Η συζήτηση Μητσοτάκη - Σολτς για τα εξοπλιστικά και τα σχέδια για τα άρματα μάχης στον Ελληνικό Στρατό
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Το περίγραμμα των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας στον αμυντικό τομέα τέθηκε κατά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι, επισήμως τουλάχιστον, τόσο στη διάρκεια των μετέπειτα δηλώσεών τους όσο και από τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα σχετικά με εξοπλιστικά ζητήματα.
Οι εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτικών και στρατιωτικών μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών εστιάζονται σε ένα σημαντικό -κατά την εκτίμησή τους- γεγονός: ότι δηλαδή ο Γερμανός καγκελάριος δημοσίως τόνισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα συμπατριώτη του δημοσιογράφου, περί του αν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder-1A3 θα πάνε στα νησιά, πως η Γερμανία δεν εξετάζει πού θα πάνε τα οπλικά συστήματα που δίνει στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, που ξέρει τι θα κάνει.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε δημόσια ότι τα Marder-1A3 θα κατευθυνθούν προς τη Θράκη, τον Έβρο, γιατί «εκεί κρίνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι πρέπει να πάνε».
Πέραν αυτού, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες αφιέρωσαν ένα τμήμα της συζήτησής τους και στα αμυντικά θέματα, καθώς στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου «τυχαία» η αναβολή της παρουσιάσεως και συζητήσεως στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη Δευτέρα που μας πέρασε, για την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή αντί για πριν, μετά την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων προγραμμάτων και δύο που αφορούν την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Τα προγράμματα αναβάθμισης
Πρόκειται για τα προγράμματα αναβαθμίσεως των αρμάτων μάχης Leopard-2A4 και Leopard-1A5, καθώς και το πρόγραμμα αποκτήσεως του νέου ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού Lynx, ενώ υπάρχουν και άλλα προγράμματα που συνθέτουν ένα «πακέτο» εξοπλιστικών ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος:
• Η αναβάθμιση (αρχικώς) 183 αρμάτων μάχης Leopard-2A4 του Ελληνικού Στρατού, που απέκτησε μεταχειρισμένα από τη Γερμανία δωρεάν, ως «ενδιάμεση λύση» (interim solution) στο πλαίσιο της αγοράς των Leopard-2A6HEL στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σε επίπεδο Leopard-2A7, συνολικού κόστους 1,18 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει περάσει από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 12 Οκτωβρίου 2002 και από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της προηγουμένης. Για γενικότερους δημοσιονομικούς λόγους εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο φάσεις αναβαθμίσεως, με την πρώτη, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, να αφορά την αναβάθμιση 123 αρμάτων μάχης.
• Η αναβάθμιση 190 αρμάτων μάχης παλαιότερης γενιάς, τύπου Leopard-1A5, σε επίπεδο «κοντά» στο Leopard-2A7. Η αγορά 205 ολοκαίνουργιων, υπερσύγχρονων ΤΟΜΑ Lynx KF-41.
• Για την απόκτηση των τελευταίων οι Γερμανοί, μέσω της κατασκευάστριας εταιρείας, διαθέτουν 100 επιπλέον ΤΟΜΑ Marder-1A3, που εκτιμάται ότι θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα, αν προχωρήσει στην απόκτησή τους, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή και ο ΥΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Οι αναβαθμίσεις αυτές των δύο τύπων αρμάτων μάχης σε Leopard-2A7 πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, γεγονός που, σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το στοιχείο αυτό θα δώσει την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να παρουσιάσουν το όλο εγχείρημα υπό μορφήν «επενδύσεως» και όχι αποκλειστικώς «αγοράς».
Στο όλο «πακέτο» ενδέχεται να προστεθεί και το πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO200HN. Η γερμανική πρόταση αφορά την εκτέλεσή του υπό την αιγίδα της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), σε συνεργασία με την ολλανδική Thales Netherlands για τα ηλεκτρονικά, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, όπου είχαν ναυπηγηθεί και οι τρεις εκ των τεσσάρων φρεγατών και έχουν τεράστια εμπειρία στο πρόγραμμα, υπολογιζόμενου κόστους 500-600 εκατ. ευρώ στο σύνολό του.
Μολονότι επισήμως δεν έχει λεχθεί τίποτα, υπάρχει ως πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού η «εκκρεμότητα» του ΕΜΖ των τεσσάρων υποβρυχίων Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προστεθεί (ή να αφαιρεθεί) από το συνολικό ελληνογερμανικό εξοπλιστικό πακέτο. Τέλος, σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογιστεί το θέμα της διευθετήσεως και του τελικού διακανονισμού μεταξύ της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου, περίπου 200 εκατ. ευρώ, που αφορά τόκους και τον ανατοκισμό τους, για την αγορά των 170 αρμάτων Leopard2A6HEL, θέμα για το οποίο η γερμανική εταιρεία στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021 κατέθεσε τις προτάσεις της στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), όπου έχει προσφύγει από τις 27 Μαΐου 2019.
ΠΗΓΗ: parapolitika.gr
1 Σχόλια
Αν η αναβάθμιση γίνει στην Θράκη θα είναι καλή επιλογή. Δεδομένου ότι δεν έγιναν ανακοινώσεις ας κρατάμε μικρό καλάθι.
ΑπάντησηΔιαγραφή