμένει. Αυτά στην περίπτωση που παραμείνει ο κ. Φλώρος.
Το δεύτερο, στην περίπτωση που αποχωρήσει ο κ. Φλώρος, το επικρατέστερο σενάριο είναι να τον αντικαταστήσει ο Α/ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης (είναι σειρά του Π.Ν. στην Αρχηγία), ο οποίος, μεταξύ άλλων, πιστώνεται τις γαλλικές φρεγάτες, όπως λένε στο Μαξίμου. Τότε Α/ΓΕΝ θα γίνει ο Παν. Λυμπέρης, στόλαρχος ο Γιώργος Καμπουράκης, ενώ πιθανότατα θα αποστρατευτούν μερικοί ανώτατοι, μεταξύ των οποίων και ο Γιαν. Δρυμούσης. Στο Στρατό φαβορί θα είναι οι κ.κ. Κέλλης και Χούπης, και αουτσάιντερ ο Αντ/γος Τσιτσικώστας, Διοικητής Ειδικού Πολέμου.
Τέλος, το τρίτο σενάριο, μία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Α/ΓΕΑ στα Χανιά, στις γιορτές, πυροδότησε σενάριο υπερκέρασης όλων των Αρχηγών και την τοποθέτησή του στην Αρχηγία ΓΕΕΘΑ.
Ο ρόλος των κρίσεων
Σύμφωνα με το σημερινό (08-0123) «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και τον ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟ:
Οι κρίσεις στην κορυφή της πυραμίδας του στρατεύματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν, το αργότερο, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, όταν συμπληρώνεται ένας ακριβώς χρόνο από την παράταση που δόθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αποστρατευτούν.
Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στον ανώτατο θώκο των Ε.Δ., αναμένεται να παραμείνει για 4ο χρόνο ο κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ως Α/ΓΕΕΘΑ.
Από εκεί και πέρα εξετάζεται ένα ακόμη σενάριο, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει να δίνεται εξάμηνη παράταση σε όλους τους Αρχηγούς των κλάδων με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι και το τέλος του Ιουλίου.
11 Σχόλια
Α/ΓΕΣ θα γίνει ο Δεμέστιχας και κανείς άλλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν πέσουν στο τραπέζι τα φύλλα αξιολόγησης θα πρέπει αρχηγός στρατού να γίνει ο διοικητής ΑΣΔΕΝ και αρχηγός ναυτικού ο αρχηγός στόλου. Αυτοί τραβάνε με επιτυχία το κουπί στο Αιγαίο. Συνήθως όμως γίνονται οι χαρτογιακάδες του πενταγώνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πετράκης έγινε αρχηγός ναυτικού και είχε να δει καράβι από αντιπλοίαρχος. Είχε όμως μπάρμπα στην Κορώνη, ή καλύτερα στην Επισκοπή. Στο ναυτικό κουμάντο κάνει η Επισκοπή, οπότε ο βαφτισιμιός έρχεται.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΑ/ΓΕΣ ο ΑΞΙΟΣ κ.Δεμέστιχας, και όλα τα χαλβάνια απέναντι τέζα....
ΑπάντησηΔιαγραφήστο καλό και οι 4 . δεν έριξαν πενιά για το προσωπικό
ΑπάντησηΔιαγραφήπέρασαν όπως και οι υπόλοιποι μαζεύοντας άλλο ένα εφάπαξ με τα εκτός έδρας. οι μόνοι αρχηγοί που ασχολήθηκαν ήταν στις,αρχές του 2000 παναγιωτακης αντωνακοπουλος κλπ το ίδιο και οι υπουργοί οι μόνοι που ασχολήθηκαν ήταν ο τσοχατζοπουλος,σπηλιοτοπουλος και ο καμμενος. οι υπόλοιποι τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι Μανούσος παραγιουδακης ως α/ΓΕΣ. ώρα του καλή.
Διαγραφήαπό την άλλη ,άλλοι αν και προσοντουχοι α/ΓΕΣ και μάλλον υποψήφιοι περιφερειαρχες βορείου Αιγαίου στιςεπερχόμενες εκλογές, (τέως υφεθα....),
έβγαζαν φλυκταινες με υπαξιωματικους όλων των προελευσεων και θεσμοθετουσαν σαν να υπάρχουν στον στρατό μόνο αξιωματικοι των ασει. . οι υπόλοιποι δεν υπήρχαν για αυτόν τον κυριο.
Εχουν πει πολλες φορες οτι ''δεν υπαρχει μετανοια μετα θανατον, και δικαιοσυνη στον στρατο''.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τουρκία σύμφωνα με το Nordic monitor, ολοκλήρωσε την κατασκευή και τις δοκιμές του πρώτου της αεριωθούμενου επιθετικού drone, και εσείς ασχολείστε ακόμα με τις άθλιες εικονικές κρίσης της παρέας της παράγκας και βλακώδη σταυρόλεξα. Όποιος και να έρθει από πίσω του υπάρχουν τουλάχιστον 10 καλύτεροι και με περισσότερα προσόντα και εμπειρία, που όλως τυχαίως αποστρατεύονται ως μη έχοντες τα καταλληλα "προσόντα" γιατί δεν βολεύουν το κοτζαμπασήδικο σύστημα που κυβερνάει την μπανανία 200 χρόνια τώρα! Άντε τώρα να αλλάξετε πλευρό και κοιμηθείτε ήσυχοι που έλεγε και μέγιστος θεωρητικός του πολέμου Π. Κονδύλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση ρητορική: Ακόμα υπάρχουν ανώτατοι που έχουν αποφοιτήσει από τις παλιές σχολές πολέμου των κλάδων (δλδ χωρίς διακλαδική σκέψη και επιμόρφωση) και μερικοί χωρίς φοίτηση στην ΣΕΘΑ;
Κ. Μελισσοπουλε το άρθρο σας θα έπρεπε να μην έχει πολιτικό άρωμα. Σε τι στοιχεία βασίζονται τα γραφόμενα; Οι κρίσεις για την ηγεσία των ΕΔ αποτελούν πηγή πληροφοριών είτε είναι ορθές ή εσφαλμένες. Οι κρίσεις είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης και δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται στοιχεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί εχθρός της Ελλάδας. Το αυτό ισχύει και στα σχόλια που ακολουθούν. Ανάλυση με απλή αναφορά στα ενδεχόμενα είναι αποδεκτή, ενώ κάθε τι διαφορετικό είναι αντεθνικο. Η δημοκρατία έχει όριο το συμφέρον του Έθνους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα!!... Δεν έχει κατασταλλάξει το συνταξιοδοτικό των εποπ,όπως κ'μερικά ακόμα σοβαρά ζητήματα,και τα αστέρια κόπτονται μόνο για την καρέκλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλλάδα καληνύχτα.Η κατρακύλα που έχουμε πάρει ως κράτος,μας αξίζει και με το παραπάνω.