Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δεσμεύσει κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά τριών κορβετών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ - Αύριο η τελετή καθέλκυσης της πρώτης Belh@rra στη Γαλλία - Η Ελλάδα πιέζει ώστε η φρεγάτα να ενταχθεί στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού μας στα τέλη του 2024 - Στην τελική ευθεία και ο εκσυχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ
των Γιώργου Ευγενίδη - g_evgenidis@yahoo.gr και Γιώργου Διονυσόπουλου - gdioniso@hotmail.com - ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 06/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και μεγάλο μέρος των δημόσιων πόρων κατευθύνεται στη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ωστόσο προχωρά παράλληλα και η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται νέες, σημαντικές αποφάσεις για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, με προτεραιότητα το Πολεμικό Ναυτικό, όπως εγκαίρως είχε γράψει το «ΘΕΜΑ», ενώ οι φήμες έλεγαν για παραγγελία μεγάλης παρτίδας τεθωρακισμένων οχημάτων από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, μετά την παραχώρηση των Marder ως αντάλλαγμα για τα BMP-1 που πήραν τον δρόμο για την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, σε ιταλογαλλική μονομαχία εξελίσσεται η προμήθεια 3+1 κορβετών, με την ιταλική εταιρεία Fincantieri να ετοιμάζεται να επανέλθει με νέα πρόταση για την κορβέτα κλάσης Doha, ενώ η γαλλική Naval Group με την Gowind σχεδιάζει να την ακολουθήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fincantieri έχει ήδη ενημερώσει την ηγεσία του ΓΕΝ αναφορικά με το γενικό περίγραμμα της νέας της πρότασης, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν τις επόμενες ημέρες και οι Γάλλοι. Και οι δυο προτάσεις συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσης των δύο βασικών ναυπηγικών βιομηχανιών της χώρας, των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μάλιστα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, έχοντας ως βασικό θέμα στην ατζέντα συζήτησης, μεταξύ άλλων, και την εξέταση των νέων δεδομένων που αφορούν τη συγκεκριμένη προμήθεια - και στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δεσμεύσει κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά τριών κορβετών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ποσά που όμως αναμένεται να αυξηθεί σε βάθος χρόνου, καθώς κατά τη διαδικασία εξέλιξης και των δύο προγραμμάτων εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν κρυφά κόστη, τα οποία είναι αδύνατον να προβλεφθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Fincantieri, θεωρείται εξαιρετικά δελεαστική για την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ειδικότερα, οι Ιταλοί έχουν προτείνει στην ελληνική πλευρά η πρώτη κορβέτα να κατασκευαστεί στα ναυπηγεία της εταιρείας στην Ιταλία και οι υπόλοιπες δύο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Περίπου αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η πρόταση των Γάλλων, οι οποίοι πάντως επιδιώκουν εσχάτως να συνδέσουν την προμήθεια των Gowind με την πορεία υλοποίησης των φρεγατών Belh@rra. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Naval Group σχεδιάζει να προτείνει κάτι ανάλογο σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μόνο όμως εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δεξαμενών του ελληνικού ναυπηγείου προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι σχετικές εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι η Naval Group είχε καταθέσει πρόταση για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών Gowind στα 1,7 δισ. ευρώ, τιμή στην οποία περιλαμβάνονταν η ναυπήγηση, ο οπλισμός, η εκπαίδευση των πληρωμάτων και η μετέπειτα υποστήριξη.
Το 2024 η πρώτη Belh@rra
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει προσκληθεί από τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί να παρευρεθεί στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης γαλλικής Belh@rra αύριο, Δευτέρα, δεδομένου ότι η αμέσως επόμενη φρεγάτα που θα μπει στη δεξαμενή προς κατασκευή θα είναι η ελληνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στους δύο υπουργούς θα τεθεί και η περαιτέρω επίσπευση του χρόνου παράδοσης της πρώτης Belh@rra στη χώρα μας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, αντί για τον Μάρτιο του 2025 που προβλεπόταν αρχικά, θα ενταχθεί στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού μας στα τέλη του 2024, καθώς οι σχετικές εργασίες προχωρούν με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται επίσης να θέσει υπόψη των Γάλλων και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της οψιόν για την αγορά μιας επιπλέον φρεγάτας Belh@rra, η τιμή της οποίας είναι κλειδωμένη στο 1 δισ. ευρώ. Οι Γάλλοι επιδιώκουν να επαναδιαπραγματευθούν τη σχετική σύμβαση λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες κατασκευής του πλοίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η Naval Group να ετοιμάζεται να καταθέσει μια πρόταση-πακέτο για την απόκτηση από τη χώρα μας και της οψιόν φρεγάτας Belh@rra, αλλά και δύο κορβετών Gowind σε ανταγωνιστικές τιμές.
Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους πρόκειται να αναλάβει η γερμανική κοινοπραξία των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και Thales Nederland. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023, με τα δύο πρώτα πλοία να εισέρχονται για εκσυγχρονισμό και ακολούθως να παραδίδονται δύο έτη μετά. Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΝ, πάντως, και εξαιτίας της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και επειδή όσο θα προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών, θα προκύπτουν συνεχώς και επιπλέον προβλήματα σε συστήματα τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν, το τελικό κόστος της αναβάθμισης των τεσσάρων ΜΕΚΟ ενδέχεται, σε βάθος χρόνου, να αγγίξει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το Πολεμικό Ναυτικό μας έχει και άλλα όπλα προς εκσυγχρονισμό, όπως τα υποβρύχια. Πλην όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρέπει να υπάρξει μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Αυτός είναι και ο λόγος που μπήκε φρένο στους σχεδιασμούς για επιχειρησιακή αναβάθμιση του Στρατού Ξηράς, καθώς απαιτούνται μόνιμες δημοσιονομικές εφεδρείες εν όψει της πολύ δύσκολης συνέχειας, αλλά και της εκλογικής χρονιάς που έρχεται γεμάτη αβεβαιότητες.
0 Σχόλια