Η δυνατότητα του Rafale να μεταφέρει ταυτόχρονα δύο Meteor και τέσσερις Mica αποτελεί ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα
Κώστας Σαρικάς
Η εικόνα του Ελληνικού Rafale φορτωμένου με τους δύο «φονικούς» Meteor αλλά και τους τέσσερις ισχυρούς Mica ήδη προκαλεί εφιάλτες στην Τουρκική πολεμική αεροπορία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι αποθήκες οπλισμού της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα έχουν γεμίσει από τα «game changer» βλήματα Meteor ενώ αντίστοιχα μεγάλοι είναι και οι φόρτοι του άλλου τύπου Α/Α πυραύλων Mica που διαθέτει το οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας οι οποίοι χρησιμοποιούνται τόσο από τα Rafale όσο και από τα Mirage2000-5. Όσο προχωρά η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων στις «ριπές» τόσο τα «γεράκια» της HAF μυούνται στα μυστικά της χρήσης και των δύο όπλων και ειδικά στους Meteor οι οποίοι αποτελούν το φόβητρο για τα μαχητικά της Άγκυρας.
Η δυνατότητα του Rafale να μεταφέρει ταυτόχρονα δύο Meteor και τέσσερις Mica αποτελεί ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα αφού η ύπαρξη κάτω από τα «Δ» φτερά του έξι Α/Α πυραύλων το μετατρέπει στον απόλυτο «θηρευτή» πάνω από το Αιγαίο. Με άλλα λόγια τα μόλις οκτώ Rafale που διαθέτει έως τώρα η Πολεμική μας Αεροπορία αν απογειωθούν ταυτόχρονα θα μεταφέρουν συνολικά 48 πυραύλους από τους οποίους οι 16 αποτελούν «υπερόπλα» που μεταφράζονται σε «one shot one kill» απειλή για κάθε επίδοξο «εισβολέα». Και μόνο το γεγονός ότι κάθε Rafale διαθέτει συνολικά 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων καταδεικνύει την τρομακτική ισχύ πυρός αλλά και τη δυνατότητα να επιχειρεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις με την αυτονομία του να ξεπερνά τα 1100 μίλια.
Η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» έδειξε ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο ιπτάμενοι και τεχνικοί έκαναν άλματα στην εκπαίδευση και ήδη η Μοίρα έχει ουσιαστικά ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Όλο και πιο συχνά πλέον οι οπλουργοί καλούνται να φορτώνουν τα Rafale με τον διαθέσιμο οπλισμό ο οποίος πέρα από τους Meteor και τους Mica EM και IR περιλαμβάνει τόσο τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG, το Στρατηγικό δηλαδή όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM. Η φόρτωση των όπλων αποτελεί άλλωστε βασικό τμήμα της εκπαίδευσης του προσωπικού εδάφους με τους χρόνους να είναι συγκεκριμένοι ώστε σε περίπτωση συναγερμού τα μαχητικά να είναι έτοιμα να απογειωθούν και να επιχειρήσουν το ταχύτερο δυνατό. Και σε αυτόν τον τομέα ήδη οι τεχνικοί της Μοίρας έχουν κάνει αντίστοιχα άλματα με αυτά των ιπτάμενων.
Ανήμερα στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας πριν από τρεις εβδομάδες πάνω από το Τατόι είχαν περάσει τα δύο πρώτα καινούργια Rafale τα οποία προσγειώθηκαν στην Τανάγρα για να γίνουν οκτώ οι «ριπές». Όμως από αύριο τα Rafale θα γίνουν εννιά αφού τα ξημερώματα απογειώνεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από την Αεροπορική Βάση Merignac στο Bordeaux μια ακόμη καινούργια «ριπή» για να προσγειωθεί χωρίς ενδιάμεσο σταθμό ή εναέριο ανεφοδιασμό στην Tανάγρα. Ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το δέκατο Ελληνικό Rafale -το τέταρτο καινούργιο- θα «πιάσει» διάδρομο στην 114 Πτέρυγα Μάχης στις 14 Δεκεμβρίου για να βρεθεί στην πρώτη του «φωλιά» και να κάνει διψήφιο τον αριθμό των «ριπών» προκαλώντας εφιάλτες στην Άγκυρα.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια