Φώτο Αρχείου: Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα / Πηγή: Eurokinissi
Το εν εξελίξει σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για τη δημιουργία δύο αεροποριών, το οποίο αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 20/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Δύο πολεμικές αεροπορίες η μία με επανδρωμένα (Manned) και η δεύτερη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned ή UAVs) -και μάλιστα μέχρι το τέλος του 2029-υπολογίζεται να έχουν στη διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βάσει του φιλόδοξου σχεδίου των επιτελών του Πενταγώνου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας να «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσιάζει η Realnews, εκτός από την «κλασική» Πολεμική Αεροπορία, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα περιλαμβάνει τα γνωστά μας πλέον UAVs, ακόμη και σε οπλισμένες εκδόσεις.
Ως έδρα των UAVs έχει οριστεί η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εκσυγχρονίζεται, με τις ΗΠΑ να επενδύουν σημαντικά ποσά.
Οι «θεριστές»
Στις 14 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία στην Ευρώπη (USAFE) μετατρέπει για έναν χρόνο την 110 Π.Μ. σε φωλιά των «θεριστών». Πρόκειται για τα UAVs, με τον κωδικό MQ-9 Reaper, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βάλουν εναντίον στόχων, καθώς μεταφέρουν πυραύλους και βόμβες. Ήδη, βάσει της αναβαθμισμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA), οι Αμερικανοί προχώρησαν σε χρόνο-ρεκόρ σε επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην 110 Π.Μ. για τους «θεριστές», οι οποίοι θα φέρουν εις πέρας αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, μέχρι τα θερμά σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία.
Οι επενδύσεις αλλά και η ισχυρή παρουσία UAVs δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ήρθαν για να μείνουν, θωρακίζοντας ταυτόχρονα ακόμη ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας μετά τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές θεωρείται βέβαιο ότι στην 110 Π.Μ. θα μεταφερθούν και τα ελληνικά MQ-9 στην έκδοση Guardian, μόλις αποκτηθούν. Ήδη έχει εγκριθεί η προμήθειά τους από τη Βουλή κι εσχάτως ξεμπλόκαραν και οι τελευταίες διαδικασίες ώστε το συντομότερο δυνατό να ενταχθούν στις υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν έρθει και τα τρία UAVs, που θα επιχειρούν από το ίδιο αεροδρόμιο με τα αμερικανικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαλειτουργικότητα και τη διαδραστικότητα, καθώς και για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος και συμπίεσης του κόστους, στο μέτρο του δυνατού.
Τα ελληνικά MQ-9 δεν είναι οπλισμένα. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν για 40 ώρες φέρουν δύο κάμερες η ακτίνα του ραντάρ είναι μήκους 250 χλμ. και έχουν εμβέλεια δράσης από τη Λάρισα έως την... Κύπρο (1.850 χλμ.), με επιχειρησιακή οροφή τα 50.000 πόδια. Με απλά λόγια, τα τουρκικά Bayraktar θα έχουν συνεχώς έναν απρόσβλητο «μεγάλο αδελφό» πάνω από το κεφάλι τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», υπάρχει η σκέψη για την προμήθεια σε δεύτερη φάση επιπλέον τριών αμερικανικών MQ-9 στην έκδοση Reaper, δηλαδή του πολεμικού τύπου που μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φορτίο βάρους 1.800 κιλών. Αυτό μεταφράζεται σε επτά έως 10 πυραύλους.
Τα Heron
Όπως αποκαλύψαμε στο φύλλο της «R» της 5ης Ιουνίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει εισηγηθεί τη μεταφορά των ισραηλινών Heron από τη Σκύρο, όπου επιχειρούν, επίσης στη Λάρισα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τα χρησιμοποιεί με leasing, όμως εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην αγορά τους μόλις παρέλθει η περίοδος της χρονομίσθωσης. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε ώριμο στάδιο οι σκέψεις για την αγορά επιπλέον τεσσάρων Heron στην οπλισμένη τους έκδοση.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η παραγγελία του ΓΕΣ των γαλλικών UAVs Patroller, σε διαμόρφωση UCAV, δηλαδή με τη δυνατότητα μεταφοράς και εκτόξευσης πυραύλων, τα οποία θα επιχειρούν από προωθημένες βάσεις του Στρατού Ξηράς. Όλα αυτά θα τροφοδοτούν με μια συνδυασμένη εικόνα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρέχοντας σύνθεση εικόνας από όλο τον ελλαδικό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι πρωτόγνωρα.
Σε όλα τα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί το project της ΕΑΒ «ΑΡΧΥΤΑΣ», το πρώτο ελληνικής κατασκευής ολοκληρωμένο UAV κάθετης απο-προσγείωσης. Όταν ξεκινήσει η παραγωγή του, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με 20 κομμάτια σε διαφορετικές διαμορφώσεις. Υπολογίζεται ότι στο τέλος της δεκαετίας η 110 Πτέρυγα Μάχης θα μπορεί να φιλοξενεί έως και δύο μοίρες UAVs, δηλαδή 40 αεροσκάφη.
0 Σχόλια