Πανελλήνιες 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές-Πυροσβεστική-Λιμενικό

Πανελλήνιες 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές-Πυροσβεστική-Λιμενικό

Οι συνεχόμενες αλλαγές έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους υποψηφίους αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τις κινήσεις, που πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής καθώς πλησιάζει στα μέσα Γενάρη η ημερομηνία, κατά την οποία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα κληθούν να συμπληρώσουν τη Δήλωση για να συμμετέχουν στις εξετάσεις για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Μπορεί ο μαθητής να μην έχει δηλώσει τις Παραγωγικές Σχολές (Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές-Πυροσβεστική-Λιμενικό) στην Αίτηση για τις Πανελλήνιες αλλά αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Για να μπορέσει να πάρει μέρος στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις και να τις δηλώσει στο μηχανογραφικό του, πρέπει να συμπληρώσει την Αίτηση (διαφορετική για Στρατιωτικές, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό-συνολικά 4 αιτήσεις) στα μέσα Γενάρη (αναμένεται ανακοίνωση αμέσως μετά τις γιορτές).

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των αιτήσεων και στην αποστολή των εγγράφων (ηλεκτρονική αποστολή) γιατί από την περσινή χρονιά υπάρχουν περιορισμοί ανάμεσα στις σχολές.

Το ethnos.gr με τη βοήθεια του συμβούλου σταδιοδρομίας Κωνσταντίνου Κότιου, παρέχει στους υποψήφιους 4+1 σημαντικές πληροφορίες, ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για το επόμενο διάστημα.

1. Αθλήματα και Υγειονομικές Εξετάσεις

Όλες οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις (Αθλήματα, Ψυχομετρικές δοκιμασίες και Υγειονομικές Εξετάσεις) πραγματοποιούνται το Μάρτιο και Απρίλιο στα εξεταστικά κέντρα, όπως την περσινή χρονιά. Οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα με δικαιολογημένες απουσίες για τις ημέρες των εξετάσεων και συμμετέχουν στις δοκιμασίες. Τα αθλήματα απαιτούν μια προετοιμασία μιας και πραγματοποιούνται όλα μέσα σε μια ημέρα και συνεχόμενα, οπότε απαιτείται ετοιμότητα και καλή σωματική κατάσταση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα αθλήματα δεν υπάρχει βαθμολόγηση αλλά οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια. Σε περίπτωση που «κοπούν» σε κάποιο άθλημα, χάνουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τις αντίστοιχες σχολές. Τέλος, με την είσοδο τους στο χώρο των αθλημάτων είναι αναγκαίο να έχουν σε ειδικό φάκελο τα αποτελέσματα των υγειονομικών εξετάσεων, τα οποία πραγματοποιούν με δική τους μέριμνα.

2. Ψυχομετρικές Εξετάσεις

Οι δοκιμασίες αυτές περιέχουν διάφορες κατηγορίες τεστ όπως: τεστ προσωπικότητας, τεστ ετοιμότητας, κριτικά τεστ, γλωσσικά τεστ, αριθμητικά τεστ, τεστ matrix, στα οποία ο διαγωνιζόμενος είναι αναγκαίο να απαντήσει με ειλικρίνεια για να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας του. Παράλληλα, περνά από διαδικασίες συνέντευξης (ατομικές & ομαδικές), η επιτυχία στις οποίες είναι απαραίτητη για να μπορεί να τις δηλώσει στο μηχανογραφικό.

3. Πτώση Βάσεων, Αύξηση Εισακτέων και ΕΒΕ

Τα 2 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε το φαινόμενο των κενών θέσεων σε Στρατιωτικές Σχολές (π.χ. Ευελπίδων), το οποίο οφειλόταν στην αδυναμία των μαθητών προσεγγίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Τη φετινή χρονιά ανακοινώθηκε ήδη η μείωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε ορισμένες σχολές, γεγονός που προμηνύει μια πτώση των βάσεων, ιδιαίτερα αν το συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για γενναία αύξηση των εισακτέων, ως απόρροια των κενών θέσεων.

4+1. Ύψος και περιορισμοί

Η κάθε σχολή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αναφορικά με το ύψος που πρέπει να έχει ο κάθε υποψήφιος. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι κάθε χρόνο παρατηρούνται αλλαγές στα όρια, όπως για παράδειγμα την περσινή χρονιά καταργήθηκε το ύψος στην Πυροσβεστική ως απαιτούμενο. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να κάνουν υπομονή έως τα μέσα Γενάρη για να δουν την κάθε εγκύκλιο ξεχωριστά και τις αλλαγές που ενδέχεται να υπάρξουν. Δεν είναι λογικό να αφήνουν την προσπάθεια στη μέση γιατί εικάζουν ότι δεν υπάρξουν αλλαγές στα όρια. Τα 2 όμως βασικά συστατικά επιτυχίας για τις Παραγωγικές Σχολές (Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές-Πυροσβεστική-Λιμενικό) παραμένουν:

Α. η μελέτη στα μαθήματα των Πανελληνίων και το ελάχιστο η εξασφάλιση βαθμολογίας ίσης με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Β. η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για τις αθλητικές δοκιμασίες.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Πρόταση μου προς ενδιαφερόμενους. Αν θέλετε στρατό, αεροπορία, ναυτικό η λιμενικό στοχεύστε ΜΌΝΟ σε σχολές Αξιωματικών ΑΣΣΙ. Φυσικά πρώτες προτιμήσεις σε ιατρική. Μην κάνετε το λάθος να δηλώσετε ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικων, όπου και εγώ ανήκω γιατί θα βλέπετε για μόλις λίγους βαθμούς στις πανελλήνιες οι εκ των ΑΣΕΙ να βγαίνουν ανθυπολοχαγοι και αντιστοιχοι και να σας το παίζουν μετά ορισμένοι αστροφυσικοί ενώ απλά έτυχε να γράψουν καμία μονάδα παραπάνω και εσείς ενώ αυξήθηκε η σχολή στα 3 από τα 2 χρόνια να βγαίνετε Λοχιες και αντίστοιχοι και το κυριότερο η πλήρη απαξίωση της Πολιτείας οπου από την μία πλευρα σας έχει κόψει βαθμούς και από την άλλη καθυστερει την οποία εξέλιξη σας, θεωρώντας σας στρατιωτικους Β κατηγορίας. Ουσιαστικά οι μόνοι κερδισμένοι ήταν οι Εθελόντριες και οι εθελοντές, όπου οι πρώτες έγιναν χωρίς σχολή και κανένα προσόν ούτε σχολεία ούτε τίποτα Αντισυνταγματαρχες και οι εθελοντές με τον νέο νόμο που ψηφίζετε τώρα θα γίνονται αποστρατοι Λοχαγοι. Απλά κατάντια για έναν θεσμό που έπρεπε να προαγονται μέχρι ανθυπασπιστες αφού έτσι έγραφε ο νόμος πρόσληψης τους. Αυτοί λοιπόν κέρδισαν 3 βαθμούς και εσείς χάσατε μέχρι και δύο και αυξήθηκε και η σχολή καθώς και τα απαιτούμενα χρόνια σε κάθε βαθμό. Θέλουν το πολύ να γίνεστε Λοχαγοι και Ταγματάρχες αν γίνετε τα τελευταία δύο χρόνια το πολύ. Σας το λέει εν ενέργεια Αντισυνταγματαρχης, όπου εμείς χωρίς αλλά τερτίπια γινομαστε και Συνταγματαρχες εν αποστρατεια, βαθμό που εσείς δεν θα δείτε ούτε στον ύπνο σας. Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς. Προσωπικά έχω και πτυχίο πανεπιστημίου στο Μετσόβιο πολυτεχνείο παρακαλώ το οποίο το έβγαλα φυσικά μετά την Σχολή στα 28 μου. Πουθενά δεν μου φάνηκε χρήσιμο. Πλήρης απαξίωση του θεσμού μας που όσο πάει θα γίνεται χειρότερη. Ακόμα καλύτερα να επιλέξετε Σχολές αξιωματικών αστυνομίας, πυροσβεστική, λιμενικού κλπ. Εκεί ακόμα και στις αντίστοιχες ΑΣΣΥ είναι πολύ καλύτερα από τον στρατό, αεροπορία και ναυτικό. Προσέξτε την επιλογή σας γιατί θα σας συνοδεύει μια ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο τα είπες όλα!!!! Μακριά από σχολές του ΣΞ. Χίλιες φορές να κόβετε σαλάμι σε σούπερ μάρκετ στον τόπο σας παρά στρατό ,πιο πολλά χρήματα θα σας μένουν και η ποιότητα της ζωής σας θα είναι πολύ καλύτερη!!!

      Διαγραφή
    2. Ως γονιο αποφοιτου ΑΣΣΥ τριετους φοιτησης με βρισκεις απολυτα συμφωνο σε ολα διοτι και αυτα τα παιδια θα ειναι απαξιωμενα σε ολον τον υπηρεσιακο τους βιο αν και προκειται για την πραγματικη ραχοκοκαλια τους στρατευματος που εχουν απεναντι τους την...αδελφοτητα-αριστοκρατια τετραετους φοιτησης που τα απαξιωνει παραδοσιακα αν και γινονται οι πιο ολοκληρωμενοι αξιωματικοι επειδη ειχαν και τα...πανεπιστημιακα μορια και ξεκινησαν απο μονιμοι λοχιες.Προκειται για τα πιο εμπειρα και...ψημενα μονιμα στελεχη που ειναι μονιμως αδικημενα.

      Διαγραφή
  2. 1986 Πανελλήνιες 1530 μόρια με μοναδική σχολή στο μηχανογραφικό την Ικάρων. Η Ικάρων, εάν θυμάμαι καλά "έπιασε" τα 1550. Κατέληξα στην ΣΤΥΑ και πέραν της ειδικότητος μάζευα στην κυριολεξία ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ με την σκουπιδιάρα μέχρι τα 32 μου και τα μετέφερα στην χωματερή. Εγώ και ο οδηγός στρατεύσιμος.Σκουπίδια μαγειρεία πύλες λέσχες εποχούμενα το 1/4 του χρόνου υπηρεσίας μου. Τα τελευταία δεν ήταν επιλογή μου. Αυτά για τα παιδιά με τα 16000 και τα 17000 μόρια που θα κάνουν το λάθος με τις ΑΣΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως απαξιώνει το σύστημα τους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Δεν αξίζει στις ένοπλες δυνάμεις να έχουν τέτοιους υπαξιωματικούς. ΕΠΟΠ ΕΜΘ και ΟΒΑ και πολύ τους είναι.

      Διαγραφή
  3. Οι ΕΜΘ είμαστε το κράτος με το δικαστήριο θα γίνουμε κ Ταγματάρχες γιατί έκαναν το λάθος με τις εθελοντριες.Αλλα κ πάλι μαύρο θα φάνε γιατί μας αρέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή