Όπως σημειώνεται με έμφαση από παράγοντες του πενταγώνου, απαράβατος όρος της κυβέρνησης για την τελική απόφαση αγοράς των πλοίων είναι η ναυπήγησή τους σε ελληνικά ναυπηγεία
του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΒτΚ 12/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Η ενεργοποίηση της option (επιλογής) για την αγορά τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra και η προμήθεια τουλάχιστον δυο κορβετών είναι η στόχευση του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του Στόλου τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τελικές εισηγήσεις έχουν γίνει στην πολιτική ηγεσία, και όλα θα εξαρτηθούν, πλέον, από την ενεργοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτριών εταιριών, τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και τις πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει την ολοκλήρωση του προγράμματος ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η ηγεσία του ΓΕΝ έχει ήδη καταθέσει τις τελικές προτάσεις της. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο σε μία πολύωρη συνεδρίαση την Τετάρτη, ενέκρινε το πρόγραμμα για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών (3+1), προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ, με πλήρη οπλισμό, ενώ η ηγεσία του Π.Ν. έχει εισηγηθεί και την αγορά της τέταρτης φρεγάτας Belharra. Πλέον, στα χέρια του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η απόφαση για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενίσχυσης του Π.Ν., ενώ πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του Γαλλίας και Ιταλίας, για την πρόθεση αγοράς των φρεγατών, ζητώντας ανταγωνιστικές προσφορές.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα χρήματα που βρίσκονται στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού ανέρχονται στα 2 δισ., κάτι που περιορίζει τα όρια των επιλογών, αλλά αυξάνει την πίεση προς τις κατασκευάστριες εταιρίες ώστε να προχωρήσουν σε ελκυστικότερες προτάσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό θεωρεί ότι μπορεί τα 2 δισ. ευρώ να γίνουν 2,5 και να αγοραστούν τόσο η φρεγάτα όσο και κάποιες κορβέτες και να υλοποιηθεί και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. Ήδη, η ηγεσία του Π.Ν. έχει εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη κυβερνητική απόφαση, που θα καλύψει τις ανάγκες του Ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Οι πληροφορίες της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του Ναυτικού δεν είναι αντίθετη στην απόκτηση κορβετών χωρίς τον οπλισμό τους, αφού σε μία τέτοια περίπτωση το Π.Ν. διαθέτει συμβατά οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτές. Διαθέτει πυραυλικά συστήματα που μπορούν να τοποθετηθούν στις κορβέτες, ώστε να γίνουν αξιόμαχες και επιχειρησιακά επαρκείς, ενώ στο μέλλον μπορεί η χώρα μας να προμηθευθεί (αφού βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση), περισσότερα ανάλογα συστήματα συμβατά με τις κορβέτες. Φυσικά, εννοείται ότι στην αρχική αγορά θα περιλαμβάνονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η πρόταση του Π.Ν. αφορά τις κορβέτες FCx30 (Doha) της ιταλικής Fincantieri, τις Gowind 2500 της γαλλικής Naval Group και τις Sigma 10514 της ολλανδικής Damen.
Να σημειωθεί ότι τα βλέμματα του Πολεμικού Ναυτικού έχουν επικεντρωθεί στις δύο πρώτες, οι εταιρίες των οποίων συμφωνούν στην κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία τριών εκ των τεσσάρων ή δύο εκ των τριών, κορβετών. Όπως σημειώνεται με έμφαση από παράγοντες του Πενταγώνου, απαράβατος όρος της κυβέρνησης για την τελική απόφαση είναι η ναυπήγηση στα ελληνικά ναυπηγεία και η απόκτηση τεχνογνωσίας και άδειας παραγωγής στο μέλλον από τους Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι παρουσίασαν στον Νίκο Παναγιωτόπουλο την επικαιροποιημένη πρότασή τους για τις κορβέτες Gowind, ενώ προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις της Αθήνας για νέα πολεμικά πλοία, προσέφεραν «λύσεις» που περιλαμβάνουν και την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για την 4η ελληνική φρεγάτα Belharra, η τιμή της οποίας θα παραμείνει «κλειδωμένη» μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε στον ομόλογό του το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της 4ης φρεγάτας κλάσης «ΚΙΜΩΝ» που θα φέρει το όνομα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», ζητώντας ταυτόχρονα από τους Γάλλους να καταθέσουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τις Gowind, αλλά και για την εμπλοκή των ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. «Για να αποφασίσουμε πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις, εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουν με κάποιες βασικές ερωτήσεις ως προς τη χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων», ανέφερε σε συνομιλητές του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ιταλογαλλική μονομαχία...
Η πρώτη σοβαρή συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας στο Λοριάν, για την τελετή καθέλκυσης της πρώτης Belharra που θα ενταχθεί στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, με τον Γάλλο ομόλογό του Ζεμπαστιά Σεγκορνί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τις τελικές προτάσεις εντός Νοεμβρίου για το πρόγραμμα των κορβετών του Στόλου, με εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Το ίδιο ακριβώς ζήτησε και από τον Ιταλό ομόλογό του Γκουίντο Γκροσέτο. Η Αθήνα έχει αποφασίσει να «τρέξει» το πρόγραμμα με αφετηρία μία δελεαστική πρόταση, η οποία να πληροί τα προαπαιτούμενα που επιθυμεί, και πετάει το «γάντι» στους δυο διεκδικητές. Καθοριστικές σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο αλλά και τον Ιταλό ομόλογό του, καθώς η διαπραγμάτευση, πλέον, αποκτά έντονη πολιτική χροιά.
Στην περίπτωση των κορβετών μάλιστα, η γαλλική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την άκρως ανταγωνιστική πρόταση των Ιταλών, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία, με το Παρίσι να εξετάζει πρόταση-πακέτο με κορβέτες και την 4η Belharra, ώστε να πάρει τη ρελάνς πριν από την εκπνοή της διαδικασίας επιλογής, πάντως, παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος της Αθήνας και με τη Ρώμη, και πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή σχέση με την κατασκευάστρια εταιρία Fincantieri και φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί προκειμένου να κερδίσει το πρόγραμμα και να εγκαινιάσει αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα. Ανάλογη διάθεση έχει και η ελληνική πλευρά, όπως λένε συνομιλητές του υπουργού Άμυνας, αν η ιταλική πρόταση αποδειχθεί δελεαστική και με καλύτερους όρους από αυτή των Γάλλων. Η διάθεση, μάλιστα, της Fincantieri να εμπλακεί επενδυτικά και να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αποτελεί ένα από τα ατού των Ιταλών, καθώς για την κυβέρνηση η εξυγίανση των Ναυπηγείων αποτελεί ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει.
0 Σχόλια