Ο αφανής πρωταγωνιστής της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υψώσει τους τόνους ζητώντας απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επί σεναρίων για το αν τον παρακολουθούσε ή όχι.
Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του όμως, λίγη ώρα έπειτα από όλα αυτά τα ξεσπάσματα της ρητορικής έντασης, ο Στρατηγός Φλώρος ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου και τα έλεγε με τον Μητσοτάκη μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση. Όχι, δεν έγινε κάποιο ξαφνικό... ΚΥΣΕΑ, παρότι μάλλον πολλούς αναστάτωσε η συνάντηση αυτή, μιας και δεν είχε επισήμως ανακοινωθεί. Όπως σας είχα, όμως, ενημερώσει εγκαίρως από προχθές, ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε να ενημερωθεί προσωπικά - και αρμοδίως - για το θέμα της προμήθειας των ισραηλινών πυραύλων Spike-NLOS.
Spike χωρίς μεσάζοντες
Μιας και τους ανέφερα, πάντως, να σας πω ότι το συμπέρασμα της παραπάνω σύσκεψης είναι ότι η σύμβαση με το Ισραήλ μπαίνει στην τελευταία ευθεία για την υπογραφή της, αφού ο Μητσοτάκης πήρε τις απαντήσεις που ήθελε. Μεταξύ των θεμάτων που μαθαίνω ότι έθεσε ήταν να μην υπάρχουν μεσάζοντες στη συμφωνία, κάτι που έχει ούτως ή άλλως κλειδώσει και με την ισραηλινή πλευρά και στη σύμβαση που έχει επιμεληθεί για το υπουργείο Άμυνας η ΓΔΑΕ.
Το σημειώνω αυτό γιατί οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι κάπου εκεί, σε μεσάζοντες, είχε κολλήσει πέρυσι η υπόθεση αυτή, παρότι είχε προχωρήσει αρκετά ώστε να συζητηθεί και στην Επιτροπή Εξοπλισμού της Βουλής. Όπου η αγορά των Spike είχε πάρει, παρεμπιπτόντως, και το πράσινο φως της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ).
Στο τραπέζι και Black Hawk
Αφού πιάσαμε τα αμυντικά, να σας πω ότι από στρατιωτικές πηγές ακούγεται επίσης ότι συζητείται και το ενδεχόμενο προμήθειας αμερικανικών ελικοπτέρων Black Hawk για την Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς, προς αντικατάσταση των παλαιών Huey και κάποιων Super Puma.
Τέτοια προγράμματα αντικατάστασης μελετώνται ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλά ελικόπτερα έχουν 3-4 δεκαετίες «υπηρεσίας» και υπάρχουν πλέον σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας και κόστους ανταλλακτικών. Η επιλογή των αμερικανικών δεν έχει μεν κλειδώσει, αλλά φαίνεται να προηγείται ως σκέψη σε αυτή τη φάση, δεδομένης και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας που ευνοεί την ένταξη σε κάποιο από τα τρέχοντα προγράμματα διεθνών προμηθειών των ΗΠΑ.
Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον και για την προμήθεια μεταχειρισμένων μεταγωγικών C-130 Hercules της Lockheed Martin από το Ηνωμένο Βασίλειο, που τα έχει υπό απόσυρση.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ-ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ 09/12/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Αρχείου
1 Σχόλια
ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφή